Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου
Ικανοποίηση από την Επιτροπή Εμπορίου για τα αποτελέσματα στον τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δια του Προέδρου της Άγγελου Βότση εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, που τονίζοντας ότι η δυναμική του τουριστικού ρεύματος πρέπει να διατηρηθεί, επεσήμανε την ανάγκη για εκπόνηση της στρατηγικής για τον τουρισμό και για τη δημιουργία υφυπουργείου.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ανά τρίμηνο την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 3 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού, η συζήτηση επί του οποίου θα αρχίσει τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βότσης, αφού ανέφερε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εξετάστηκαν τα θέματα τουρισμού και προοπτικές του 2018, είπε πως όλα τα κόμματα χαιρέτισαν τα δεδομένα στον τουριστικό τομέα,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, ανέφερε πως το 15% αύξηση στις αφίξεις και 20% αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό δεν οφείλεται στα προβλήματα της περιοχής, καθώς στους ανταγωνιστικούς προορισμούς Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις.

Ο κ. Βότσης είπε πως υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι τα προβλήματα με τα μη αδειούχα καταλύματα και τη νέα κατάταξη των ξενοδοχείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε πως το γενικό αίτημα όλων, είναι άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βότσης ανέφερε πως είναι θετικά τα δεδομένα και για το 2018, καθώς με βάση τα στοιχεία της Hermes τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν αύξηση 5% στις πτήσεις.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμα πως ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ πρέπει να είναι αυξημένος για να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός για διατήρηση της δυναμικής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζοντας τον τομέα έδωσε κίνητρα, πολεοδομικά και άλλα που οδήγησαν την τουριστική βιομηχανία σε νέα ρεκόρ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι το 58% των αφίξεων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το Brexit.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση της δυναμικής μέσα από τους κινδύνους που περιέχει η ανάκαμψη των ανταγωνιστικών αγορών.

Προσθέτοντας ότι αυτός ο προβληματισμός πρέπει να είναι μέρος της νέας στρατηγικής, διατύπωσε τη θέση ότι μέσα και από τη δημιουργία Υφυπουργείου θα διαφυλαχθεί το κεφάλαιο τουρισμός και δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ στον τουρισμό και τη δημιουργία Υφυπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο τουρισμός είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της οικονομίας και εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του τομέα.

Παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις στους επισκέπτες και τα έσοδα δεν οφείλονται μόνο στις γεωπολιτικές συγκυρίες, διατύπωσε τη θέση ότι ο ΚΟΤ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να κλείσει και οι αρμοδιότητες του να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Είπε επίσης ότι απαιτείται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αντιμετώπιση των προβλημάτων και προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές πέραν της Βρετανίας και Ρωσίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να προβληματίσει το Brexit, καθώς το 35% των τουριστών προέρχονται από τη Βρετανία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε ικανοποίηση για την ανοδική τάση του τομέα που το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε αύξηση εσόδων 20%, επειδή, όπως ανέφερε ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με 3 δισ. έσοδα.

Πρόσθεσε πως η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αναγκαία όπως και η δημιουργία νέου τουριστικού σήματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι στα κριτήρια για παραχώρηση κινήτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Συμπλήρωσε πως επιβάλλεται επέκταση της τουριστικής περιόδου και περιορισμού του all inclusive.

O Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοϊζου ανέφερε πως μέσα από ανασκόπηση των τουριστικών αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών φαίνεται ότι φέτος πάμε για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ με 3,5 με 3,6 εκ. αφίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ακόμα πως μέχρι τον Ιούνιο τα έσοδα είχαν αύξηση 18%. Πρόσθεσε πως οι ημέρες παραμονής είναι ελαφρώς μειωμένες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι η παγκόσμια τάση είναι να μικραίνει ο αριθμός παραμονής και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών του κάθε τουρίστα κατ’ έτος.

Ο κ. Λοϊζου ανέφερε επίσης ότι το 2016 τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 2,14 δισ., ενώ για το 2017 τα άμεσα έσοδα θα είναι 2,7 δισ. Είπε πως αυτό σημαίνει 2.700 ευρώ ανά κάτοικο.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να θωρακίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναφέροντας ότι η χειμερινή τουριστική περίοδο έχει επιμηκυνθεί, φθάνοντας τις 500.000 επισκέπτες με στόχο να πάει στο εκατομμύριο, είπε πως πρέπει να κάνουμε πιο γνωστά τα προϊόντα της τουριστικής περιόδου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συνέχεια στα καλά αποτελέσματα με τρόπο που να υπάρξει διψήφιος αριθμός αύξησης των αφίξεων και των εσόδων. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις αφίξεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σημειώθηκε 60% αύξηση στις αφίξεις κατά τη χειμερινή και αναμένεται σημαντική αύξηση για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα πως πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική με τους τουρίστες από το Ισραήλ που παρουσίασαν 80% αύξηση.

Με την αύξηση και της χειμερινής περιόδου θα δοθούν ευκαιρίες να εργαστούν περισσότεροι Κύπριοι είπε και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται στο 18%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν υπάρχουν υποδομές για να καταρτιστούν οι Κύπριοι, γίνεται τεράστια προσπάθεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλάδος σωστής κατάρτισης τραπεζοκόμων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, είπε πως είναι πολύ σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού, αναφέροντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της τουριστικής νομοθεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού.

Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα με τα παράνομα καταλύματα και εξέφρασε την άποψη ότι καθυστέρησε να παρουσιαστεί η νέα στρατηγική για τον τουρισμό.

Αναμένουμε να παρουσιαστεί και θα τοποθετηθούμε, είπε, ενώ ανέφερε πως οι ξενοδόχοι επιστρέφουν τα αυξημένα κέρδη στην οικονομία με κτίσιμο νέων ξενοδοχείων και αύξηση και βελτίωση των υποδομών.

Send to Facebook

Στατιστικής Υπηρεσίας

Πλεόνασμα της τάξης των €343,6 εκατομμύρια το οποίο αντιστοιχεί σε 1,8% επί του ΑΕΠ, παρουσίασε το ετήσιο δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα συνολικά ετήσια έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,3% (€7.327,5 εκ.) και τα συνολικά ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2% (€7.671,1 εκ.) σε σύγκριση με το 2016. Εξάλλου,...

25/04/2018 13:39

Ποδόσφαιρο

Ανόρθωση, Δόξα και Αλκή ήταν οι ομάδες που νίκησαν το απόγευμα σε αγώνες για την 26η και τελευταία αγωνιστική της α΄ φάσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 την ΑΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο και με 56 βαθμούς, τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωσης της Α` φάσης του Πρωταθλήματος. Στους 48 βαθμούς...

25/02/2018 21:03

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS

Αύξηση 7.4% στις τιμές των διαμερισμάτων και 4.2% στις τιμές των σπιτιών σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS για το γ’ τρίμηνο 2017. Στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 32ης έκδοσης του Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν...

20/02/2018 13:13

Ποδόσφαιρο

Με γκολ στις καθυστερήσεις ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να αποδράσει με το διπλό από το Παφιακό, νικώντας την Πάφο με 2-3 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι περσινοί πρωταθλητές προηγήθηκαν με 0-2 με γκολ των Ζαχίντ στο 31’ και Ντελατόρε στο 48’. Η Πάφος ωστόσο αντέδρασε και με δύο γκολ του Μπεριγκό στο 64’ και 79’ ισοφάρισε σε...

11/02/2018 20:01

Ποδόσφαιρο

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει εισέλθει σε νέα εποχή και έχει ανεβεί σε ψηλά επίπεδα, αναφέρει στο μήνυμα του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο αγωνιστική δράση, έχει ανθρώπινη και κοινωνική...

09/01/2018 00:04

Κύπρος

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και οι εξελίξεις στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, είναι μεταξύ των 12 βασικών παραγόντων κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), που αποτελεί το σύστημα τραπεζικής...

19/12/2017 07:00

Κύπρος

Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό...

06/12/2017 07:00

Τραπεζικοί Υπάλληλοι

Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους κα μη, σε διαμαρτυρία...

28/11/2017 15:43

Τράπεζες

Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...

22/11/2017 18:08

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Παρασκευή την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα το καλοκαίρι του 2017.   Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους...

18/11/2017 07:00

Κύπρος

Το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα εννιαμήνου από την ένταξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η  Γενική Κυβέρνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, με βάση τα νεότερα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της γενικής...

15/11/2017 07:00

Κύπρος

Αύξηση, για έκτο μήνα εντός του 2017, και μάλιστα σημαντική παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.   Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθαν τον Οκτώβριο στις...

13/11/2017 14:00

Back to Top