Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου
Ικανοποίηση από την Επιτροπή Εμπορίου για τα αποτελέσματα στον τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δια του Προέδρου της Άγγελου Βότση εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, που τονίζοντας ότι η δυναμική του τουριστικού ρεύματος πρέπει να διατηρηθεί, επεσήμανε την ανάγκη για εκπόνηση της στρατηγικής για τον τουρισμό και για τη δημιουργία υφυπουργείου.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ανά τρίμηνο την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 3 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού, η συζήτηση επί του οποίου θα αρχίσει τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βότσης, αφού ανέφερε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εξετάστηκαν τα θέματα τουρισμού και προοπτικές του 2018, είπε πως όλα τα κόμματα χαιρέτισαν τα δεδομένα στον τουριστικό τομέα,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, ανέφερε πως το 15% αύξηση στις αφίξεις και 20% αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό δεν οφείλεται στα προβλήματα της περιοχής, καθώς στους ανταγωνιστικούς προορισμούς Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις.

Ο κ. Βότσης είπε πως υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι τα προβλήματα με τα μη αδειούχα καταλύματα και τη νέα κατάταξη των ξενοδοχείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε πως το γενικό αίτημα όλων, είναι άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βότσης ανέφερε πως είναι θετικά τα δεδομένα και για το 2018, καθώς με βάση τα στοιχεία της Hermes τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν αύξηση 5% στις πτήσεις.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμα πως ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ πρέπει να είναι αυξημένος για να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός για διατήρηση της δυναμικής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζοντας τον τομέα έδωσε κίνητρα, πολεοδομικά και άλλα που οδήγησαν την τουριστική βιομηχανία σε νέα ρεκόρ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι το 58% των αφίξεων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το Brexit.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση της δυναμικής μέσα από τους κινδύνους που περιέχει η ανάκαμψη των ανταγωνιστικών αγορών.

Προσθέτοντας ότι αυτός ο προβληματισμός πρέπει να είναι μέρος της νέας στρατηγικής, διατύπωσε τη θέση ότι μέσα και από τη δημιουργία Υφυπουργείου θα διαφυλαχθεί το κεφάλαιο τουρισμός και δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ στον τουρισμό και τη δημιουργία Υφυπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο τουρισμός είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της οικονομίας και εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του τομέα.

Παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις στους επισκέπτες και τα έσοδα δεν οφείλονται μόνο στις γεωπολιτικές συγκυρίες, διατύπωσε τη θέση ότι ο ΚΟΤ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να κλείσει και οι αρμοδιότητες του να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Είπε επίσης ότι απαιτείται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αντιμετώπιση των προβλημάτων και προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές πέραν της Βρετανίας και Ρωσίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να προβληματίσει το Brexit, καθώς το 35% των τουριστών προέρχονται από τη Βρετανία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε ικανοποίηση για την ανοδική τάση του τομέα που το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε αύξηση εσόδων 20%, επειδή, όπως ανέφερε ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με 3 δισ. έσοδα.

Πρόσθεσε πως η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αναγκαία όπως και η δημιουργία νέου τουριστικού σήματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι στα κριτήρια για παραχώρηση κινήτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Συμπλήρωσε πως επιβάλλεται επέκταση της τουριστικής περιόδου και περιορισμού του all inclusive.

O Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοϊζου ανέφερε πως μέσα από ανασκόπηση των τουριστικών αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών φαίνεται ότι φέτος πάμε για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ με 3,5 με 3,6 εκ. αφίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ακόμα πως μέχρι τον Ιούνιο τα έσοδα είχαν αύξηση 18%. Πρόσθεσε πως οι ημέρες παραμονής είναι ελαφρώς μειωμένες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι η παγκόσμια τάση είναι να μικραίνει ο αριθμός παραμονής και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών του κάθε τουρίστα κατ’ έτος.

Ο κ. Λοϊζου ανέφερε επίσης ότι το 2016 τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 2,14 δισ., ενώ για το 2017 τα άμεσα έσοδα θα είναι 2,7 δισ. Είπε πως αυτό σημαίνει 2.700 ευρώ ανά κάτοικο.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να θωρακίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναφέροντας ότι η χειμερινή τουριστική περίοδο έχει επιμηκυνθεί, φθάνοντας τις 500.000 επισκέπτες με στόχο να πάει στο εκατομμύριο, είπε πως πρέπει να κάνουμε πιο γνωστά τα προϊόντα της τουριστικής περιόδου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συνέχεια στα καλά αποτελέσματα με τρόπο που να υπάρξει διψήφιος αριθμός αύξησης των αφίξεων και των εσόδων. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις αφίξεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σημειώθηκε 60% αύξηση στις αφίξεις κατά τη χειμερινή και αναμένεται σημαντική αύξηση για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα πως πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική με τους τουρίστες από το Ισραήλ που παρουσίασαν 80% αύξηση.

Με την αύξηση και της χειμερινής περιόδου θα δοθούν ευκαιρίες να εργαστούν περισσότεροι Κύπριοι είπε και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται στο 18%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν υπάρχουν υποδομές για να καταρτιστούν οι Κύπριοι, γίνεται τεράστια προσπάθεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλάδος σωστής κατάρτισης τραπεζοκόμων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, είπε πως είναι πολύ σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού, αναφέροντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της τουριστικής νομοθεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού.

Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα με τα παράνομα καταλύματα και εξέφρασε την άποψη ότι καθυστέρησε να παρουσιαστεί η νέα στρατηγική για τον τουρισμό.

Αναμένουμε να παρουσιαστεί και θα τοποθετηθούμε, είπε, ενώ ανέφερε πως οι ξενοδόχοι επιστρέφουν τα αυξημένα κέρδη στην οικονομία με κτίσιμο νέων ξενοδοχείων και αύξηση και βελτίωση των υποδομών.

Send to Facebook

Συντεχνίες

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΟΗΟ ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αποφασίζουν το μεσημέρι τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσουν ως αντίδραση στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών για μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο ωρομίσθιο...

10/10/2017 07:22

Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου

Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας Στην...

11/09/2017 17:32

Ελληνική οικονομία

Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) για την τρίτη αξιολόγηση. Στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018. Το προσχέδιο θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος...

23/10/2017 08:22

Οίκος αξιολόγησης

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα από BB- σε ΒΒ με θετική προοπτική. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση αντανακλά σημαντικές βελτιώσεις στην κυπριακή οικονομία σε μια σειρά από δείκτες. Συγκεκριμένα, ο Fitch κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση...

21/10/2017 13:53

Ισπανία

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας. Το διάστημα...

21/10/2017 09:34

Χάρης Γεωργιάδης

Τον προβληματισμό του από προτάσεις που αφορούν την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών των χωρών μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο Υπουργός των Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και για την τάση για κεντροποίηση και υπερβολικές ρυθμίσεις στους οικονομικούς τομείς. Σε χαιρετισμό...

20/10/2017 14:34

Ελλάδα

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν να πωλήσουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €5,5 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2018, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας να καλεί τις τράπεζες να δράσουν πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων...

20/10/2017 07:05

Δίκαιη τιμολόγηση

Το θέμα της τιμολόγησης νερού για τις πολύτεκνες οικογένειες βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη, με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε από τον Υπουργό...

19/10/2017 09:53

Συνταξιοδοτικές Παροχές

Μείωση παρουσιάζει το συνολικό ποσοστό των εισφορών στα Ταμεία Προνοίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έρευνας Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών για το 2016, της Aon Hewitt. Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες ως αποτέλεσμα της...

17/10/2017 16:02

Eurostat

Οι εξαγωγές της Κύπρου, προς το σύνολο των εμπορικών της εταίρων, αυξήθηκαν στα € 2,0 δισ. (ή 10%) την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ ανήλθαν στα € 0,7 δισ. (πτώση -24% από την ίδια περίοδο του 2016) και για τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε € 1,2 δισ. (αύξηση 51% σε σύγκριση...

17/10/2017 06:33

Υπουργός Οικονομικών

Η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, γνωστής και ως κακής τράπεζας, είναι πλέον πιο εφικτή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δηλώνοντας όμως επιφυλακτικός, χωρίς να κλείνει την πόρτα στη χρησιμοποίηση δημοσίου χρήματος. «Ίσως τώρα οι τράπεζες να εισέρχονται σε μια φάση όπου...

16/10/2017 15:24

Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πρέπει να γίνουν περαιτέρω «επίμονες προσπάθειες» για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, τονίζει η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ. Στη συνέντευξή της, η κ. Νουί αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν...

16/10/2017 09:47

Back to Top