Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου
Ικανοποίηση από την Επιτροπή Εμπορίου για τα αποτελέσματα στον τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δια του Προέδρου της Άγγελου Βότση εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, που τονίζοντας ότι η δυναμική του τουριστικού ρεύματος πρέπει να διατηρηθεί, επεσήμανε την ανάγκη για εκπόνηση της στρατηγικής για τον τουρισμό και για τη δημιουργία υφυπουργείου.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ανά τρίμηνο την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 3 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού, η συζήτηση επί του οποίου θα αρχίσει τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βότσης, αφού ανέφερε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εξετάστηκαν τα θέματα τουρισμού και προοπτικές του 2018, είπε πως όλα τα κόμματα χαιρέτισαν τα δεδομένα στον τουριστικό τομέα,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, ανέφερε πως το 15% αύξηση στις αφίξεις και 20% αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό δεν οφείλεται στα προβλήματα της περιοχής, καθώς στους ανταγωνιστικούς προορισμούς Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις.

Ο κ. Βότσης είπε πως υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι τα προβλήματα με τα μη αδειούχα καταλύματα και τη νέα κατάταξη των ξενοδοχείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε πως το γενικό αίτημα όλων, είναι άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βότσης ανέφερε πως είναι θετικά τα δεδομένα και για το 2018, καθώς με βάση τα στοιχεία της Hermes τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν αύξηση 5% στις πτήσεις.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμα πως ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ πρέπει να είναι αυξημένος για να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός για διατήρηση της δυναμικής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζοντας τον τομέα έδωσε κίνητρα, πολεοδομικά και άλλα που οδήγησαν την τουριστική βιομηχανία σε νέα ρεκόρ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι το 58% των αφίξεων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το Brexit.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση της δυναμικής μέσα από τους κινδύνους που περιέχει η ανάκαμψη των ανταγωνιστικών αγορών.

Προσθέτοντας ότι αυτός ο προβληματισμός πρέπει να είναι μέρος της νέας στρατηγικής, διατύπωσε τη θέση ότι μέσα και από τη δημιουργία Υφυπουργείου θα διαφυλαχθεί το κεφάλαιο τουρισμός και δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ στον τουρισμό και τη δημιουργία Υφυπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο τουρισμός είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της οικονομίας και εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του τομέα.

Παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις στους επισκέπτες και τα έσοδα δεν οφείλονται μόνο στις γεωπολιτικές συγκυρίες, διατύπωσε τη θέση ότι ο ΚΟΤ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να κλείσει και οι αρμοδιότητες του να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Είπε επίσης ότι απαιτείται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αντιμετώπιση των προβλημάτων και προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές πέραν της Βρετανίας και Ρωσίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να προβληματίσει το Brexit, καθώς το 35% των τουριστών προέρχονται από τη Βρετανία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε ικανοποίηση για την ανοδική τάση του τομέα που το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε αύξηση εσόδων 20%, επειδή, όπως ανέφερε ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με 3 δισ. έσοδα.

Πρόσθεσε πως η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αναγκαία όπως και η δημιουργία νέου τουριστικού σήματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι στα κριτήρια για παραχώρηση κινήτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Συμπλήρωσε πως επιβάλλεται επέκταση της τουριστικής περιόδου και περιορισμού του all inclusive.

O Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοϊζου ανέφερε πως μέσα από ανασκόπηση των τουριστικών αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών φαίνεται ότι φέτος πάμε για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ με 3,5 με 3,6 εκ. αφίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ακόμα πως μέχρι τον Ιούνιο τα έσοδα είχαν αύξηση 18%. Πρόσθεσε πως οι ημέρες παραμονής είναι ελαφρώς μειωμένες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι η παγκόσμια τάση είναι να μικραίνει ο αριθμός παραμονής και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών του κάθε τουρίστα κατ’ έτος.

Ο κ. Λοϊζου ανέφερε επίσης ότι το 2016 τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 2,14 δισ., ενώ για το 2017 τα άμεσα έσοδα θα είναι 2,7 δισ. Είπε πως αυτό σημαίνει 2.700 ευρώ ανά κάτοικο.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να θωρακίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναφέροντας ότι η χειμερινή τουριστική περίοδο έχει επιμηκυνθεί, φθάνοντας τις 500.000 επισκέπτες με στόχο να πάει στο εκατομμύριο, είπε πως πρέπει να κάνουμε πιο γνωστά τα προϊόντα της τουριστικής περιόδου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συνέχεια στα καλά αποτελέσματα με τρόπο που να υπάρξει διψήφιος αριθμός αύξησης των αφίξεων και των εσόδων. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις αφίξεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σημειώθηκε 60% αύξηση στις αφίξεις κατά τη χειμερινή και αναμένεται σημαντική αύξηση για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα πως πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική με τους τουρίστες από το Ισραήλ που παρουσίασαν 80% αύξηση.

Με την αύξηση και της χειμερινής περιόδου θα δοθούν ευκαιρίες να εργαστούν περισσότεροι Κύπριοι είπε και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται στο 18%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν υπάρχουν υποδομές για να καταρτιστούν οι Κύπριοι, γίνεται τεράστια προσπάθεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλάδος σωστής κατάρτισης τραπεζοκόμων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, είπε πως είναι πολύ σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού, αναφέροντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της τουριστικής νομοθεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού.

Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα με τα παράνομα καταλύματα και εξέφρασε την άποψη ότι καθυστέρησε να παρουσιαστεί η νέα στρατηγική για τον τουρισμό.

Αναμένουμε να παρουσιαστεί και θα τοποθετηθούμε, είπε, ενώ ανέφερε πως οι ξενοδόχοι επιστρέφουν τα αυξημένα κέρδη στην οικονομία με κτίσιμο νέων ξενοδοχείων και αύξηση και βελτίωση των υποδομών.

Send to Facebook

Συνεργατισμός

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Κατά τις σημερινές εργασίες θα καταθέσουν ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθωσης και Συντονισμού Συνεργατικού...

06/08/2018 08:50

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Στατιστική Υπηρεσία

Ετήσια αύξηση 1,4% του πληθωρισμού σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, την Παρασκευή. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο φέτος κατά 1,4% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρσι. Οριακή αύξηση της...

18/08/2018 07:02

Συνεργατισμός

Στους 891 ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων του Συνεργατισμού, οι οποίοι επέλεξαν να επωφεληθούν από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέχρι σήμερα το πρωί, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΙΥΚ ΣΕΚ, Ελισσαίος Μιχαήλ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση την οποία είχε ως τις 0830 σήμερα, 891...

17/08/2018 15:01

Τουρκική οικονομία

Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον την Τετάρτη. "Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει...

16/08/2018 11:10

Οικονομική κρίση στη Τουρκία

Η κρίση στην Τουρκία υποβόσκει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και οι πολιτικές διαφορές με τις ΗΠΑ λειτούργησαν απλά ως ο σπινθήρας ανάφλεξης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση του επιτοκίου και προσφυγή στο ΔΝΤ με γρήγορη...

13/08/2018 20:38

Κωνσταντίνος Πετρίδης

Κονδύλι 5 εκ. ευρώ για άμεση υλοποίηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 115 μικρών αναπτυξιακών έργων σε 94 κοινότητες, κυρίως ορεινές, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στόχος είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και η ενίσχυση των κοινοτήτων, ώστε να καταστούν εστίες τουριστικής,...

13/08/2018 15:31

Ελληνική οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε χθες σε "ΒΒ-" από "Β" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, όπως αναφέρει ο Fitch, αντανακλά μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού...

11/08/2018 09:12

Τουρκική οικονομία

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ...

11/08/2018 06:44

Back to Top