Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου
Νέα έργα ύψους 34,4 εκατ. ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην «απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και είπε ότι ευρισκόμενος στην επαρχία Αμμοχώστου σημείωσε πως «οι δήμοι, θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ποσού ύψους 8.2 εκατομμυρίων ευρώ».

Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή «οι δήμοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανούν τα ποσά που θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων, σε έργα κοινής ωφελείας. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό είναι επιπρόσθετο των 4.8 εκατομμυρίων ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου» και κάλεσε τη Βουλή «να επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, η διάθεση των οποίων θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο «από την ανάληψη της εξουσίας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, λήφθηκαν αποφάσεις που οδήγησαν, όχι μόνο στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανάπτυξης, που σήμερα υπερβαίνει το 3.5%».


Ο Πρόεδρος εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση» παρακολουθώντας όπως είπε «την υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» δηλαδή την μαρίνα Αγίας Νάπας, προσθέτοντας πως «τους σχεδιασμούς μας για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού συμπληρώνει η μαρίνα Παραλιμνίου, εκτιμώμενης δαπάνης 100 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητας τριακοσίων σκαφών περίπου. Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο νομοτεχνικός έλεγχος της Σύμβασης Μίσθωσης και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον ανάδοχο του έργου για την υπογραφή της, εντός του τρέχοντος μηνός».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ενέργεια της κυβέρνησης να προωθήσει «νομοθεσία που ψηφίστηκε και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την απευθείας σύνδεση των αεροδρομίων με την επαρχία Αμμοχώστου και ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις, δυνάμει των προνοιών της εν λόγω νομοθεσίας, οι οποίες αναμένεται να αδειοδοτηθούν το συντομότερο».

Αναφέρθηκε ακόμα και στην «συμφωνία που επιτεύχθη με την Βρετανική Κυβέρνηση για τις Ζώνες Ανάπτυξης των κοινοτήτων που εμπίπτουν εντός των κυρίαρχων περιοχών των Βρετανικών Βάσεων με την οποία ευνοούνται τέσσερις δήμοι και 21 κοινότητες παγκύπρια, εκ των οποίων, εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Άχνας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους και Αχερίτου. Υστερα από τις μελέτες που προχώρησε η Πολεοδομία, σε συνεννόηση με τη διοίκηση των Βάσεων, οι δύο πλευρές ευρίσκονται στο τελικό στάδιο καταρτισμού των τοπικών σχεδίων των εν λόγω περιοχών και αναμένεται πως εντός του μηνός Νοεμβρίου 2017, το αργότερο Δεκέμβριο του 2017, θα δημοσιοποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο».

Αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο της Ελεύθερης Αμμοχώστου που αφορά το Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί αρχές του 2018, ενώ το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας - Δερύνειας θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση εντός Μαρτίου του 2018» και σημείωσε πως «το γενικότερο ζήτημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης, εξετάζεται στο πλαίσιο των προαναφερθέντων Τοπικών Σχεδίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα έργα της Επαρχίας Αμμοχώστου που δρομολογήθηκαν από το 2015 και εντεύθεν και είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για το Παραλίμνι στην ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι κόστους 5,5 εκ. ευρώ, στην αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου ύψους 2,3 εκ. ευρώ, στην ανέγερση αίθουσες αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου κόστους 1,5 εκ. ευρώ, στην ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Α Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου κόστους 333 χιλιάδων ευρώ και στη βελτίωση του στίβου στο γήπεδο Τάσου Μάρκου κόστους 505 εκ. ευρώ.

Για την Αγία Νάπα ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο κόστους 2 εκ. ευρώ, στη βελτίωση των δασικών βιοτόπων κόστους 440 χιλιάδων ευρώ και στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας κόστους 115 χιλιάδων ευρώ.

Για το Δήμο Δερύνειας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Γυμνασίου Ειρήνης και Φιλίας ύψους 140 χιλιάδων ευρώ ενώ για τον Δήμο Σωτήρας έκανε αναφορά στις εργασίες της τρίτης φάσης του νότιου παρακαμπτήριου δρόμου Σωτήρας κόστους 800 χιλιάδων ευρώ.

Οσον αφορά τις Κοινότητες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο έργο ανάπλασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με δαπάνη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, στη βελτίωση της Λεωφόρου Καρύων στην Αυγόρου κόστους 4,3 εκ. ευρώ, στην κατασκευή βελτιωτικού έργων στον υφιστάμενο δρόμο Δάσους Αχνας - Αυγόρου και Αυγόρου – Ξυλοφάγου κόστους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, στην ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Α Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου κόστους 330 χιλιάδων ευρώ, στη βελτίωση/διάνοιξη της Α φάσης του δρόμου από τον υφιστάμενο συνοικισμό αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγιος Γεώργιος Τερατσιώτης κόστους 160 χιλιάδων ευρώ και στην αναβάθμιση των αντλιοστασίων Φρενάρους, Αυγόρου και Λειβαδιών κόστους 200 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης έκανε αναφορά στην ανέγερση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δάσους Άχνας κόστους 344 χιλιάδων ευρώ, στην συντήρηση του Λυκείου Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος κόστους 140 χιλιάδων ευρώ, στις βελτιωτικές εργασίες του οδικού δικτύου που συνδέει τους συνοικισμούς Φρενάρους κόστους 350 χιλιάδων ευρώ, στη διάνοιξη του δρόμου παρά το Λύκειο Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος κόστους 250 χιλιάδων ευρώ, στα αντιπλημμυρικά έργα εντός οικιστικής περιοχής των Κοινοτήτων Άχνας, Αχερίτου, Αυγόρου, Λιοπετρίου και Φρενάρους κόστους 1.6 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο έργο αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) επαρχίας Αμμοχώστου κόστους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και σε βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου τη περίοδο 2013 – 2016 κόστους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε για το Παραλίμνι έργα αναβάθμισης του Γυμνασίου Παραλιμνίου κόστους 3,2 εκ. ευρώ, επέκταση του Α Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου κόστους 230 χιλιάδων ευρώ, ενίσχυση και εμπλουτισμό τεχνητών υφάλων στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Παραλιμνίου κόστους 300 χιλιάδων ευρώ και βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου κόστους 250 χιλιάδων ευρώ.

Για την Αγία Νάπα, ο Πρόεδρος εξήγγειλε την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας κόστους 220 χιλιάδων ευρώ, την ανέγερση αναψυκτηρίου στην τοποθεσία Κόννοι του εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο κόστους 170 χιλιάδων ευρώ, τον εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Αγίας Νάπας κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, την αναβάθμιση/συντήρηση του ποδηλατόδρομου από την Αγία Νάπα προς Κάβο Γκρέκο κόστους 300 χιλιάδων ευρώ και τη χρηματοδότηση κατά 50% της μελέτης του Δήμου για τη διάβρωση της Παραλίας Πανταχού κόστους 200 χιλιάδων ευρώ.

Για το Δήμο Δερύνειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανέγερση νηπιαγωγείου κόστους 400 χιλιάδων ευρώ, στην παραχώρηση πρόσθετου ποσού για τη βελτίωση του οδικού δικτύου κόστους 176 χιλιάδων ευρώ, στην αναβάθμιση της κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών του Δήμου κόστους 90 χιλιάδων ευρώ και στη δημιουργία γηπέδου πετόσφαιρας κόστους 155 χιλιάδων ευρώ.

Αναφορικά με το Δήμο Σωτήρας ο Πρόεδρος εξήγγειλε την ανέγερση του Κέντρου Κοινωνικών παροχών στο Δήμο κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, στη διάνοιξη του δρόμου παρά το Β Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας κόστους 500 χιλιάδων ευρώ και στον φωτισμό του νέου αναβαθμισμένου γηπέδου Σωτήρας κόστους 100 χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα για τους Δήμους Δερύνειας – Σωτήρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας κόστους 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Οσον αφορά τις Κοινότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Φρενάρους κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τη βελτίωση/διάνοιξη της Β φάσης του δρόμου από τον υφιστάμενο συνοικισμό Αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγιος Γεώργιος Τερατσιώτης κόστους 640 χιλιάδων ευρώ, την ανέγερση νηπιαγωγείου στο Φρέναρος κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Βρυσούλλων Αχερίτου κόστους 760 χιλιάδων ευρώ και την εξαγγελία επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 464 χιλιάδων ευρώ για νέα μικρά βελτιωτικά έργα.

Επίσης εξήγγειλε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της «Αναπτυξιακής Εταιρείας επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου» κόστους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ και βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου κόστους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ευτυχής αν είχαμε σαν Κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα όσα αιτήματα υποβάλλονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα όσα προβλήματα ο λαός μας ακόμη αντιμετωπίζει. Είμαι όμως βέβαιος ότι κανένας δεν παραγνωρίζει ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα όταν αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση της χώρας και πόσο έχουμε ανταποκριθεί με την πρώτη ευκαιρία στα πολλαπλά προβλήματα που οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας αντιμετωπίζουν».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας, έχουμε περάσει σε μια σταθερότητα, αξιοπιστία με μια σταθερή ανάπτυξη που φτάνει τα 3,5% ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην ευρωζώνη».

Σημείωσε ότι «μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής, Κοινωνικών Εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, συνθήκες ανάπτυξης και είμαι βέβαιος ότι αν παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στην δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να διευρύνεται και βεβαίως τα προβλήματα θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε κατά αποτελεσματικότερο τρόπο».

Send to Facebook

Διαφάνεια όρων δανειακής συμφωνίας

Για νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) υποδεικνύοντας ότι η καινούργια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εμφατικά επιβεβαιώνει την γνωστή πλέον απόφαση C-26/13 Kasler και την απόφαση C-154/15 Gutierrez Naranjo. «Είναι καλά εδραιωμένο ότι...

25/09/2017 17:18

Ελληνική Οικονομία

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έκλεισε, σήμερα και επίσημα τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καταργώντας την απόφασή του του 2009 σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος. "Μετά...

25/09/2017 12:54

Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων

Την στήριξή του στο νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), ενώνοντας την φωνή του με τον CIPA, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και άλλων φορέων της οικονομίας. «Το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναμένεται...

23/09/2017 15:34

Αρχή Εξυγίανσης

H διαδικασία «διαχείρισης» των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας από την Αρχή Εξυγίανσης, που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, δεν απέδωσε και δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ). Ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει ότι «επανειλημμένα...

21/09/2017 06:41

Συντονισμένη ευρωπαϊκή επιχείρηση

Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, αυτοκινήτων, ρολογιών, μετρητών και εγγράφων προχώρησαν χθες, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συντονισμένης από την Eurojust επιχείρησης, που διεξήχθη στις τρεις χώρες. Η επιχείρηση οδήγησε σε έρευνες σε...

20/09/2017 17:25

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δια του Προέδρου της Άγγελου Βότση εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, που τονίζοντας ότι η δυναμική του τουριστικού ρεύματος πρέπει να διατηρηθεί, επεσήμανε την ανάγκη για εκπόνηση της στρατηγικής για τον τουρισμό και για τη δημιουργία υφυπουργείου. Ο...

19/09/2017 16:44

Μετοχικό κεφάλαιο Συνεργατικής

Τη Citigroup έχει επιλέξει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για να ενεργήσει ως Global Coordinator στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εντός του 2018, στη βάση του Στρατηγικού Πλάνου Ατζέντα2022. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας, η Citigroup είναι ηγετικός τραπεζικός όμιλος παγκόσμιας εμβέλειας με σημαντική και διαχρονική παρουσία στην...

18/09/2017 12:39

Κυπριακή οικονομία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s, επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδυ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, στο BB+/B, αναθεωρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον οίκο, ότι πιθανό να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής...

16/09/2017 12:10

Κυπριακή Οικονομία

Σε 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2017, σημειώνοντας πτώση -2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με την Eurostat. Η αξία των ενδοκοινοτικών εξαγωγών ήταν 0,6 δισ. ευρώ ή -33% λιγότερο από πέρσι και οι επιπλέον εξαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ή 41% από πέρυσι. Παράλληλα,...

15/09/2017 16:39

Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Οι 28 Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την άτυπη συνάντησή τους στο Ταλίν σήμερα και αύριο. Η πρώτη συνάντηση αφορά Υπουργούς της ζώνης του ευρώ (Eurogroup). Θα ακολουθήσει συνάντηση των 28 Υπουργών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών για να συζητήσουν την ενίσχυση...

15/09/2017 09:58

Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε πως και αυτός αλλά και άλλοι συνάδελφοι του ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σε ντοκιμαντέρ που παρουσίασε χθες το βράδυ το κρατικό δίκτυο ARD –και στο οποίο υπήρχαν αναφορές στην ελληνική...

15/09/2017 06:48

Κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος εισήλθε σε περίοδο μιας πραγματικής ανάπτυξης, που δεν βασίζεται σε ελλειμματικές δαπάνες ή αλόγιστη πιστωτική επέκταση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως παρά τη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων η προσπάθεια της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης θα συνεχιστεί. «Θα πρέπει...

14/09/2017 09:09

Back to Top