Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου
Νέα έργα ύψους 34,4 εκατ. ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην «απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και είπε ότι ευρισκόμενος στην επαρχία Αμμοχώστου σημείωσε πως «οι δήμοι, θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ποσού ύψους 8.2 εκατομμυρίων ευρώ».

Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή «οι δήμοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανούν τα ποσά που θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων, σε έργα κοινής ωφελείας. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό είναι επιπρόσθετο των 4.8 εκατομμυρίων ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου» και κάλεσε τη Βουλή «να επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, η διάθεση των οποίων θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο «από την ανάληψη της εξουσίας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, λήφθηκαν αποφάσεις που οδήγησαν, όχι μόνο στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανάπτυξης, που σήμερα υπερβαίνει το 3.5%».


Ο Πρόεδρος εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση» παρακολουθώντας όπως είπε «την υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» δηλαδή την μαρίνα Αγίας Νάπας, προσθέτοντας πως «τους σχεδιασμούς μας για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού συμπληρώνει η μαρίνα Παραλιμνίου, εκτιμώμενης δαπάνης 100 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητας τριακοσίων σκαφών περίπου. Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο νομοτεχνικός έλεγχος της Σύμβασης Μίσθωσης και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον ανάδοχο του έργου για την υπογραφή της, εντός του τρέχοντος μηνός».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ενέργεια της κυβέρνησης να προωθήσει «νομοθεσία που ψηφίστηκε και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την απευθείας σύνδεση των αεροδρομίων με την επαρχία Αμμοχώστου και ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις, δυνάμει των προνοιών της εν λόγω νομοθεσίας, οι οποίες αναμένεται να αδειοδοτηθούν το συντομότερο».

Αναφέρθηκε ακόμα και στην «συμφωνία που επιτεύχθη με την Βρετανική Κυβέρνηση για τις Ζώνες Ανάπτυξης των κοινοτήτων που εμπίπτουν εντός των κυρίαρχων περιοχών των Βρετανικών Βάσεων με την οποία ευνοούνται τέσσερις δήμοι και 21 κοινότητες παγκύπρια, εκ των οποίων, εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Άχνας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους και Αχερίτου. Υστερα από τις μελέτες που προχώρησε η Πολεοδομία, σε συνεννόηση με τη διοίκηση των Βάσεων, οι δύο πλευρές ευρίσκονται στο τελικό στάδιο καταρτισμού των τοπικών σχεδίων των εν λόγω περιοχών και αναμένεται πως εντός του μηνός Νοεμβρίου 2017, το αργότερο Δεκέμβριο του 2017, θα δημοσιοποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο».

Αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο της Ελεύθερης Αμμοχώστου που αφορά το Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί αρχές του 2018, ενώ το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας - Δερύνειας θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση εντός Μαρτίου του 2018» και σημείωσε πως «το γενικότερο ζήτημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης, εξετάζεται στο πλαίσιο των προαναφερθέντων Τοπικών Σχεδίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα έργα της Επαρχίας Αμμοχώστου που δρομολογήθηκαν από το 2015 και εντεύθεν και είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για το Παραλίμνι στην ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι κόστους 5,5 εκ. ευρώ, στην αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου ύψους 2,3 εκ. ευρώ, στην ανέγερση αίθουσες αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου κόστους 1,5 εκ. ευρώ, στην ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Α Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου κόστους 333 χιλιάδων ευρώ και στη βελτίωση του στίβου στο γήπεδο Τάσου Μάρκου κόστους 505 εκ. ευρώ.

Για την Αγία Νάπα ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο κόστους 2 εκ. ευρώ, στη βελτίωση των δασικών βιοτόπων κόστους 440 χιλιάδων ευρώ και στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας κόστους 115 χιλιάδων ευρώ.

Για το Δήμο Δερύνειας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Γυμνασίου Ειρήνης και Φιλίας ύψους 140 χιλιάδων ευρώ ενώ για τον Δήμο Σωτήρας έκανε αναφορά στις εργασίες της τρίτης φάσης του νότιου παρακαμπτήριου δρόμου Σωτήρας κόστους 800 χιλιάδων ευρώ.

Οσον αφορά τις Κοινότητες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο έργο ανάπλασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με δαπάνη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, στη βελτίωση της Λεωφόρου Καρύων στην Αυγόρου κόστους 4,3 εκ. ευρώ, στην κατασκευή βελτιωτικού έργων στον υφιστάμενο δρόμο Δάσους Αχνας - Αυγόρου και Αυγόρου – Ξυλοφάγου κόστους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, στην ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Α Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου κόστους 330 χιλιάδων ευρώ, στη βελτίωση/διάνοιξη της Α φάσης του δρόμου από τον υφιστάμενο συνοικισμό αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγιος Γεώργιος Τερατσιώτης κόστους 160 χιλιάδων ευρώ και στην αναβάθμιση των αντλιοστασίων Φρενάρους, Αυγόρου και Λειβαδιών κόστους 200 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης έκανε αναφορά στην ανέγερση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δάσους Άχνας κόστους 344 χιλιάδων ευρώ, στην συντήρηση του Λυκείου Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος κόστους 140 χιλιάδων ευρώ, στις βελτιωτικές εργασίες του οδικού δικτύου που συνδέει τους συνοικισμούς Φρενάρους κόστους 350 χιλιάδων ευρώ, στη διάνοιξη του δρόμου παρά το Λύκειο Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος κόστους 250 χιλιάδων ευρώ, στα αντιπλημμυρικά έργα εντός οικιστικής περιοχής των Κοινοτήτων Άχνας, Αχερίτου, Αυγόρου, Λιοπετρίου και Φρενάρους κόστους 1.6 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο έργο αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) επαρχίας Αμμοχώστου κόστους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και σε βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου τη περίοδο 2013 – 2016 κόστους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε για το Παραλίμνι έργα αναβάθμισης του Γυμνασίου Παραλιμνίου κόστους 3,2 εκ. ευρώ, επέκταση του Α Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου κόστους 230 χιλιάδων ευρώ, ενίσχυση και εμπλουτισμό τεχνητών υφάλων στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Παραλιμνίου κόστους 300 χιλιάδων ευρώ και βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου κόστους 250 χιλιάδων ευρώ.

Για την Αγία Νάπα, ο Πρόεδρος εξήγγειλε την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας κόστους 220 χιλιάδων ευρώ, την ανέγερση αναψυκτηρίου στην τοποθεσία Κόννοι του εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο κόστους 170 χιλιάδων ευρώ, τον εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Αγίας Νάπας κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, την αναβάθμιση/συντήρηση του ποδηλατόδρομου από την Αγία Νάπα προς Κάβο Γκρέκο κόστους 300 χιλιάδων ευρώ και τη χρηματοδότηση κατά 50% της μελέτης του Δήμου για τη διάβρωση της Παραλίας Πανταχού κόστους 200 χιλιάδων ευρώ.

Για το Δήμο Δερύνειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανέγερση νηπιαγωγείου κόστους 400 χιλιάδων ευρώ, στην παραχώρηση πρόσθετου ποσού για τη βελτίωση του οδικού δικτύου κόστους 176 χιλιάδων ευρώ, στην αναβάθμιση της κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών του Δήμου κόστους 90 χιλιάδων ευρώ και στη δημιουργία γηπέδου πετόσφαιρας κόστους 155 χιλιάδων ευρώ.

Αναφορικά με το Δήμο Σωτήρας ο Πρόεδρος εξήγγειλε την ανέγερση του Κέντρου Κοινωνικών παροχών στο Δήμο κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, στη διάνοιξη του δρόμου παρά το Β Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας κόστους 500 χιλιάδων ευρώ και στον φωτισμό του νέου αναβαθμισμένου γηπέδου Σωτήρας κόστους 100 χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα για τους Δήμους Δερύνειας – Σωτήρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας κόστους 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Οσον αφορά τις Κοινότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Φρενάρους κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τη βελτίωση/διάνοιξη της Β φάσης του δρόμου από τον υφιστάμενο συνοικισμό Αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγιος Γεώργιος Τερατσιώτης κόστους 640 χιλιάδων ευρώ, την ανέγερση νηπιαγωγείου στο Φρέναρος κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Βρυσούλλων Αχερίτου κόστους 760 χιλιάδων ευρώ και την εξαγγελία επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 464 χιλιάδων ευρώ για νέα μικρά βελτιωτικά έργα.

Επίσης εξήγγειλε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της «Αναπτυξιακής Εταιρείας επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου» κόστους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ και βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου κόστους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ευτυχής αν είχαμε σαν Κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα όσα αιτήματα υποβάλλονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα όσα προβλήματα ο λαός μας ακόμη αντιμετωπίζει. Είμαι όμως βέβαιος ότι κανένας δεν παραγνωρίζει ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα όταν αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση της χώρας και πόσο έχουμε ανταποκριθεί με την πρώτη ευκαιρία στα πολλαπλά προβλήματα που οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας αντιμετωπίζουν».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας, έχουμε περάσει σε μια σταθερότητα, αξιοπιστία με μια σταθερή ανάπτυξη που φτάνει τα 3,5% ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην ευρωζώνη».

Σημείωσε ότι «μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής, Κοινωνικών Εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, συνθήκες ανάπτυξης και είμαι βέβαιος ότι αν παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στην δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να διευρύνεται και βεβαίως τα προβλήματα θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε κατά αποτελεσματικότερο τρόπο».

Send to Facebook

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Τουρκία

Μετά την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυτή την εβδομάδα, οι Τούρκοι παραμένουν προβληματισμένοι για την οικονομία παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης της χώρας. Το δράμα που βιώνει η τουρκική λίρα επιδεινώθηκε την Τετάρτη, όταν Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία,...

26/05/2018 20:22

Παγκόσμια κρίση

Ο αριθμός ρεκόρ των εταιρειών με μεγάλη μόχλευση παγκοσμίως έχει θέσει τη βάση για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων όταν θα έρθει η επόμενη περίοδος οικονομικής πίεσης, τονίζει ο οίκος Moody`s Investors Service σε νέα έκθεση. Σύμφωνα με τον οίκο, παρόλο που οι βραχυπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές είναι ευνοϊκές και το ποσοστό αθέτησης...

26/05/2018 13:46

Επίσημη αλλαηγραφία

Το Τμήμα Φορολογίας ανακοίνωσε ότι, επιστολή που έχει απεστάλη σε αρκετές επιχειρήσεις, με αποστολέα το λεγόμενο “EBN European Business Number”, με θέμα: “Missing European Business Number EBN – Foros prostithemenis axias (FPA)” δεν αφορά επίσημη αλληλογραφία του Τμήματος. Επιχειρήσεις που έχουν λάβει αλληλογραφία με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά καλούνται να την αγνοήσουν,...

25/05/2018 12:20

Ελληνική οικονομία

To ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Τσεντένο, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, στη βάση των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Συμπλήρωσε δε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά από κοινού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος του προγράμματος...

25/05/2018 06:38

Υπουργός Γεωργίας

Από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν διοχετευτεί στην κυπριακή γεωργία πέραν των €800 εκ. μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης...

24/05/2018 16:27

Οίκος αξιολόγησης

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων και των μη εξασφαλισμένων δανείων των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank AE και Eurobank Ergasias S.A. στο Caa2 από Caa3, προχώρησε το απόγευμα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service. Ο οίκος σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις της Alpha Bank συνεχίζουν να έχουν θετικές προοπτικές, ενώ...

23/05/2018 06:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης

Πιστωτικά θετική για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, την πρώτη χορήγηση άδειας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για πώληση δανείων, στην B2Kapital Cyprus Ltd. «Η χορήγηση άδειας, η πρώτη από την Κεντρική Τράπεζα, είναι πιστωτικά θετική (credit positive), διότι θα ενισχύσει τη συλλογή χρεών...

22/05/2018 07:02

Ελληνική οικονομία

Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού ως προς τα μέτρα και τις κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιτεύχθη σήμερα μεταξύ ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησαν από κοινού ο ESM και η Κομισιόν στις 19:20 (ώρα κεντρικής ευρώπης)...

20/05/2018 00:19

CYREIT Variable Capital Investment Company Plc

Εισήχθησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου 175.393 μετοχές του Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων, που δημιούργησε η Τράπεζα Κύπρου, με την ονομασία CYREIT Variable Capital Investment Company Plc, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της τράπεζας για επιτάχυνση της μη οργανικής βελτίωσης του ισολογισμού της. Το επενδυτικό ταμείο, στο χαρτοφυλάκιου του...

18/05/2018 21:26

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) και το υψηλό επίπεδο του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο σημαντικά ευάλωτα σημεία της οικονομίας, παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας...

18/05/2018 06:40

Back to Top