Βασίλειος Κοιλιαρής
Περί Προεδρικών εκλογών Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) 2018 - Β'

Προοίμιο:
Επιχειρώντας μια απλουστευμένη προσέγγιση του πολιτικού συστήματος στην ΚΔ, ενώ παράλληλα αντλώντας σχετική πληροφόρηση από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και την διαδικτυακή ειδησεογραφική πληροφόρηση αφιερωμένη στις εκλογές ανάδειξης του επόμενου Προέδρου της Κύπρου για ανάληψη της εξουσίας κατά την πενταετία 2018-2023, διαπιστώνεται εν πρώτοις μια επικυριαρχία του λεγόμενου πολιτικού μιντιακού μάρκετινγκ, ήτοι της εικόνας που προβάλλεται και προωθείται στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ από τις επίδοξες κομματικές συνενώσεις συμφερόντων, πολιτικών, οικονομικών, επιχειρηματικών, δογματικών κ.ά τύπων. Μια επικυριαρχία ενάντια στην πολιτική ιδεολογία, τις στρατηγικές προγραμματικές θέσεις πολιτικής φύσεως και το ρόλο τον οποίο θα' πρεπε να καλούμαστε ως ενεργοί πολίτες να επιτελούμε σε μια σύγχρονη, δυτικού τύπου, δημοκρατία.

Το ζήτημα:
Εν συντομία, σε μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων, πενταετούς θητείας ανάληψης της διακυβέρνησης ενός κράτους, εφόσον κάποιος υποψήφιος δεν εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1 των ψήφων σε μια ψηφοφορία) από τον Α' γύρο, τότε, στο Β' γύρο, διαμορφώνονται νέες συμμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών μονομάχων και των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η εκάστοτε τρίτη δύναμη είθισται να διαδραματίζει το ρόλο του ρυθμιστή των εκλογών, ενώ περαιτέρω είθισται να εξαργυρώνει αυτό το ρυθμιστικό ρόλο με προσυμφωνία, μεταξύ των δύο γύρων εκλογών, ανάληψης υπουργικών θώκων και άλλων οφικίων, συνδιαμορφώνοντας τοιουτοτρόπως το ευκταίο πολιτικό πρόγραμμα του εν δυνάμει Προέδρου, οδηγώντας το σε παραπλήσια ή άλλη πολιτική κατεύθυνση από την αρχική.

Η επίκληση άλλωστε του τρίτου πόλου, μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους και όχι ως συνεχές πρόταγμα-επιδίωξη, καταδεικνύεται ως ένα ακόμη πολιτικό αφήγημα ουτοπικής φύσεως, το οποίο αποσκοπεί στην πολιτικό-οικονομικό-επαγγελματική επιβίωση συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων και πολιτικών ελίτ, οι οποίες είτε εξοβελίστηκαν από την εξουσία είτε διακαώς καταφεύγουν στο τέχνασμα αυτό για τη διασφάλιση της συνέχειάς τους.

Εφόσον δεν τροχιοδρομείται εξ αρχής μια προσυμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων υποψήφιων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι όποιες προτασσόμενες προγραμματικές θέσεις και τοποθετήσεις εν όψει των εκλογών και δη του Α' γύρου, καθίστανται αναξιόπιστες εν όψει του Β΄γύρου, καθότι αυτές κατευθύνονται προς άλλες κατευθύνσεις, οι οποίες εξαργυρώνονται σε πολιτειακά και άλλα αξιώματα.

Ο προβληματικός αυτός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο παραμένει αναλλοίωτος αφότου εγκαθιδρύθηκε η ΚΔ στις 16 Αυγούστου 1960. Την αιματηρή διαμάχη μεταξύ πατριωτών v. αποικιοκρατών, ακολούθησε μια νέα αιμοσταγής σύγκρουση μεταξύ Ελληνοκυπρίων (Ε/Κ) v. Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ), παράλληλα με μια ενδοεμφυλιακή σύγκρουση εντός της Ε/Κ κοινότητας, τις οποίες επακολούθησε η εμφύλια (Ε/Κ) διαμάχη μεταξύ δημοκρατικών (Εφεδρικό) v. πραξικοπηματικών (ΕΟΚΑ Β') δυνάμεων, ήτοι μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης ενάντια στην πατριδοκάπηλη, εθνικόφρονη δεξιά, περαιτέρω μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, έτι περαιτέρω μεταξύ Εθνικής Φρουράς (ΕΦ – κυπριακός στρατός) και Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ – στρατιωτικό απόσπασμα Ελλάδας) v. ΑΤΤΙΛΑ Ι & ΙΙ (τουρκική στρατιωτική εισβολή), Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση - τουρκικά: Türk Mukavemet Teskilati - TMT) και Τουρκικής Δύναμης Κύπρου (ΤΟΥΡΔΥΚ – στρατιωτικό απόσπασμα Τουρκίας).

Ακολούθως, έως σήμερα, υφίσταται μια απομειούμενη υφεσιακή αντιπαλότητα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, καθώς και του λεγόμενου Ενδιάμεσου Χώρου, ως άλλος τρίτος πόλος, έως και τις μέρες που διανύουμε, όπου εν πολλοίς έχει εκλείψει η ακραιφνής δογματική αντιπαράθεση των κοσμοθεωριών εν γένει.

Η εισήγηση:
Το εκλογικό σύστημα δύο γύρων δεν ενδείκνυται ως ιδεατό για τον 21ο αιώνα, ιδίως δε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πολιτικοί συμβιβασμοί επίσης δρομολογούνται είτε πριν είτε μετά τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίοι επίσης περαιτέρω μετουσιώνονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης.

Η διαφορά έγκειται στην απουσία απόλυτης εξουσίας του ενός (Πρόεδρου), για πέντε ολόκληρα έτη, καθότι ο Επικεφαλής της εκάστοτε Κυβέρνησης στα κράτη της ΕΕ (Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός), πλην της Κύπρου, υπόκειται τόσο στον έλεγχο της εσωτερικής αντιπολίτευσης, στο κόμμα του και στις συνεργαζόμενες δυνάμεις, όσο και στην πολιτική πίεση την οποία εξασκεί η εκάστοτε αξιωματική και μείζονα αντιπολίτευση, σε καθημερινή βάση μέσω του Κοινοβουλίου της χώρας του, μέχρι και το μέγιστο βαθμό, ήτοι της αποπομπής του εφόσον απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η μέσου βεληνεκούς θεωρία του κοινωνιολόγου Michael Mann (1942-), μετεξελίσσει το κλασικό τριμερές βεμπεριανό [Max Weber (1864-1920)] μοντέλο "υψηλής θεωρίας" της Κοινωνικής Εξουσίας (κοινωνική τάξη - κοινωνική θέση/status - πολιτική εξουσία), σε "ένα θεωρητικό τετράγωνο, το οποίο αναπαριστά και ανασυνθέτει την έννοια εξουσία μέσα από τέσσερα αλληλένδετα είδη κοινωνικής εξουσίας", ήτοι την ιδεολογική, οικονομική, ασφάλειας (στρατιωτική και αστυνομική - ελέγχου της βίας) και την αμιγώς (ελέγχου της διακυβέρνησης του κράτους) πολιτική εξουσία (Μακρής Σ. 2015: 340-343, Πολιτική Επιστήμη: κοινωνικός μετασχηματισμός και θεωρίες της δημοκρατίας).

Καθότι στη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία η ασφάλεια του κράτους βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας και αξιοποιώντας την ανωτέρω επιστημολογική και θεωρητική συνεισφορά, παρούσα τοποθέτηση είναι ότι το ημεδαπό πολιτικό σύστημα χρήζει αναθεωρητικής προσέγγισης από τους κομματικούς κλπ δρώντες, στη βάση της λογικής εκλογών ενός γύρου και συνάμα μιας μειωμένης προεδρικής θητείας.

Περαιτέρω, χρήζει αναθεώρησης στη βάση ενός νέου, συνταγματικά κατοχυρωμένου, συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο αποβλέπει σε μια επανενωμένη χώρα, δημοκρατική και ομοσπονδιακή, καθώς και σε μία εναία διεθνή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Τουτέστιν, μιας πολιτικής αναθεώρησης βάσει συμπεφωνημένων προγραμματικών πολιτικών στρατηγικών μεταξύ των εκάστοτε δύο πόλων, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα τρίπτυχο της εξουσίας, αποτελούμενο από διάφορους δρώντες με ισχυρή ιδεολογική, οικονομική και πολιτική επιρροή!

Αποβλέποντας εν τέλει, μέσω της προτεινόμενης αναθεώρησης, στην εξισορρόπηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, κατά την ιστορική διαμάχη μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, μεταξύ αυθορμητισμού και επιφυλακτικότητας, μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης, ή με άλλα λόγια μεταξύ νέου και παλαιού κατά τη διαγενεακή αντιπαλότητα στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρώπινης εξέλιξης και διανόησης.

Παραπολιτικά:
Η τ(τ)ενέκ(κ)α (μεταλλική εκλογική κάλπη) παραμένει στο επίκεντρο των εικόνων από την εκλογική διαδικασία, συνεχίζοντας να παιδεύει δίχως λογική τους επί καθήκοντι εργαζόμενους στα εκλογικά κέντρα.

Βασίλειος Κοιλιαρής
Οικονομολόγος – Πολιτειολόγος - Διεθνολόγος

Send to Facebook

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση του Κυπριακού την περίοδο 21 Μαϊου 2018 έως 5 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση είναι σημαντική γιατί σε αυτήν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε η ειδική...

17/10/2018 12:43

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του γεώτρηση, εν μέσω πολλών αναβολών λόγω κυρίως έλλειψης τεχνογνωσίας από το τοπικό προσωπικό. Οι προθέσεις της Τουρκίας καθίστανται πλέον προφανείς, ειδικά αν αναλογιστούμε την ανακοίνωση αγοράς...

07/11/2018 11:48

Θεόδωρου Μάντη

Αντιλαμβανόμενες τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο, πληθώρα εταιρειών έχει προχωρήσει στην προσφορά ενός ευρέως φάσματος Παροχών σε Είδος (χρήση εταιρικών και ιδιωτικών αυτοκινήτων, σχέδια αγοράς μετοχών, χρήση περιουσιακών στοιχείων, γεύματα, δώρα, έξοδα μετεγκατάστασης, ταξίδια, κ.α), αποσκοπώντας...

12/10/2018 07:46

Λάμπρος Λάμπρου

Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του.  Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική...

09/10/2018 12:34

Σάβια Ορφανίδου

Ανήκω στη γενιά των Κυπρίων που δεν έχουν χαρεί μια ελεύθερη πατρίδα. Στον πολιτικό χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχουμε μεγαλώσει με πρώτη και ασυμβίβαστη αρχή μας, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας, στο πλαίσιο μιας λογικής και βιώσιμης λύσης. Όλα αυτά τα χρόνια έκανα συνειδητή μου...

08/10/2018 13:41

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντείνεται η εκστρατεία του στρατοπέδου του Πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας, η οποία έχει διχάσει τόσο τα Σκόπια όσο και την Ελλάδα. Οι τάσεις και εκφάνσεις αλυτρωτισμού συνεχίζονται...

28/09/2018 06:33

Δρ Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η αναφορά της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ζητήθηκε από την Δημοκρατία του Μαυρικίου εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα που αφορά το αρχιπέλαγος Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό εξετάστηκε πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα την Χάγη. Κατά την διάρκεια των προφορικών παραστάσεων ενώπιον...

11/09/2018 10:53

Στέλιου Κυθρεώτη

  Παιδεία: Nα γιατί δεν είμαστε στο πλευρό σας, φίλοι εκπαιδευτικοί, για την ακρίβεια, μας ενοχλεί που δεν κατανοείτε το γιατί...Του Στέλιου Κυθρεώτη Μεγάλος σάλος γίνεται τις τελευταίες μέρες με την Παιδεία και τον «εξορθολογισμό» που εισηγείται η κυβέρνηση. Στα χαρακώματα οι εκπαιδευτικοί γιατί «χάνουν τα κεκτημένα...

29/08/2018 09:22

Κώστας Μαυρίδης

Πριν μήνες, αναλύαμε την πρωτόγνωρη απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τον χρυσό (29 τόνους) που διατηρούσε στις ΗΠΑ ως αποθεματικά. Περιγράψαμε την κίνηση ως προληπτική ενόψει στοιχείων των ΗΠΑ που ενοχοποιούν τον Ερντογανικό περίγυρο. Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ σε δύο Υπουργούς του Ερντογάν με κατάσχεση των περιουσιακών...

14/08/2018 07:06

Ανδρέα Δημητριάδη

Οι ενδείξεις γύρω από την φετινή τουριστική κίνηση πιστοποιούν ότι η δουλειά και οι ενέργειες προηγούμενων χρόνων έχουν αρχίσει σταδιακά να αποδίδουν καρπούς. Αδιαμφισβήτητα, οι επενδύσεις τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε η Κύπρος όχι απλώς να αντέχει...

26/07/2018 10:25

Λευτέρης Χριστοφόρου

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ψυχή κάθε χώρας και οι ρίζες της βρίσκονται στην Ύπαιθρο, βρίσκονται στην Περιφέρεια, βρίσκονται εκεί όπου συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι Αγρότες μας. Όση βιομηχανία, όση ανάπτυξη και να έχει κάποια χώρα εάν δεν έχει τον ζωτικό Αγροτικό Τομέα, είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο, είναι ελλειμματική...

22/06/2018 12:04

Αλέξανδρος Ελευθερίου

Με αφορμή τη σύλληψη των 2 κυβερνητικών ιατρών, φάνηκε στο προσκήνιο το ζήτημα αποποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Υπάρχει σχετική σύγχυση στον τρόπο προώθησης του αιτήματος των ιατρών. Αφενός, διευκρινίζουν στις δηλώσεις τους ότι δεν ζητούν ιατρική ασυλία. Αφετέρου, από τη γραπτή λίστα των 13 αιτημάτων που προωθήθηκε στα...

22/05/2018 07:47

Back to Top