Βασίλειος Κοιλιαρής
Περί Προεδρικών εκλογών Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) 2018 - Β'

Προοίμιο:
Επιχειρώντας μια απλουστευμένη προσέγγιση του πολιτικού συστήματος στην ΚΔ, ενώ παράλληλα αντλώντας σχετική πληροφόρηση από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και την διαδικτυακή ειδησεογραφική πληροφόρηση αφιερωμένη στις εκλογές ανάδειξης του επόμενου Προέδρου της Κύπρου για ανάληψη της εξουσίας κατά την πενταετία 2018-2023, διαπιστώνεται εν πρώτοις μια επικυριαρχία του λεγόμενου πολιτικού μιντιακού μάρκετινγκ, ήτοι της εικόνας που προβάλλεται και προωθείται στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ από τις επίδοξες κομματικές συνενώσεις συμφερόντων, πολιτικών, οικονομικών, επιχειρηματικών, δογματικών κ.ά τύπων. Μια επικυριαρχία ενάντια στην πολιτική ιδεολογία, τις στρατηγικές προγραμματικές θέσεις πολιτικής φύσεως και το ρόλο τον οποίο θα' πρεπε να καλούμαστε ως ενεργοί πολίτες να επιτελούμε σε μια σύγχρονη, δυτικού τύπου, δημοκρατία.

Το ζήτημα:
Εν συντομία, σε μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων, πενταετούς θητείας ανάληψης της διακυβέρνησης ενός κράτους, εφόσον κάποιος υποψήφιος δεν εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1 των ψήφων σε μια ψηφοφορία) από τον Α' γύρο, τότε, στο Β' γύρο, διαμορφώνονται νέες συμμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών μονομάχων και των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η εκάστοτε τρίτη δύναμη είθισται να διαδραματίζει το ρόλο του ρυθμιστή των εκλογών, ενώ περαιτέρω είθισται να εξαργυρώνει αυτό το ρυθμιστικό ρόλο με προσυμφωνία, μεταξύ των δύο γύρων εκλογών, ανάληψης υπουργικών θώκων και άλλων οφικίων, συνδιαμορφώνοντας τοιουτοτρόπως το ευκταίο πολιτικό πρόγραμμα του εν δυνάμει Προέδρου, οδηγώντας το σε παραπλήσια ή άλλη πολιτική κατεύθυνση από την αρχική.

Η επίκληση άλλωστε του τρίτου πόλου, μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους και όχι ως συνεχές πρόταγμα-επιδίωξη, καταδεικνύεται ως ένα ακόμη πολιτικό αφήγημα ουτοπικής φύσεως, το οποίο αποσκοπεί στην πολιτικό-οικονομικό-επαγγελματική επιβίωση συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων και πολιτικών ελίτ, οι οποίες είτε εξοβελίστηκαν από την εξουσία είτε διακαώς καταφεύγουν στο τέχνασμα αυτό για τη διασφάλιση της συνέχειάς τους.

Εφόσον δεν τροχιοδρομείται εξ αρχής μια προσυμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων υποψήφιων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι όποιες προτασσόμενες προγραμματικές θέσεις και τοποθετήσεις εν όψει των εκλογών και δη του Α' γύρου, καθίστανται αναξιόπιστες εν όψει του Β΄γύρου, καθότι αυτές κατευθύνονται προς άλλες κατευθύνσεις, οι οποίες εξαργυρώνονται σε πολιτειακά και άλλα αξιώματα.

Ο προβληματικός αυτός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο παραμένει αναλλοίωτος αφότου εγκαθιδρύθηκε η ΚΔ στις 16 Αυγούστου 1960. Την αιματηρή διαμάχη μεταξύ πατριωτών v. αποικιοκρατών, ακολούθησε μια νέα αιμοσταγής σύγκρουση μεταξύ Ελληνοκυπρίων (Ε/Κ) v. Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ), παράλληλα με μια ενδοεμφυλιακή σύγκρουση εντός της Ε/Κ κοινότητας, τις οποίες επακολούθησε η εμφύλια (Ε/Κ) διαμάχη μεταξύ δημοκρατικών (Εφεδρικό) v. πραξικοπηματικών (ΕΟΚΑ Β') δυνάμεων, ήτοι μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης ενάντια στην πατριδοκάπηλη, εθνικόφρονη δεξιά, περαιτέρω μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, έτι περαιτέρω μεταξύ Εθνικής Φρουράς (ΕΦ – κυπριακός στρατός) και Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ – στρατιωτικό απόσπασμα Ελλάδας) v. ΑΤΤΙΛΑ Ι & ΙΙ (τουρκική στρατιωτική εισβολή), Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση - τουρκικά: Türk Mukavemet Teskilati - TMT) και Τουρκικής Δύναμης Κύπρου (ΤΟΥΡΔΥΚ – στρατιωτικό απόσπασμα Τουρκίας).

Ακολούθως, έως σήμερα, υφίσταται μια απομειούμενη υφεσιακή αντιπαλότητα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, καθώς και του λεγόμενου Ενδιάμεσου Χώρου, ως άλλος τρίτος πόλος, έως και τις μέρες που διανύουμε, όπου εν πολλοίς έχει εκλείψει η ακραιφνής δογματική αντιπαράθεση των κοσμοθεωριών εν γένει.

Η εισήγηση:
Το εκλογικό σύστημα δύο γύρων δεν ενδείκνυται ως ιδεατό για τον 21ο αιώνα, ιδίως δε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πολιτικοί συμβιβασμοί επίσης δρομολογούνται είτε πριν είτε μετά τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίοι επίσης περαιτέρω μετουσιώνονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης.

Η διαφορά έγκειται στην απουσία απόλυτης εξουσίας του ενός (Πρόεδρου), για πέντε ολόκληρα έτη, καθότι ο Επικεφαλής της εκάστοτε Κυβέρνησης στα κράτη της ΕΕ (Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός), πλην της Κύπρου, υπόκειται τόσο στον έλεγχο της εσωτερικής αντιπολίτευσης, στο κόμμα του και στις συνεργαζόμενες δυνάμεις, όσο και στην πολιτική πίεση την οποία εξασκεί η εκάστοτε αξιωματική και μείζονα αντιπολίτευση, σε καθημερινή βάση μέσω του Κοινοβουλίου της χώρας του, μέχρι και το μέγιστο βαθμό, ήτοι της αποπομπής του εφόσον απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η μέσου βεληνεκούς θεωρία του κοινωνιολόγου Michael Mann (1942-), μετεξελίσσει το κλασικό τριμερές βεμπεριανό [Max Weber (1864-1920)] μοντέλο "υψηλής θεωρίας" της Κοινωνικής Εξουσίας (κοινωνική τάξη - κοινωνική θέση/status - πολιτική εξουσία), σε "ένα θεωρητικό τετράγωνο, το οποίο αναπαριστά και ανασυνθέτει την έννοια εξουσία μέσα από τέσσερα αλληλένδετα είδη κοινωνικής εξουσίας", ήτοι την ιδεολογική, οικονομική, ασφάλειας (στρατιωτική και αστυνομική - ελέγχου της βίας) και την αμιγώς (ελέγχου της διακυβέρνησης του κράτους) πολιτική εξουσία (Μακρής Σ. 2015: 340-343, Πολιτική Επιστήμη: κοινωνικός μετασχηματισμός και θεωρίες της δημοκρατίας).

Καθότι στη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία η ασφάλεια του κράτους βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας και αξιοποιώντας την ανωτέρω επιστημολογική και θεωρητική συνεισφορά, παρούσα τοποθέτηση είναι ότι το ημεδαπό πολιτικό σύστημα χρήζει αναθεωρητικής προσέγγισης από τους κομματικούς κλπ δρώντες, στη βάση της λογικής εκλογών ενός γύρου και συνάμα μιας μειωμένης προεδρικής θητείας.

Περαιτέρω, χρήζει αναθεώρησης στη βάση ενός νέου, συνταγματικά κατοχυρωμένου, συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο αποβλέπει σε μια επανενωμένη χώρα, δημοκρατική και ομοσπονδιακή, καθώς και σε μία εναία διεθνή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Τουτέστιν, μιας πολιτικής αναθεώρησης βάσει συμπεφωνημένων προγραμματικών πολιτικών στρατηγικών μεταξύ των εκάστοτε δύο πόλων, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα τρίπτυχο της εξουσίας, αποτελούμενο από διάφορους δρώντες με ισχυρή ιδεολογική, οικονομική και πολιτική επιρροή!

Αποβλέποντας εν τέλει, μέσω της προτεινόμενης αναθεώρησης, στην εξισορρόπηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, κατά την ιστορική διαμάχη μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, μεταξύ αυθορμητισμού και επιφυλακτικότητας, μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης, ή με άλλα λόγια μεταξύ νέου και παλαιού κατά τη διαγενεακή αντιπαλότητα στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρώπινης εξέλιξης και διανόησης.

Παραπολιτικά:
Η τ(τ)ενέκ(κ)α (μεταλλική εκλογική κάλπη) παραμένει στο επίκεντρο των εικόνων από την εκλογική διαδικασία, συνεχίζοντας να παιδεύει δίχως λογική τους επί καθήκοντι εργαζόμενους στα εκλογικά κέντρα.

Βασίλειος Κοιλιαρής
Οικονομολόγος – Πολιτειολόγος - Διεθνολόγος

Send to Facebook

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η παρεμπόδιση του πλου του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τουρκικά πολεμικά πλοία την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 αποτελεί μια ακόμη πειρατική ενέργεια της Τουρκίας. Με προφανή τρόπο η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο αφού προβαίνει...

13/02/2018 08:05

Ανώνυμη

Σε όσους λέω πως είμαι εκπαιδευτικός μου απαντάνε συνήθως πως ζηλεύουν το επάγγελμά μου, το μισθό, τις ώρες εργασίας κλπ. Αν και οι ώρες εργασίας παρατείνονται μέχρι το βράδυ με διορθώματα, προγραμματισμούς, προετοιμασίες, εξεύρεση, τροποποίηση και επιλογή διδακτικού υλικού κλπ. Αυτό ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα...

07/02/2018 10:44

Λευτέρης Χριστοφόρου

Πολλές φορές επισήμανα πόσο κάποιοι αδικούν και ζημιώνουν τη χώρα μας όταν ελέω προεκλογικού ή για άσκηση κριτικής και μόνον κριτικής, αποσκοπώντας να πλήξουν το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απαξιώνουν ουσιαστικά τη χώρα μας, μειώνουν τις επιτυχίες μας και δυστυχώς μερικές φορές ενοχοποιούν τη δική μας τη πλευρά. Πιστεύω,...

19/01/2018 07:03

Σεβήρος Κούλας

Στις πλείστες μετρήσεις, αλλά και μέσα από την καθημερινότητα μου, διαφαίνεται πως το κύριο κριτήριο ή το κύριο θέμα συζήτησης, μέσα στις πιο νεαρές ηλικίες αποτελεί η οικονομία (και τα παράγωγα θέματα της). Αυτό είναι και λογικό, και σεβαστό. Άλλωστε η δική μου γενιά, έφτασε να ζει χειρότερα απ’ όσο ζούσαν οι γονείς μας στην...

18/01/2018 14:04

Χάρης Φ. Σοφοκλέους

Ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές, η εταιρεία μας, Strategico Research - Strategico Consulting Group ολοκλήρωσε την τρίτη κατά σειρά ανεξάρτητη ποσοτική έρευνα κοινής γνώμης για ιδίαν χρήση, την οποία διεξήγαγε μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου. Η έρευνα ήταν παγκύπριας κάλυψης και σε αυτή συμμετείχαν 1000 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου,...

18/01/2018 10:23

Χάρης Φ. Σοφοκλέους

Η οικονομική κρίση που χαρακτηρίζει την εποχή μας και κατ’ επέκταση η συρρίκνωση των εισοδημάτων της μεγαλύτερης μερίδας των καταναλωτών, επιδρούν καταλυτικά και δραματικά στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των κυπρίων. Συγκεκριμένα, είναι κοινά αποδεκτό ότι τα πλείστα εμπορικά καταστήματα σημειώνουν μείωση της...

08/01/2018 10:43

Ελίζας Στασοπούλου

Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κύπρο από το 1996. Μέσα από την πάροδο των ετών, καταγράφηκαν πολλές εξελίξεις, θετικές και αρνητικές για τις επιχειρήσεις και την Κυπριακή Οικονομία καθώς και θεσμικές εξελίξεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ταυτόχρονα έθεσαν τα θεμέλια για διαφοροποίηση Νόμων, Κανονισμών,...

15/12/2017 08:33

Νίκος Ιωάννου

Με μια εντυπωσιακή κίνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (Κ.Κ.Κ) διοργάνωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτικών κόμματων που έγινε ποτέ, με την παρουσία σχεδόν 300 κομμάτων από 160 χώρες της υφηλίου. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ.Κ. δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός. Είναι...

13/12/2017 13:02

Σοφοκλής Μούσουλος

Στις 1 Δεκεμβρίου 2017, πριν λίγες μέρες, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά Κυπριακής γης (κοντά στο Ζύγι) που βρισκόταν στην κυριότητα του Ην. Βασιλείου έναντι του ποσού των € 8,6 εκ. Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν εκ μέρους των αγοραστών ο κ. Μάριος Δημητριάδης, Υπουργός Μεταφορών του κ. Αναστασιάδη και...

05/12/2017 09:27

Φάνη Φιλοθέου

«Μην απαξιώνετε την πολιτικήν διότι θα υποστείτε την μέγιστην τιμωρίαν να καταλήξετε να σας κυβερνούν κατώτεροι σας», Πλάτων. Κύπρος 2017! Τίποτα δεν είναι πιο κατατοπιστικό για να περιγράψει κανείς τη σημερινή κυπριακή πραγματικότητα. Τα σλόγκαν «όλοι είναι το ίδιο», «δεν ασχολούμαι με πολιτικά», «δεν με ενδιαφέρει, ας...

04/12/2017 13:10

Νάταλη Περικλέους και Άννα Δράκου

Το σκεπτικό πίσω από το Movember CyprusΗ εκστρατεία Movember Cyprus εγκαθιδρύθηκε στην Κύπρο το 2013, παρόλο που η ιδέα ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2003 από μία παρέα νέων που ήθελαν να επαναφέρουν το παλιό στυλ των ανδρών με μουστάκι, μέχρι που αποφάσισαν να το κάνουν για καλό σκοπό. Η ιδέα στην Κύπρο είχε ξεκινήσει από την λέσχη...

28/11/2017 14:30

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθή πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην προώθηση και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας. Οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου – Ελλάδας –...

28/11/2017 13:06

Back to Top