Νίκος Ιωάννου
Που το πάει η Κίνα

Με μια εντυπωσιακή κίνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (Κ.Κ.Κ) διοργάνωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτικών κόμματων που έγινε ποτέ, με την παρουσία σχεδόν 300 κομμάτων από 160 χώρες της υφηλίου.

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ.Κ. δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός. Είναι προφανές ότι η Κίνα, υπό την καθοδήγηση του Xi Jinping, επικεντρώνεται στην πολιτική της κομματικής διπλωματίας καθιερώνοντας τη θεσμοθέτηση της σύναξης αυτής αλλά και τη παρουσία 15.000 κομματικών στελεχών από όλο τον κόσμο στη Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πρωτοβουλία της παγκόσμιας συνάθροισης των κομμάτων προέρχεται από μια χώρα που διαχρονικά δεν χαρακτηρίζεται για την επεκτατική της πολιτική αλλά ούτε παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών για να καθορίσει εξελίξεις όπως πράττουν οι άλλες υπερδυνάμεις.

Η ομιλία του Γ.Γ. του Κ.Κ.Κ. και προέδρου της χώρας περιστράφηκε ακριβώς γύρω από τις αρχές τις οποίες διαχρονικά στηρίζει η Κίνα. Τις αρχές της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Ο Xi Jiping κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταβάλουν συλλογικές προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος που αφορά τη παγκόσμια κοινότητα. Το δικό του Κόμμα όπως είπε, με 89 εκατομμύρια μέλη, αναζητεί ένα τέτοιο διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις της υφηλίου.

Στη σύναξη συμμετείχαν Κόμματα απ’ όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές αποχρώσεις χωρίς όμως την παρουσία ακροδεξιών φασιστικών Κομμάτων.

Στα πέντε χρόνια που ηγείται το Κ.Κ.Κ αλλά και τη χώρα, ο πολυσυζητημένος ανά το παγκόσμιο πλέον ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, πέραν από τις άλλες ενέργειες προχώρησε και στη συγγραφή ενός βιβλίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και στάλθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου σε εκατομμύρια αντίγραφα, καταγράφοντας τις αλλαγές που συντελέστηκαν στη Κίνα ιδιαίτερα την προηγούμενη πενταετία. Τα ανοίγματα της οικονομίας της Κίνας προς το έξω κόσμο ξεκίνησαν το 1978 με την εγκατάλειψη της απομόνωσης και της ισοπέδωσης του Μάο. 

Ο ίδιος ο Χι πάντως στο βιβλίο του, εξυμνεί τους προκατόχους πιστώνοντας στον καθένα προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη της Κίνας. Ο δρόμος για το σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά στηρίζεται, όπως το Κ.Κ.Κ. διακηρύττει, στη μαρξιστική – λενινιστική θεωρία και τη θεωρία του Μάο. Δεν παραβλέπουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας στηρίζεται στις αρχές της δικτατορίας, του προλεταριάτου και του καθοδηγητικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος – παραδοσιακές αρχές της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού – λενινισμού.

Την ίδια ώρα όμως, πιστεύουν ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα πρέπει να περάσει από τη σχεδιασμένη στην ελεύθερη οικονομία και στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, εκτιμώντας ότι όχι μόνον εγκαταλείπουν τις αρχές του σοσιαλισμού αλλά εδραιώνοντας περαιτέρω το σοσιαλισμό στη Κίνα.

Τα 5χρονα πλάνα που ουσιαστικά ξεκίνησαν και τελειώνουν με το Συνέδριο του Κ.Κ.Κ., εξακολουθούν να καθορίζουν όχι μόνο τη στρατηγική αλλά ταυτόχρονα αναλύουν τους στόχους και επιδιώξεις σε όλους του τομείς. Για να ετοιμαστούν τα 5χρονα πλάνα χρειάζονται δύο χρόνια προπαρασκευαστικής δουλειάς, περνώντας από 11 στάδια με τη συμμετοχή όχι μόνο των τεχνοκρατών και των πολιτικών αλλά και επιστημονικών ομάδων και δεξαμενών σκέψης.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ενός Κινέζου καθηγητή ότι η Κίνα χρειάζεται δύο μυαλά. Το ένα μυαλό είναι το κόμμα και το κρατικό συμβούλιο, και το άλλο μυαλό είναι το εξωτερικό μυαλό που αντιπροσωπεύει την επιστημονική γνώση και τις δεξαμενές σκέψης οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην διαμόρφωση των 5χρονων πλάνων.

Όποια και να είναι η ιδεολογική προσέγγιση και η κριτική άποψη για το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, αυτό που επί του παρόντος δεν επιδέχεται κριτικής είναι η ανάπτυξη που παρουσιάζει σήμερα η Κίνα η οποία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια (μεταξύ 6-7%). Κατάφερε από αναπτυσσόμενη χώρα να μετατραπεί σε ανεπτυγμένη δίνοντας την ίδια ώρα μεγάλη σημασία στην ευημερία των ανθρώπων της Κίνας. Η κοινωνική ευημερία και η βελτίωση του ποιοτικού επιπέδου του Κινέζικού λαού θεωρούνται στρατηγικοί στόχοι για το ΚΚΚ.

Η Κίνα συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με ποσοστό πάνω από το 30% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ΑΕΠ της Κίνας το 2016 ισοδυναμεί με το 60% των ΗΠΑ, ενώ το 1970 ισοδυναμούσε μόνο με το 6,3%. Από το 2010 παρατηρείται αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος κατά 60%. Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει από τα όρια της φτώχειας τα πέντε τελευταία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνοντας από το 10 % στο 4 % το ποσοστό που είναι σήμερα εντός των ορίων της φτώχειας με στόχο την οριστική της εξάλειψη της τα επόμενα χρόνια.

Η Κίνα προσδοκά ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχει πλήρης εξάλειψη της φτώχειας. Οι δείκτες διαβίωσης των ανθρώπων παρουσιάζουν βελτίωση σε όλους τους τομείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα όπως η αστυφιλία, οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ βορρά και νότου, η διαφθορά και το έγκλημα. Η διαφορά μεταξύ της πλούσιας τάξης των Κινέζων και των φτωχών είναι πλέον πολύ διακριτή και δεν χρειάζονται οικονομικοί δείκτες για να αποδειχθεί αυτό.

Τι είναι εκείνο που αλλάζει δραματικά την οικονομική κατάσταση στην Κίνα; Η Κίνα πάντοτε εμφυσούσε την πολιτική του δρόμου του μεταξιού. Οι όροι είναι μάλλον συμβολικοί θέλοντας να προσδώσει σημασία στην ανάγκη του ανοίγματος της Κίνας προς άλλες αγορές.

Ο νέος Κινέζος ηγέτης Xi έθεσε αυτήν την στρατηγική του ανοίγματος, την οποία είχε ξεκινήσει πολύ προηγούμενα, σε μια νέα βάση εφαρμόζοντας νέες τακτικές που φαίνεται να αποφέρουν καρπούς . Η τακτική της πολιτικής του one road one belt στοχεύει σε νέο επίπεδο διεθνών συνεργασιών. Ο δρόμος του μεταξιού έχει ως επίκεντρο την Αφρικανική Ήπειρο και Ασία και τη Ρωσία. Λιγότερο ενδιαφέρον επιδεικνύει για την Ευρώπη θεωρώντας ότι τα συμφέροντα τους θα συναντηθούν στην Αφρική και στην Ασία.

Οι Κινέζοι διακηρύττουν ότι δεν επιδιώκουν την οικονομική εκμετάλλευση των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής και της Ασίας αλλά το αμοιβαίο όφελος. Τα έργα υποδομής που γίνονται είναι αναρίθμητα και πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ όπως λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, νοσοκομεία και άλλα.

Η συνεργασία με τις χώρες αυτές επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως αυτοί της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού. Είναι χιλιάδες οι ξένοι φοιτητές σήμερα που σπουδάζουν σε κινέζικα πανεπιστήμια.

Σε προχωρημένο επίπεδο είναι η συνεργασία με τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική, γνωστή ως BRICS, που στοχεύει στην οικονομική ολοκλήρωση θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες θα αυξήσουν το μερίδιο τους στην παγκόσμια οικονομική πίτα. Η BRICS προχώρησε στην δημιουργία παγκόσμιας τράπεζας με απώτερο στόχο την υποβάθμιση του δολαρίου και την αναβάθμιση του Γουάν.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα είναι στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα επιτεύγματα που θέλουν να καταγράψουν είναι ότι η ανάπτυξη θα στηρίζεται κατά μεγάλη πλειοψηφία στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι κούφια λόγια καθώς παρατηρείται οργασμός στην εγκατάσταση φωτοβολταικών και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας αλλά και στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών. Η Κίνα αισιοδοξεί ότι τα επόμενα χρόνια θα πάρει τα σκήπτρα παγκόσμια στην παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Παράλληλα, η Κίνα προχωρεί και στην αναβάθμιση των ένοπλων δυνάμεων της με υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό. Είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της άμυνας εξαιτίας και των διασυνοριακών προβλημάτων αλλά και τα προβλήματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας με τις Φιλιππίνες. Στη έκθεση για τα επιτεύγματα της Κίνας γίνεται μεγάλη προβολή στα σύγχρονα, εντυπωσιακά, εξοπλιστικά συστήματα.

Η πολιτική του δρόμου του μεταξιού στηρίζεται και στη μείωση των αποστάσεων με τη δημιουργία υπερσύγχρονων γραμμών τραίνων, και προηγμένων υλικοτεχνικών υποδομών για υπερθαλάσσιες μεταφορές που θα μηδενίζουν τις αποστάσεις. Μια γέφυρα πάνω από τη θάλασσα συνολικής απόστασης 53χλμ εδώ και λίγους μήνες συνδέει την πόλη Zhuhai μαζί με το Hong-Kong.

Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτός ο γίγαντας που δεν είναι τεράστιος μόνο στο μέγεθος αλλά πλέον και σε δύναμη; Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας ανάπτυξης ιδιαίτερα στο άνοιγμα της εσωτερικής κατανάλωσης σε αυτήν την αγορά;

Ενδεχόμενα η αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και νέων ανακαλύψεων, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση των άγονων τεραστίων εκτάσεων αλυκών στην Κίνα που μετατρέπονται σε γόνιμες γεωργικές περιοχές, να δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Ενδεχομένως η ανάπτυξη αυτή να μην είναι καθόλου απρογραμμάτιστη και να βασίζεται στην αξιοποίηση επιστημονικής έρευνας και γνώσης για την οποία οι Κινέζοι έχουν να περηφανεύονται.

Νίκος Ιωάννου
Απόφοιτος Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Σόφιας
Μέλος του Π.Γ. ΑΚΕΛ

 

Send to Facebook

Λευτέρης Χριστοφόρου

Πολλές φορές επισήμανα πόσο κάποιοι αδικούν και ζημιώνουν τη χώρα μας όταν ελέω προεκλογικού ή για άσκηση κριτικής και μόνον κριτικής, αποσκοπώντας να πλήξουν το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απαξιώνουν ουσιαστικά τη χώρα μας, μειώνουν τις επιτυχίες μας και δυστυχώς μερικές φορές ενοχοποιούν τη δική μας τη πλευρά. Πιστεύω,...

19/01/2018 07:03

Σεβήρος Κούλας

Στις πλείστες μετρήσεις, αλλά και μέσα από την καθημερινότητα μου, διαφαίνεται πως το κύριο κριτήριο ή το κύριο θέμα συζήτησης, μέσα στις πιο νεαρές ηλικίες αποτελεί η οικονομία (και τα παράγωγα θέματα της). Αυτό είναι και λογικό, και σεβαστό. Άλλωστε η δική μου γενιά, έφτασε να ζει χειρότερα απ’ όσο ζούσαν οι γονείς μας στην...

18/01/2018 14:04

Χάρης Φ. Σοφοκλέους

Ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές, η εταιρεία μας, Strategico Research - Strategico Consulting Group ολοκλήρωσε την τρίτη κατά σειρά ανεξάρτητη ποσοτική έρευνα κοινής γνώμης για ιδίαν χρήση, την οποία διεξήγαγε μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου. Η έρευνα ήταν παγκύπριας κάλυψης και σε αυτή συμμετείχαν 1000 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου,...

18/01/2018 10:23

Χάρης Φ. Σοφοκλέους

Η οικονομική κρίση που χαρακτηρίζει την εποχή μας και κατ’ επέκταση η συρρίκνωση των εισοδημάτων της μεγαλύτερης μερίδας των καταναλωτών, επιδρούν καταλυτικά και δραματικά στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των κυπρίων. Συγκεκριμένα, είναι κοινά αποδεκτό ότι τα πλείστα εμπορικά καταστήματα σημειώνουν μείωση της...

08/01/2018 10:43

Ελίζας Στασοπούλου

Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κύπρο από το 1996. Μέσα από την πάροδο των ετών, καταγράφηκαν πολλές εξελίξεις, θετικές και αρνητικές για τις επιχειρήσεις και την Κυπριακή Οικονομία καθώς και θεσμικές εξελίξεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ταυτόχρονα έθεσαν τα θεμέλια για διαφοροποίηση Νόμων, Κανονισμών,...

15/12/2017 08:33

Σοφοκλής Μούσουλος

Στις 1 Δεκεμβρίου 2017, πριν λίγες μέρες, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά Κυπριακής γης (κοντά στο Ζύγι) που βρισκόταν στην κυριότητα του Ην. Βασιλείου έναντι του ποσού των € 8,6 εκ. Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν εκ μέρους των αγοραστών ο κ. Μάριος Δημητριάδης, Υπουργός Μεταφορών του κ. Αναστασιάδη και...

05/12/2017 09:27

Φάνη Φιλοθέου

«Μην απαξιώνετε την πολιτικήν διότι θα υποστείτε την μέγιστην τιμωρίαν να καταλήξετε να σας κυβερνούν κατώτεροι σας», Πλάτων. Κύπρος 2017! Τίποτα δεν είναι πιο κατατοπιστικό για να περιγράψει κανείς τη σημερινή κυπριακή πραγματικότητα. Τα σλόγκαν «όλοι είναι το ίδιο», «δεν ασχολούμαι με πολιτικά», «δεν με ενδιαφέρει, ας...

04/12/2017 13:10

Νάταλη Περικλέους και Άννα Δράκου

Το σκεπτικό πίσω από το Movember CyprusΗ εκστρατεία Movember Cyprus εγκαθιδρύθηκε στην Κύπρο το 2013, παρόλο που η ιδέα ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2003 από μία παρέα νέων που ήθελαν να επαναφέρουν το παλιό στυλ των ανδρών με μουστάκι, μέχρι που αποφάσισαν να το κάνουν για καλό σκοπό. Η ιδέα στην Κύπρο είχε ξεκινήσει από την λέσχη...

28/11/2017 14:30

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθή πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην προώθηση και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας. Οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου – Ελλάδας –...

28/11/2017 13:06

Λευτέρης Χριστοφόρου

Πιστεύω, ότι στη πολιτική αλλά και σε κάθε έκφανση της ζωής, το αποτέλεσμα είναι που μετρά και όχι τα κενού περιεχομένου συνθήματα και φωνασκίες. Άλλωστε αποτελεί αξίωμα ότι τα έργα είναι ικανότερα των λόγων. Μέσα στη δίνη της προεκλογικής κυριαρχούν οι μεγαλοστομίες, οι γενικολογίες, οι απεραντολογίες των θα και η ισοπέδωση...

24/11/2017 08:24

Δέσπω Φάττα-Κάσινου

Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, λόγω του έντονου και συνεχούς προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες χώρες, θεωρείται σήμερα παγκοσμίως ως κρίσιμη συνιστώσα της αειφόρου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των υδατικών ισοζυγίων. Η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης συνοδεύεται...

24/11/2017 06:39

Στέφανος Στεφάνου

Μια αναφορά του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Σιζόπουλου άνοιξε ξανά το θέμα της βάσης λύσης του Κυπριακού. Είπε ο κ. Σιζόπουλος ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) αποτελεί τη χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Και σ’ αυτό, πρόσθεσε, συμφωνεί ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος. Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπαδόπουλος δεν βγήκε να το ξεδιαλύνει. Κρύβεται,...

21/11/2017 10:28

Back to Top