Ισίδωρος Καρδερίνης
H Αυταπάτη των γαλλικών εκλογών

Η εκλογή του ευρωπαϊστή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, ο οποίος αποτελεί αυθεντικό τέκνο του τραπεζικού συστήματος και των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, απέτρεψε αφενός την αυτόματη ενεργοποίηση των διαδικασιών αποσύνθεσης της υπό γερμανικό έλεγχο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιούργησε αφετέρου μια απίστευτη αυταπάτη στους γραφειοκρατικούς κύκλους των Βρυξελλών για τις προοπτικές μακροημέρευσής της. 

Η ενδελεχής ανάγνωση των αποτελεσμάτων των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν αφήνει ωστόσο καμία αμφιβολία. Ένα σημαντικό τμήμα -ακριβώς το 34%- του γαλλικού λαού, ο οποίος πρέπει να επισημανθεί ότι έχει πληγεί πολύ λιγότερο από άλλους λαούς της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της άγριας λιτότητας, εξέφρασε στο δεύτερο γύρο την αποστροφή του προς το αντιδημοκρατικό γραφειοκρατικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και μάλιστα αυτό συνέβη μέσα από ένα ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα με στιγματισμένο ρατσιστικό παρελθόν που για χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Αν είχε καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο ο αριστερός αντιευρωπαϊστής Μελανσόν που δεν δημιουργεί φόβο στους Γάλλους, η εκλογή του Μακρόν δεν θα ήταν καθόλου βέβαιη, αν λάβουμε υπόψη ότι το 50% του γαλλικού εκλογικού σώματος ψήφισε ευρωσκεπτικιστικά στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει σήμερα με μια πάσχουσα γυναίκα από ανίατη ασθένεια που οι γιατροί τις δίνουν πενταετή επιβίωση και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Γαλλία. Είναι βέβαιο όμως ότι οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Μακρόν και οι οποίες θα του υπαγορευθούν από τις Βρυξέλλες και κατά βάση από το Βερολίνο θα ξεθεμελιώσουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των Γάλλων και θα προκαλέσουν τη δικαιολογημένη οργή τους.

Έτσι, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 και αν δεν έχει εκραγεί μέχρι τότε η βόμβα της ιταλικής οικονομίας –πράγμα εξαιρετικά απίθανο- οι πολιτικές δυνάμεις που θα ανατινάξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο, θα αντιστρέψουν σίγουρα το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα και θα κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία.

Οι Γερμανοί βεβαίως έχουν σήμερα κάθε δικαίωμα να χαίρονται και να πανηγυρίζουν για την εκλογή του Μακρόν που θα συντηρήσει έστω και προσωρινά την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία είναι οι πιο κερδισμένοι, ενώ οι περισσότεροι άλλοι χάνουν. Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα συγκεκριμένα το οποίο είναι δομικό και όχι απλά ένα συγκυριακό φαινόμενο, οφείλεται ασφαλώς στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά ενδυναμώνεται σκανδαλωδώς και από το μηχανισμό λειτουργίας του ευρώ, αφού το κοινό νόμισμα δεν επιτρέπει στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, γεγονός που τις καταδικάζει σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής ανταγωνιστικότητας και διαρκών ελλειμμάτων.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας από τη στιγμή που υιοθετήθηκε το ευρώ έχει ακολουθήσει μια φρενήρη ανοδική πορεία. Έτσι το 2016 ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 252,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, όταν το εμπορικό πλεόνασμα όλης της ευρωζώνης για το ίδιο έτος ανήλθε στα 273,9 δισεκατομμύρια ευρώ. H Γερμανία δηλαδή παράγει το 92,33% του συνολικού εμπορικού πλεονάσματος της ευρωζώνης!

Την ίδια χρονική περίοδο του ευρώ το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας καταγράφει με εξαίρεση κάποια έτη γενικώς αυξητικές τάσεις. Έτσι, το 2016, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των γαλλικών τελωνείων, ανήλθε στα 48,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το μερίδιο αγοράς της Γαλλίας εντός της ευρωζώνης εμφάνισε αισθητή μείωση -από 17% το 2000 σε 13,6% το 2015 και σε 13,4% το 2016- ενώ το εμπορικό έλλειμμα το προηγούμενο έτος 2015 ανερχόταν στα 45,0 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική οικονομία ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα. Έτσι το δημόσιο χρέος συνεχώς διογκώνεται και ανέρχεται σήμερα κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Η ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους κάτω των 25 ετών -σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι άνεργος- ανερχόταν στο τέλος του 2016 στο 10% του εργατικού δυναμικού, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τις αποτυχημένες προσπάθειες του προέδρου Ολάντ για τη μείωση της. Την ίδια στιγμή η Γερμανία απολαμβάνει πολύ υψηλούς ρυθμούς απασχόλησης δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνά το 3,9% του εργατικού δυναμικού.

Πριν από 15 χρόνια, Γαλλία και Γερμανία εμφάνιζαν παραπλήσιο επίπεδο διαβίωσης. Όμως σήμερα, οι Γερμανοί είναι κατά ένα πέμπτο πλουσιότεροι, ενώ και οι δύο οικονομίες είχαν υποδεχθεί το ευρώ το 2002 με ανεργία γύρω στο 8% του εργατικού δυναμικού.

Έτσι, ακόμα και αν ο Μακρόν εξέπληττε τους πάντες -πράγμα που ασφαλώς δεν θα συμβεί- και αποφάσιζε με βάσει και το ειδικό βάρος που διαθέτει η Γαλλία ως δεύτερη οικονομική δύναμη στην ευρωζώνη να πιέσει σθεναρά για μια αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που θα βελτίωνε σαφώς τη γαλλική οικονομία και πιο πολύ τις χειμαζόμενες οικονομίες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, θα προσέκρουε σε έναν πελώριο πανίσχυρο τοίχο, δηλαδή στην άκαμπτη και αμετακίνητη στάση της Γερμανίας. Και αυτό γιατί οι Γερμανοί –όποιος και αν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τους- δεν θα δεχτούν ποτέ τη χαλάρωση της λιτότητας και των «ιερών» κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι Γερμανοί είναι περισσότερο από προφανές, εδώ και χρόνια, ότι θέλουν να χρησιμοποιούν την ευρωζώνη προς όφελος τους και σε βάρος όλων των άλλων και δεν θα διανοηθούν ποτέ να επιστρέψουν οικιοθελώς στο εθνικό τους νόμισμα, το μάρκο, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση των εξαγωγών τους. Οι Γερμανοί θέλουν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα, συντηρώντας επί μακρόν ως έχει την ευρωζώνη και δεν τους απασχολεί καθόλου αν οι άλλοι χάνουν ή ακόμα και αν καταστρέφονται όπως συμβαίνει με τους Έλληνες.

Σε αυτή, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση που κυριαρχεί και ηγεμονεύει η Γερμανία η έννοια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας όχι απλά δεν υφίσταται, αλλά έχει πεταχτεί σαν σκουπίδι στον κάδο των απορριμμάτων. Αποδεικνύεται συνεπώς περίτρανα ότι η πραγματικότητα δεν είναι έκθεση βαρύγδουπων ιδεών όπως αυτές καταγράφονται στις ιδρυτικές συνθήκες της τότε ΕΟΚ, αλλά είναι σκληρή και αδυσώπητη. Έτσι, η ένωση ισχυρών και ανίσχυρων οικονομιών και το σφιχταγκάλιασμα τους διαμέσου του ευρώ έχει ήδη αποδειχτεί ένα εγκληματικό σφάλμα.

Συμπερασματικά, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να ταρακουνήσουν τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους γραφειοκράτες των Βρυξελλών αλλά και τους πολιτικούς ηγεμόνες του Βερολίνου που παραδομένοι στη μακαριότητα και την έπαρση τους θα συνεχίσουν να επιβάλλουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξτρεμιστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές άγριας λιτότητας που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους λαούς.

 

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στo Χαϊδάρι Αττικής το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν αναδημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites σε όλο τον κόσμο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και δυο μυθιστορήματα. Τα δυο μυθιστορήματά του και τρία ποιητικά του βιβλία έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.

E-mail: skarderinis@hotmail.gr
Facebook: Karderinis Isidoros
Twitter: isidoros karderinis

Send to Facebook

Χρυσόστομος Μωυσέως

Είναι θλιβερό και την ίδια ώρα εξοργιστικό να παρακολουθεί κανείς την κατρακύλα στην οποία οδηγείται ο δημόσιος διάλογος για το κυπριακό από το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου. Δύσκολα μπορεί να διανοηθεί κανείς το πόση σκοπιμότητα χρειάζεται για να επιμένει σε τέτοιο βαθμό στην επανάληψη ψεμάτων, κάλπικων κινδυνολογιών, κενών συνθηματολογιών...

20/11/2017 09:08

Λευτέρης Χριστοφόρου

Καθημερινά διεξάγονται συζητήσεις και από κάποιους επιχειρείται προεκλογική ένταση και σύγχυση, με αποτέλεσμα ο Κύπριος Πολίτης να μην αποκομίζει πάντοτε την ορθή και αντικειμενική εικόνα. Οφείλουμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τις Απλές Αλήθειες στο λαό, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και είναι απτές και κατανοητές για τον...

16/11/2017 12:59

Ελένης Φτιάκα

Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Εγώ ποτέ μου δεν την ασπάστηκα! Γιατί αν την ασπαζόμουν, θα έπρεπε να συμφωνήσω ότι μπορεί κανείς να είναι αδίστακτος στο κυνήγι του στόχου του, μπορεί να δημιουργήσει πτώματα, να πατήσει επί αυτών των πτωμάτων, παράπλευρες απώλειες τα λένε τώρα, να κάνει ‘ότι θέλει και όπως θέλει, και μετά να έρθει και...

16/11/2017 06:38

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Τα ζητήματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές, τις απειλές για τον πλανήτη μας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα και την δραματική κατάσταση στην οποία ο πλανήτης Γη βρίσκεται τέθηκαν με τον πιο έντονο και γλαφυρό τρόπο σε πρόσφατο δημοσίευμα στο ακαδημαϊκό περιοδικό BioScience. Η επιστολή - προειδοποίηση υπογράφεται...

15/11/2017 16:00

Χάρης Φ. Σοφοκλέους

Η εταιρεία μας, O Συμβουλευτικός οίκος Strategico Marketing Intelligence, μεταξύ 23 και 30 Οκτωβρίου 2017, διεξήγαγε ανεξάρτητη ποσοτική έρευνας της κοινής γνώμης με για ιδίαν χρήση. Η Έρευνα ήταν Παγκύπριας κάλυψης και σε αυτή συμμετείχαν 600 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης τυχαίας δειγματοληψίας.  Απώτερος...

14/11/2017 09:06

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η αποτίμηση της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία είναι εκ των πραγμάτων θετική, αφού τονίζει, πρωτίστως την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και επί του προκειμένου τις ιδιαίτερες σχέσεις που απολαμβάνουν οι δυο χώρες. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την τρίτη κατά σειρά...

26/10/2017 10:02

Νίκου Α. Ρολάνδη

Η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας υπεγράφησαν στις 16 Αυγούστου 1960, μαζί με τη Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Άρθρο 181 του Συντάγματος οι δύο Συνθήκες «κέκτηνται συνταγματικήν ισχύν», ενώ το Άρθρο 182 του Συντάγματος τις καθιστά θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, τα οποία «δεν δύνανται καθ’...

19/10/2017 08:48

Δρ. Ανδρέα Χατζηττοφή

Με την ευκαιρία της παγκόσμια ημέρας ψυχικής υγείας (10 Οκτωβρίου), θα ήθελα να θίξω το θέμα του στίγματος το οποίο χαρακτηρίζει τις ψυχικές παθήσεις και γενικότερα τη Ψυχιατρική. Οι ψυχικές παθήσεις είναι πολύ συχνές στο γενικό πληθυσμό, με την κατάθλιψη να έχει προεξέχουσα θέση μαζί με τις αγχώδεις διαταραχές και τις εξαρτήσεις....

12/10/2017 09:31

Χρίστος Βαλιαντής

Την κρίση όλοι την έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, αλλά πιστέψτε με, κοντά στην ουσιαστική κρίση της λέξης «αξία» και όλων των λέξεων που παράγονται από αυτή, η οικονομική κρίση φαντάζει να μην έχει την προσδιδόμενη μέχρι τώρα σημασία. Η κρίση των λέξεων «αξία», «άξιος»...

10/10/2017 06:38

Νεοκλή Συλικιώτη

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προσπαθεί να πείσει πως πέτυχε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες και πως έγιναν σημαντικά βήματα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα πανηγυρίζει γιατί προσλαμβάνει συμβούλους με στόχο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις έλευσης υγροποιημένου φ.α....

09/10/2017 19:01

Λευτέρης Χριστοφόρου

Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για Επανεκλογή στη Διακυβέρνηση της πατρίδας μας, στις 14 Οκτωβρίου. Με την αναμενόμενη εξαγγελία Επανεκλογής οφείλω να καταγράψω και να τονίσω με Ρεαλισμό και Επιχειρήματα γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για το τόπο η υποψηφιότητα και η επανεκλογή...

05/10/2017 12:57

Χρίστος Χριστόφιας

Παρακολουθούσα τις ανευρέσεις οστών αγνοουμένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, τα τελευταία χρόνια και περνούσαν μπροστά μου ως μια ακόμα είδηση. Κάθε φορά όμως, επερνούσεν από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι! Κάθε φορά που έβλεπα και ένα ρεπορτάζ από κηδεία αγνοούμενου και ακούγοντας το «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος»,...

02/10/2017 10:48

Back to Top