Δήμαρχος 'Εγκωμης
Ζαχαρίας Κυριάκου: Μονόδρομος η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μονόδρομο χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, σημειώνοντας πως η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών μέσα από θεσμικές/νομοθετικές διαδικασίες είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως “χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε με τη μεταρρύθμιση να προσφέρονται στον κόσμο καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος”.

Παράλληλα σημείωσε πως εάν η μεταρρύθμιση οδηγήσει, σταδιακά, και σε συνενώσεις Δήμων, μέσα από τις οποίες θα προέλθει όφελος για τους πολίτες, αυτές θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές, ενώ επισημαίνει πως πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση, είναι αναγκαίο να παρουσιασθούν και οι ανάλογες οικονομικές μελέτες.

Προτεραιότητες
-------------------
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες του Δήμου για το 2015, ο κ. Κυριάκου είπε μια προτεραιότητα είναι η έναρξη των εργασιών για κάλυψη/στεγανοποίηση του ανοικτού καναλιού Κλήμου, που διέρχεται μέσω οικιστικών περιοχών και αποτελεί «ανοικτή πληγή».

Οπως ανέφερε, ύστερα από πολύχρονες παραστάσεις του Δήμου, ο Υπουργός Εσωτερικών "αποδέχθηκε αίτημά μας και έδωσε οδηγίες για να ολοκληρωθεί το έργο, ως συνεχιζόμενο πολεοδομικό τα έτη 2015-2017. Το κράτος θα καταβάλει τα 3/4 της δαπάνης (1,5 εκ. ευρώ) και η Τοπική Αρχή το υπόλοιπο 1/4 (0,5 εκ. ευρώ). Μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016 και 2017, o Δήμος Έγκωμης θα προβεί σε σειρά ενεργειών, για να εξασφαλίσει τις ανάλογες πιστώσεις", είπε.

Άλλη προτεραιότητα, πρόσθεσε, είναι να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο των καθημερινών υπηρεσιών που προσφέρονται στους δημότες, για αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Τρίτη προτεραιότητα, ανέφερε, είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών του Δήμου για να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα ασυνειδησίας, που μεταφράζονται σε ανεξέλεγκτη απόρριψη πάσης φύσεως άχρηστων υλικών, μπάζων, περιττωμάτων σκύλων, σε ανοικτούς χώρους.

Άλλες δυο προτεραιότητες είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του κινήματος εθελοντισμού στο Δήμο Έγκωμης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς», στο οποίο, όπως είπε ο κ. Κυριάκου, ο Δήμος είναι από από τους πρωτοπόρους και η περαιτέρω συνεργασία μας με τα δυο κοινωνικά παντοπωλεία που λειτουργούν στην Έγκωμη, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παροχή βοήθειας σε δυσπραγούντες.

Προϋπολογισμός
---------------------
Σε ερώτηση σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου `Εγκωμης, ο κ. Κυριάκου είπε στο ΚΥΠΕ πως τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων είναι φλέγοντα, διότι οι Δήμοι έχασαν ξαφνικά από το 2013 και εντεύθεν το 40% των εσόδων τους, εξαιτίας των αποκοπών στην κρατική χορηγία, προσθέτοντας πως επίσης, η γενικότερη οικονομική κρίση επηρεάζει τα έσοδα των Δήμων από τις εισπράξεις τελών/αδειών/φορολογιών κ.λπ.

Ανέφερε πως για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, ο Δήμος Έγκωμης έχει προβεί σε μείωση προσωπικού, περικοπή κονδυλίων και, γενικότερα, σε δραστικές εξοικονομήσεις μέσα από προϋπολογισμούς λιτότητας, που είναι ισοσκελισμένοι γύρω στα 5,5 εκ. ευρώ.

Όπως είπε, προ της κρίσης ο προϋπολογισμός εξόδων του Δήμου Έγκωμης ήταν, το 2011, €8 εκ. ευρώ, ενώ το 2014 έπεσε στα €5,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο, μεγάλα έξοδα παραμένουν (π.χ. κόστος οδικού φωτισμού, καυσίμων, συντήρηση οχημάτων, δόσεις παλαιών δανείων, κ.ά.).

Εξέφρασε τη θέση πως "το τεράστιο κόστος οδικού φωτισμού κακώς αφέθηκε εξ ολοκλήρου στις πλάτες των Δήμων" και πως "ειδικά για τους δρόμους ευθύνης Δημοσίων Έργων, πρέπει να συνεισφέρει το κράτος".

Μεταρρύθμιση
------------------
Ερωτηθείς σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ενδεχόμενες συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Οπως είπε, "είναι εκ των ουκ άνευ η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, μέσα από θεσμικές/νομοθετικές διαδικασίες. Χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε με τη μεταρρύθμιση να προσφέρονται στον κόσμο καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος".

"Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχισθεί το φαινόμενο της παρουσίας 10 διαφορετικών συνεργείων περισυλλογής σκυβάλων στην επαρχία Λευκωσίας με αποτέλεσμα τα συνεργεία της Έγκωμης να συναντώνται σε παραπλήσια σημεία με τα συνεργεία των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου και Αγίου Δομετίου", ανέφερε ο Δήμαρχος Έγκωμης.

Είπε πως εάν η μεταρρύθμιση οδηγήσει, σταδιακά, και σε συνενώσεις Δήμων, μέσα από τις οποίες θα προέλθει όφελος για τους πολίτες, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές. "Το στοίχημα της μεταρρύθμισης πρέπει να αντικρίζεται, κυρίως, μέσα από καθαρά οικονομικά δεδομένα, ώστε να προσφέρεται καλύτερη εξυπηρέτηση με λιγότερο κόστος", είπε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως "πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση, είναι αναγκαίο να παρουσιασθούν και οι ανάλογες οικονομικές μελέτες, ώστε ν’ αποφύγουμε τα βήματα στο άγνωστο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προβούμε σε μεταρρύθμιση η οποία ν’ αποτύχει. Η πορεία είναι μονόδρομος: Μεταρρύθμιση για τον πολίτη, υπέρ του πολίτη και της ποιότητας ζωής του", σημείωσε.

Κάμερες
-----------
Κληθείς να αξιολογήσει την εφαρμογή του μέτρου τοποθέτησης καμερών κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, ο κ. Κυριάκου είπε πως "η τοποθέτηση καμερών στη Λεωφ. Γρίβα Διγενή (δύο κάμερες) είναι θέμα που χειρίζεται αποκλειστικά η Αστυνομία" και πως ο Δήμος δεν έχει οιανδήποτε εμπλοκή, ούτε και οιοδήποτε έσοδο από τα πρόστιμα.

Ανέφερε πως οι κάμερες τοποθετήθηκαν, σε συνδυασμό με δυο υπερυψωμένα πλατώ, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των παράνομων αγώνων ταχύτητας στη συγκεκριμένη λεωφόρο, πως τα πλατώ ήταν εισήγηση του Δήμου Έγκωμης και οι κάμερες εισήγηση της Αστυνομίας. Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι η κατάσταση με την τεράστια οχληρία και τους κινδύνους από τους παράνομους αγώνες ταχύτητας, έχει βελτιωθεί. Το εάν υπάρχει σκέψη επέκτασης του μέτρου τοποθέτησης καμερών, είναι θέμα που χειρίζεται η Αστυνομία, πρόσθεσε.

ΑΚΕ
-----
Ερωτηθείς για τις προθέσεις του Δήμου σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων που παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητες, ο κ. Κυριάκου αφού σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων είναι υπό την ευθύνη του κεντρικού κράτους, και πως "δεν επιθυμούμε τη μεταφορά ενός τεράστιου αριθμού κυβερνητικών υπηρεσιών στο χώρο αυτό, που βρίσκεται σε μια αμιγώς οικιστική περιοχή".

Ανέφερε πως "οι αρχικοί σχεδιασμοί του κράτους προνοούσαν τη μεταφορά πολύ μεγάλων κυβερνητικών τμημάτων, που θα φιλοξενούσαν γύρω στις τρεις χιλιάδες υπαλλήλους και πολλούς επισκέπτες, σε καθημερινή βάση", για να προσθέσει πως "είναι ευκόλως αντιληπτό, πόση επιβάρυνση θα υπάρξει, κυκλοφοριακή και άλλη, μέσα από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού".

Σημειώνοντας πως τα τωρινά οικονομικά δεδομένα του κράτους έχουν, προφανώς, αναβάλει τον εν λόγω σχεδιασμό, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως "η δική μας θέση, είναι η αξιοποίηση του χώρου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, με τη δημιουργία ενός πολυθεματικού πάρκου, που θ’ αποβεί προς όφελος των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους".

Παρκόμετρα
---------------
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κοινού σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση παρκόμετρων σε πολλούς από τους δρόμους του Δήμου, ο κ. Κυριάκου είπε πως ο Δήμος Έγκωμης έχει τοποθετήσει το 2014 μηχανές έκδοσης εισιτηρίων στάθμευσης επί της οδού Αγίου Νικολάου, σε μια περιοχή που δέχεται πάρα πολύ κόσμο.

Εκρίθη από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ήταν αναγκαία η ρύθμιση της στάθμευσης, μέσω μηχανών, ώστε να δίνεται η ευκαιρία της ανανέωσης του κοινού που σταθμεύει στην περιοχή, για να εξυπηρετούνται περισσότεροι, ανέφερε, σημειώνοντας πως το τέλος στάθμευσης είναι προσιτό.

Send to Facebook

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση του Κυπριακού την περίοδο 21 Μαϊου 2018 έως 5 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση είναι σημαντική γιατί σε αυτήν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε η ειδική...

17/10/2018 12:43

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του γεώτρηση, εν μέσω πολλών αναβολών λόγω κυρίως έλλειψης τεχνογνωσίας από το τοπικό προσωπικό. Οι προθέσεις της Τουρκίας καθίστανται πλέον προφανείς, ειδικά αν αναλογιστούμε την ανακοίνωση αγοράς...

07/11/2018 11:48

Θεόδωρου Μάντη

Αντιλαμβανόμενες τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο, πληθώρα εταιρειών έχει προχωρήσει στην προσφορά ενός ευρέως φάσματος Παροχών σε Είδος (χρήση εταιρικών και ιδιωτικών αυτοκινήτων, σχέδια αγοράς μετοχών, χρήση περιουσιακών στοιχείων, γεύματα, δώρα, έξοδα μετεγκατάστασης, ταξίδια, κ.α), αποσκοπώντας...

12/10/2018 07:46

Λάμπρος Λάμπρου

Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του.  Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική...

09/10/2018 12:34

Σάβια Ορφανίδου

Ανήκω στη γενιά των Κυπρίων που δεν έχουν χαρεί μια ελεύθερη πατρίδα. Στον πολιτικό χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχουμε μεγαλώσει με πρώτη και ασυμβίβαστη αρχή μας, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας, στο πλαίσιο μιας λογικής και βιώσιμης λύσης. Όλα αυτά τα χρόνια έκανα συνειδητή μου...

08/10/2018 13:41

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντείνεται η εκστρατεία του στρατοπέδου του Πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας, η οποία έχει διχάσει τόσο τα Σκόπια όσο και την Ελλάδα. Οι τάσεις και εκφάνσεις αλυτρωτισμού συνεχίζονται...

28/09/2018 06:33

Δρ Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η αναφορά της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ζητήθηκε από την Δημοκρατία του Μαυρικίου εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα που αφορά το αρχιπέλαγος Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό εξετάστηκε πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα την Χάγη. Κατά την διάρκεια των προφορικών παραστάσεων ενώπιον...

11/09/2018 10:53

Στέλιου Κυθρεώτη

  Παιδεία: Nα γιατί δεν είμαστε στο πλευρό σας, φίλοι εκπαιδευτικοί, για την ακρίβεια, μας ενοχλεί που δεν κατανοείτε το γιατί...Του Στέλιου Κυθρεώτη Μεγάλος σάλος γίνεται τις τελευταίες μέρες με την Παιδεία και τον «εξορθολογισμό» που εισηγείται η κυβέρνηση. Στα χαρακώματα οι εκπαιδευτικοί γιατί «χάνουν τα κεκτημένα...

29/08/2018 09:22

Κώστας Μαυρίδης

Πριν μήνες, αναλύαμε την πρωτόγνωρη απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τον χρυσό (29 τόνους) που διατηρούσε στις ΗΠΑ ως αποθεματικά. Περιγράψαμε την κίνηση ως προληπτική ενόψει στοιχείων των ΗΠΑ που ενοχοποιούν τον Ερντογανικό περίγυρο. Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ σε δύο Υπουργούς του Ερντογάν με κατάσχεση των περιουσιακών...

14/08/2018 07:06

Ανδρέα Δημητριάδη

Οι ενδείξεις γύρω από την φετινή τουριστική κίνηση πιστοποιούν ότι η δουλειά και οι ενέργειες προηγούμενων χρόνων έχουν αρχίσει σταδιακά να αποδίδουν καρπούς. Αδιαμφισβήτητα, οι επενδύσεις τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε η Κύπρος όχι απλώς να αντέχει...

26/07/2018 10:25

Λευτέρης Χριστοφόρου

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ψυχή κάθε χώρας και οι ρίζες της βρίσκονται στην Ύπαιθρο, βρίσκονται στην Περιφέρεια, βρίσκονται εκεί όπου συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι Αγρότες μας. Όση βιομηχανία, όση ανάπτυξη και να έχει κάποια χώρα εάν δεν έχει τον ζωτικό Αγροτικό Τομέα, είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο, είναι ελλειμματική...

22/06/2018 12:04

Αλέξανδρος Ελευθερίου

Με αφορμή τη σύλληψη των 2 κυβερνητικών ιατρών, φάνηκε στο προσκήνιο το ζήτημα αποποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Υπάρχει σχετική σύγχυση στον τρόπο προώθησης του αιτήματος των ιατρών. Αφενός, διευκρινίζουν στις δηλώσεις τους ότι δεν ζητούν ιατρική ασυλία. Αφετέρου, από τη γραπτή λίστα των 13 αιτημάτων που προωθήθηκε στα...

22/05/2018 07:47

Back to Top