Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, η Rhyzhik έπαθε κρυοπαγήματα μετά από τη διαμονή της στους -40 ° C στη Σιβηρία, που τελικά της προκάλεσαν γάγγραινα. Οι γιατροί είπαν σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις, οι γάτες συνήθως υποβάλλονται σε «ευθανασία», αλλά η Ryzhik στάθηκε τυχερή.

Η εγκαταλελειμμένη γάτα υιοθετήθηκε σύντομα και οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν ανένδοτοι πως θα την έκαναν να περπατήσει και πάλι. Έτσι, την πήγαν σε μια κλινική στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας για να τις τοποθετήσουν τέσσερα νέα βιονικά πόδια.

Τα τεχνητά πόδια, που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή και τρισδιάστατη μοντελοποίηση, εγκαταστάθηκαν στη Ryzhik σαν γάντια. Παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό, η διαδικασία δεν είχε επιπτώσεις.

«Είναι σίγουρα η πρώτη γάτα στον κόσμο που έζησε τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα άκρα έχουν πλήρως συνδεθεί με το δέρμα και τα οστά», δήλωσε ο κτηνίατρος Σεργκέι Γκορσκόφ στους The Serbian Times.

«Το τμήμα του άκρου που εισέρχεται στο σώμα είναι σπογγώδες, ο οστικός ιστός μεγαλώνει μέσα του», πρόσθεσε.

Η Ryzhik φαίνεται να είναι λίγο ασταθής ακόμη στα πόδια της, αλλά οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι τελικά θα συνηθίσει.

Το γεγονός ότι δεν έχει προσπαθήσει να απομακρύνει τα τεχνητά πόδια είναι ένα σημάδι ευτυχίας και άνεσης, είπε ο Γκορσγκόφ.

Η κλινική, όπου πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση, προσπαθεί τώρα να κατοχυρώσει την τεχνική της πρόσδεσης τεχνητών άκρων σε ζώα.