Trans-Siberian
10 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Υπερσιβηρικό

Έχοντας επιστρέψει εδώ και ένα μήνα από το ταξίδι μου με τον Υπερσιβηρικό, και έχοντας λάβει πάραααα πολλά email & inbox στο Facebook (δεν υπερβάλλω), συνειδητοποίησα πως υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο «ταξίδι-όνειρο», που το επεξεργάζεται και θέλει να το πραγματοποιήσει αλλά έχει αρκετά ερωτηματικά για τη διαδικασία αλλά και για το ίδιο το ταξίδι.

Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω μερικές από τις ερωτήσεις που έλαβα και να δώσω απαντήσεις ώστε να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για όσους θέλουν αλλά δεν έχουν τολμήσει ακόμη να μπουν στον Υπερσιβηρικό. Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο θα δημοσιεύσω μια σειρά από trans- Siberian tips και posts ώστε εσύ που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή -γιατί πιθανό να ενδιαφέρεσαι γι'αυτό το ταξίδι-, να μην έχεις πλέον απορίες και ενδοιασμούς! Έτοιμος; Ανέβα και φύγαμε!

1. Από πού και πώς αγοράζω τα εισιτήρια μου για τον Υπερσιβηρικό;

Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Το εισιτήριο για τον Υπερσιβηρικό δεν είναι ένα... αλλά πολλά, όσα δηλαδή και οι στάσεις οι οποίες θα αποφασίσεις να κάνεις. Επίσης ο Υπερσιβηρικός δεν είναι ένα τρένο αλλά πολλά. Υπάρχει ο Υπερσιβηρικός, ο Υπερμογγολικός και ο Trans- Manchurian (δεν ξέρω καν την ελληνική μετάφραση) και φυσικά το καθένα από αυτά τα τρένα έχει 2-3 άλλα που κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή.

Άρα, ο καλύτερος τρόπος να κλείσεις τα εισιτήριά σου είναι φτάνοντας στον κάθε σταθμό. Αυτό σημαίνει πως θα σου κοστίσει πολύ πιο φθηνά και φυσικά σου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνεις περισσότερες ή λιγότερες ημέρες σε κάποιο μέρος ανάλογα με το πόσο σου αρέσει ή όχι.

Φυσικά, μπορείς να κλείσεις τα εισιτήριά σου και online αλλά τα περισσότερα websites δεν έχουν αγγλικά ως επιλογή οπότε αν δε μιλάς Ρωσικά ή Κινέζικα, καλύτερα να μην το δοκιμάσεις. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εναλλακτική, αυτή του online ταξιδιωτικού γραφείου και την οποία σου προτείνω αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις καλοκαίρι που ο τουρισμός είναι αυξημένος και η επιλογή να κλείσεις στο σταθμό το εισιτήριο είναι λίγο ριψοκίνδυνη. Γιατί; Γιατί μπορεί να μη βρεις διαθέσιμα κρεβάτια στο τρένο. Η συγκεκριμένη επιλογή λοιπόν είναι η εύκολη λύση, εσύ απλά λες τις στάσεις που θες να κάνεις και εκείνοι σου κλείνουν όλα τα εισιτήρια και σου τα δίνουν στο χέρι ή σου τα στέλνουν. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως θα πληρώσεις κάτι περισσότερο από το να τα αγόραζες μόνος σου.

passport

2. Πόσο κοστίζει το ταξίδι;

Εδώ πιστεύω πως καταλαβαίνεις ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο δεν υπάρχει και συγκεκριμένη τιμή.

Μια διαδρομή για παράδειγμα μπορεί να σου κοστίσει μόλις 70 ευρώ ενώ αν διαλέξεις να κάνεις 4 στάσεις όπως εγώ, μπορεί να σου κοστίσει συνολικά σχεδόν 900 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σου θυμίσω πως παίζει ρόλο και η επιλογή της θέσης που θα κάνεις. Θέλεις Α' θέση; Φυσικά θα πληρώσεις σχεδόν το διπλάσιο, θες Γ' θέση; θα πληρώσεις πολύ λιγότερο.

travel

3. Σε ποια θέση πρέπει να ταξιδέψω;

Όπως σου έχω πει και σε παλιότερο post έχεις την επιλογή 3 διαφορετικών θέσεων.

Αν θες την ησυχία σου, καθαρό μπάνιο και privacy, τότε να επιλέξεις την πρώτη θέση.

Αν θες να έχεις έλεγχο της κατάστασης, να είσαι μεν πιο private αλλά να γνωρίσεις και άλλο κόσμο, τότε σου προτείνω τη δεύτερη θέση (αυτή που διάλεξα και εγώ).

Αν θες να γνωρίσεις κυρίως ντόπιους, δε σε νοιάζει ο θόρυβος, οι συζητήσεις και η πολυκοσμία και θεωρείς πως θες το ταξίδι σου να βγει όσο πιο low cost γίνεται, τότε να επιλέξεις την τρίτη θέση.

Εγώ διάλεξα τη δεύτερη θέση γιατί μου εξασφάλιζε λίγο περισσότερη ηρεμία (είναι διαφορετικό να είστε 50 άτομα και άλλο 4 σε μια κουκέτα) αλλά και λίγο περισσότερη ασφάλεια. Η πόρτα κλείνει και κλειδώνει τη νύχτα σε αντίθεση με την τρίτη θέση που... δεν υπάρχουν πόρτες.

travel

4. Να ταξιδέψω μόνος/η μου ή με παρέα;

Η αλήθεια είναι πως αμφιταλαντεύτηκα και γω αρκετά στην αρχή! Έχοντας αποφασίσει πως ήθελα να μείνω σε κουκέτα με άλλα 3 άτομα, σκεφτόμουν πως θα ήταν ιδανικό να πάω με άλλους 3 φίλους. (Το θεωρώ ακόμη ιδανικό οπότε αν είστε 4 άτομα, να πάτε παρέα! Θα περάσετε σούπερ!)

Εγώ τελικά μετά από ένα «όχι» φίλης και ένα last minute «όχι» φίλου, είπα πως έπρεπε να πάω μόνη μου. Όχι γιατί δεν είχα άλλη εναλλακτική αλλά γιατί συνειδητοποίησα πως αυτό ήταν το ταξίδι ΜΟΥ. Ένα ταξίδι που ονειρευόμουν χρόνια και πως δεν έπρεπε να πείσω ή να περιμένω κανέναν να με ακολουθήσει.

Κάνοντας επίσης αυτό το ταξίδι μόνη μου, κατάλαβα πως οι πιθανότητες που είχα στο να γνωρίσω νέα πρόσωπα, ήταν πολύ περισσότερες γιατί πολύ απλά... ήμουν πολύ πιο διαθέσιμη να πιάσω κουβέντα με τους γύρω μου. Μη σου μιλήσω για τις στιγμές που είχα ανάγκη να κλειστώ στον εαυτό μου, να διαβάσω το βιβλίο μου ή απλά να χαζέψω τα τοπία από το παράθυρο. Δεν είχα κανέναν να με ρωτάει «μα τι έχεις;», «γιατί δε μιλάς;», «μου κρατάς μούτρα;».

travel
Tiffany from Hong Kong, Bert & Max from Holland

5. Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι αυτό;

Θα στο πω μόνο με μία λέξη: Απόλυτα!

Ειλικρινά σου μιλάω, δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή φόβο. Σίγουρα ήμουν τυχερή γιατί όλοι μου οι συνταξιδιώτες ήταν πολύ συμπαθητικά άτομα αλλά και γενικότερα, όλοι όσοι βρέθηκαν στο δρόμο μου ή καλύτερα στο βαγόνι μου, ήταν μια χαρά άτομα. Ρώσοι, Κινέζοι, Μογγόλοι αλλά και Γερμανοί, Μαλαισιανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι ήταν πραγματικά φιλικοί και νορμάλ.

Καμία μαφία, κανένας κλέφτης, τίποτα από όσα μου είχαν πει συγγενείς με τρομοκρατημένο βλέμμα όταν τους ανακοίνωνα πως θα ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό μόνη μου!

Απλά να έχεις πάντα τα μάτια σου ανοιχτά και όταν πέφτεις για ύπνο να φοράς μια money belt με τα λεφτά, τις κάρτες και το κινητό σου. Κατά τ'άλλα δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς! Σου το υπογράφω!

travel
Tiffany from Hong Kong and Hoze Lim from Malaysia

6. Χρειάζομαι ταξιδιωτική ασφάλιση;

Κάνοντας ένα τόσο μεγάλο ταξίδι (διασχίζεις το 1/3 του πλανήτη) και φτάνοντας σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμα και αν σου φαίνεται περιττό, προτείνω να έχεις ταξιδιωτική ασφάλιση.

Πίστεψέ με, δε θα σου συμβεί τίποτα, απλά είναι σημαντικό να ξέρεις πως για οτιδήποτε χρειαστείς θα μπορείς με μια κλήση να επικοινωνήσεις στη γλώσσα σου και να ζητήσεις βοήθεια. Είτε μιλάμε για μια χαμένη βαλίτσα είτε για μεταφράσεις εγγράφων, μεταφορά φαρμάκων, μεταφορά λόγω ατυχήματος και πολλά άλλα που είμαι σίγουρη πως δε θες να τα σκέφτεσαι αλλά καλό είναι να είσαι προνοητικός και να φροντίσεις ανάλογα.

Άσε που για να βγάλεις βίζα για Ρωσία πρέπει να τους παρουσιάσεις συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης.

travel

7. Πόσες και ποιες στάσεις να κάνω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Αυτή την ερώτηση την έχω απαντήσει και στον παρελθόν αλλά επειδή με ρωτήσατε αρκετοί, σας λέω και πάλι πως θα πρότεινα τα εξής: Θεωρώντας πως ξεκινάς από Μόσχα θα σου πρότεινα η επόμενη στάση σου να είναι η Αικατερινούπολη, το Ίρκουτσκ, το Όμσκ, το Ουλάν Μπατόρ και φυσικά το Πεκίνο. Αν ξεκινάς από Πεκίνο, μη σταματήσεις Μόσχα, να πας και Αγία Πετρούπολη!

travel

8. Πόσες μέρες διαρκεί το συγκεκριμένο ταξίδι;

Εδώ πάλι ερχόμαστε στα καλά της πρώτης ερώτησης. Η απάντηση είναι: εξαρτάται. Εξαρτάται από τις ημέρες που έχεις στη διάθεσή σου αλλά και από το budget σου. Εγώ συνολικά είχα στη διάθεσή μου 15 ημέρες (χωρίς τις 2 ημέρες των πτήσεων) και θεωρώ πως θα ήθελα ακόμη 7 ημέρες. Συνολικά δηλαδή τρεις εβδομάδες.

Βέβαια αν το ξαναέκανα, θα φρόντιζα να έχω στη διάθεσή μου ένα μήνα ώστε να μείνω σε κάποια μέρη για περισσότερες ημέρες.

Αλλά είπαμε, εξαρτάται από τη διαδρομή, το χρόνο και τη διάθεση που έχεις!

9.Τι τρώνε στο τρένο;

Εδώ γελάμε! Noodles, noodle, noodles. Και στο λέει κάποια που δεν αγαπά το συγκεκριμένο φαγητό.

Το μυστικό είναι να ψωνίσεις από κάποιο μεγάλο super market της Μόσχας ή του Πεκίνου ώστε να σου έρθουν πιο οικονομικά από το να αγοράσεις καλούδια από τα μικρά καταστήματα στους σταθμούς των τρένων.

Να πάρεις μπισκότα, ψωμί τόστ, μερέντα, μαρμελάδα, συσκευασμένα Noodles, πολλά μπουκάλια νερό, πατατάκια και γενικά ξηρά τροφή. Α ναι! Πάρε και τσάι και στιγμιαίο καφέ, το μόνο που παρέχεται δωρεάν στο τρένο, είναι το ζεστό νερό οπότε εκμεταλλεύσου το!

Φυσικά, όλα τα τρένα έχουν και εστιατόριο όπου μπορείς να φας και να πιεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου, απλά είναι σχετικά ακριβά και φυσικά τα μενού είναι σχεδόν πάντα στη γλώσσα της χώρας στην οποία ταξιδεύεις! Ω ναι!

food

10. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό;

Αν θες να ταξιδέψεις ήρεμα και να μην έχεις πολύ κόσμο και κυρίως άλλους τουρίστες τριγύρω, τότε να πας Άνοιξη και συγκεκριμένα Απρίλιο, η θερμοκρασία είναι ιδανική.

Αν πάλι θες να ταξιδέψεις με σκοπό να έρθεις σε επαφή με πολύ κόσμο, τότε σίγουρα να πας καλοκαίρι αν και έχω να σου πω πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη Σιβηρία (ναι, φτάνει μέχρι και 40 βαθμούς το θερμόμετρο) θα λιώσεις στη ζέστη. Αν όμως είναι η μόνη εποχή που μπορείς να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου, τότε να πας Ιούλιο για να πετύχεις και το Naadam Festival στη Μογγολία.

Αν τέλος θες να δεις τη λίμνη Βαϊκάλη παγωμένη, τότε να πας τέλος Ιανουαρίου απλά ετοιμάσου για πολύ χιόνι και πολύυυυ μα πολύ κρύο (-40 Κελσίου). Δεν στο προτείνω βέβαια!

travel

Σε περίπτωση που δεν σε έχω πείσει ακόμη τότε ίσως να μη θες καταβάθος να κάνεις το συγκεκριμένο ταξίδι οπότε ξανασκέψου το, πάρε το χρόνο σου και στείλε το link αυτού του post σε κάποιον γνωστό σου που ξέρεις πως τρελαίνεται να ταξιδέψει με τον Υπερσιβηρικό.

Εγώ έχω να σου πω πως λάτρεψα κάθε μα κάθε στιγμή του ταξιδιού αυτού! Διέσχισα το 1/3 του πλανήτη, είδα μοναδικές εικόνες να περνούν τρέχοντας μπροστά από τα μάτια μου, επισκέφθηκα 3 διαφορετικές χώρες, βούτηξα στην πιο βαθιά λίμνη του κόσμου, γνώρισα νέο κόσμο, τραγούδησα, διάβασα, κοιμήθηκα (το τρένο είναι ιδανικό για νανούρισμα) και γύρισα πίσω γεμάτη, χαρούμενη και ευτυχισμένη για την επιλογή αυτού του ταξιδιού. Και ναι, έβγαλα φωτογραφίες που θα δείχνω μέχρι και στα εγγόνια μου!

 

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο travelstoriesfromyworld.

Send to Facebook

Trip Advisor

Το νησί Ισιγκάκι (Ishigaki) στην Ιαπωνία ανακηρύχθηκε πιο δημοφιλής αναδυόμενος ταξιδιωτικός προορισμός για το 2018. Για όσους αναζητούν διακοπές σε ένα εξωτικό μέρος, το νησί της Ιαπωνίας είναι ο φετινός ονειρικός προορισμός. Το νησί Ισιγκάκι, στο αρχιπέλαγος Yaeyama, βρίσκεται, σύμφωνα με το TripAdvisor στην πρώτη θέση της λίστας...

12/01/2018 12:57

Εσύ θα έμενες στο παγωμένο ξενοδοχείο του GOT;

Η επιτυχημένη σειρά του HBO «Game of Thrones» μετρά εκατομμύρια θαυμαστές στον κόσμο και κάθε τι που συμβαίνει και γίνεται αναφορά στο όνομα της, γίνεται αντικείμενοι σχολιασμού στα social media. Όσοι δηλώνετε πιστοί θαυμαστές του Game of Thrones, δε γίνεται να μη γνωρίζετε πως πλέον υπάρχει ξενοδοχείο που θυμίζει διάφορους χώρους στους οποίους...

11/01/2018 07:02

ΗΠΑ

Τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη είναι μια μοναδική εμπειρία, με τους φωτισμένους δρόμους, τις μουσικές και το καμπανάκι του εθελοντή του «Στρατού Σωτηρίας», τις στολισμένες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, τα φωταγωγημένα σπίτια, τα κονσέρτα και τα θεάματα του Μπρόντγουεϊ να δημιουργούν φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Ιδίως στο...

22/12/2017 07:53

Κεντρική Ελλάδα

Πελώριοι κάθετοι βράχοι. Γλυπτά που φιλοτέχνησαν προϊστορικά ποτάμια, με σκαρφαλωμένα επάνω τους μοναστήρια ξακουστά. Η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων προκαλεί δέος. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, τα μοναστήρια. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν...

30/10/2017 08:50

Βορειοανατολική Τουρκία

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, τόπος ιερός, τόπος μαγευτικός, τόπος μυστηρίου, ελληνισμού και ορθοδοξίας, τόπος πόνου και μαρτυρίου και αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης ποντιακής γενοκτονίας. Τόπος προαιώνιου προσκυνήματος. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες επισκέπτες, σπεύδουν να δούνε το θαυμαστό αυτό μνημείο. Χιλιάδες προσκυνητές,...

20/10/2017 11:37

Conde Nast Traveler

  Οι διακρίσεις για τη Μύκονο, την Κρήτη και τη Σαντορίνη είναι συνεχείς καθώς πρόκειται για νησιά γνωστά σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο. Τα τρία αυτά ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Conde Nast traveller για τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο...

20/10/2017 06:50

Αξέχαστες εμπειρίες ξεκούρασης

Εκτός από τα αξιοθέατα, το φαγητό και την κουλτούρα, το ταξίδι μπορεί να περιλαμβάνει και μια ακόμη πολυτέλεια που σίγουρα θα το κάνει αξέχαστο: μια τοπική θεραπεία ομορφιάς και ξεκούρασης που ενίοτε μας αξίζει. Όπως οι παρακάτω. Μπορντό, ΓαλλίαΜπορεί να αποτελεί κυρίως προορισμό για τους οινόφιλους εκεί έξω, αλλά...

06/10/2017 06:51

Κεντρική Ελλάδα

Κάποια στιγμή στη σχολική μου ζωή, προ αμνημονεύτων, είχαμε μάθει το κλέφτικο τραγούδι που ξεκινάει κάπως έτσι: Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, /τα δυο βουνά μαλώνουν /το ποιο να ρίξει τη βροχή, /το ποιο να ρίξει χιόνι. /Ο Κίσσαβος ρίχνει βροχή κι ο /Όλυμπος το χιόνι. Σε αυτήν τη στροφή, που είχα μηχανικά απομνημονεύσει, συμπυκνώνονται όλες...

08/09/2017 06:43

Σουηδία

Τι κοινό παρουσιάζουν τα ακόλουθα χημικά στοιχεία: Ύττριοο, Υττέρβιο, Τέρβιο, Έρβιο, Γαδολίνιο, Θούλιο, Σκάνδιο, Όλμιο, Δυσπρόσιο και Λουτέτσιο; Μα φυσικά και τα δέκα αυτά στοιχεία απομονώθηκαν από ένα μόνο ορυκτό που εξάχθηκε από ένα ορυχείο στο μικρό χωριό Ytterby που βρίσκεται στο σουηδικό νησί Resarö, ιστορία που παρουσιάζει...

28/08/2017 06:51

Ακόμη ένα διθυραμβικό δημοσίευμα

Τις ομορφιές της Μήλου εξαίρει το Forbes στο άρθρο-πρόταση που δημοσιεύει για τα καλύτερα μέρη να επισκεφτεί κανείς το καλοκαίρι του 2017. Το Forbes επιλέγει τους έξι καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως και στη λίστα υπάρχει και το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Η Μήλος μαζί με το Μπαλί, το Ντέβον, τα νησιά San Juan, το St. Barts και τη Βενετία...

03/07/2017 15:20

Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι αναμφίβολα χαραγμένο στις μνήμες μας με τα χρώματα των νησιών, τα γραφικά τους σοκάκια, τις εκκλησιές, τα ολόλευκα σπίτια τους και τις χρυσές παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι μικροί θησαυροί που δεν ανήκουν για παράδειγμα στις Κυκλάδες ή στα Δωδεκάνησα. Προορισμοί...

20/06/2017 07:01

Παραλίες της Κύπρου

Με γαλάζια σημαία βραβεύθηκαν 17 παραλίες, τρεις περισσότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης. Οι νέες παραλίες της Πάφου, που πήραν γαλάζια σημαία είναι,όπως αναφέρει, στην περιοχή Γεροσκήπου, η παραλία Παχύαμος στην Πέγεια...

09/06/2017 06:33

Back to Top