Όσπρια
Φασόλια "Πιάζ"

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτρια κομμένο χωρίς κοτσάνια
  • λίγες ελιές κατά προτίμηση πράσινες τσακιστές
  • 2-3 λεμόνια στημένα
  • ελάχιστη ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι


Εκτέλεση: 

  1. Από το βράδυ, σε ένα σκεύος γεμάτο με νερό, βάζουμε τα φασόλια, ύστερα ρίχνουμε στο νερό λίγο λάδι, τόσο όσο να απλωθεί κηλίδα και να μην αναπνέει το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε. 
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τοποθετούμε άλλη μια κατσαρόλα στην φωτιά. 
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό της δεύτερης, σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα της για να συνεχιστεί το βράσιμο. Τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά, όχι να λιώσουν ή να χυλώσουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Μετά ξανάσουρώνουμε - σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το νερό βρασίματος χωρίς να σταματήσει ο βρασμός. 
  4. Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια θα είναι αθόρυβα, απαλλαγμένα από τις γνωστές παρενέργειες και θα στέκονται ένα-ένα. 
  5. Σε ένα μπολ με λίγο νερό και αλάτι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με το χέρι μας για λίγα λεπτά για να φύγει η σπιρτάδα. Τέλος τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό. 


Σερβίρισμα: 

  1. Σε ένα πιάτο βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα φασολιών, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη, γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό, περιχύνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας 5 ml ανά μερίδα) και μερικές ελιές. 
  2. Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα πασπαλισμένη με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι. 
  3. Μπορούμε σε περίπτωση νηστείας, να παραλείψουμε το ελαιόλαδο. Τότε συνοδεύετε με τουρσί ή με χαλβά βανίλια που επάνω του έχουμε βάλει μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο κανέλα αλεσμένη. 
  4. Οι μερακλήδες θα το εκτιμήσουν δεόντως, κατεβάζει πολύ κρασί. 
  5. Μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν πρώτο πιάτο, σαν κρύο πιάτο, ορεκτικό, και σαν σαλάτα. 
Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. ρικότα 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι, κομμένα 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο 6 φύλλα φρέσκα λαζάνια 500ml κόκκινη σάλτσα 50 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° Βάζουμε...

23/03/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά      1 ντομάτα pumaro     1 ντομάτα πελτέ     1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών     ρίγανη, αλάτι, πιπέρι     λάδι βασιλικού ή ελαιόλαδο     μανιτάρια (κονσέρβας)     μακαρόνια της αρεσκείας σας   Εκτέλεση Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά για...

22/03/2017 06:30

Γλυκά

Υλικά: ½ κούπα (περίπου 200 γραμ.) κεφαλογραβιέρα 1 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν 1 κούπα γιαούρτι απλό 3 αβγά (χωρισμένα κρόκους- ασπράδια) 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ λίγο γάλα εβαπορέ Εκτέλεση: Χτυπάμε σ'ένα μπολ τα υλικά: αλεύρι-...

21/03/2017 06:39

Κυρίως πιάτο

Υλικά 4 σνίτσελ χοιρινά μετρίου μεγέθους 2 αυγά 1/2 φλυτζάνι γάλα μουστάρδα φρυγανιά τυρί τριμμένο ελαιόλαδο ρίγανη Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. προσθέτουμε λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο τυρί(προαιρετικά). Βάζουμε σε ένα μπολ...

20/03/2017 07:07

Λαδερά

Υλικά για 6 άτομα: 1 κιλό σπανάκι κομμένο 1 φλ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο 1 ματσάκι άνηθο ψιλ/νο 1 φλ. ρύζι χυμό 2 λεμονιών 3 ποτήρια νερό ζεστό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να ξανθύνει. Προσθέτουμε άνηθο και σπανάκι και τα αχνίζουμε Ρίχνουμε...

17/03/2017 07:06

Γλυκά

Υλικά      2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.     2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ     1/2 φλ. ζάχαρη     1 φλ. φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή κατεψυγμένα (μήλα, φρούτα του δάσους, σταφίδες κ.λπ.)     2/3 φλ. γάλα     1/2 πλάκα βούτυρο λιωμένο και χλιαρό     1 αυγό μεγάλο ελαφρά χτυπημένο   Εκτέλεση Προθερμαίνουμε...

16/03/2017 06:44

Κυρίως πιάτο

Υλικά συνταγής 3 φέτες μπέικον 2 σκελίδες σκόρδο 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη 1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 1.700 γραμμ 1 κιλό πατάτες 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί 1 δαφνόφυλλο Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση  Ψιλοκόβουμε...

15/03/2017 06:39

Σαλατες

Υλικά     1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα     1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο     ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες     2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες     αλάτι - πιπέρι Για το dressing     ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

14/03/2017 06:43

Γλυκά

Υλικά Για τη βάση 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 100 γρ. γάλα για την κρέμα 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια 2 λίτρα γάλα 180 γρ. ζάχαρη Για την επιφάνεια και τη διακόσμηση: 1 φακελάκι ζελέ φράουλα λίγες φράουλες  Εκτέλεση Παίρνουμε ένα...

13/03/2017 06:41

Κυρίως πιάτο

Υλικά (για 2 άτομα)     κοτόπουλο στήθος (500γρ)     1 κόκκινη πιπεριά     μισό κουτί μανιτάρια πλευρώτους     3 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια     2 σκελίδες σκόρδου     σόγια σος     κορν φλάουρ     1 κουταλιά μέλι     1 κουταλιά σουσάμι     1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

10/03/2017 07:09

Γλυκά

Υλικά 200 γραμ. γάλα 70 γραμ. ζάχαρη 3 φύλλα ζελατίνης 1 βανίλια 300 γραμ. κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Βράζετε το γάλα και μόλις κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά. Έχετε μουσκέψει τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει. Ρίχνετε τη ζελατίνα, τη ζάχαρη,την βανίλια,την κρεμά...

09/03/2017 07:05

Κρεατικά

Υλικά(για 4-6 μερίδες): 200 gr κρεμμύδια 850 gr χοιρινό ψαχνό κομμένο σε κύβους ½ ματσάκι μαϊντανό 40 gr βούτυρο 250 ml λευκό κρασί 1½ κιλό σέλινο(με κοτσάνια και φύλλα) 2 αυγά χυμός ενός λεμονιού Εκτέλεση: Πλένετε το κρέας και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε...

08/03/2017 06:35

Back to Top