Όσπρια
Φασόλια "Πιάζ"

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτρια κομμένο χωρίς κοτσάνια
  • λίγες ελιές κατά προτίμηση πράσινες τσακιστές
  • 2-3 λεμόνια στημένα
  • ελάχιστη ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι


Εκτέλεση: 

  1. Από το βράδυ, σε ένα σκεύος γεμάτο με νερό, βάζουμε τα φασόλια, ύστερα ρίχνουμε στο νερό λίγο λάδι, τόσο όσο να απλωθεί κηλίδα και να μην αναπνέει το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε. 
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τοποθετούμε άλλη μια κατσαρόλα στην φωτιά. 
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό της δεύτερης, σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα της για να συνεχιστεί το βράσιμο. Τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά, όχι να λιώσουν ή να χυλώσουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Μετά ξανάσουρώνουμε - σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το νερό βρασίματος χωρίς να σταματήσει ο βρασμός. 
  4. Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια θα είναι αθόρυβα, απαλλαγμένα από τις γνωστές παρενέργειες και θα στέκονται ένα-ένα. 
  5. Σε ένα μπολ με λίγο νερό και αλάτι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με το χέρι μας για λίγα λεπτά για να φύγει η σπιρτάδα. Τέλος τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό. 


Σερβίρισμα: 

  1. Σε ένα πιάτο βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα φασολιών, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη, γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό, περιχύνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας 5 ml ανά μερίδα) και μερικές ελιές. 
  2. Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα πασπαλισμένη με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι. 
  3. Μπορούμε σε περίπτωση νηστείας, να παραλείψουμε το ελαιόλαδο. Τότε συνοδεύετε με τουρσί ή με χαλβά βανίλια που επάνω του έχουμε βάλει μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο κανέλα αλεσμένη. 
  4. Οι μερακλήδες θα το εκτιμήσουν δεόντως, κατεβάζει πολύ κρασί. 
  5. Μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν πρώτο πιάτο, σαν κρύο πιάτο, ορεκτικό, και σαν σαλάτα. 
Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά: 750 γραμ. κοτόπουλο (κατά προτίμηση μπουτάκια) 4 πιπεριές πράσινες (όχι κέρατα) ψιλοκομμένες 3 μεγάλα κρεμμύδια φέτες 1 πουμαρό 1 κουταλιά σούπας πελτέ ½ κούπα κόκκινο κρασί λάδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι...

21/04/2017 07:08

Κυρίως Πιάτο

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

19/04/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

18/04/2017 06:51

Νηστίσιμα

Υλικά 8 καλαμαράκια μέτρια καθαρισμένα 7 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι 1 κρεμμύδι μεγάλο 4 ντομάτες 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο 1 ποτήρι κρασί λευκό 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λίγο άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Bάζουμε...

14/04/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά Για την ζύμη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 300 γρ (για τσουρέκι)  Νωπή μαγιά 80 γρ Αυγά 7 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου  Φυτικό βούτυρο 250 γρ λιωμένο χλιαρό  Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού  Ζάχαρη 400 γρ  Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι  Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του...

13/04/2017 07:00

Γλυκά

Υλικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. καστανή ζάχαρη 120 γρ. λευκή ζάχαρη 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 2 1/2 κ.γ. baking powder 4 αυγά 1 βανίλια λίγο λικέρ (αν υπάρχει ροζολί) 1/4 κ.γ. αλάτι Εκτέλεση Ψήνουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180. Τα αφήνουμε...

12/04/2017 07:07

Σαλάτες

Υλικά 200 γρ. κόκκινη κινόα 100 γρ. λευκή κινόα 300 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια 80 γρ. σπόρους ροδιού και λίγους επιπλέον, για το γαρνίρισμα 10 φύλλα δυόσμου, χονδροκομμένα ξύσμα από 1 φρέσκο περγαμόντο, ακέρωτο ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (λάιμ),...

10/04/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια 3/4 φλιτζανιού τσαγιού λάδι 1 ποτηράκι άσπρο κρασί 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 φύλλο δάφνη αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη νερό με 1 χούφτα αλάτι. Τα τρίβουμε...

07/04/2017 06:34

Όσπρια

Υλικά (για 4 άτομα): 4 φλιτζάνια του καφέ φακές 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 καρότα τεμαχισμένα σε ροδέλες 2 μέτριες ντομάτες τεμαχισμένες σε κύβους 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 10 μεγάλες ελιές τεμαχισμένες σε ροδέλες Μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ξύδι, λεμόνι Κάπαρη...

06/04/2017 10:30

Κρεατικά

Υλικά 4 φιλέτα μοσχαρίσια ή μοσχαρίσιες μπριζόλες 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 1 κρεμμυδάκι (κατά προτίμηση φρέσκο) ψιλοκομμένο 1 πιπεριά (κίτρινη ή πορτοκαλί) ψιλοκομμένη  2 κ.σ. μουστάρδα αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο καυτερό πιπέρι Εκτέλεση Αλατοπιπερώνετε...

05/04/2017 06:48

Όσπρια

Υλικά 300 γρ. μαύρα φασόλια (γίγαντες) 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα 1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο βάζετε στα όσπρια 1 κ. σ. κόκκους ροζ πιπεριού (δεν καίει) 2 κ. σ. πάστα ντομάτας αλάτι αρωματικό ή απλό πιπέρι μαύρο 2 κ.σ. δενδρολίβανο 1...

04/04/2017 07:02

Όσπρια

Υλικά 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 3 σκελίδες σκόρδο 1 μέτρια πιπεριά chipotle 2 κλωνάρια σέλινο κομμένα 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. κανέλλα ½ κ.γ. τζίντζερ ½ κ.γ. κουρκουμά 6 φλιτζάνια ζωμό 1 1/3 φλ. φακές πλυμένες 3 φλυτζάνια βρασμένα ρεβίθια 350 γρ. βραστές κόκκινες ώριμες...

03/04/2017 06:44

Back to Top