Όσπρια
Φασόλια "Πιάζ"

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτρια κομμένο χωρίς κοτσάνια
  • λίγες ελιές κατά προτίμηση πράσινες τσακιστές
  • 2-3 λεμόνια στημένα
  • ελάχιστη ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι


Εκτέλεση: 

  1. Από το βράδυ, σε ένα σκεύος γεμάτο με νερό, βάζουμε τα φασόλια, ύστερα ρίχνουμε στο νερό λίγο λάδι, τόσο όσο να απλωθεί κηλίδα και να μην αναπνέει το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε. 
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τοποθετούμε άλλη μια κατσαρόλα στην φωτιά. 
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό της δεύτερης, σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα της για να συνεχιστεί το βράσιμο. Τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά, όχι να λιώσουν ή να χυλώσουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Μετά ξανάσουρώνουμε - σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το νερό βρασίματος χωρίς να σταματήσει ο βρασμός. 
  4. Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια θα είναι αθόρυβα, απαλλαγμένα από τις γνωστές παρενέργειες και θα στέκονται ένα-ένα. 
  5. Σε ένα μπολ με λίγο νερό και αλάτι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με το χέρι μας για λίγα λεπτά για να φύγει η σπιρτάδα. Τέλος τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό. 


Σερβίρισμα: 

  1. Σε ένα πιάτο βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα φασολιών, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη, γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό, περιχύνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας 5 ml ανά μερίδα) και μερικές ελιές. 
  2. Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα πασπαλισμένη με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι. 
  3. Μπορούμε σε περίπτωση νηστείας, να παραλείψουμε το ελαιόλαδο. Τότε συνοδεύετε με τουρσί ή με χαλβά βανίλια που επάνω του έχουμε βάλει μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο κανέλα αλεσμένη. 
  4. Οι μερακλήδες θα το εκτιμήσουν δεόντως, κατεβάζει πολύ κρασί. 
  5. Μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν πρώτο πιάτο, σαν κρύο πιάτο, ορεκτικό, και σαν σαλάτα. 
Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά     1/2 κιλο φύλλο κρούσταϛ     1 ποτήρι νερου (κλασικο ψηλό) ζάχαρη     1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο     1 ποτήρι...

20/01/2017 06:39

Κυρίως πιάτο

Υλικά 5 πατάτες 90 γρ. πανσέτα 90 γρ. τυρί κρέμα 120 ml. γάλα 200 γρ. ξινόγαλο 60 γρ. βούτυρο λιωμένο Αλάτι 1 κ.γ. 110 γρ. blue cheese...

19/01/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά 75 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο 100 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια 100 γραμμάρια...

18/01/2017 06:38

Ορεκτικά

Υλικά 2 μεγάλους κρίθινους ντάκους λίγο ελαιόλαδο λίγο ξύδι λευκό λίγο δυόσμο λίγες ελιές 2...

17/01/2017 06:38

Σνακ

Υλικά για 10 καλτσόνε 2 φύλλα ζύμης κουρού Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα χόρτα( ζόχοι, βρούβες, ραδίκια) 1 φλιτζάνι...

16/01/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. σαβαγιάρ 3 αυγά χωριστά κρόκους – ασπράδια σε μαρέγκα 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε 4 κουταλιές ζάχαρη χτυπημένη...

13/01/2017 06:34

Γλυκά

Υλικά Για την κρέμα 450 γραμμάρια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 15 γραμμάρια...

12/01/2017 07:11

Σνακ

Υλικά 5 αυγά 1/2 κιλό τυρί 1 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 1 πράσο 750 gr σπανάκι Αλάτι Πιπέρι 4...

11/01/2017 06:47

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη:...

10/01/2017 06:43

Ασιατική κουζίνα

Υλικά (6-8 άτομα) 1 κιλό στήθος κοτόπουλο (μπορεί να χρημοποιήσεται ότι κρέας θέλετε!) 700gr καρύδια ½ ποτήρι χυμό από ρόδι 2 κρεμμύδια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ¼ κ.τ. turmeric (κουρκούμη) 4 κ.σ. φυτικό λάδι

06/01/2017 07:10

Ζυμαρικά

Υλικά 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο  2 συσκευασίες φρέσκα ζυμαρικά όπως ραβιόλια ή τορτελλίνια  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 4-5 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο 

05/01/2017 06:50

Ψαρικά

Υλικά συνταγής (για 6 άτομα) 1 ολόκληρο ψάρι, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο (φαγκρί, συναγρίδα, σκορπίνα κ.λπ.) 3 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε λεπτές φέτες (½ εκταστό) 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι...

04/01/2017 07:13

Back to Top