Όσπρια
Φασόλια "Πιάζ"

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτρια κομμένο χωρίς κοτσάνια
  • λίγες ελιές κατά προτίμηση πράσινες τσακιστές
  • 2-3 λεμόνια στημένα
  • ελάχιστη ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι


Εκτέλεση: 

  1. Από το βράδυ, σε ένα σκεύος γεμάτο με νερό, βάζουμε τα φασόλια, ύστερα ρίχνουμε στο νερό λίγο λάδι, τόσο όσο να απλωθεί κηλίδα και να μην αναπνέει το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε. 
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τοποθετούμε άλλη μια κατσαρόλα στην φωτιά. 
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό της δεύτερης, σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα της για να συνεχιστεί το βράσιμο. Τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά, όχι να λιώσουν ή να χυλώσουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Μετά ξανάσουρώνουμε - σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το νερό βρασίματος χωρίς να σταματήσει ο βρασμός. 
  4. Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια θα είναι αθόρυβα, απαλλαγμένα από τις γνωστές παρενέργειες και θα στέκονται ένα-ένα. 
  5. Σε ένα μπολ με λίγο νερό και αλάτι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με το χέρι μας για λίγα λεπτά για να φύγει η σπιρτάδα. Τέλος τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό. 


Σερβίρισμα: 

  1. Σε ένα πιάτο βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα φασολιών, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη, γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό, περιχύνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας 5 ml ανά μερίδα) και μερικές ελιές. 
  2. Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα πασπαλισμένη με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι. 
  3. Μπορούμε σε περίπτωση νηστείας, να παραλείψουμε το ελαιόλαδο. Τότε συνοδεύετε με τουρσί ή με χαλβά βανίλια που επάνω του έχουμε βάλει μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο κανέλα αλεσμένη. 
  4. Οι μερακλήδες θα το εκτιμήσουν δεόντως, κατεβάζει πολύ κρασί. 
  5. Μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν πρώτο πιάτο, σαν κρύο πιάτο, ορεκτικό, και σαν σαλάτα. 
Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά: 250 γραμ. φιλετάκια κοτόπουλου 350 γραμ. πένες 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζωμός κότας Εκτέλεση: Κόβουμε τα φιλετάκια σε μπουκιές. Τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα...

20/11/2017 06:41

Όσπρια

Υλικά: ½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι) 1 κρεμμύδι ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες ½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως) μαϊντανός αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ξεψυρίζουμε και πλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν...

17/11/2017 09:08

Γλυκά

Υλικά 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά 50 γρ. ζάχαρη 60 γρ. βούτυρο αγελάδος  100 ml γάλα 70 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 μπαστουνάκι βανίλια 1 πρέζα αλάτι 7 μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα άχνη...

16/11/2017 07:09

Σούπες

Υλικά (για 6 άτομα): 1½ κιλό διάφορα ψάρια (μπακαλιάρο, τουρνά, κέφαλο, σκορπίδια, χέλια, ροφός, σφυρίδα) 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες 2 καρότα κομμένα σε φέτες  1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι χυμό φρέσκου λεμονιού Εκτέλεση     Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε πρώτα...

15/11/2017 12:49

Σαλάτες

Υλικά: μαρούλι ντομάτες τυρί ροκφόρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 3-4 καρύδια κομμένα σε κομμάτια αλάτι Για την βινεγκρέτ σκόρδου: λάδι ξύδι βαλσάμικο (περίπου μισή ποσότητα από το λάδι) σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο αλατοπίπερο Εκτέλεση: Πλένετε...

14/11/2017 06:31

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Στη συνέχεια,...

10/11/2017 06:47

Σούπες

Υλικά (για 2 μερίδες): 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες 2 1/2 μπαλίτσες φιδέ (80-90 γρ.) 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού 5 νεροπότηρα νερό 1/2 κ.σ. αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις γαρίδες και όσες είναι τυλιγμένες τις ισιώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε...

09/11/2017 06:36

Πουλερικά

Υλικά: 2 μπούτια κοτόπουλου (καλύτερα συσκευασμένα) χωρίς το κόκκαλο ή στήθος ½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα 1 κρέμα γάλακτος (350 γραμ.) 400 γραμ. τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι κλπ.) 1 αβγό 1 κρεμμυδάκι φρέσκο άνηθο (αρκετό) αλάτι- πιπέρι(αρκετό) μερικές φέτες τυρί του τοστ 5...

08/11/2017 06:34

Κρεατικά / Χειμωνιάτικα

Υλικά: Μισό κιλό κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 αυγό 5-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ αλατοπίπερο Προαιρετικά: 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια αλεύρι Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό να βράσει καλά με...

07/11/2017 06:46

Σούπες

Υλικά ½ κιλό φακές (ψιλές ή χοντρές ανάλογα την προτίμησή σας) 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο αλάτι 4-5 κόκκοι μαύρο χοντρό πιπέρι 2-3 φύλλα δάφνης ξύδι  Εκτέλεση Πλένετε τη φακή...

02/11/2017 06:53

Σούπες

Υλικά: ¼ χοιρινό (η αυθεντική συνταγή λέει παστό) 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 φλιτζάνια βραστές πατάτες σε κύβους 2 φλιτζάνια βραστό νερό 2 φλιτζάνια βρασμένο καλαμπόκι (φρέσκο ή από κονσέρβα) 4 φλιτζάνια ζεστό γάλα αλάτι – πιπέρι μαϊντανό (ή φρέσκο κρεμμύδι) για γαρνιτούρα

01/11/2017 06:34

Σνακ

 Υλικά 2 3/4 κούπας αλεύρι 1 baking powder (20 γρ.) 4 αβγά 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 3/4 κούπας ηλιέλαιο 1 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή διάφορα κίτρινα τυριά 2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε μικρά καρέ 1 μεγάλη πράσινη σε μικρά καρέ 1 κ.γ κοφτό αλάτι 1 κούπα αλλαντικά της αρεσκείας...

31/10/2017 06:40

Back to Top