Ψαρικά
Χταπόδι ψητό στο φούρνο με σπέσιαλ λαδολέμονο

Υλικά (για 8 άτομα)
1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
150 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι από κρασί
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερά
1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε καλά το χταπόδι, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε ταψί που να το χωράει ακριβώς με τις βεντούζες προς τα πάνω, ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα.

Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Το φουρνιστό χταπόδι έχει πιο μαστιχωτή υφή από το κατσαρολάτο και πιο στεγνή και κρουστή σάρκα. Τα υγρά που θα βγάλει στο ταψί, αν είναι αρκετά, τα κρατάμε ώστε συμπληρώνοντας κρασί και ζωμό να φτιάξουμε ένα πιλάφι.

Σάλτσα: Χτυπάμε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι και τους χυμούς, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα, την οποία βάζουμε σε μπολ.
Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σάλτσα την πάστα ελιάς και ρίχνουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας. Βάζουμε το χταπόδι στην πιατέλα, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Send to Facebook

Ιταλικό ψωμί

Υλικά 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι 450 γραμμάρια αλεύρι 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά 4 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι 3 κλαδάκια δενδρολίβανο 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη Εκτέλεση Ανακατεύετε σε ένα μπολ...

19/09/2018 06:31

Κρεατικά

Υλικά: 1/2 κιλό αρνί (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1½ φλιτζάνι ρύζι 4-5 ντομάτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 πατάτες κομμένες σε φέτες αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο (αρτυσιά) κοπανισμένη 1/2 φλιτζάνι λάδι νερό   Εκτέλεση: Σε μια γάστρα (χοντρό...

18/09/2018 06:27

Τάρτα

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι 2 φλιτζ. τριμμένη φέτα 4 αυγά 1 πακέτο ρύζι 1/2 φλιτζ. πικάντικη σάλτσα 10 ντοματίνια 1/2 ματσάκι άνηθο Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο Αλεύρι για τη φόρμα της τάρτας   Εκτέλεση: Λαδώνετε...

17/09/2018 06:31

Γλυκά

Υλικά: 1 ½ ποτήρι λάδι 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι ζάχαρη 1 μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού σόδα 1 βανίλια αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μέτρια σκληρή Εκτέλεση: Ανακατεύω το λάδι με το χυμό και ρίχνω και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτω και...

14/09/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά 10 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού 10 μεγάλες πατάτες 4 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. νερό 1 κ.σ. ρίγανη 2 κ.σ. μουστάρδα 1 λεμόνι 1 πορτοκάλι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Αν οι μπριζόλες έχουν αρκετό λίπος, που συνήθως έχουν,...

13/09/2018 06:31

Συνοδευτικά

Υλικά 2 Γλυκοπατάτες 1 Cottage Cheese Λίγες φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες Λίγο σχοινόπρασο Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα). Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες (ολόκληρες) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντας από την άλλη...

12/09/2018 06:38

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα_ 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  200 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο  5 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού  2 κουταλάκια θυμάρι  1/2 κουταλάκι σουμάκ  1 κουτ. ρίγανη  2 κουταλάκια γούστερ σος  1 αβγό  αλάτι και πιπέρι  λίγο ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα:  2...

11/09/2018 06:13

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

10/09/2018 08:15

Συνοδευτικά

Υλικά 12 πατάτες baby 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια 60 ml. ελαιόλαδο 100 γρ. βούτυρο Αλάτι κατά βούληση Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη  Εκτέλεση Προθερμαίνουμε...

07/09/2018 06:31

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό βοδινό (από σπάλα) 4 μελιτζάνες φλάσκες 3 ώριμες ντομάτες 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες Ελαιόλαδο Μισό φλυτζι λευκό ποιοτικό κρασί Μισή κουταλίτσα ζάχαρη Φρέσκος μαϊντανός Αλάτι και πιπέρι   Εκτέλεση Πλένουμε...

06/09/2018 06:27

Ψαρικά

Υλικά 6 μεγάλα μπαρμπούνια αλεύρι προαιρετικά ελαιόλαδο 1 κουταλάκι ζάχαρη 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κυβάκια 1/2 κουταλάκι ρίγανη 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη 1 μέτριο τριμμένο κρεμμύδι 1 ντοματοπελτέ ντομάτες ψιλοκομμένες με καρότο και κρεμμύδι αλάτι πιπέρι

05/09/2018 06:42

Συνοδευτικά

Υλικά 500 γρ. μικρά φρέσκα μανιταράκια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, 3/4 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, 1/3 φλ. βαλσαμικό ξίδι, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Ζεσταίνετε το λάδι σε μια πλατύστομη, ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα τα μανιτάρια...

04/09/2018 06:35

Back to Top