Γλυκά
Καταϊφι παραδοσιακό με καρύδια

Υλικά

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αμυγδάλου ανάμεικτα)
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1-2 κουταλιές σούπας κοφτές κανέλα
  • 1250 γρ. φύλλο καταϊφιού
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο βούτυρο ανάμεικτο με βιτάμ

Υλικά (για το σιρόπι):

  • 1250 γρ. ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • λίγα γαρίφαλλα
  • κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αμύγδαλα) μέχρι να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς. Τα βάζουμε σε λεκάνη.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα. Ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μία μάζα.
  3. Βουτάμε τις παλάμες μας στο μίγμα βουτύρου-βιτάμ και με βουτυρωμένα τα χέρια ξαίνουμε το φύλλο καταϊφιού να ξανοίξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα καταϊφι και το ξανοίγουμε.
  4. Τοποθετούμε στο άκρο του λίγη γέμιση και το περιτυλίγουμε σε σχήμα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συμμαζεύονται οι άκρες μέσα στον κύλινδρο, ώστε να μην ξετυλιχτεί.
  5. Επαναλαμβάνουμε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουμε να ξανοίξει.
  6. Τοποθετούμε τα καταϊφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε από πάνω το βούτυρο-βιτάμ.
  7. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθμούς, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Αν δούμε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.
  9. Περιχύνουμε το ζεστό καταϊφι όταν βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουμε τραγανό το αφήνουμε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουμε το ταψί ώστε με τον ατμό που θα δημιουργηθεί να μαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα. (με το δεύτερο τρόπο το κάνω εγώ, ώστε γίνεται μαλακό και πιο ζουμερό).
Send to Facebook

Χορτοφαγικά

Υλικά 1 μέτρια μελιτζάνα 2 κολοκυθάκια 1 μικρή πατάτα 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ στραγγισμένο 1/2 κρεμμύδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα 2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του...

24/05/2018 06:34

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό (μπούτι) 1 μέτριο κρεμμύδι 9-10 μανιτάρια άσπρα 120 γρ. μέλι 200 γρ. χυμό πορτοκάλι κάρδαμο εστραγκόν γλυκάνισο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λωρίδες. Κόβουμε τα μανιτάρια σε 4 κομμάτια.  Σε...

23/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 500γρ. ρεβύθια 500γρ. κοχυλάκι ή κοφτό μακαρονάκι 5 σκελίδες σκόρδο 5 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 3 κουτιά ντομάτας κονκασέ αλάτι, πιπέρι

22/05/2018 06:30

Κρεατικά

Υλικά για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας) 2 κουταλιές σούπας λάδι 1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι για τη γέμιση 1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά 1...

21/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 1 φλ (200 γρ.) ρύζι για ριζότο (Arborio) 500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια 2 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια 1 πρέζα μοσχοκάρυδο ½ φλ. λευκό κρασί 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα 1 κύβος λαχανικών 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 100...

18/05/2018 11:51

Σαλάτες

Υλικά 1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα και κόκαλα 2 ώριμα αβοκάντο 200 γρ. τυρί κρέμα (έβαλα Φιλαδέλφεια) 1 κοφτό κουταλάκι κόλιαντρο ξερό 1 κουταλάκι σκόνη κρεμμύδι 2 κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο λίγο αλάτι χυμό από 1-2 λάϊμς 2 κρεμμυδάκια φρέσκα λίγα ψιλοκομμένα...

17/05/2018 07:01

Πουλερικά

Υλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 λεμόνι 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα ή λευκό κρασί λίγη ρίγανη λίγο αλάτι πιπέρι 1 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1/4 φέτα τριμμένη Εκτέλεση: Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις γίνει βάζουμε τα φιλέτα...

16/05/2018 06:38

Σνακ

Υλικά ½ κιλό τυρί Gouda ½ κιλό τυρί Edam ½ κιλό μαλακό κασέρι ½ κιλό ζαμπόν 1 κονσέρβα μανιτάρια 1 πακέτο λαζάνια 1 κρέμα γάλακτος λίγη μαργαρίνη Εκτέλεση Βράζουμε τα λαζάνια. Εν τω μεταξύ τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη (στη μεγάλη σκάλα, εκεί που τρίβουμε την...

15/05/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. πένες 2 λουκάνικα Ιταλικά μόνο τη γέμιση τους 60 ml. ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες Αλάτι 3/4 κ.γ. 1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι 790 ml συσκευασία ντομάτα στο τρίφτη 30 ml Vodka 120 ml. κρέμα γάλακτος 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Βάζουμε...

11/05/2018 06:42

Σαλάτες

Υλικά (για τη σαλάτα): 1 φλυτζάνι ρύζι παρμποιλ βρασμένο σε νερό και αλάτι 1 φλυτζάνι ρόκα ψιλοκομμένη 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι σιταροπούλα βρασμένη (γίνεται και κονσέρβα, στραγγίξτε την) κρεμμυδάκια φρέσκα (όσο θέλετε) 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια 1 πιπεριά...

10/05/2018 06:32

Κυρίως πιάτα

Υλικά   4 μπούτια κοτόπουλου 2 φλιτζάνια φασόλια λευκά μουσκεμένα αποβραδίς 2 φλιτζάνια ζωμό κότας 1 κρεμμύδι σε ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό χοντροκομμένο 10 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό 2 + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 2...

09/05/2018 06:59

Ουζομεζές

Υλικά   700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (χωρισμένα) 330 ml μπίρα 2/3 φλιτζανιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα αλάτι Για τη σάλτσα γιαουρτιού 1 φλιτζάνι γιαούρτι 1/2...

08/05/2018 06:47

Back to Top