Γλυκά
Καταϊφι παραδοσιακό με καρύδια

Υλικά

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αμυγδάλου ανάμεικτα)
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1-2 κουταλιές σούπας κοφτές κανέλα
  • 1250 γρ. φύλλο καταϊφιού
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο βούτυρο ανάμεικτο με βιτάμ

Υλικά (για το σιρόπι):

  • 1250 γρ. ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • λίγα γαρίφαλλα
  • κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αμύγδαλα) μέχρι να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς. Τα βάζουμε σε λεκάνη.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα. Ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μία μάζα.
  3. Βουτάμε τις παλάμες μας στο μίγμα βουτύρου-βιτάμ και με βουτυρωμένα τα χέρια ξαίνουμε το φύλλο καταϊφιού να ξανοίξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα καταϊφι και το ξανοίγουμε.
  4. Τοποθετούμε στο άκρο του λίγη γέμιση και το περιτυλίγουμε σε σχήμα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συμμαζεύονται οι άκρες μέσα στον κύλινδρο, ώστε να μην ξετυλιχτεί.
  5. Επαναλαμβάνουμε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουμε να ξανοίξει.
  6. Τοποθετούμε τα καταϊφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε από πάνω το βούτυρο-βιτάμ.
  7. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθμούς, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Αν δούμε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.
  9. Περιχύνουμε το ζεστό καταϊφι όταν βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουμε τραγανό το αφήνουμε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουμε το ταψί ώστε με τον ατμό που θα δημιουργηθεί να μαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα. (με το δεύτερο τρόπο το κάνω εγώ, ώστε γίνεται μαλακό και πιο ζουμερό).
Send to Facebook

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Γλυκά

Υλικά: (για περίπου 18 μπακλαβαδάκια) 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 6 φύλλα) 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο Για τη γέμιση: 2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα 3 κουτ.σούπας ζάχαρη λίγη κανέλα λίγο γαρύφαλο σκόνη Για το σιρόπι: 1 1/2 ποτήρι νερό 1...

20/03/2019 06:39

Σνακ

Υλικά: ½ κιλό μανιτάρια (φρέσκα από το σούπερ μάρκετ) 300 γραμ. σκληρό τυρί (τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, χαλλούμι) Ψιλοκομμένο μπείκον  ελάχιστο λάδι Εκτέλεση: Πλένουμε τα μανιτάρια και βγάζουμε το κοτσανάκι τους. Τρίβουμε το τυρί ή το κόβουμε σε κυβάκια...

19/03/2019 06:48

Λαδερά

Υλικά: 1 μέτρια ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη στη μέση και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες 1 1/2 κιλό φρέσκα κουκιά 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, σε λωρίδες 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 2 σκελ. σκόρδο κοπανισμένο 1/2 κουτ. θυμάρι λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 κουτ. μαϊντανό ψιλ/νο Εκτέλεση: Τοποθετείτε...

18/03/2019 08:29

Γλυκά

Υλικά: 1 φλυτζάνι βούτυρο 2,3 κουταλιές κακάο 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη 2 αβγά 2,5 κουταλιες αλεύρι με λίγο μπέικιν μέσα (μισό κουταλάκι) βανίλια Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κακάο. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε τα αβγά με την...

17/03/2019 07:01

Ασιατική κουζίνα

Υλικά 50 wonton φύλλα τετράγωνα 400γρ. κιμά από κοτόπουλο Νιτσιάκος 40γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες 1 πιπερίτσα τσίλι καυτερή 70ml soy sauce 45ml σησαμέλαιο 40ml sake ή κρασί λευκό ½ λάχανο μέτριο, τριμμένο 1 αβγό χτυπημένο πιπέρι...

16/03/2019 06:32

Επιδόρπια

Υλικά 6 αυγά 800 γρ. γιαούρτι 2% 300 γρ. ζάχαρη 1 κουτ. σούπας βούτυρο  600 γρ. αλεύρι 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 1/2...

15/03/2019 06:30

Αυγά

Υλικά (για 4 άτομα) 6 αυγά 2 ώριμες ντομάτες (εναλλακτικά 3 φλιτζάνια του καφέ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας) λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 κ.τ. ρίγανη 1 κ.τ. δυόσμο  ελάχιστο γάλα προαιρετικά χαλλούμι ή φέτα κομμένα σε κυβάκια Εκτέλεση Παίρνουμε...

14/03/2019 06:32

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

13/03/2019 07:03

Όσπρια

Υλικά ½ κιλό ρεβύθια 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό Εκτέλεση Βάλτε τα ρεβύθια σε νερό από το περασμένα βράδυ Στράγγιξε καλά και πασπάλισε με τη...

12/03/2019 06:37

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια 3/4 φλιτζανιού τσαγιού λάδι 1 ποτηράκι άσπρο κρασί 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 φύλλο δάφνη αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη νερό με 1 χούφτα αλάτι. Τα τρίβουμε...

11/03/2019 06:34

Back to Top