Γλυκά
Σάμαλι παραδοσιακό

Υλικά: (για ταψί διαμέτρου 36 εκ.)

  • 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 750γρ. γιαούρτι ολόπαχο
  • 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν ανακατεμένο με
  • 1 κουτ.γλυκού σόδα σκόνη

Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα:

  • 3/4 κιλού ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτ.σούπας γλυκόζη (για να μη ζαχαρώνει)
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • χυμό 1/2 λεμονιού
  • αμύγδαλα σε φετάκια (χωρίς φλούδι)


Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα (διαλυμένη σε ένα φλυτζανάκι νερό πριν) με ένα μεταλλικό κουτάλι.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά καλά.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου 36 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Δεν βάζουμε όλο το βούτυρο, κρατάμε και για μετά.
  4. Ισιώνουμε με μιά σπάτουλα την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε 1 ώρα έξω από το φούρνο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' περίπου. Κοιτάμε να χρυσοροδίσει από πάνω.
  6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη και τη μαστίχα για λίγα λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
  7. Άμα βγει το σάμαλι ζεστό από το φούρνο, το χαράζουμε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια με ένα μαχαίρι που βυθίζουμε σε ζεστό νερό συχνά και μετά περιχύνουμε πρώτα με το βούτυρο που φυλάξαμε και μετά με το σιρόπι. Αφήνουμε να ποτίσει καλά το σιρόπι και καλύτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα.
  8. Από πάνω πασπαλίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα
Send to Facebook

Νηστίσιμα - Ντιπς

Υλικά: 2 μελιτζάνες 1 κρεμμύδι 1 σκόρδο λιωμένο αλάτι, πιπέρι λάδι ξύδι 1 μικρή ντομάτα 1 πιπεριά Εκτέλεση: Τρυπούμε...

19/02/2018 07:04

Σαλάτες

Υλικά: 1 μερίδα λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο (μόνο το κοτσάνι) Για την σος (2 μερίδες περίπου): 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Λίγο ελαιόλαδο από λιαστές ντομάτες Χυμός ενός λεμονιού 2 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι,...

16/02/2018 06:58

Κρεατικά

Υλικά για 4 άτομα: 3 φιλέτα ψαρονέφρι 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα) 6 πορτοκάλια 2 κλωναράκια δενδρολίβανο 3 φύλλα λουΐζα Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα (στην παραλλαγή) 2 ακτινίδια...

15/02/2018 06:37

Σνακ

Υλικά (για 12 τεμάχια) 1/3 φλ. μισά βερίκοκα αποξηραμένα (περίπου 6) 1 κ.σ. μέλι 1/4 φλ. συν 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου 1/4 φλ. λιναρόσπορος τριμμένος 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι 2/3 φλ. νιφάδες βρόμης 1/4 φλ. κατεψυγμένες αποξηραμένες φράουλες, τριμμένες σε σκόνη (προαιρετικά)

12/02/2018 06:58

Super Foods

Υλικά για τη βάση της πίτσας 400 γρ. κινόα, βρασμένη 1 αβγό 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ανθός αλατιού Θυμάρι και ρίγανη για σπιτική σάλτσα ντομάτας 3 ώριμες ντομάτες 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο 3-4...

09/02/2018 08:52

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια Για τη μαρινάδα: 2 σκ. σκόρδο 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 2 κ.σ. κέτσαπ 1 κ.σ. σόγια sauce 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 1 κ.σ. αλάτι μπόλικο πιπέρι Για τη bbq sauce: (αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές πολύ...

08/02/2018 06:50

Κρεατικά

Υλικά: 400 γρ.τυρί φέτα 300 γρ. κολοκύθι τριμμένο 80 γρ. κρεμμύδι ξερό 4 αυγά 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. ξύδι 8 γρ. αλάτι 5 γρ. πιπέρι άσπρο 150 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνι Για τη σάλτσα: 80 γρ. ψητή πιπεριά Φλωρίνης λιωμένη και ανακατεμένη...

07/02/2018 06:37

Λαδερά

Υλικά: 1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες 1 κιλό πιπεριές πράσινες ½ κιλό κολοκυθάκια χοντρά 3-4 μελιτζάνες στρόγγυλες μικρές ½ κιλό πατάτες 3/4 φλ. λάδι Υλικά για τη γέμιση: ½ κιλό ρύζι για γεμιστά 3 κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη την ψίχα από τις ντομάτες την...

06/02/2018 07:07

Ψαρικά

Υλικά 500 gr baby πατάτες 3 ρόκες καλαμπόκι κομμένες σε έξι κομμάτια 1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 κ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για ψητά 500 gr γαρίδες καθαρισμένες 350 gr λουκάνικο σε φέτες 1 λεμόνι 2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Εκτέλεση Προθέρμανε...

05/02/2018 06:32

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού (170 gr/ένα) αλάτι, πιπέρι 3 κ. σούπας ηλιέλαιο 3 κ. σούπας τζίντζερ σε λεπτές λωρίδες 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες 3 κ. σούπας νερό 3 κ. σούπας σόγια σος 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη 1/4 φλ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα βρασμένο...

02/02/2018 11:01

Κεικ

Υλικά: Για τη ζύμη: 1 ½ φλιτζ. Αλεύρι 80 γρ. Μαργαρίνη 50 γρ. Νερό ½ κουτ. γλ. Αλάτι Για τη κρέμα: 1 ½ φλιτζ. Ζάχαρη ½ φλιτζ. Corn Flour ¼ κουτ. γλ. Αλάτι 1 ½ φλιτζ. ζεστό Νερό 6 κρόκοι Αυγών ¼ φλιτζ. Βούτυρο 4 κουτ. γλ. Ξύσμα Λεμονιού 2/3 φλιτζ. Χυμό Λεμόνιου Για...

01/02/2018 06:33

Κυρίως πιάτα

Υλικά: 2 φλυτζάνια ρύζι 1 μικρό κουτί σάλτσα ντομάτας λίγο μαϊντανό και δυόσμο τυρί φέτα σέλινο και κρεμμύδια (προαιρετικά) γάλα γαλέτα και αλεύρι (γιά πανάρισμα) μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε το ρύζι να βράσει με νερό, μετά ρίχνουμε...

31/01/2018 06:38

Back to Top