Κρεατικά
Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Υλικά (για 2 άτομα):

Για το κότσι:

  • 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
  • αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό ενός λεμονιού

Για το πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό):

  • 3 πατάτες μεγαλούτσικες
  • 3 καρότα μεγάλα
  • αλάτι - πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού
  • τα 5 σκόρδα της γάστρας

Για το μαρινάρισμα:

  • αλάτι - πιπέρι
  • σκόνη μουστάρδας
  • μπύρα για μαρινάρισμα
  • 2 φύλλα δάφνης


Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε την συνταγή μας, πλένοντας καλά το κότσι του χοιρινού μας. Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε. 
  2. Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το γεμίζουμε με μπύρα μέχρι να σκεπαστεί (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, όπως εμένα, απλά το γυρίζουμε σταδιακά). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης. 
  3. Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, αναποδογυρίζοντας το συχνά. 
  4. Το βγάζουμε από τη μπύρα πετάμε την μαρινάδα και το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. 
  5. Στο πάτο της γάστρας βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο μας, χυμό από ένα λεμόνι, ένα κύβο λαχανικών (αφού το λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγο ρίγανη και ένα κλωναράκι ακόμα δεντρολίβανο από πάνω. 
  6. Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες). 
  7. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη γάστρα, ψήνεται με τα ζουμιά του. 
  8. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελσίου για 3,5 με 4 ώρες. 
  9. Το μυστικό του ψησίματος είναι να προθερμάνουμε πολύ καλά το φούρνο και γι' αυτό πριν τοποθετήσουμε τη γάστρα ανάβουμε στο φουλ το φούρνο και όταν βάλουμε τη γάστρα το χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.

  10. Ετοιμάζουμε το πουρέ πατάτας και καρότου. Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι. 
  11. Αφού βράσουνε, τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουνε πουρέ. 
  12. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι μας, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα μας. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά και το πουρέ μας είναι έτοιμος. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από το πουρέ. 

  13. Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας μας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας), λίγο κόκκινο κρασί και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούνε τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα μας. 
  14. Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι μας ή την βάζουμε σε ένα πιατάκι συνοδευτική.

Είναι τώρα όλα έτοιμα να σερβιριστούν.

Send to Facebook

Συνοδευτικά

Υλικά 15 πατάτες baby φρέσκες ελαιόλαδο άνθος αλατιού δεντρολίβανο ρίγανη Εκτέλεση Για τις τσακιστές πατάτες φούρνου, πλένουμε πρώτα τις μικρές πατάτες και τις βράζουμε με την φλούδα τους για 15 λεπτά. Μία...

23/10/2017 06:51

Γλυκά

Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 αβγά ολόκληρα 300 γραμ. ζάχαρη 100 γραμ. γάλα (Χαραλαμπίδης Κρίστης 3%) 250  γραμ. μαργαρίνη 120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια) ξύσμα από 2 πορτοκάλια ½...

20/10/2017 10:45

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σωτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

19/10/2017 06:47

Όσπρια

Υλικά (3-4 άτομα) Μία κούπα φακές Τρεις κούπες νερό Μία κουταλιά της σούπας γάλα από σόγια Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ένα ψιλκομμένο καρότο 3/4 της κούπας βρώμη κομμένη στο μπλέντερ 3/4 της κούπας ψίχα ψωμιού Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Βράζουμε...

18/10/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο noodles  1 κονσέρβα λαχανικά κινέζικα 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη στενόμακρες λωρίδες 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη στενόμακρες λωρίδες soy sauce πιπέρι λάδι Εκτέλεση: Ρίχνω καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα noodles να...

17/10/2017 06:48

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2017 06:37

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. κιμά (μισό χοιρινό, μισό βοδινό) ½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη ½ φλ. ρύζι ½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 αβγά 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός 1-2 λεμόνια αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει...

13/10/2017 06:55

Ορεκτικά

Υλικά 5-6 φέτες μπέικον ¼ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο σπασμένη 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών 2 συσκευασίες ψιλοκομμένα ντοματάκια 1 κλαδάκι θυμάρι 1 καυτερή πιπεριά 1 κ.σ. μουστάρδα 500 γραμ. φασόλια...

12/10/2017 07:26

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο χυλοπίτες 1 κουτί ντοματάκια ¼ κεφαλογραβιέρα ¼ γκούντα ¼ ρεγκάτο ¼ ζαμπόν κομμένο σε τετράγωνα 1 κουτί κρέμα γάλακτος (500ml) 2 αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε τα ντοματάκια με λίγη ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Τρίβουμε όλα μαζί τα τυριά...

11/10/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

10/10/2017 06:55

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση σπαγγέτι) 1 μικρό φακελάκι κουκουνάρι λίγο βούτυρο (προαιρετικά) λίγη κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ για πιο ελαφρύ) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε αλλά δεν τα κρυώνουμε. Παράλληλα, καβουρδίζουμε...

09/10/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα) 4 φρέσκιες γαρίδες (μέτριες σε μέγεθος) 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη, φρέσκια ντομάτα 2 σκελίδες σκόρδο αλατοπίπερο ελαιόλαδο ψιλοκομμένο μαϊντανό λευκό κρασί 500 γραμ. μακαρόνια Νο. 10 Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα βγάζουμε δηλαδή...

06/10/2017 07:01

Back to Top