Κρεατικά
Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Υλικά (για 2 άτομα):

Για το κότσι:

  • 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
  • αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό ενός λεμονιού

Για το πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό):

  • 3 πατάτες μεγαλούτσικες
  • 3 καρότα μεγάλα
  • αλάτι - πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού
  • τα 5 σκόρδα της γάστρας

Για το μαρινάρισμα:

  • αλάτι - πιπέρι
  • σκόνη μουστάρδας
  • μπύρα για μαρινάρισμα
  • 2 φύλλα δάφνης


Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε την συνταγή μας, πλένοντας καλά το κότσι του χοιρινού μας. Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε. 
  2. Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το γεμίζουμε με μπύρα μέχρι να σκεπαστεί (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, όπως εμένα, απλά το γυρίζουμε σταδιακά). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης. 
  3. Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, αναποδογυρίζοντας το συχνά. 
  4. Το βγάζουμε από τη μπύρα πετάμε την μαρινάδα και το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. 
  5. Στο πάτο της γάστρας βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο μας, χυμό από ένα λεμόνι, ένα κύβο λαχανικών (αφού το λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγο ρίγανη και ένα κλωναράκι ακόμα δεντρολίβανο από πάνω. 
  6. Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες). 
  7. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη γάστρα, ψήνεται με τα ζουμιά του. 
  8. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελσίου για 3,5 με 4 ώρες. 
  9. Το μυστικό του ψησίματος είναι να προθερμάνουμε πολύ καλά το φούρνο και γι' αυτό πριν τοποθετήσουμε τη γάστρα ανάβουμε στο φουλ το φούρνο και όταν βάλουμε τη γάστρα το χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.

  10. Ετοιμάζουμε το πουρέ πατάτας και καρότου. Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι. 
  11. Αφού βράσουνε, τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουνε πουρέ. 
  12. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι μας, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα μας. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά και το πουρέ μας είναι έτοιμος. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από το πουρέ. 

  13. Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας μας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας), λίγο κόκκινο κρασί και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούνε τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα μας. 
  14. Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι μας ή την βάζουμε σε ένα πιατάκι συνοδευτική.

Είναι τώρα όλα έτοιμα να σερβιριστούν.

Send to Facebook

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολoμού 2 δεμάτια πράσινα σπαράγγια 2 κσ παρθένο ελαιόλαδο Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι Για τη σως: 330ml κρέμα γάλακτος  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 100ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 330ml λευκό κρασί 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 2 κσ...

23/01/2018 06:53

Σαλάτες

Υλικά 300 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες 600 γραμ. ντομάτες ώριμες σφιχτές 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγα φύλλα για γαρνίρισμα αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Πλένετε τις ντομάτες...

19/01/2018 06:59

Γλυκά

Υλικά (για το παντεσπάνι): 6 αβγά 1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα 1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 βανίλια 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας κανέλα Υλικά (για την κρέμα): 2 λίτρα γάλα 1 κουτί κρέμα κάστερ 2 ποτήρια ζάχαρη 2...

18/01/2018 06:44

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά κιμά ανάμεικτος χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 2 κουτ. σούπας γάλα 2 αυγά 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο 2...

17/01/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1 κούπα ζάχαρη 4 αβγά 1 baking powder ξύσμα από 2 πορτοκάλια Για το σιρόπι Χυμό από τα πορτοκάλια (βγαίνει γύρω στα 3/4 της κούπας) 2 κούπες νερό 1½ κούπα ζάχαρη Εκτέλεση Σουρώνουμε...

16/01/2018 06:36

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 450 γραμμάρια χοιρινή μπριζόλα λαιμού 450 γραμμάρια πανσέτα 4 σφηνάκια ζιβανία 2 σφηνάκια κρέμα βαλσάμικου 3 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Κόβετε...

15/01/2018 06:37

Κρεατικά

Υλικά: 1 μπούτι από αρνί ή κατσίκι περίπου 2 κιλά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 350 γρ. γιαούρτι σακούλας το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1/2 - 1 κουτ. σούπας πάπρικα 1...

12/01/2018 06:39

Όσπρια

Υλικά 1/2 πακέτο μαύρες φακές Beluga 1/2 πακέτο φακές ψιλές 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 φύλλα δάφνης- κατά προτίμηση φρέσκα ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 2-4 κγ κύμινο, αναλόγως πόσο έντονη θέλετε την γεύση του 2 κγ κουρκουμά 1 καρότο αλάτι, πιπέρι 3/4 κούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση Καθαρίζουμε...

11/01/2018 09:12

Νηστίσιμα

Υλικά (4-6 άτομα) 6 ντομάτες 6 πιπεριές 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυτική μαργαρίνη λιωμένη 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματοχυμό 2 κρεμμύδια Φρυγανιά τριμμένη 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες μαϊντανός ψιλοκομμένος Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Με...

10/01/2018 06:57

Σαλάτες

Υλικά 1 πακέτο κατεψυγμένες γαρίδες 1 πακέτο καβούρια 1 μεγάλο κουτί 220 γρ. τόνο άσπρο 1 κουτί σιταροπούλα 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά 5-6 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο μερικές σταγόνες ταπάσκο...

09/01/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά: χοιρινό κομμένο σε μπουκιές (μπορείτε να βάλετε ό,τι κρέας θέλετε και κοτόπουλο) μια πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη μια κονσέρβα μανιτάρια 2 πορτοκάλια 2 κουταλιές σούπας μέλι κρέμα γάλακτος κάρυ αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι...

08/01/2018 06:58

Σούπες

Υλικά: 5-10 αβγά ή όσα θέλετε 3 κ.σ. σιμιγδάλι 3 καρότα 1 κύβο ζωμό βοδινού αλάτι πιπέρι σέλινο Εκτέλεση: Βάζουμε μία κατσαρόλα μεσαία με νερό μέχρι τη μέση. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα καρότα, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι και σέλινο και το αφήνουμε να βράσει. Σε...

05/01/2018 06:37

Back to Top