Για νόστιμο Γαλακτομπούρεκο
Η συνταγή της ημέρας: Γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 1 ταψί 33x26

 

125 γρ. Βούτυρο, λιωμένο

1 πακέτο Φύλλο κρούστας

 

Για την κρέμα:

600 γρ. Γάλα εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές

600 ml. νερό

180 γρ. Σιμιγδάλι

150 γρ. Ζάχαρη

50 γρ. Βούτυρο

3 Αυγά

2 Βανίλιες

 

Για το σιρόπι:

600 ml Νερό

700 γρ. Ζάχαρη

1 Ξύλο κανέλας, προαιρετικά

Μισό λεμόνι, πλυμένο καλά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

 Μόλις αρχίσει να αχνίζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι σε μια δόση και ανακατεύουμε με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να πήξει σχηματίζοντας τις πρώτες μεγάλες φούσκες. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και όσο ακόμα είναι ζεστή προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

 

 Για το λιωμένο βούτυρο: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά.
 
Για τη συναρμολόγηση: Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας. Συνεχίζουμε βουτυρώνοντας το φύλλο που ήδη έχουμε στρώσει και προσθέτουμε ακόμα ένα. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για 6-7 φύλλα.

 

 
Πριν αδειάσουμε στην κρέμα στο ταψί προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα κάθε φορά ανακατεύοντας καλά με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ώστε να ομογενοποιηθούν.

 

 
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν.

 

 
Τα βουτυρώνουμε καλά και συνεχίζουμε στρώνοντας μερικά φύλλα ακόμη με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται μερικά βήματα παραπάνω.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
 
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας αν επιλέξουμε να το βάλουμε.
 
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στα μισά τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο όσο ακόμα είναι ζεστό.
 
Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

18/07/2019 06:37

Σαλατες

Υλικά     1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα     1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο     ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες     2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες     αλάτι - πιπέρι Για το dressing     ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

17/07/2019 06:43

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

16/07/2019 07:01

Σαλάτες

Υλικά 8-10 "δέσμες" καβουριού 1 ματσακι ρόκα 1 μεγάλη τομάτα ψιλοκομένη 1 πράσινη πιπεριά 1 πορτοκαλί πιπεριά 1 αβοκάντο 1 μάνγκο λάδι λίγο ξύδι αλάτι Εκτέλεση Κόβουμε τα λαχανικά Ανακατεύουμε με το αβοκάντο, το μάνγκο και το καβούρι. Αλατίζουμε. Περιχύνουμε...

15/07/2019 06:51

Ψαρικά

Υλικά (5 άτομα) Φρέσκα φιλέτα τόνου: 2 μέτρια (1½ κιλό περίπου)  2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα  1 κ.σ. φρέσκα ψιλοκομμένη ρίγανη (ή ½ κ.σ. ξερή)  1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι (ή ½ κ.σ. ξερό)  Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει    Εκτέλεση Καθαρίζετε και πλένετε...

13/07/2019 06:35

Ψαρικά

 Υλικά για μαρινάρισμα Σολωμού Σολωμό σε φέτες μουστάρδα σκόρδο σε μορφή πολτού μαϊντανό άνηθο λάδι αλατοπίπερο Υλικά για μαρινάρισμα λαχανικών Πιπεριά πράσινη- κόκκινη ροδέλες κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες ντομάτα ροδέλες κι ότι άλλο λαχανικό...

11/07/2019 09:28

Ψαρικά

Υλικά 4 πακέτα sticks κατεψυγμένη καβουρόψυχα εμπορίου 2 μεγάλα καρότα 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα 1/2 ματσάκι μαϊντανό 1 πρέζα Αλάτι 1 πρέζα πιπέρι Εκτέλεση Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά η καβουρόψιχα. Στη συνέχεια την κόβουμε σε λωρίδες με τα...

08/07/2019 06:26

Γλυκά

Υλικά 1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια χυμό καρπούζι 1 πακέτο φαριν απ αλεύρι 500 γραμ και μία κουταλιά της σούπας επιπλέον 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας μέλι σουσάμι Εκτέλεση Τα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός το σουσάμι Ανακατεύουμε...

07/07/2019 06:31

Συνοδευτικά

Υλικά 2 Γλυκοπατάτες 1 Cottage Cheese Λίγες φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες Λίγο σχοινόπρασο Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα). Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες (ολόκληρες) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντας από την άλλη...

06/07/2019 06:38

Back to Top