Για το Πασχαλινό τραπέζι
Συνταγή κοκορέτσι: 15 μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι.

1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια.

2. Αν είναι κατεψυγμένα (πολλές φορές τα αντεράκια είναι κατεψυγμένα) φροντίζουμε να είναι καλά αποψυγμένα.

3. Το πόσες συκωταριές θα αγοράσεις εξαρτάται από το μήκος της σούβλας.

4. Πρέπει να προσέξεις το μέγεθος που θα κόψεις συκωτάκια, πλεμόνια, καρδιές. Ούτε πολύ μεγάλα να μην ψήνονται ούτε πολύ μικρά να πας να τα περάσεις στη σούβλα και να σου σκίζονται.

5. Μην τσιγκουνευτείς τις μπόλιες. Πρέπει να έχεις αρκετή για το τύλιγμα στο τέλος (ανάμεσα στα περασμένα στη σούβλα συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιες και τα αντεράκια περνάς τη μπόλια, που είναι ένα 'σεντόνι' λίπους). Δίνει γεύση από τη μία, σταθερότητα στην κατασκευή από την άλλη.

6. Μια τυπική αναλογία περάσματος στη σούβλα είναι κάθε 2 πνευμόνια 1 συκώτι και οι καρδιές, που είναι και οι λιγότερες, σποραδικά, εδώ κι εκεί.

7. Τα νεφρά, που είναι λίγα και πολύ νόστιμα, τα περνάμε με προσοχή. Είναι πολύ κρίμα να μας σκιστούν.

8. Ανάμεσα στα περάσματα πλεμονιών-συκωτιών, κυρίως των δευτέρων που είναι και πιο 'ξερα', περνάμε και κανά γλυκάδι (ουσιαστικά είναι ένα πολύ λιπαρό κομμάτι των εντοσθίων). Έτσι δε μας ξεραίνεται το κοκορέτσι.

9. Όταν περνάς τα συκωτάκια-πλεμονάκια στη σούβλα τα σφίγγεις αρκετά. Μην είναι χαλαρά γιατί μετά το κοκορέτσι δε θα γυρνάει. Είναι το χειρότερο πρόβλημα που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Δηλαδή, αν τα βάλεις χαλαρά ή αν στο τέλος δεν τα δέσεις καλά με τα αντεράκια τότε, εσύ θα γυρνάς σούβλα και το κοκορέτσι θα μένει στην ίδια θέση, Γι'αυτό προς το τέλος του γεμίσματος της σούβλας τεστάρουμε σιγά σιγά αν γυρνά. Δεν το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή. Τότε θα είναι αργά.

10. Φροντίζουμε να είναι τυλιγμένη όλη η επιφάνεια με αντεράκια. Δεν πρέπει να υπάρχει κομμάτι ξεσκέπαστο με τίποτα. Αν δε φτάνουν, μειώνουμε το μέγεθος του κοκορετσίου.

11. Δεν κάνουμε δοκιμές με εξωτικά μπαχαρικά, καρι και λοιπά. Όσοι το δοκίμασαν έχασαν.

12. Τα αντεράκια στερεώνονται με οδοντογλυφίδες. Ούτε πολλές ούτε λίγες.

13. Το κοκορέτσι φτιάχνεται με 2 άτομα. Ούτε 1 ούτε 3.

14. Εχουμε συνεχώς το νου μας καθότι το κοκορέτσι είναι πόλος έλξης για τις μύγες.

Send to Facebook

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Γλυκά

Υλικά (40 κομμάτια) 210 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια 7 κουταλιές ανάλατο βούτυρο 1/2 φλιτζ. ζάχαρη 3 αβγά 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας 1 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 φλιτζ. κακάο σκόνη 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ μία πρέζα αλάτι 1...

23/09/2019 07:09

Σνακ

Υλικά για 4-6 άτομα 2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο 5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό 2 κουτ. της σούπας βούτυρο  αλάτι, πιπέρι 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζαμπόν ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι του τσαγιού μανιτάρια (από κονσέρβα), στραγγισμένα και ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί, χοντροτριμμένο 2...

22/09/2019 06:30

Κυρίως πιάτο

Υλικά 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα 120 ml ελαιόλαδο 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 2 κλωνάρια...

21/09/2019 06:58

Κυρίως πιάτο

Υλικά 3 φιλετάκια κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες  λίγη τριμμένη μοτσαρέλα  1 ποτηράκι μαυροδάφνη λίγη ζάχαρη  1 πακέτο ταλιατέλες λίγο βασιλικός αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Τεμαχίζουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου...

20/09/2019 06:58

Ορεκτικά

Υλικά 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, στρογγυλά, πάχους 1 δαχτύλου 1 πιάτο βαθύ μυζήθρα τριμμένη, ξερή φρέσκια ντομάτα λάδι αλάτι  πιπέρι δυόσμος φρέσκος ή ξερός Εκτέλεση Ζεσταίνετε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κολοκυθάκια. Προσθέτετε...

19/09/2019 07:07

Θαλασσινά

Υλικά 500 γρ. καλαμαράκια  500 γρ. χταπόδι  5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 2-3 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι  φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλεύρι για το τηγάνισμα λάδι για το τηγάνισμα Εκτέλεση Καθαρίζετε...

18/09/2019 07:06

Κυρίως πιάτο

Υλικά για 6 άτομο• 400 γρ. ρύζι • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο• ½ μαραθόριζα ψιλοκομμένη• 1 φλιτζάνι κρασί λευκό (όχι παγωμένο)• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός• 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)• αλάτι• πιπέρι φρεσκοτριμμένο• 100 ml κρέμα...

17/09/2019 06:35

Σαλάτες

Υλικά: 2 πατάτες βρασμένες 1 κουτί τόνο μεγάλο 3-4 φύλλα μαρουλιού τρυφερά αλάτι πιπέρι λίγο ελαιόλαδο λίγο λεμόνι 2 κουταλιές μαγιονέζα κρεμμύδι ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Βράζω τις πατάτες και αφού βράσουν καλά τις αφήνω να κρυώσουν. Πλένω καλά...

16/09/2019 07:01

Σνακ

Υλικά για 10 καλτσόνε 2 φύλλα ζύμης κουρού Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα χόρτα( ζόχοι, βρούβες, ραδίκια) 1 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο 4 ντομάτες 2 ξερά κρεμμύδια ½ ματσάκι άνηθο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 3 κρόκους αυγών Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Καθαρίζετε...

16/09/2019 06:36

Όσπρια

Υλικά: 2 φλυτζάνια τσαγιού ρεβύθια ήδη βρασμένα 1 φλυτζάνι τσαγιού πράσα ψιλοκομμένα 2 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες 1 λουκάνικο χωριάτικο (απλό ή με πράσο) κομμένο σε ροδέλες 1 φλυτζάνι τσαγιού φέτα τρίμμα ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σε...

15/09/2019 06:41

Back to Top