Για το Πασχαλινό τραπέζι
Συνταγή κοκορέτσι: 15 μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι.

1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια.

2. Αν είναι κατεψυγμένα (πολλές φορές τα αντεράκια είναι κατεψυγμένα) φροντίζουμε να είναι καλά αποψυγμένα.

3. Το πόσες συκωταριές θα αγοράσεις εξαρτάται από το μήκος της σούβλας.

4. Πρέπει να προσέξεις το μέγεθος που θα κόψεις συκωτάκια, πλεμόνια, καρδιές. Ούτε πολύ μεγάλα να μην ψήνονται ούτε πολύ μικρά να πας να τα περάσεις στη σούβλα και να σου σκίζονται.

5. Μην τσιγκουνευτείς τις μπόλιες. Πρέπει να έχεις αρκετή για το τύλιγμα στο τέλος (ανάμεσα στα περασμένα στη σούβλα συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιες και τα αντεράκια περνάς τη μπόλια, που είναι ένα 'σεντόνι' λίπους). Δίνει γεύση από τη μία, σταθερότητα στην κατασκευή από την άλλη.

6. Μια τυπική αναλογία περάσματος στη σούβλα είναι κάθε 2 πνευμόνια 1 συκώτι και οι καρδιές, που είναι και οι λιγότερες, σποραδικά, εδώ κι εκεί.

7. Τα νεφρά, που είναι λίγα και πολύ νόστιμα, τα περνάμε με προσοχή. Είναι πολύ κρίμα να μας σκιστούν.

8. Ανάμεσα στα περάσματα πλεμονιών-συκωτιών, κυρίως των δευτέρων που είναι και πιο 'ξερα', περνάμε και κανά γλυκάδι (ουσιαστικά είναι ένα πολύ λιπαρό κομμάτι των εντοσθίων). Έτσι δε μας ξεραίνεται το κοκορέτσι.

9. Όταν περνάς τα συκωτάκια-πλεμονάκια στη σούβλα τα σφίγγεις αρκετά. Μην είναι χαλαρά γιατί μετά το κοκορέτσι δε θα γυρνάει. Είναι το χειρότερο πρόβλημα που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Δηλαδή, αν τα βάλεις χαλαρά ή αν στο τέλος δεν τα δέσεις καλά με τα αντεράκια τότε, εσύ θα γυρνάς σούβλα και το κοκορέτσι θα μένει στην ίδια θέση, Γι'αυτό προς το τέλος του γεμίσματος της σούβλας τεστάρουμε σιγά σιγά αν γυρνά. Δεν το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή. Τότε θα είναι αργά.

10. Φροντίζουμε να είναι τυλιγμένη όλη η επιφάνεια με αντεράκια. Δεν πρέπει να υπάρχει κομμάτι ξεσκέπαστο με τίποτα. Αν δε φτάνουν, μειώνουμε το μέγεθος του κοκορετσίου.

11. Δεν κάνουμε δοκιμές με εξωτικά μπαχαρικά, καρι και λοιπά. Όσοι το δοκίμασαν έχασαν.

12. Τα αντεράκια στερεώνονται με οδοντογλυφίδες. Ούτε πολλές ούτε λίγες.

13. Το κοκορέτσι φτιάχνεται με 2 άτομα. Ούτε 1 ούτε 3.

14. Εχουμε συνεχώς το νου μας καθότι το κοκορέτσι είναι πόλος έλξης για τις μύγες.

Send to Facebook

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Σούπες

Υλικά για 4 άτομα: 5 φλ. καρότα χοντροτριμμένα 3 κουτ. τζίντζερ τριμμένο 2 σκελ. σκόρδο λιωμένο ½ φλ. κρεμμύδι τριμμένο 4-5 φλ. ζωμό κοτόπουλου ½ κουτ. χυμό λεμονιού 2 κουτ. βούτυρο 4 κουτ. γιαούρτι δυόσμο φρέσκο για γαρνίρισμα Εκτέλεση: Σε βαθιά κατσαρόλα...

20/11/2019 08:11

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη: 2 κουταλιές σούπας Αυγά: 2 μεγάλα (ελαφρά χτυπημένα) Γιαούρτι: 2 κούπες Νερό: 1/2 - 1 κούπα Βούτυρο ή μαργαρίνη: 3 - 4 κουταλάκια για το τηγάνι Εκτέλεση Ανακατεύετε...

19/11/2019 06:43

Σούπες

Υλικά (για 6 άτομα): 1½ κιλό διάφορα ψάρια (μπακαλιάρο, τουρνά, κέφαλο, σκορπίδια, χέλια, ροφός, σφυρίδα) 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες 2 καρότα κομμένα σε φέτες  1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι χυμό φρέσκου λεμονιού Εκτέλεση     Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε πρώτα...

18/11/2019 08:49

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι κομμάτια ή φέτες 1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού 1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού 1/3 φλιτζ. κονιάκ 2 ολόκληρα κρεμμύδια 1 κουτ. σούπας βούτυρο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Ρίχνουμε το κρέας σε χύτρα, που έχουμε τοποθετήσει...

17/11/2019 06:43

Σαλάτες

Υλικά: 2 μέτρια σε μέγεθος στήθη κοτόπουλου ½ κιλό ζυμαρικά βίδες (1 πακέτο) 12-15 τετράγωνες φέτες ζαμπόν ½ κιλό τυρί γκούντα 5-6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα αλάτι, πιπέρι 2-3 φύλλα μαρούλι  ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά) 2 βρασμένα σφιχτά αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε...

16/11/2019 06:33

Κρεατικά

Υλικά 6 μπριζόλες χοιρινές από λαιμό 5-6 πατάτες 3 ντομάτες 2 πιπεριές 1 κουταλιά δυνατή μουστάρδα 1 λεμόνι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Εκτέλεση Πλένετε καλά τις μπριζόλες και αφού στραγγίσουν, προσθέτετε αλάτι πιπέρι και μπόλικη ρίγανη. Καθαρίζετε τις πατάτες...

15/11/2019 06:38

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα): 2 φιλέτα χοιρινά για σνίτσελ (200γρ. το καθένα) 20 γρ. φρυγανία 1 αυγό 20 γρ. αλέυρι 1 φέτα ζαμπόν 1 φέτα τυρί γκούντα αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και από πάνω βάζουμε τη φέτα ζαμπόν και τη φέτα τυρί. Τα διπλώνουμε και...

14/11/2019 06:36

Πουλερικά

Υλικά: μπουτάκια κοτόπουλου 1 κουτ. σούπας μέλι 1 κουτ. σούπας μουστάρδα 1 κουτ. σούπας σόγια σος Καρύκευμα ΒΒQ Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μπολ και αλείψτε τα μπουτάκια με ένα πινελάκι Αφήστε τα μια μέρα ή μερικές ώρες για να ποτίσει λίγο το κρέας πριν το...

13/11/2019 07:06

Σαλάτες

Υλικά: ρόκα ή ακόμα καλύτερα φυλλαράκια ρόκας  λιαστές ντομάτες λαδοτύρι Μυτιλήνης (ή παρμεζάνα) εκλεκτόν ελαιόλαδο ξίδι μπαλσάμικο Εκτέλεση: Βάζουμε σε σαλατιέρα την ρόκα, την αλατίζουμε και κατόπιν ραντίζουμε με ξίδι μπαλσάμικο. Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα. Ρίχνουμε...

12/11/2019 06:36

Πίτες

Υλικά   Για τη ζύμη: 250 γρ. γιαούρτι 250 γρ. βούτυρο 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. αλάτι Για τη μπεσαμέλ: 1 κούπα γάλα (250 γρ.) 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες) 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο Για τη γέμιση: 500 γρ. φέτα 150 γρ. κασέρι 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ...

11/11/2019 16:18

Back to Top