Πίτες
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά

 

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)
  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κασέρι
  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού


Εκτέλεση

  1. Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).
  2. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  3. Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο - το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι - το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).
  5. Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση: 

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Send to Facebook

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Ζυμαρικά

  Υλικά (για 4 άτομα) 500 γρ. Σπαγγέτι  6 λεπτές φέτες μπέικον  4 αβγά 4 κ.σ. ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο   Εκτέλεση Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και απλώνετε πάνω τις φέτες ζαμπόν. Ψήνετε στο φούρνο για 4΄ έως 5΄, ώσπου να γίνουν...

15/02/2019 07:10

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη: 2 κουταλιές σούπας Αυγά: 2 μεγάλα (ελαφρά χτυπημένα) Γιαούρτι: 2 κούπες Νερό: 1/2 - 1 κούπα Βούτυρο ή μαργαρίνη: 3 - 4 κουταλάκια για το τηγάνι Εκτέλεση Ανακατεύετε...

14/02/2019 06:43

Σνακ

Υλικά Μπαγκέτα/γαλλικό ψωμί Βούτυρο Πάστα σκόρδου ή φρέσκο σκόρδο ξεφλουδισμένο και τριμμένο Ελαιόλαδο Αρωματικά βότανα, μαϊντανό, ανάμεικτα βότανα, ό,τι προτιμάτε Χαλλούμι (τριμμένο)    Εκτέλεση Κόψτε...

13/02/2019 07:39

Ψαρικά

Υλικά (για 2 μπιφτέκια) 350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα 1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα) 1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού 1κουτ. γλυκού σόγια σος 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο Για το σερβίρισμα Λεμόνι Λεπτές...

12/02/2019 06:27

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4-5 άτομα) 500 γρ. ριγκατόνι  2 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες 4 κουταλιές ελαιόλαδο 4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα Φύλλα βασιλικού Αλάτι  Για τη σάλτσα  3 μέτριες ντομάτες 2...

11/02/2019 10:09

Συνταγή

Υλικά συνταγής 3 αυγά [χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια] 120 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια 120 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia ή μασκαρπόνε   Εκτέλεση συνταγής   Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό...

10/02/2019 09:00

Σνακ

Υλικά 200 γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος λεπτοκομμένο 2-3 μανιτάρια  8 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα για ζυμαρικά πικάντικη 8 λεπτές φέτες (2 πόντους περίπου) από ψωμί μπαγκέτα, κομμένες διαγωνίος   1 ½ κουταλιές της σούπας βούτυρο 140 γρ. τσένταρ τριμμένο αλάτι, πιπέρι

09/02/2019 08:14

Ζυμαρικά

Υλικά (για 2 άτομα) 400 γρ. πένες 2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο ¼ κούπας τριμμένη φρυγανιά 2 κουταλιές αλεύρι 2 κούπες γάλα ½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα ¾ κούπας τριμμένη γραβιέρα ¾ κούπας ανθότυρο ¾ κούπας ψιλοκομμένο τυρί μοτσαρέλα 2 φέτες ψιλοκομμένο...

08/02/2019 08:34

Θαλασσινά - Slimming World

Υλικά 1 κιλό μύδια με κέλυφος 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα Αλάτι Πιπέρι Λάδι   Εκτέλεση Βάζουμε σε ένα μπολ τα μύδια να είναι σκεπασμένα με νερό και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες. Μετά τα πλένουμε καλά ξύνοντας με ένα μαχαίρι το κέλυφός τους...

07/02/2019 07:25

Καθημερινή κουζίνα

Υλικά: Όσα κολοκυθάκια θέλετε 1/2 έως 1 ντοματα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη λίγο δυόσμο (κατά προτίμηση φρέσκο) 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό λίγο λάδι ψιλοκομμένη ψύχα κολοκυθιού ρύζι (1 κουταλάκι γλυκού για κάθε κολοκύθι) Αλάτι Πιπέρι   Εκτέλεση: (Για...

06/02/2019 04:20

Back to Top