Πίτες
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά

 

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)
  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κασέρι
  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού


Εκτέλεση

  1. Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).
  2. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  3. Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο - το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι - το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).
  5. Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση: 

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Send to Facebook

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2018 06:37

Γλυκά - Διαίτης

Υλικά 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0% 1 συσκευασία τυρί κρέμα 200 γρ. light 3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη 70γρ. μπισκότα digestive (χωρίς ζάχαρη)  Εκτέλεση Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα χειρός το γιαούρτι με το...

11/10/2018 09:11

Ψαρικά

Υλικά 1κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα μετρίου μεγέθους Λάδι Αλατοπίπερο 2 κλωνάρια θυμάρι τα φύλλα του Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού ½ φλ. χλιαρό νερό 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες Εκτέλεση Βάζουμε λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Χαμηλώνουμε...

11/10/2018 07:02

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

10/10/2018 06:51

Λαχανικά

Υλικά: 3/4 κιλού σπανάκι 1/4 κιλού μπέικον τριμμένα τυριά (γκούντα, ρεγκάτο, γραβιέρα) ζαμπόν (5-6 φέτες, για μια στρώση στο πυρέξ) 1-2 κουτ. της σούπας βιτάμ λίγη τριμμένη φρυγανιά μπεσαμέλ Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα τηγάνι tefal το σπανάκι μαζί με...

09/10/2018 21:26

Κρεατικά

Υλικά: 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες 5 φέτες μπέικον 2 κ.σ. μουστάρδα 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο χυμό από 2 λεμόνια 1 κ.σ. corn flour 1/2 φλυτζάνι γάλα αλάτι πιπέρι ρίγανη ή δεντρολίβανο 2 φύλλα δάφνης ελαιόλαδο Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε...

08/10/2018 00:00

Λαχανικά

Υλικά 1 κιλό πούλλες (μικρό κολοκάσι) Ελαιόλαδο αλάτι 1 κ.σ. κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο χυμό από 1-2 λεμόνια   Εκτέλεση Καθαρίζουμε τις πούλλες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πούλλες, αφού τις κόψουμε στα δύο κατά μήκος. Tις...

07/10/2018 19:54

Γλύκά

Υλικά 90 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα 250 γρ. βούτυρο 125 γρ. ασπαρτάμη 5 αβγά 750 γρ. αλεύρι 1/2 κ.γλ. βανίλια 1 κ.γλ. κανέλα 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 150 γρ. μήλα τριμμένα 100 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποιώ 0-2%)   Εκτέλεση Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και τα αλέθω σε σκόνη...

06/10/2018 06:35

Κρεατικά

Υλικά: 1-1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι σε κομμάτια 2 κόκκινες πιπεριές 1 πράσινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 1 καυτερή πιπεριά 2 ποτηράκια λευκό κρασί 2 κρεμμύδια 5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε το χοιρινό και το αφήνουμε για...

05/10/2018 06:32

Ζυμαρικά

Υλικά (για 6 άτομα) ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι 200 γρ. μανιτάρια σε φέτες 500 γρ. ταλιατέλες (ή άλλα μακαρόνια που προτιμάτε) 5...

04/10/2018 06:31

Ρύζια

Υλικά (3-4 άτομα) 300 γραμμάρια κοτόπουλο 2 λίτρα ζωμό κότας εμπορίου 120 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη 300 ml λευκό κρασί 1 κιλό ρύζι αρμπόριο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 μανιτάρια κομμένα σε φέτες  1 κουταλιά της σούπας πάστα τρούφας (προαιρετικά) 20 γραμμάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο 180...

03/10/2018 06:31

Αυγά

Υλικά (για 4 άτομα) 6 αυγά 2 ώριμες ντομάτες (εναλλακτικά 3 φλιτζάνια του καφέ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας) λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 κ.τ. ρίγανη 1 κ.τ. δυόσμο  ελάχιστο γάλα προαιρετικά χαλλούμι ή φέτα κομμένα σε κυβάκια Εκτέλεση Παίρνουμε...

02/10/2018 06:32

Back to Top