Πίτες
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά

 

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)
  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κασέρι
  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού


Εκτέλεση

  1. Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).
  2. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  3. Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο - το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι - το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).
  5. Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση: 

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Send to Facebook

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Ψαρικά

Υλικά: 4 φιλέτα σολομού 200γρ 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν χυμό από 1/2 λεμόνι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε...

16/12/2018 06:43

Σαλάτες/Ψαρικά

Υλικά 100 g φακές 120 g καλαμάρι 10 g φρέσκο κρεμμυδάκι 1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 /2 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος 10 g σησαμέλαιο 3 g χυμός λεμονιού 1 φύλλο δάφνης 20 g πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο

15/12/2018 06:56

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κόκκινη πιπεριά  1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε...

14/12/2018 07:03

Γλυκά

Υλικά:(για 10-12 άτομα) 1 και 1/2 πακέτα κανταΐφι 2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροαλεσμένα 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο 250 γρ. κρέμα γάλακτος Για διακόσμηση: 3 κουταλιές σούπας φιστίκια Αιγίνης...

13/12/2018 07:00

Γλυκά

Υλικά 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά 50 γρ. ζάχαρη 60 γρ. βούτυρο αγελάδος  100 ml γάλα 70 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 μπαστουνάκι βανίλια 1 πρέζα αλάτι 7 μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα άχνη...

12/12/2018 07:09

Σαλάτες - Super Foods

Υλικά (4 μερίδες) 400g Φρέσκο σολομό κομμένο σε κύβους 1 ½ φλ. Quinoa (βρασμένη) 2 κ.σ. Cottage Cheese 2 φλ. Κολοκύθι κομμένο σε κύβους (χωρίς το κέντρο του) 1 φλ. Καρότο κομμένο σε κύβους 2 φλ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες 2 Πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες ½ φλ. Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1...

11/12/2018 06:31

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα χυμό ενός λεμονιού 1 φλυτζ. του καφέ ούζο αλάτι αλεύρι ελαιόλαδο λαδόκολλα Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε, βγάζουμε την πέτσα τους τραβώντας τη από μια άκρη, βγάζοντάς τη όλη και τα κόβουμε σε...

10/12/2018 06:45

Ρύζι

Υλικά: 300 γρ. ρύζι 300 γρ. μπιζέλια 150 γρ. ανθότυρο 50 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαϊντανό άνηθο ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και τα μπιζέλια χωριστά. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι...

09/12/2018 07:04

Σαλάτες

Υλικά: μαρούλι ντομάτες τυρί ροκφόρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 3-4 καρύδια κομμένα σε κομμάτια αλάτι Για την βινεγκρέτ σκόρδου: λάδι ξύδι βαλσάμικο (περίπου μισή ποσότητα από το λάδι) σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο αλατοπίπερο Εκτέλεση: Πλένετε...

08/12/2018 06:31

Πίτες

Υλικά (για το φύλλο): 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 ποτήρια νερού (όχι τεράστια) νερό χλιαρό 1κουταλάκι αλάτι 1 κουταλάκι ζάχαρη 2-3 κουταλιές λάδι χυμό μισού λεμονιού Υλικά (για τη γέμιση): 1 κιλό σπανάκι 1 μάτσάκι άνιθο 3 αβγά 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια...

07/12/2018 06:55

Σούπες

Υλικά (για 4-5 άτομα) 3 ποτήρια του κρασιού τραχανά 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες 3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 κύβο κρεατικών (κοτόπουλο ή μοσχάρι) 5 - 6 κουταλιές της σούπας λάδι 3 - 4 ποτήρια του νερού νερό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε...

05/12/2018 06:56

Back to Top