Κρεατικά
Κρητικιά τούρτα με αρνί

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας)
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος
  • 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
  • 1 αυγό
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 850 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κιλό στάκα
  • 1 κεσέ γιαούρτι
  • αλάτι, πιπέρι, σουσάμι


Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά, ζυμώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι και τ’ αφήνουμε για μία-δύο ώρες να φουσκώσει. Το φύλλο μας έχει πάχος λίγο μεγαλύτερο και τ’ αφήνουμε ολόκληρο.
  2. Πλένουμε και βράζουμε το κρέας στο νερό για 1 ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αλατοπιπερώνουμε. 
  3. Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού χρησιμοποιώντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω μία στρώση μυζήθρα με τη μισή στάκα και λίγο δυόσμο.
  4. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μυζήθρα και στάκα και τον υπόλοιπο δυόσμο στο κρέας και τα σκεπάζουμε μ’ ένα δεύτερο φύλλο. 
  5. Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας, να ενωθούν καλά ώστε να μη χυθούν τα υλικά μας στο ψήσιμο, απλώνουμε το φύλλο, το αλείφουμε με το αυγό, ρίχνουμε το σουσάμι κάνουμε τρύπες στο φύλλο με μία οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο και ψήνουμε το φαγητό μας για 1 ώρα περίπου, στους 180 C.
Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά  Ένα κουτάκι πελτέ ντομάτα Ένα φλιτζάνι νερό 4 κ.σ. μέλι 1½ κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο 2 κ.τ. Worcestershire sauce Φτερούγες κοτόπουλου Tabasco sauce   Εκτέλεση Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το νερό, το μέλι και το σκόρδο και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέστε...

17/08/2018 06:29

Ψαρικά

Υλικά (για 2 μπιφτέκια) 350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα 1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα) 1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού 1κουτ. γλυκού σόγια σος 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο Για το σερβίρισμα Λεμόνι Λεπτές...

14/08/2018 06:27

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

09/08/2018 06:27

Σαλάτες

Υλικά: 1/2 κιλό φακές 2 μέτρια κρεμμύδια 2-3 ντομάτες λίγο μαϊντανό ελαιόλαδο ξύδι μουστάρδα 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τις βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να...

08/08/2018 06:40

Σαλάτα

Υλικά (για 6 άτομα) 1 μικρό κραμπί ψιλοκομμένο, ή, ακόμα καλύτερα μισό κόκκινο και μισό άαπρο κραμπί. 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη  100 γρ. noodles θριμματισμένα 2 κουταλιές σούπας σουσάμι 1½ κουταλιές σούπας ξύδι από ρύζι ½ κουταλάκι γλυκού σουσαμέλαιο 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη ¼...

07/08/2018 06:41

Ζυμαρικά

Yλικά 500 γρ. βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ξύδι 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 50 γρ. ελιές...

06/08/2018 06:27

Ψαρικά

Υλικά 500 gr. μύδια κατεψυγμένα 200 gr. φέτα 3 σκελίδες σκόρδο 2 καυτερές πιπερίτσες τουρσί

03/08/2018 06:31

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

02/08/2018 06:30

Ρύζια

Υλικά  (4 μερίδες) 2 στήθη κοτόπουλου 2 φλ. άγριο ρύζι ½ φλ. λάδι 2 καρότα 1 φλ. αρακά κατεψυγμένο  1 κρεμμύδι 1 φύλλο δάφνης 1 κ.γλ. σκόνη λαχανικών 5 φλ. νερό Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το κοτόπουλο και τα καρότα σε...

30/07/2018 06:41

Σνακ

Υλικά 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. καλαμποκάλευρο 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. σόδα 5 γρ. ζάχαρη 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο Αλάτι 1/2 κ.γ. 480 ml. ηλιέλαιο ή και περισσότερο

27/07/2018 06:35

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 1 μέτριο χταπόδι (μέχρι 1 Kg) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί πιπέρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1-2 φύλλα δάφνης   Εκτέλεση: Πλένετε το χταπόδι καλά και του αφαιρείτε το στόμα, τα μάτια και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε...

26/07/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά: 2 κιλά μοσχαράκι (κομμένο κομματάκια) 1/4 φρέσκο βούτυρο 4-5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ 1 κιλό μανιτάρια κονσέρβας λαδάκι κατά βούληση 250 γραμ. κρέμα γάλακτος Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά το αλατοπιπερωμένο μοσχαράκι...

24/07/2018 06:20

Back to Top