Ζυμαρικά
Λαζάνια με μπεσαμέλ

Υλικά

  • 500 γρ. λαζάνια με αβγό
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • 2 σκ.σκόρδο
  • 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 φλ.. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λ. γάλα πλήρες
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο για 3'-4', ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου.
  3. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτετε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
  4. Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζετε από τη φωτιά.
  5. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο. Έχετε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλετε. Στον πάτο απλώνετε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνετε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά.
  6. Μοιράζετε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζετε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζετε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για 40'-45' περίπου.
  7. Στην αρχή σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσετε μετά από 15'. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψετε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό κιμά αρνίσιο (ή 1/2 κιλό αρνί + 1/2 κιλό μοσχάρι) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη 1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο 2 κουτ. σούπας κύμινο 1 κουτ. σούπας κανέλα λίγη φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί) αλάτι, πιπέρι λίγο...

20/08/2018 06:31

Πουλερικά

Υλικά  Ένα κουτάκι πελτέ ντομάτα Ένα φλιτζάνι νερό 4 κ.σ. μέλι 1½ κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο 2 κ.τ. Worcestershire sauce Φτερούγες κοτόπουλου Tabasco sauce   Εκτέλεση Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το νερό, το μέλι και το σκόρδο και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέστε...

17/08/2018 06:29

Ψαρικά

Υλικά (για 2 μπιφτέκια) 350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα 1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα) 1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού 1κουτ. γλυκού σόγια σος 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο Για το σερβίρισμα Λεμόνι Λεπτές...

14/08/2018 06:27

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

09/08/2018 06:27

Σαλάτες

Υλικά: 1/2 κιλό φακές 2 μέτρια κρεμμύδια 2-3 ντομάτες λίγο μαϊντανό ελαιόλαδο ξύδι μουστάρδα 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τις βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να...

08/08/2018 06:40

Σαλάτα

Υλικά (για 6 άτομα) 1 μικρό κραμπί ψιλοκομμένο, ή, ακόμα καλύτερα μισό κόκκινο και μισό άαπρο κραμπί. 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη  100 γρ. noodles θριμματισμένα 2 κουταλιές σούπας σουσάμι 1½ κουταλιές σούπας ξύδι από ρύζι ½ κουταλάκι γλυκού σουσαμέλαιο 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη ¼...

07/08/2018 06:41

Ζυμαρικά

Yλικά 500 γρ. βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ξύδι 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 50 γρ. ελιές...

06/08/2018 06:27

Ψαρικά

Υλικά 500 gr. μύδια κατεψυγμένα 200 gr. φέτα 3 σκελίδες σκόρδο 2 καυτερές πιπερίτσες τουρσί

03/08/2018 06:31

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

02/08/2018 06:30

Ρύζια

Υλικά  (4 μερίδες) 2 στήθη κοτόπουλου 2 φλ. άγριο ρύζι ½ φλ. λάδι 2 καρότα 1 φλ. αρακά κατεψυγμένο  1 κρεμμύδι 1 φύλλο δάφνης 1 κ.γλ. σκόνη λαχανικών 5 φλ. νερό Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το κοτόπουλο και τα καρότα σε...

30/07/2018 06:41

Σνακ

Υλικά 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. καλαμποκάλευρο 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. σόδα 5 γρ. ζάχαρη 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο Αλάτι 1/2 κ.γ. 480 ml. ηλιέλαιο ή και περισσότερο

27/07/2018 06:35

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 1 μέτριο χταπόδι (μέχρι 1 Kg) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί πιπέρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1-2 φύλλα δάφνης   Εκτέλεση: Πλένετε το χταπόδι καλά και του αφαιρείτε το στόμα, τα μάτια και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε...

26/07/2018 06:33

Back to Top