Ζυμαρικά
Λαζάνια με μπεσαμέλ

Υλικά

  • 500 γρ. λαζάνια με αβγό
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • 2 σκ.σκόρδο
  • 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 φλ.. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λ. γάλα πλήρες
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο για 3'-4', ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου.
  3. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτετε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
  4. Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζετε από τη φωτιά.
  5. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο. Έχετε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλετε. Στον πάτο απλώνετε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνετε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά.
  6. Μοιράζετε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζετε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζετε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για 40'-45' περίπου.
  7. Στην αρχή σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσετε μετά από 15'. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψετε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.
Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Σαλάτες

Υλικά (για τη σαλάτα): 1 φλυτζάνι ρύζι παρμποιλ βρασμένο σε νερό και αλάτι 1 φλυτζάνι ρόκα ψιλοκομμένη 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι σιταροπούλα βρασμένη (γίνεται και κονσέρβα, στραγγίξτε την) κρεμμυδάκια φρέσκα (όσο θέλετε) 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια 1 πιπεριά...

18/06/2019 06:32

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

17/06/2019 06:36

Πρόγευμα

Υλικά (για 2 τοστ): 2 αβγά 4 φέτες λευκό ψωμί 2 φέτες ζαμπόν γαλλικό Fouet ή άλλο 2 φέτες τυρί έμενταλ Burlander ή άλλο λίγη παρμεζάνα λίγο γάλα λίγο βούτυρο αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση: Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι...

16/06/2019 06:32

Κρεατικά

Υλικά 10 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού 10 μεγάλες πατάτες 4 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. νερό 1 κ.σ. ρίγανη 2 κ.σ. μουστάρδα 1 λεμόνι 1 πορτοκάλι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Αν οι μπριζόλες έχουν αρκετό λίπος, που συνήθως έχουν,...

15/06/2019 06:31

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

14/06/2019 06:27

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

13/06/2019 06:30

Ψαρικά

Υλικά: 1 κιλό παστός μπακαλιάρος 1 μέτριο κρεμμύδι 4-5 μέτριες πατάτες άνηθος 2 λεμόνια 2-3 κουταλιές αλεύρι Εκτέλεση: Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο με τον γνωστό τρόπο (12 ώρες – 4 - 5 αλλαγές νερού κλπ.) Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τριμμένο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε...

12/06/2019 06:28

Dips

Υλικά 3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο  το χυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι  1 μικρό κρεμμύδι έξτρα ψιλοκομμένο  2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες  αλάτι  ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο  ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν  ½ κουταλάκι του γλυκού...

11/06/2019 07:11

Ρύζι

Υλικά 2 κρεμμύδια 3 κ.σ. βούτυρο 2 φλ. ρύζι 4-5 φλ. νερό (ανάλογα) 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 200 γρ. μανιτάρια 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση Αφού καθαρίσετε και ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια τα βάζετε σε κατσαρόλα όπου έχετε...

10/06/2019 06:31

Back to Top