Ζυμαρικά
Λαζάνια με μπεσαμέλ

Υλικά

  • 500 γρ. λαζάνια με αβγό
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • 2 σκ.σκόρδο
  • 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 φλ.. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λ. γάλα πλήρες
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο για 3'-4', ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου.
  3. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτετε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
  4. Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζετε από τη φωτιά.
  5. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο. Έχετε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλετε. Στον πάτο απλώνετε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνετε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά.
  6. Μοιράζετε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζετε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζετε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για 40'-45' περίπου.
  7. Στην αρχή σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσετε μετά από 15'. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψετε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.
Send to Facebook

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Λαδερά

Υλικά: 1 μέτρια ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη στη μέση και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες 1 1/2 κιλό φρέσκα κουκιά 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, σε λωρίδες 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 2 σκελ. σκόρδο κοπανισμένο 1/2 κουτ. θυμάρι λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 κουτ. μαϊντανό ψιλ/νο Εκτέλεση: Τοποθετείτε...

18/03/2019 08:29

Γλυκά

Υλικά: 1 φλυτζάνι βούτυρο 2,3 κουταλιές κακάο 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη 2 αβγά 2,5 κουταλιες αλεύρι με λίγο μπέικιν μέσα (μισό κουταλάκι) βανίλια Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κακάο. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε τα αβγά με την...

17/03/2019 07:01

Ασιατική κουζίνα

Υλικά 50 wonton φύλλα τετράγωνα 400γρ. κιμά από κοτόπουλο Νιτσιάκος 40γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες 1 πιπερίτσα τσίλι καυτερή 70ml soy sauce 45ml σησαμέλαιο 40ml sake ή κρασί λευκό ½ λάχανο μέτριο, τριμμένο 1 αβγό χτυπημένο πιπέρι...

16/03/2019 06:32

Επιδόρπια

Υλικά 6 αυγά 800 γρ. γιαούρτι 2% 300 γρ. ζάχαρη 1 κουτ. σούπας βούτυρο  600 γρ. αλεύρι 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 1/2...

15/03/2019 06:30

Αυγά

Υλικά (για 4 άτομα) 6 αυγά 2 ώριμες ντομάτες (εναλλακτικά 3 φλιτζάνια του καφέ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας) λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 κ.τ. ρίγανη 1 κ.τ. δυόσμο  ελάχιστο γάλα προαιρετικά χαλλούμι ή φέτα κομμένα σε κυβάκια Εκτέλεση Παίρνουμε...

14/03/2019 06:32

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

13/03/2019 07:03

Όσπρια

Υλικά ½ κιλό ρεβύθια 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό Εκτέλεση Βάλτε τα ρεβύθια σε νερό από το περασμένα βράδυ Στράγγιξε καλά και πασπάλισε με τη...

12/03/2019 06:37

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια 3/4 φλιτζανιού τσαγιού λάδι 1 ποτηράκι άσπρο κρασί 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 φύλλο δάφνη αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη νερό με 1 χούφτα αλάτι. Τα τρίβουμε...

11/03/2019 06:34

Σνακ

Υλικά Ελαιόλαδο 1 μεγάλη μελιτζάνα ακαθάριστη ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου ½ φλιτζάνι έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη 10 μεγάλα φρέσκα φύλλα βασιλικού ½ φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλλα με λίγα λιπαρά   Εκτέλεση Προθέρμανε...

10/03/2019 08:05

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια ολικής αλέσεως 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1 κουταλιά μουστάρδα Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε μέσα έναν κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου και αλάτι. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και λίγο λάδι και αλάτι και...

09/03/2019 08:21

Back to Top