Νηστίσιμα
Πατατόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το φύλλο

  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Υλικά γέμισης

  • 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1-1½ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
  4. Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
  3. Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση πίτας

  1. Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
  2. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό κιμά αρνίσιο (ή 1/2 κιλό αρνί + 1/2 κιλό μοσχάρι) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη 1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο 2 κουτ. σούπας κύμινο 1 κουτ. σούπας κανέλα λίγη φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί) αλάτι, πιπέρι λίγο...

20/08/2018 06:31

Πουλερικά

Υλικά  Ένα κουτάκι πελτέ ντομάτα Ένα φλιτζάνι νερό 4 κ.σ. μέλι 1½ κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο 2 κ.τ. Worcestershire sauce Φτερούγες κοτόπουλου Tabasco sauce   Εκτέλεση Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το νερό, το μέλι και το σκόρδο και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέστε...

17/08/2018 06:29

Ψαρικά

Υλικά (για 2 μπιφτέκια) 350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα 1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα) 1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού 1κουτ. γλυκού σόγια σος 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο Για το σερβίρισμα Λεμόνι Λεπτές...

14/08/2018 06:27

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

09/08/2018 06:27

Σαλάτες

Υλικά: 1/2 κιλό φακές 2 μέτρια κρεμμύδια 2-3 ντομάτες λίγο μαϊντανό ελαιόλαδο ξύδι μουστάρδα 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τις βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να...

08/08/2018 06:40

Σαλάτα

Υλικά (για 6 άτομα) 1 μικρό κραμπί ψιλοκομμένο, ή, ακόμα καλύτερα μισό κόκκινο και μισό άαπρο κραμπί. 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη  100 γρ. noodles θριμματισμένα 2 κουταλιές σούπας σουσάμι 1½ κουταλιές σούπας ξύδι από ρύζι ½ κουταλάκι γλυκού σουσαμέλαιο 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη ¼...

07/08/2018 06:41

Ζυμαρικά

Yλικά 500 γρ. βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ξύδι 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 50 γρ. ελιές...

06/08/2018 06:27

Ψαρικά

Υλικά 500 gr. μύδια κατεψυγμένα 200 gr. φέτα 3 σκελίδες σκόρδο 2 καυτερές πιπερίτσες τουρσί

03/08/2018 06:31

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

02/08/2018 06:30

Ρύζια

Υλικά  (4 μερίδες) 2 στήθη κοτόπουλου 2 φλ. άγριο ρύζι ½ φλ. λάδι 2 καρότα 1 φλ. αρακά κατεψυγμένο  1 κρεμμύδι 1 φύλλο δάφνης 1 κ.γλ. σκόνη λαχανικών 5 φλ. νερό Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το κοτόπουλο και τα καρότα σε...

30/07/2018 06:41

Σνακ

Υλικά 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. καλαμποκάλευρο 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. σόδα 5 γρ. ζάχαρη 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο Αλάτι 1/2 κ.γ. 480 ml. ηλιέλαιο ή και περισσότερο

27/07/2018 06:35

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 1 μέτριο χταπόδι (μέχρι 1 Kg) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί πιπέρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1-2 φύλλα δάφνης   Εκτέλεση: Πλένετε το χταπόδι καλά και του αφαιρείτε το στόμα, τα μάτια και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε...

26/07/2018 06:33

Back to Top