Νηστίσιμα
Πατατόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το φύλλο

  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Υλικά γέμισης

  • 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1-1½ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
  4. Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
  3. Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση πίτας

  1. Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
  2. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά  1.200kg κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομματάκια 1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια 1 κονσέρβα κονκασέ ντοματάκια ψιλοκομένα 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή ουίσκι ελαιόλαδο 250 γρ. κασέρι ή ρεγκάτο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε...

21/06/2018 06:32

Όσπρια

Υλικά 400 γρ. φασόλια άσπρα 350 γρ. ζυμαρικά μικρά (κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι κτλ.) 1 ματσάκι σέλινο 1 πράσο 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 80 γρ. μπέικον 850 ml ζωμό κρέατος αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο Εκτέλεση Βράζουμε τα...

20/06/2018 06:44

Ψαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο1 φύλλο δάφνης5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΓια τη σάλτσα150 ml ελαιόλαδο30 ml ξίδι από κρασί2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού1 κουτ. σούπας...

19/06/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

18/06/2018 06:36

Κιμάδες

Υλικά: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/2 κιλό κιμά χοιρινό 2 κόκκινες πιπεριές 2 πράσινες πιπεριές φέτα κρεμμύδι σκόρδο 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ολικής 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαϊντανό κύμινο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά βάζοντας μέσα...

15/06/2018 06:42

Ρύζια

Υλικά: 200 γραμ. ρύζι καρολίνα ή αν βρείτε ρύζι Arborio 5 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες μισό κουτάκι μανιτάρια βασιλικό 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 σκελίδες σκόρδο 50 γραμ. βούτυρο 1 κουταλιά λάδι 1 κύβο λαχανικών 1 ποτηράκι κρασί λευκό Εκτέλεση: Φτιάχνουμε...

14/06/2018 06:36

Σαλάτες

Υλικά 1 kg παντζάρια 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο 1 κ. σούπας γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξύσμα από 1/2 λεμόνι 1 κ. σούπας χυμός λεμονιού 1 κ. σούπας ξύδι 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon 1/4 κ. γλυκού αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1/4 φλ. άνηθος, μαϊντανός και μέντα ψιλοκομμένα 230 

12/06/2018 06:35

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο μπισκότα Morning Coffee (η ποσότητα εξαρτάται από το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε) 1 κ. στραγγιστό γιαούρτι 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα βλάχας τρούφα Εκτέλεση Τοποθετούμε μια σειρά μπισκότα στο πυρέξ.  Χτυπάμε το γιαούρτι με το γάλα καλά.  Ρίχνουμε πάνω από...

11/06/2018 06:27

Πουλερικά

Υλικά φιλέτο στήθος κοτόπουλο 1 κρεμμύδι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο 4 κουταλιές σούπας λεμόνι 1 κουταλιά σούπας σκόρδο Χυμός ντομάτα Λίγη φέτα  αλάτι μαύρο πιπέρι Εκτέλεση Σε μια σακούλα μαριναρίσματος βάζεις μέσα...

08/06/2018 06:37

Λαχανικά

Υλικά: 12 μεγάλες μελιτζάνες 3 αβγά αλάτι, πιπέρι ρίγανη φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψίχα ψωμιού 1/4 φλιτζ. τυρί σκόρδο κρεμμύδι αλεύρι λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε και βράστε τις μελιτζάνες. Πολτοποιήστε τες στο μίξερ. Προσθέστε...

07/06/2018 06:51

Πρωινά

Υλικά: 1 κουτί φύλλο 4 φλιτζ. γάλα 1 φλιτζ. ζάχαρη 3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι 4 αβγά 2 βανίλιες 1 φλιτζ. βούτυρο ζάχαρη άχνη κανέλλα Εκτέλεση: Βάζετε το γάλα να βράσει Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να πήξει Σε ένα μπωλ βάζετε τη ζάχαρη,...

06/06/2018 06:29

Κρεατικά

Υλικά (για 4 μερίδες): 4 μοσχαρίσια φιλέτα 2 κουταλιές πράσινο πιπέρι (κατά προτίμηση απο βαζάκι με άλμη) 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 2 σφηνάκια ουίσκι 4 κουταλιές βούτυρο 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος αλατοπίπερο Εκτέλεση: Βάλτε σε...

05/06/2018 06:48

Back to Top