Νηστίσιμα
Πατατόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το φύλλο

  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Υλικά γέμισης

  • 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1-1½ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
  4. Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
  3. Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση πίτας

  1. Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
  2. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά «παϊδάκια» αρνίσια 1/2 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι ή 1½ κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυµάρι, τριμμένα 70 γρ. (1/3 φλιτζ. τσαγιού) μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού 70...

20/04/2018 06:36

Λαδερά

Υλικά: 4 μελιτζάνες μικρές 4 πατάτες μέτριες 3 ντομάτες καλά ώριμες 1 μεγάλο φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 1 μέτριο κρεμμύδι 1/2 ματσάκι μαϊντανό 2 κουταλάκια κόλιανδρο  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά...

19/04/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 110 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο) 150 γρ. καστανή ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα) 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας 250 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια) 2 μπανάνες 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γ. baking powder 1 κ.γ. κανέλα μια πρέζα αλάτι Εκτέλεση Βάζουμε...

18/04/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά: (για περίπου 18 μπακλαβαδάκια) 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 6 φύλλα) 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο Για τη γέμιση: 2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα 3 κουτ.σούπας ζάχαρη λίγη κανέλα λίγο γαρύφαλο σκόνη Για το σιρόπι: 1 1/2 ποτήρι νερό 1...

17/04/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια (ό,τι μακαρόνια σας αρέσουν) 1 1/2 κούπα του τσαγιού πάστα ελιάς 4 ποτήρια νερό 5 κουταλιές της σούπας σουσάμι Εκτέλεση: Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε...

16/04/2018 06:41

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 2-3 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή πολτοποιημένες 6-8 κ.σ. νιφάδες βρώμης 2 μικρές ντομάτες (αρκετά ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη) 1 κ.σ. ξύδι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 αυγό Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ρίγανη Λίγο...

13/04/2018 06:38

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. λαζάνια με αβγό 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 2 μεγάλα κρεμμύδια 2 καρότα (προαιρετικά) 2 σκ.σκόρδο 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη 1 φλ.. κόκκινο κρασί 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό 4 κ.σ. ελαιόλαδο 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά Αλάτι, πιπέρι Για...

12/04/2018 06:42

Γλυκά

Υλικά 500γρ. Φαρίνα  1 κούπα τσαγιού σπορέλαιο 1½ κούπα ζάχαρη 3 αυγά 1 κούπα γάλα 2 μήλα κομμένα σε κομματάκια Λίγη κανέλα Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από τη Φαρίνα και τα μήλα στο μίξερ για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, βάζουμε σε βουτυρωμένη και...

11/04/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. Πέννες 2 μελιτζάνες φλάσκες 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση ½ κ.γ. μπούκοβο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο και λίγα φύλλα για το σερβίρισμα 100...

10/04/2018 06:41

Σαλάτες

Υλικά (για 6 άτομα) ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι 10 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κλωναράκια άνιθο 3 κλωναράκια σέλινο 100 γραμ. μπέικον 3 κόκκινες πιπεριές τουρσί 4 βραστά αβγά σφιχτά 2 φλυτζ. μαγιονέζα 1 κουτ. σούπας μουστάρδα αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βράζετε το...

05/04/2018 06:35

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ σπαγγέτι 1 κουταλιά βούτυρο 500 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτά φετάκια 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1 κρέμα γάλακτος 17% (250 ml) 100 ml γιαούρτι...

03/04/2018 07:00

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

02/04/2018 06:44

Back to Top