Νηστίσιμα
Πατατόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το φύλλο

  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Υλικά γέμισης

  • 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1-1½ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
  4. Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
  3. Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση πίτας

  1. Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
  2. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Send to Facebook

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Ζυμαρικά

Υλικά : 300 γραμ. μπέικον 1 κουτί μανιτάρια σε φέτες (κονσέρβα) 1 μεγάλο κρεμμύδι λάδι για το τσιγάρισμα 1 κουτί κρέμα γάλακτος 250 γραμ. τυρί τριμμένο(κατά προτίμηση γκούντα ή έμμενταλ). 500 γραμ. πένες Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα...

17/01/2019 08:22

Σούπες

Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι (για σούπα) 3-4 πατάτες κομμένες κύβους 2-3 καρότα σε ροδέλες μαϊντανό σέλινο 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο ελαιόλαδο αλατοπίπερο 1 στιμένο λεμόνι Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε για λίγο στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το κρέας. Στην ίδια κατσαρόλα...

16/01/2019 09:25

Ντιπς

Υλικά 5-6 μελιτζάνες περίπου 2 κιλά 3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο  2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico 3 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό 7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε...

15/01/2019 06:35

Σνακ

Υλικά 1 κ. της σούπας μαγιά ξερή 3 κ. της σούπας ζάχαρη 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα πλήρες  4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ. του γλυκού αλάτι 1/3 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο 1 αυγό χωρισμένο Εκτέλεση Σε μικρή κατσαρόλα βράστε το γάλα. Κατεβάστε το από τη φωτιά...

13/01/2019 14:44

Πουλερικά

Υλικά 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά 1 κόκορα σε μερίδες (2 κιλά περίπου) 1 κρεμμύδι 1 ποτήρι κρασί 2 κουτάκια ντοματάκια ψιλοκομμένα στο χυμό τους 4 φρέσκες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη 1 κανελόξυλο 4-5 μπαχάρια 2 φύλλα δάφνης 2 σκελίδες σκόρδο 1 πρέζα ζάχαρη 1/2...

12/01/2019 07:10

Ψαρικά

Υλικά ρύζι αμερικάνικου τύπου ½ κιλό μικρές γαριδούλες καθαρισμένες (στα σούπερμαρκετ θα βρείτε σακουλάκι με καταψυγμένες, προβρασμένες και καθαρισμένες γαριδούλες) ½ φλιτζ. λάδι ή βούτυρο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια 1 πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά αλάτι,...

11/01/2019 06:36

Σούπες

Υλικά: 200 γρ. μακαρόνια fusilli  1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο 1 καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες 2-3 στικς σέλινο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 ντομάτες ψιλοκομμενες 2 μικρα κολοκυθάκια κομμένα σε μισές ροδέλες 150 γρ. φρέσκα φασολάκια 200...

09/01/2019 06:48

Ιταλικό ψωμί

Υλικά 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι 450 γραμμάρια αλεύρι 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά 4 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι 3 κλαδάκια δενδρολίβανο 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη Εκτέλεση Ανακατεύετε σε ένα μπολ...

08/01/2019 06:31

Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Υλικά 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 ποτήρι του κρασιού ούζο 2 ποτήρια του κρασιού χλιαρό νερό 1 κιλό αλεύρι Νο 1 Για το σιρόπι 1 κιλό μέλι 3 ποτήρια του νερού νερό Εκτέλεση Ζυμώνουμε το αλεύρι προσθέτοντας το λάδι, το ούζο και το νερό. Το αφήνουμε 2 ώρες...

06/01/2019 09:29

Πουλερικά

Υλικά: 5 στήθη κοτόπουλο (προαιρετικά κομμένα σε μικρούς κύβους) 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 κουτ. σούπας μουστάρδα 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί φρέσκια κρέμα λίγο λάδι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε τηγάνι στο...

04/01/2019 06:33

Κιμάδες

Υλικά: 8-10 ντομάτες 1/2 κιλό κιμά 3/4 ποτηριού ρύζι 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαϊντανό δυόσμο αλάτι πιπέρι λίγο λάδι Εκτέλεση: Πλένετε καλά τις ντομάτες και αφαιρείτε από μέσα την ψίχα(δεν πετάτε την ψίχα). Ζυμώνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτωντας...

03/01/2019 08:25

Back to Top