Πίτες
Μπουρέκι χανιώτικο

Υλικά

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • ½ κιλό χανιώτικη μυζήθρα
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για το φύλλο:

  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
  • περίπου ½ κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)

Ακόμα:

  • 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο για το ταψί


Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
  2. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Αφήνετε να στραγγίξουν καλά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
  3. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  4. Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
  5. Λαδώνετε λίγο το φύλλο και απλώνετε από πάνω σε μία στρώση τις πατάτες.
  6. Βάζετε μία στρώση κολοκυθάκια, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
  7. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας με μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο.
  8. Επαναλαμβάνετε με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μυζήθρα και δυόσμο.
  9. Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.
  10. Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  11. Ψήνετε στους 200 βαθμούς. Η ώρα ψησίματος ποικίλλει, ανάλογα με το κολοκύθι (πάντως είναι περίπου 1-1 1/2 ώρα). Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ψημένο, τρυπήστε σε μια ακρούλα το φύλλο και δοκιμάστε ένα κολοκυθάκι. (Προσέξτε μην αρπάξει το φύλλο εν τω μεταξύ.)
Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

18/07/2019 06:37

Σαλατες

Υλικά     1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα     1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο     ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες     2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες     αλάτι - πιπέρι Για το dressing     ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

17/07/2019 06:43

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

16/07/2019 07:01

Σαλάτες

Υλικά 8-10 "δέσμες" καβουριού 1 ματσακι ρόκα 1 μεγάλη τομάτα ψιλοκομένη 1 πράσινη πιπεριά 1 πορτοκαλί πιπεριά 1 αβοκάντο 1 μάνγκο λάδι λίγο ξύδι αλάτι Εκτέλεση Κόβουμε τα λαχανικά Ανακατεύουμε με το αβοκάντο, το μάνγκο και το καβούρι. Αλατίζουμε. Περιχύνουμε...

15/07/2019 06:51

Ψαρικά

Υλικά (5 άτομα) Φρέσκα φιλέτα τόνου: 2 μέτρια (1½ κιλό περίπου)  2 κ.σ. Ελαιόλαδο  1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα  1 κ.σ. φρέσκα ψιλοκομμένη ρίγανη (ή ½ κ.σ. ξερή)  1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι (ή ½ κ.σ. ξερό)  Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει    Εκτέλεση Καθαρίζετε και πλένετε...

13/07/2019 06:35

Ψαρικά

 Υλικά για μαρινάρισμα Σολωμού Σολωμό σε φέτες μουστάρδα σκόρδο σε μορφή πολτού μαϊντανό άνηθο λάδι αλατοπίπερο Υλικά για μαρινάρισμα λαχανικών Πιπεριά πράσινη- κόκκινη ροδέλες κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες ντομάτα ροδέλες κι ότι άλλο λαχανικό...

11/07/2019 09:28

Ψαρικά

Υλικά 4 πακέτα sticks κατεψυγμένη καβουρόψυχα εμπορίου 2 μεγάλα καρότα 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα 1/2 ματσάκι μαϊντανό 1 πρέζα Αλάτι 1 πρέζα πιπέρι Εκτέλεση Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά η καβουρόψιχα. Στη συνέχεια την κόβουμε σε λωρίδες με τα...

08/07/2019 06:26

Γλυκά

Υλικά 1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια χυμό καρπούζι 1 πακέτο φαριν απ αλεύρι 500 γραμ και μία κουταλιά της σούπας επιπλέον 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας μέλι σουσάμι Εκτέλεση Τα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός το σουσάμι Ανακατεύουμε...

07/07/2019 06:31

Συνοδευτικά

Υλικά 2 Γλυκοπατάτες 1 Cottage Cheese Λίγες φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες Λίγο σχοινόπρασο Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα). Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες (ολόκληρες) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντας από την άλλη...

06/07/2019 06:38

Back to Top