Πίτες
Μπουρέκι χανιώτικο

Υλικά

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • ½ κιλό χανιώτικη μυζήθρα
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για το φύλλο:

  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
  • περίπου ½ κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)

Ακόμα:

  • 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο για το ταψί


Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
  2. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Αφήνετε να στραγγίξουν καλά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
  3. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  4. Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
  5. Λαδώνετε λίγο το φύλλο και απλώνετε από πάνω σε μία στρώση τις πατάτες.
  6. Βάζετε μία στρώση κολοκυθάκια, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
  7. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας με μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο.
  8. Επαναλαμβάνετε με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μυζήθρα και δυόσμο.
  9. Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.
  10. Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  11. Ψήνετε στους 200 βαθμούς. Η ώρα ψησίματος ποικίλλει, ανάλογα με το κολοκύθι (πάντως είναι περίπου 1-1 1/2 ώρα). Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ψημένο, τρυπήστε σε μια ακρούλα το φύλλο και δοκιμάστε ένα κολοκυθάκι. (Προσέξτε μην αρπάξει το φύλλο εν τω μεταξύ.)
Send to Facebook

Ντιπς

Υλικά 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (250 ml) 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (250 ml) 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας χυμό από ½ λεμόνι (και βλέπουμε...) 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι άσπρο πιπέρι (γιατί οι άσπρες σάλτσες θέλουν άσπρο πιπέρι!) προαιρετικά ψιλοκομμένα μυρωδικά...

22/09/2017 06:39

Γλυκά

Υλικά: Με γάλα: 500 ml γάλα 125 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 4 κρόκοι αυγών 1 ολόκληρο αυγό 1 κουταλιά κονιάκ Με κρέμα: 600 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 1 κουταλιά κονιάκ Εκτέλεση: Χτυπάτε...

21/09/2017 07:03

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο 500 γραμ. ταλιατέλες δίχρωμες 200gr κεφαλογραβιέρα 200gr ρεγκάτο 200gr χαλλούμι 200gr γκούντα 6-7 φέτες μπέικον 1 κονσέρβα μικρή μανιτάρια τεμαχισμένα έτοιμη μπεσαμέλ 2 κουτ. σούπας βούτυρο Εκτέλεση Βράζουμε και σουρώνουμε τις ταλιατέλες και...

20/09/2017 06:40

Πουλερικά

Υλικά: 6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο 1/4 κούπα ελαιόλαδο 1/4 κούπα χυμό λεμονιού 2 κουταλιές γούστερ σος 2 κουταλιές σόγια σος 2 κουταλάκια ρίγανη 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κουταλάκι κόκκους ροζ πιπεριού 3-4 φυλλαράκια ροζμαρι  αλάτι Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε...

19/09/2017 06:53

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν χυμό από 1/2 λεμόνι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα αντικολλητικό...

18/09/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 5-6 μεγάλα κομμάτια μπακαλιάρου (παστό ή κατεψυγμένο) 3 μεγάλες πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά 2 σκελίδες σκόρδο Χυμό από 4 μεγάλες ντομάτες 2 κουτ. γλ. Πελτέ 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Ελάχιστο αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Αν...

16/09/2017 06:47

Σνακ

Yλικά (για 6-8 muffins) 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 100γρ καρότο, τριμμένο 100γρ κολοκυθάκια, τριμμένα και στραγγισμένα 2 κ.σ φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος 250 γρ τυρί EDAM σε μικρά κυβάκια 180ml γάλα 2 αυγά 110ml ελαιόλαδο Αλάτι

15/09/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

14/09/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά: 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη 3 μήλα 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα 1 φλυτζάνι καρύδια 1/2 βιτάμ 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από λεμόνι 4 αυγά Εκτέλεση: Προθερμαίνετε...

12/09/2017 06:33

Σνακ

Υλικά 250ml σπορέλαιο 125ml ζιβανία 60gr ζάχαρη 120gr αλεύρι 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα 1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα 100 γραμμάρια σουσάμι Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα κι ανακατεύουμε...

11/09/2017 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά Λουκάνικα χωριάτικα 1 πακέτο (4 τεμ κομμένα ροδέλες) Μανιτάρια λευκά φρέσκα 500 γρ κομμένα Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί διαλυμένο στο μπλέντερ Κριθαράκι μέτριο 1/2 πακέτο Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι Αλάτι - πιπέρι Φύλλο δάφνης 1 τεμ Κεφαλογραβιέρα 100 γρ...

08/09/2017 06:23

Ρύζι

Υλικά: 300 γρ. ρύζι 300 γρ. μπιζέλια 150 γρ. ανθότυρο 50 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαϊντανό άνηθο ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και τα μπιζέλια χωριστά. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι...

07/09/2017 07:04

Back to Top