Ντιπς
Γκουακαμόλε με φιστίκι

Υλικά

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • μισό άσπρο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερό τσίλι κομμένο σε ροδέλες
  • μισό λάϊμ (περίπου 20 ml)
  • μια πρέζα αλάτι και ίσως λίγο παραπάνω
  • μία χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
  • μία χούφτα φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα


Εκτέλεση

  1. Πρώτα τα φιστίκια: μπαίνουν σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι και σε χαμηλή φωτιά τα καβουρδίζουμε μέχρι να έρθουν κανα δυο απαλά κύματα υπέροχης μυρωδιάς, και αφού πάρουν ένα ελαφρύ μελί χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε προσεκτικά σε ένα γουδί, σε μικρά κομμάτια, αλλά όχι θρύμματα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Εν συνεχεία ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το τσίλι σε λεπτές ροδέλες και τα ντελικάτα φύλλα, μόνον, του κόλιανδρου, τα αφαιρούμε με τα χέρια - να παραμείνουν αναγνωρίσιμα, μη κοπούν με μαχαίρι και γίνουν σαν κουρεμένο γκαζόν.
  3. Κόβουμε στα δύο το αβοκάντο και αφαιρούμε το κουκούτσι. Ξεφλουδίζουμε τα δύο μισά και τα ξαπλώνουμε σε ένα βαθύ μπωλ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο με αγάπη, με τρυφερότητα, να μη γίνει αλοιφή. Το βρέχουμε από ψηλά, πάντα, με μια πρέζα αλάτι - να πάει παντού. Στύβουμε μισό λάιμ περίπου και προσθέτουμε διαδοχικά το κρεμμύδι, το τσίλι και στο τέλος τα καβουρδισμένα φιστίκια. Ανακατεύουμε μαλακά τα υλικά, όπως θα προσέθετε κανείς τα χτυπημένα ασπράδια αυγών για να φτιάξει σουφλέ.
  4. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν το χρειάζεται, λίγο αλάτι και ίσως λίγο λάιμ.
  5. Το guacamole - “mantequilla de pobre” - κατά τους ντόπιους, το βούτυρο του φτωχού, τρώγεται συνήθως με τσιπς καλαμποκιού αλλά φυσικά και σκέτο, συνοδεία μιας παγωμένης Sol ή Corona, αλλά εξ ίσου καλό είναι σε μορφή taco - μια παχιά στρώση guacamole σε μια Αραβική πίτα, ας πούμε, με τηγανητά ψαράκια ξαπλωμένα απάνω, μαρίδα ή αθερίνα. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει και ένα στήθος κοτόπουλου στη σχάρα.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά «παϊδάκια» αρνίσια 1/2 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι ή 1½ κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυµάρι, τριμμένα 70 γρ. (1/3 φλιτζ. τσαγιού) μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού 70...

20/04/2018 06:36

Λαδερά

Υλικά: 4 μελιτζάνες μικρές 4 πατάτες μέτριες 3 ντομάτες καλά ώριμες 1 μεγάλο φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 1 μέτριο κρεμμύδι 1/2 ματσάκι μαϊντανό 2 κουταλάκια κόλιανδρο  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά...

19/04/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 110 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο) 150 γρ. καστανή ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα) 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας 250 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια) 2 μπανάνες 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γ. baking powder 1 κ.γ. κανέλα μια πρέζα αλάτι Εκτέλεση Βάζουμε...

18/04/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά: (για περίπου 18 μπακλαβαδάκια) 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 6 φύλλα) 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο Για τη γέμιση: 2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα 3 κουτ.σούπας ζάχαρη λίγη κανέλα λίγο γαρύφαλο σκόνη Για το σιρόπι: 1 1/2 ποτήρι νερό 1...

17/04/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια (ό,τι μακαρόνια σας αρέσουν) 1 1/2 κούπα του τσαγιού πάστα ελιάς 4 ποτήρια νερό 5 κουταλιές της σούπας σουσάμι Εκτέλεση: Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε...

16/04/2018 06:41

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 2-3 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή πολτοποιημένες 6-8 κ.σ. νιφάδες βρώμης 2 μικρές ντομάτες (αρκετά ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη) 1 κ.σ. ξύδι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 αυγό Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ρίγανη Λίγο...

13/04/2018 06:38

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. λαζάνια με αβγό 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 2 μεγάλα κρεμμύδια 2 καρότα (προαιρετικά) 2 σκ.σκόρδο 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη 1 φλ.. κόκκινο κρασί 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό 4 κ.σ. ελαιόλαδο 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά Αλάτι, πιπέρι Για...

12/04/2018 06:42

Γλυκά

Υλικά 500γρ. Φαρίνα  1 κούπα τσαγιού σπορέλαιο 1½ κούπα ζάχαρη 3 αυγά 1 κούπα γάλα 2 μήλα κομμένα σε κομματάκια Λίγη κανέλα Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από τη Φαρίνα και τα μήλα στο μίξερ για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, βάζουμε σε βουτυρωμένη και...

11/04/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. Πέννες 2 μελιτζάνες φλάσκες 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση ½ κ.γ. μπούκοβο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο και λίγα φύλλα για το σερβίρισμα 100...

10/04/2018 06:41

Σαλάτες

Υλικά (για 6 άτομα) ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι 10 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κλωναράκια άνιθο 3 κλωναράκια σέλινο 100 γραμ. μπέικον 3 κόκκινες πιπεριές τουρσί 4 βραστά αβγά σφιχτά 2 φλυτζ. μαγιονέζα 1 κουτ. σούπας μουστάρδα αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βράζετε το...

05/04/2018 06:35

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ σπαγγέτι 1 κουταλιά βούτυρο 500 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτά φετάκια 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1 κρέμα γάλακτος 17% (250 ml) 100 ml γιαούρτι...

03/04/2018 07:00

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

02/04/2018 06:44

Back to Top