Κρεατικά
Χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια

Υλικά

  • 800 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
  • 2½ κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 250 ml ζωμός κότας Maggi
  • χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή+1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένα μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μπουκάλι 500 ml ρετσίνα Μαλαματίνα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη Μαλαματίνα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο, με τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη, και έτσι μένει μόνο η ρετσίνα, που την κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
  4. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο της μαρινάδας για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, να χρυσίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά και σβήνουμε με τη μισή ρετσίνα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ζωμό Maggi, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν θέλουμε την τηγανιά πιο ζουμερή, προσθέτουμε λίγο επιπλέον υγρό.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά στο μάτι της κουζίνας, για να «σταθεί». Τo σερβίρουμε ζεστό.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι στραγγιστό.

Send to Facebook

Σαλάτες

Υλικά 300 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες 600 γραμ. ντομάτες ώριμες σφιχτές 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγα φύλλα για γαρνίρισμα αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Πλένετε τις ντομάτες...

19/01/2018 06:59

Γλυκά

Υλικά (για το παντεσπάνι): 6 αβγά 1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα 1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 βανίλια 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας κανέλα Υλικά (για την κρέμα): 2 λίτρα γάλα 1 κουτί κρέμα κάστερ 2 ποτήρια ζάχαρη 2...

18/01/2018 06:44

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά κιμά ανάμεικτος χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 2 κουτ. σούπας γάλα 2 αυγά 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο 2...

17/01/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1 κούπα ζάχαρη 4 αβγά 1 baking powder ξύσμα από 2 πορτοκάλια Για το σιρόπι Χυμό από τα πορτοκάλια (βγαίνει γύρω στα 3/4 της κούπας) 2 κούπες νερό 1½ κούπα ζάχαρη Εκτέλεση Σουρώνουμε...

16/01/2018 06:36

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 450 γραμμάρια χοιρινή μπριζόλα λαιμού 450 γραμμάρια πανσέτα 4 σφηνάκια ζιβανία 2 σφηνάκια κρέμα βαλσάμικου 3 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Κόβετε...

15/01/2018 06:37

Κρεατικά

Υλικά: 1 μπούτι από αρνί ή κατσίκι περίπου 2 κιλά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 350 γρ. γιαούρτι σακούλας το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1/2 - 1 κουτ. σούπας πάπρικα 1...

12/01/2018 06:39

Όσπρια

Υλικά 1/2 πακέτο μαύρες φακές Beluga 1/2 πακέτο φακές ψιλές 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 φύλλα δάφνης- κατά προτίμηση φρέσκα ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 2-4 κγ κύμινο, αναλόγως πόσο έντονη θέλετε την γεύση του 2 κγ κουρκουμά 1 καρότο αλάτι, πιπέρι 3/4 κούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση Καθαρίζουμε...

11/01/2018 09:12

Νηστίσιμα

Υλικά (4-6 άτομα) 6 ντομάτες 6 πιπεριές 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυτική μαργαρίνη λιωμένη 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματοχυμό 2 κρεμμύδια Φρυγανιά τριμμένη 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες μαϊντανός ψιλοκομμένος Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Με...

10/01/2018 06:57

Σαλάτες

Υλικά 1 πακέτο κατεψυγμένες γαρίδες 1 πακέτο καβούρια 1 μεγάλο κουτί 220 γρ. τόνο άσπρο 1 κουτί σιταροπούλα 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά 5-6 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο μερικές σταγόνες ταπάσκο...

09/01/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά: χοιρινό κομμένο σε μπουκιές (μπορείτε να βάλετε ό,τι κρέας θέλετε και κοτόπουλο) μια πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη μια κονσέρβα μανιτάρια 2 πορτοκάλια 2 κουταλιές σούπας μέλι κρέμα γάλακτος κάρυ αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι...

08/01/2018 06:58

Σούπες

Υλικά: 5-10 αβγά ή όσα θέλετε 3 κ.σ. σιμιγδάλι 3 καρότα 1 κύβο ζωμό βοδινού αλάτι πιπέρι σέλινο Εκτέλεση: Βάζουμε μία κατσαρόλα μεσαία με νερό μέχρι τη μέση. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα καρότα, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι και σέλινο και το αφήνουμε να βράσει. Σε...

05/01/2018 06:37

Σαλάτες

Υλικά 150γρ φρέσκο σπανάκι ½ ματσάκι ρόκα (περίπου 80-100γρ) 100γρ χαλούμι κομμένο σε κύβους των 2εκ. (μπορείτε και να το αφήσετε σε 2-3 μεγάλες φέτες) 6-7 καρύδια (ψίχα) σπασμένη σε κομματάκια  2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο Για τη σως 50ml ελαιόλαδο 1κ.γ. μέλι 1κ.γ....

04/01/2018 06:38

Back to Top