Κρεατικά
Χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια

Υλικά

  • 800 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
  • 2½ κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 250 ml ζωμός κότας Maggi
  • χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή+1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένα μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μπουκάλι 500 ml ρετσίνα Μαλαματίνα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη Μαλαματίνα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο, με τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη, και έτσι μένει μόνο η ρετσίνα, που την κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
  4. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο της μαρινάδας για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, να χρυσίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά και σβήνουμε με τη μισή ρετσίνα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ζωμό Maggi, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν θέλουμε την τηγανιά πιο ζουμερή, προσθέτουμε λίγο επιπλέον υγρό.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά στο μάτι της κουζίνας, για να «σταθεί». Τo σερβίρουμε ζεστό.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι στραγγιστό.

Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 450 γραμμάρια χοιρινή μπριζόλα λαιμού 450 γραμμάρια πανσέτα 4 σφηνάκια ζιβανία 2 σφηνάκια κρέμα βαλσάμικου 3 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Κόβετε...

21/10/2018 06:37

Πουλερικά

Υλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 λεμόνι 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα ή λευκό κρασί λίγη ρίγανη λίγο αλάτι πιπέρι 1 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1/4 φέτα τριμμένη Εκτέλεση: Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις γίνει βάζουμε τα φιλέτα...

20/10/2018 10:39

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα): 2 μέτρια κομμάτια ψαρονέφρι (χοιρ. φιλέτα) κομμένα σε φέτες πάχους 2 εκατ. ψίχα από μισή φρατζόλα άσπρου ψωμιού, κομμένη σε multi μιξεράκι 3 κουτ. σούπας μουστάρδα απλή 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ½ ποτήρι ζωμό κρέατος (σπιτικό ή από κύβο) 2-3 κορφές από φρέσκο δενδρολίβανο, ή...

19/10/2018 17:23

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο χυλοπίτες 1 κουτί ντοματάκια ¼ κεφαλογραβιέρα ¼ γκούντα ¼ ρεγκάτο ¼ ζαμπόν κομμένο σε τετράγωνα 1 κουτί κρέμα γάλακτος (500ml) 2 αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε τα ντοματάκια με λίγη ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Τρίβουμε όλα μαζί τα τυριά...

18/10/2018 06:39

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2018 06:37

Γλυκά - Διαίτης

Υλικά 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0% 1 συσκευασία τυρί κρέμα 200 γρ. light 3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη 70γρ. μπισκότα digestive (χωρίς ζάχαρη)  Εκτέλεση Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα χειρός το γιαούρτι με το...

11/10/2018 09:11

Ψαρικά

Υλικά 1κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα μετρίου μεγέθους Λάδι Αλατοπίπερο 2 κλωνάρια θυμάρι τα φύλλα του Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού ½ φλ. χλιαρό νερό 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες Εκτέλεση Βάζουμε λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Χαμηλώνουμε...

11/10/2018 07:02

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

10/10/2018 06:51

Λαχανικά

Υλικά: 3/4 κιλού σπανάκι 1/4 κιλού μπέικον τριμμένα τυριά (γκούντα, ρεγκάτο, γραβιέρα) ζαμπόν (5-6 φέτες, για μια στρώση στο πυρέξ) 1-2 κουτ. της σούπας βιτάμ λίγη τριμμένη φρυγανιά μπεσαμέλ Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα τηγάνι tefal το σπανάκι μαζί με...

09/10/2018 21:26

Κρεατικά

Υλικά: 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες 5 φέτες μπέικον 2 κ.σ. μουστάρδα 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο χυμό από 2 λεμόνια 1 κ.σ. corn flour 1/2 φλυτζάνι γάλα αλάτι πιπέρι ρίγανη ή δεντρολίβανο 2 φύλλα δάφνης ελαιόλαδο Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε...

08/10/2018 00:00

Λαχανικά

Υλικά 1 κιλό πούλλες (μικρό κολοκάσι) Ελαιόλαδο αλάτι 1 κ.σ. κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο χυμό από 1-2 λεμόνια   Εκτέλεση Καθαρίζουμε τις πούλλες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πούλλες, αφού τις κόψουμε στα δύο κατά μήκος. Tις...

07/10/2018 19:54

Γλύκά

Υλικά 90 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα 250 γρ. βούτυρο 125 γρ. ασπαρτάμη 5 αβγά 750 γρ. αλεύρι 1/2 κ.γλ. βανίλια 1 κ.γλ. κανέλα 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 150 γρ. μήλα τριμμένα 100 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποιώ 0-2%)   Εκτέλεση Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και τα αλέθω σε σκόνη...

06/10/2018 06:35

Back to Top