Κρεατικά
Χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια

Υλικά

  • 800 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
  • 2½ κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 250 ml ζωμός κότας Maggi
  • χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή+1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένα μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μπουκάλι 500 ml ρετσίνα Μαλαματίνα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη Μαλαματίνα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο, με τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη, και έτσι μένει μόνο η ρετσίνα, που την κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
  4. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο της μαρινάδας για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, να χρυσίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά και σβήνουμε με τη μισή ρετσίνα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ζωμό Maggi, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν θέλουμε την τηγανιά πιο ζουμερή, προσθέτουμε λίγο επιπλέον υγρό.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά στο μάτι της κουζίνας, για να «σταθεί». Τo σερβίρουμε ζεστό.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι στραγγιστό.

Send to Facebook

Ψαρικά

Υλικά: 1 κιλό μύδια (χωρίς το κέλυφός τους) 1 ποτήρι άσπρο ξηρό κρασί 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο λίγο φρέσκο βούτυρο 4-5 κλωναράκια κόλιαντρο (βλ. στο γλωσσάρι κόλιαντρος) αλάτι, πιπέρι 2 κουτ. σούπας άσπρη σάλτσα (παχύρευστη σαν κρέμα)   Εκτέλεση: Βάζετε...

18/07/2018 06:31

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα) 3 κουταλιές βούτυρο  1 μικρό κρεμμύδι  1 κσ. ζάχαρη  1/2 φλιτζ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες  1/2 φλιτζ. κρασί μαρσάλα  1 φλιτζ. πλήρης κρέμα  1 κγ. θυμάρι  αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση  βασιλικός φρέσκος τεμαχισμένος  2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα,...

17/07/2018 06:39

Ποτά

Υλικά 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί 400ml ροζέ κρασί 50ml μπράντι Φρούτα εποχής 500ml παγωμενο φυσικό χυμό πορτοκάλι Πάγος Εκτέλεση Στον πάτο μιας μεγάλης κανάτας, τοποθετήστε τις φέτες πορτοκάλι και με ένα ξύλινο κουτάλι, πιέστε τις να βγάλουν...

16/07/2018 06:33

Σαλάτες

Υλικά: 1 κονσέρβα τόνου μεγάλη 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι 3-4 φύλλα μαρούλι 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξυμό λεμονιού(όσο ξυνό το θέλει ο καθένας) αλάτι πιπέρι λίγο ελαιόλαδο Εκτέλεση: Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε...

13/07/2018 06:32

Ψαρικά

Υλικά ½ κιλό γαρίδες μεγάλες ½ πακέτο noodles 2 πιπεριές Φλωρίνης 5 φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5 κλωνάρια φρέσκο κολίανδρο 10 κλωνάρια μαϊντανό ½ φλιτζ. σάλτσα σόγιας ½ φλιτζ. ελαιόλαδο  ¼ κ. γλυκού τζίντζερ σκόνη 1 lime (χυμός) αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση

12/07/2018 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά ½ κιλό πένες 1 μέτριο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 3-4 μελιτζάνες σε κυβάκια 2 ντομάτες σε κυβάκια 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας ½ ποτήρι κρασί λευκό 150 γρ. φέτα λάδι αλάτι πιπέρι λίγο μαϊντανό Εκτέλεση Ψήνουμε τις πένες σύμφωνα με τις...

11/07/2018 06:28

Κρεατικά

Υλικά: Για τα σνίτσελ: 4 μεγάλα σνίτσελ χοιρινά ή 8 μικρά (λεπτά, περασμένα από τη μηχανή ή χτυπημένα) 1 φακελάκι (100 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα 2-3 αβγά λίγο γάλα (εβαπορέ) λάδι για τηγάνι (π.χ. ηλιέλαιο) 1 κονσέρβα τοματάκια ψιλοκομμένα (κονκασέ) 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο 2...

10/07/2018 06:30

Κρεατικά

Υλικά: 1½ κιλό μοσχαράκι ελιά ή σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 κονκασέ ή 3 φρέσκες τομάτες ψιλοκομμένες 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας 1 ματσάκι δυόσμο 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια 2 κόκκινες πιπεριές σε κυβάκια 1 πράσινη...

09/07/2018 06:32

Πουλερικά

Υλικά (για 4 άτομα) 400 γρ. κιμά κοτόπουλου 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο 1 κολοκυθάκι, τριμμένο 1 καρότο, τριμμένο 1 ντομάτα, τριμμένη 1 αβγό αλάτι, πιπέρι 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο 1/2 κ.γ. σουμάκ 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο...

06/07/2018 06:26

Γλυκά

Υλικά Για τη βάση 150 γραμ. βούτυρο 200 γραμ. ζάχαρη 3 μεγάλα αυγά 100 γραμ.+50 γραμ. κρέμα λεμόνι εμπορίου (ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι ή πορτοκάλι κλπ.) 200 γραμ. γιαούρτι ξύσμα από 1 γλυκολέμονο ή λάιμ 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Για την επικάλυψη 1...

05/07/2018 06:27

Σαλάτες

Υλικά: ρόκα (1 ματσάκι) κόκκινο λάχανο ή μαρούλι τοματίνια ρεπανάκια βρασμένο καλαμπόκι (1 κούπα) κρουτόν τριμμένη παρμεζάνα λίγο αλάτι λάδι, ξίδι μπαλσάμικο Εκτέλεση: Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τη ρόκα (κατά προτίμηση με το χέρι) και ίση ποσότητα...

04/07/2018 06:39

Πουλερικά

Υλικά: 1 πακέτο αραβικές πίτες (συσκ. των 6) 3 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο ψιλοκομμένο 3 πιπεριές ψιλοκομμένες σε διάφορα χρώματα 1 συσκευασία (μικρή) μανιτάρια 1 κουτί κρέμα γάλακτος των 200 ml 1/2 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα κασέρι τριμμένο αλάτι - πιπέρι λίγο ελαιόλαδο

03/07/2018 06:35

Back to Top