Συμβουλές
Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας
Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

Επιφάνεια σώματος
Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα
Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα
Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια
Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!
Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους
Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του
Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”
Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου ½ ματσάκι μαϊντανός 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα 1 φύλλο δάφνης 1 καρότο 1 κλωνάρι σέλινο 2 αυγά 1/3 ματσάκι άνηθο (προαιρετικό) 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι 3 αυγά Αλάτι, πιπέρι 1...

15/12/2017 06:41

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ. 400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα 2½ κουτ. σούπας μουστάρδα 250 ml ζωμός κότας Maggi χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο...

14/12/2017 06:53

Πουλερικά

Υλικά (για 4 άτομα): 750 γραμ. φιλέτο πάπιας 2 μάνγκο ½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ 2 cl κρασί portο 1 lt ζωμό κότας Maggi λίγη τριμμένη φλούδα απο πορτοκάλι 1 κουτ. γλυκού κάρυ κόκκινο πιπέρι λάδι αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Προθερμένουμε τον φούρνο...

13/12/2017 07:09

Σαλάτες

Υλικά: ρόκα ή ακόμα καλύτερα φυλλαράκια ρόκας  λιαστές ντομάτες λαδοτύρι Μυτιλήνης (ή παρμεζάνα) εκλεκτόν ελαιόλαδο ξίδι μπαλσάμικο Εκτέλεση: Βάζουμε σε σαλατιέρα την ρόκα, την αλατίζουμε και κατόπιν ραντίζουμε με ξίδι μπαλσάμικο. Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα. Ρίχνουμε...

12/12/2017 06:36

Ψαρικά

Υλικά 6 φιλέτα ή φέτες τόνου, 150γρ. το καθένα Για τη σάλτσα 6 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό) 1 ματσάκι άνηθος φρέσκος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος 80 ml ελαιόλαδο 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη αλάτι,...

11/12/2017 06:38

Ορεκτικά

Υλικά: 3 μεσαίες πατάτες 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο αλάτι χοντρό 1 φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα, δηλαδή σάλτσα ντομάτας 1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο μίνι φέτες πεπερόνι Γαρνίρουμε με: φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο φρέσκα...

08/12/2017 07:05

Ασιατική κουζίνα

Υλικά 1 κ.σ. ελαιόλαδο 400 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε λεπτές φέτες 1 κόκκινη πιπεριά κομένη σε μικρά τετραγωνάκια 1 πράσινη πιπεριά κομένη σε μικρά τετραγωνάκια 150 γρ. φέτες ανανά (κρατάμε 6 κ.σ. από το ζουμί) 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας 2...

07/12/2017 06:38

Όσπρια

Υλικά: 1 μέτρια ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη στη μέση και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες 1½ κιλό φρέσκα κουκιά 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, σε λωρίδες 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 2 σκελ. σκόρδο κοπανισμένο ½ κουτ. θυμάρι λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 κουτ. μαϊντανό ψιλ/νο   Εκτέλεση: Τοποθετείτε...

06/12/2017 06:34

Όσπρια

Υλικά ½ κιλό ρεβύθια 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό Εκτέλεση Βάλτε τα ρεβύθια σε νερό από το περασμένα βράδυ Στράγγιξε καλά και πασπάλισε με τη...

05/12/2017 06:37

Σαλάτες

Υλικά (για 4-6 άτομα) 12 χοντρές φέτες χαλούμι 1/2 κιλό ντοματίνια 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη 1 κουταλιά της σούπας ελιές μαύρες ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι του καφέ αμύγδαλα ξεασπρισμένα 1 φλιτζάνι τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου 1...

04/12/2017 06:41

Σούπες

Υλικά: 200 γρ. μακαρόνια fusilli  1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο 1 καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες 2-3 στικς σέλινο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 ντομάτες ψιλοκομμενες 2 μικρα κολοκυθάκια κομμένα σε μισές ροδέλες 150 γρ. φρέσκα φασολάκια 200...

01/12/2017 06:48

Ντιπς

Υλικά 5-6 μελιτζάνες περίπου 2 κιλά 3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο  2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico 3 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό 7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε...

30/11/2017 06:35

Back to Top