Συμβουλές
Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας
Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

Επιφάνεια σώματος
Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα
Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα
Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια
Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!
Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους
Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του
Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”
Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά: φιλέτα κοτόπουλου (όσα θέλετε) κομμένα σε 2-3 κομμάτια το καθένα αλάτι, πιπέρι μαγιονέζα φρυγανιά τριμμένη κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Τα βουτάμε στη μαγιονέζα να αλειφτούν καλά. Τα περνάμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε...

21/08/2017 07:03

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό γαρίδες, χοντρές ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι μπαχάρι ρίγανη ½ κουταλάκι ζάχαρη Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε...

19/08/2017 07:05

Σαλάτες/Ψαρικά

Υλικά 100 g φακές 120 g καλαμάρι 10 g φρέσκο κρεμμυδάκι 1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 /2 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος 10 g σησαμέλαιο 3 g χυμός λεμονιού 1 φύλλο δάφνης 20 g πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο

18/08/2017 06:56

Ροφήματα

Υλικά 2½ λεμόνια 50 gr λευκή ζάχαρη 600 ml κρύο νερό Λίγο αλάτι ¼ αγγούρι κομμένο σε φέτες Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο Εκτέλεση Κόψε ένα από τα λεμόνια και ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του και το κχυμό των άλλων λεμονιών, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακάτεψε και...

17/08/2017 06:45

Σαλάτα

Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες 3 αβγά 2 καρότα 1 κονσέρβα αρακά (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένος αρακάς παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά) 6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα άνηθος, αλάτι,...

16/08/2017 06:41

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

09/08/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο γάλα πλήρες 250 ml κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κ.σ. σαλέπι 3 κρυστάλλους μαστίχας 1 κ.σ. Ανθόνερο Εκτέλεση Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με...

08/08/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά: 2 κούπες αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1-2 βανίλιες νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι λάδι για το τηγάνισμα μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα...

07/08/2017 06:51

Κρεατικά

Υλικά ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη διάφορα λαχανικά Εκτέλεση Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα...

04/08/2017 06:50

Ζυμαρικά

Υλικά μακαρόνια πένες ή σαλιγκάρι (ένα πακέτο) 250 γρ. γκούντα 200 γρ. ζαμπόν 1 κουτί γάλα νουνού light συμπυκνωμένο βούτυρο ρίγανη δυόσμο  Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο...

03/08/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 2 πακέτα μακαρόνια Νο. 8 (αν είναι σπαγγετίνη, ακόμα καλύτερα) 1/2 κιλό παξιμάδια σκέτα Για τη σάλτσα: 1 κουτάκι ντοματοπελτέ/ψιλοκομμένη ντομάτα 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι 2 σκελίδες σκόρδο πρέζα αλάτι λίγη ρίγανη (ή και ένα φύλλο δάφνης) Εκτέλεση: Κανονικά...

02/08/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα χυμό ενός λεμονιού 1 φλυτζ. του καφέ ούζο αλάτι αλεύρι ελαιόλαδο λαδόκολλα Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε, βγάζουμε την πέτσα τους τραβώντας τη από μια άκρη, βγάζοντάς τη όλη και τα κόβουμε σε...

01/08/2017 06:45

Back to Top