Συμβουλές
Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας
Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

Επιφάνεια σώματος
Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα
Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα
Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια
Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!
Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους
Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του
Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”
Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά 2 ώριμες μπανάνες 1 κ.γλ. σκόνη τσάι matcha (βιολογικά προϊόντα) 120 γραμ. χλιαρό νερό 150 γραμ γάλα καρύδας παχύρευστο (σε κονσέρβα) 1 κ.γλ. σιρόπι αγαύης (ή περισσότερο κατά βούληση) Εκτέλεση Για το αντιοξειδωτικό παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη, καθαρίζουμε πρώτα τις μπανάνες....

22/06/2018 12:15

Κρεατικά

Υλικά  1.200kg κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομματάκια 1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια 1 κονσέρβα κονκασέ ντοματάκια ψιλοκομένα 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή ουίσκι ελαιόλαδο 250 γρ. κασέρι ή ρεγκάτο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε...

21/06/2018 06:32

Όσπρια

Υλικά 400 γρ. φασόλια άσπρα 350 γρ. ζυμαρικά μικρά (κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι κτλ.) 1 ματσάκι σέλινο 1 πράσο 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 80 γρ. μπέικον 850 ml ζωμό κρέατος αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο Εκτέλεση Βράζουμε τα...

20/06/2018 06:44

Ψαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο1 φύλλο δάφνης5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΓια τη σάλτσα150 ml ελαιόλαδο30 ml ξίδι από κρασί2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού1 κουτ. σούπας...

19/06/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

18/06/2018 06:36

Κιμάδες

Υλικά: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/2 κιλό κιμά χοιρινό 2 κόκκινες πιπεριές 2 πράσινες πιπεριές φέτα κρεμμύδι σκόρδο 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ολικής 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαϊντανό κύμινο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά βάζοντας μέσα...

15/06/2018 06:42

Ρύζια

Υλικά: 200 γραμ. ρύζι καρολίνα ή αν βρείτε ρύζι Arborio 5 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες μισό κουτάκι μανιτάρια βασιλικό 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 σκελίδες σκόρδο 50 γραμ. βούτυρο 1 κουταλιά λάδι 1 κύβο λαχανικών 1 ποτηράκι κρασί λευκό Εκτέλεση: Φτιάχνουμε...

14/06/2018 06:36

Σαλάτες

Υλικά 1 kg παντζάρια 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο 1 κ. σούπας γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξύσμα από 1/2 λεμόνι 1 κ. σούπας χυμός λεμονιού 1 κ. σούπας ξύδι 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon 1/4 κ. γλυκού αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1/4 φλ. άνηθος, μαϊντανός και μέντα ψιλοκομμένα 230 

12/06/2018 06:35

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο μπισκότα Morning Coffee (η ποσότητα εξαρτάται από το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε) 1 κ. στραγγιστό γιαούρτι 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα βλάχας τρούφα Εκτέλεση Τοποθετούμε μια σειρά μπισκότα στο πυρέξ.  Χτυπάμε το γιαούρτι με το γάλα καλά.  Ρίχνουμε πάνω από...

11/06/2018 06:27

Πουλερικά

Υλικά φιλέτο στήθος κοτόπουλο 1 κρεμμύδι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο 4 κουταλιές σούπας λεμόνι 1 κουταλιά σούπας σκόρδο Χυμός ντομάτα Λίγη φέτα  αλάτι μαύρο πιπέρι Εκτέλεση Σε μια σακούλα μαριναρίσματος βάζεις μέσα...

08/06/2018 06:37

Λαχανικά

Υλικά: 12 μεγάλες μελιτζάνες 3 αβγά αλάτι, πιπέρι ρίγανη φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψίχα ψωμιού 1/4 φλιτζ. τυρί σκόρδο κρεμμύδι αλεύρι λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε και βράστε τις μελιτζάνες. Πολτοποιήστε τες στο μίξερ. Προσθέστε...

07/06/2018 06:51

Πρωινά

Υλικά: 1 κουτί φύλλο 4 φλιτζ. γάλα 1 φλιτζ. ζάχαρη 3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι 4 αβγά 2 βανίλιες 1 φλιτζ. βούτυρο ζάχαρη άχνη κανέλλα Εκτέλεση: Βάζετε το γάλα να βράσει Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να πήξει Σε ένα μπωλ βάζετε τη ζάχαρη,...

06/06/2018 06:29

Back to Top