Συμβουλές
Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας
Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

Επιφάνεια σώματος
Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα
Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα
Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια
Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!
Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους
Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του
Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”
Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Send to Facebook

Χορτοφαγικά

Υλικά 8-10 αγκινάρες καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) 1/2 κιλό μπιζέλια 2 καρότα 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 το χυμό ενός λεμονιού 1 μικρό ματσάκι άνηθο 1 κρεμμύδι...

21/09/2018 06:23

Πίτες

Υλικά   Για τη ζύμη: 250 γρ. γιαούρτι 250 γρ. βούτυρο 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. αλάτι Για τη μπεσαμέλ: 1 κούπα γάλα (250 γρ.) 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες) 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο Για τη γέμιση: 500 γρ. φέτα 150 γρ. κασέρι 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ...

20/09/2018 06:26

Ιταλικό ψωμί

Υλικά 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι 450 γραμμάρια αλεύρι 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά 4 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι 3 κλαδάκια δενδρολίβανο 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη Εκτέλεση Ανακατεύετε σε ένα μπολ...

19/09/2018 06:31

Κρεατικά

Υλικά: 1/2 κιλό αρνί (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1½ φλιτζάνι ρύζι 4-5 ντομάτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 πατάτες κομμένες σε φέτες αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο (αρτυσιά) κοπανισμένη 1/2 φλιτζάνι λάδι νερό   Εκτέλεση: Σε μια γάστρα (χοντρό...

18/09/2018 06:27

Τάρτα

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι 2 φλιτζ. τριμμένη φέτα 4 αυγά 1 πακέτο ρύζι 1/2 φλιτζ. πικάντικη σάλτσα 10 ντοματίνια 1/2 ματσάκι άνηθο Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο Αλεύρι για τη φόρμα της τάρτας   Εκτέλεση: Λαδώνετε...

17/09/2018 06:31

Γλυκά

Υλικά: 1 ½ ποτήρι λάδι 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι ζάχαρη 1 μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού σόδα 1 βανίλια αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μέτρια σκληρή Εκτέλεση: Ανακατεύω το λάδι με το χυμό και ρίχνω και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτω και...

14/09/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά 10 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού 10 μεγάλες πατάτες 4 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. νερό 1 κ.σ. ρίγανη 2 κ.σ. μουστάρδα 1 λεμόνι 1 πορτοκάλι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Αν οι μπριζόλες έχουν αρκετό λίπος, που συνήθως έχουν,...

13/09/2018 06:31

Συνοδευτικά

Υλικά 2 Γλυκοπατάτες 1 Cottage Cheese Λίγες φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες Λίγο σχοινόπρασο Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα). Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες (ολόκληρες) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντας από την άλλη...

12/09/2018 06:38

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα_ 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  200 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο  5 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού  2 κουταλάκια θυμάρι  1/2 κουταλάκι σουμάκ  1 κουτ. ρίγανη  2 κουταλάκια γούστερ σος  1 αβγό  αλάτι και πιπέρι  λίγο ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα:  2...

11/09/2018 06:13

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

10/09/2018 08:15

Συνοδευτικά

Υλικά 12 πατάτες baby 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια 60 ml. ελαιόλαδο 100 γρ. βούτυρο Αλάτι κατά βούληση Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη  Εκτέλεση Προθερμαίνουμε...

07/09/2018 06:31

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό βοδινό (από σπάλα) 4 μελιτζάνες φλάσκες 3 ώριμες ντομάτες 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες Ελαιόλαδο Μισό φλυτζι λευκό ποιοτικό κρασί Μισή κουταλίτσα ζάχαρη Φρέσκος μαϊντανός Αλάτι και πιπέρι   Εκτέλεση Πλένουμε...

06/09/2018 06:27

Back to Top