Συμβουλές
Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας
Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

Επιφάνεια σώματος
Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα
Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα
Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια
Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!
Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους
Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του
Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”
Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 αβγά ολόκληρα 300 γραμ. ζάχαρη 100 γραμ. γάλα (Χαραλαμπίδης Κρίστης 3%) 250  γραμ. μαργαρίνη 120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια) ξύσμα από 2 πορτοκάλια ½...

20/10/2017 10:45

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σωτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

19/10/2017 06:47

Όσπρια

Υλικά (3-4 άτομα) Μία κούπα φακές Τρεις κούπες νερό Μία κουταλιά της σούπας γάλα από σόγια Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ένα ψιλκομμένο καρότο 3/4 της κούπας βρώμη κομμένη στο μπλέντερ 3/4 της κούπας ψίχα ψωμιού Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Βράζουμε...

18/10/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο noodles  1 κονσέρβα λαχανικά κινέζικα 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη στενόμακρες λωρίδες 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη στενόμακρες λωρίδες soy sauce πιπέρι λάδι Εκτέλεση: Ρίχνω καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα noodles να...

17/10/2017 06:48

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2017 06:37

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. κιμά (μισό χοιρινό, μισό βοδινό) ½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη ½ φλ. ρύζι ½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 αβγά 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός 1-2 λεμόνια αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει...

13/10/2017 06:55

Ορεκτικά

Υλικά 5-6 φέτες μπέικον ¼ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο σπασμένη 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών 2 συσκευασίες ψιλοκομμένα ντοματάκια 1 κλαδάκι θυμάρι 1 καυτερή πιπεριά 1 κ.σ. μουστάρδα 500 γραμ. φασόλια...

12/10/2017 07:26

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο χυλοπίτες 1 κουτί ντοματάκια ¼ κεφαλογραβιέρα ¼ γκούντα ¼ ρεγκάτο ¼ ζαμπόν κομμένο σε τετράγωνα 1 κουτί κρέμα γάλακτος (500ml) 2 αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε τα ντοματάκια με λίγη ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Τρίβουμε όλα μαζί τα τυριά...

11/10/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

10/10/2017 06:55

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση σπαγγέτι) 1 μικρό φακελάκι κουκουνάρι λίγο βούτυρο (προαιρετικά) λίγη κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ για πιο ελαφρύ) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε αλλά δεν τα κρυώνουμε. Παράλληλα, καβουρδίζουμε...

09/10/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα) 4 φρέσκιες γαρίδες (μέτριες σε μέγεθος) 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη, φρέσκια ντομάτα 2 σκελίδες σκόρδο αλατοπίπερο ελαιόλαδο ψιλοκομμένο μαϊντανό λευκό κρασί 500 γραμ. μακαρόνια Νο. 10 Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα βγάζουμε δηλαδή...

06/10/2017 07:01

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα): Για το κότσι: 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό) 5 σκελίδες σκόρδο 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο αλάτι - πιπέρι - ρίγανη 1 κύβο λαχανικών 100 ml ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού Για το πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό): 3 πατάτες μεγαλούτσικες 3...

05/10/2017 06:35

Back to Top