Γλυκά
Σπιτίσιο παγωτό καϊμάκι

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σαλέπι
  • 3 κρυστάλλους μαστίχας
  • 1 κ.σ. Ανθόνερο


Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα.
  2. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
  3. Βάζουμε και το μπρικάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και όταν γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σαλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κατά προτίμηση με αναδευτήρα ελληνικού καφέ για να διαλύσει τους σβόλους που σχηματίζονται και το προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, όταν έχει πάρει βράση το μείγμα της. Συνεχίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανακάτεμα.
  4. Χτυπάμε τους κρυστάλλους της μαστίχας με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας για λίγο για να διαλυθεί.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα στρώμα καϊμάκι (δε θα χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά).
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο μπολ τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε απαλά και όταν κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε το ανθόνερο. Κλείνουμε το μεταλλικό μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Όταν έχει πήξει αρκετά το παγωτό (δε θα πήξει τελείως μέσα στη μηχανή, αλλά στην κατάψυξη), το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό τάπερ, το οποίο το κλείνουμε καλά και το βάζουμε την κατάψυξη. Το αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει τελείως.
  8. Πριν το σερβίρουμε, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μαλακώσει.
Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά  Ένα κουτάκι πελτέ ντομάτα Ένα φλιτζάνι νερό 4 κ.σ. μέλι 1½ κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο 2 κ.τ. Worcestershire sauce Φτερούγες κοτόπουλου Tabasco sauce   Εκτέλεση Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το νερό, το μέλι και το σκόρδο και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέστε...

17/08/2018 06:29

Ψαρικά

Υλικά (για 2 μπιφτέκια) 350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα 1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα) 1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού 1κουτ. γλυκού σόγια σος 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο Για το σερβίρισμα Λεμόνι Λεπτές...

14/08/2018 06:27

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

09/08/2018 06:27

Σαλάτες

Υλικά: 1/2 κιλό φακές 2 μέτρια κρεμμύδια 2-3 ντομάτες λίγο μαϊντανό ελαιόλαδο ξύδι μουστάρδα 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τις βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να...

08/08/2018 06:40

Σαλάτα

Υλικά (για 6 άτομα) 1 μικρό κραμπί ψιλοκομμένο, ή, ακόμα καλύτερα μισό κόκκινο και μισό άαπρο κραμπί. 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη  100 γρ. noodles θριμματισμένα 2 κουταλιές σούπας σουσάμι 1½ κουταλιές σούπας ξύδι από ρύζι ½ κουταλάκι γλυκού σουσαμέλαιο 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη ¼...

07/08/2018 06:41

Ζυμαρικά

Yλικά 500 γρ. βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ξύδι 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 50 γρ. ελιές...

06/08/2018 06:27

Ψαρικά

Υλικά 500 gr. μύδια κατεψυγμένα 200 gr. φέτα 3 σκελίδες σκόρδο 2 καυτερές πιπερίτσες τουρσί

03/08/2018 06:31

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

02/08/2018 06:30

Ρύζια

Υλικά  (4 μερίδες) 2 στήθη κοτόπουλου 2 φλ. άγριο ρύζι ½ φλ. λάδι 2 καρότα 1 φλ. αρακά κατεψυγμένο  1 κρεμμύδι 1 φύλλο δάφνης 1 κ.γλ. σκόνη λαχανικών 5 φλ. νερό Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το κοτόπουλο και τα καρότα σε...

30/07/2018 06:41

Σνακ

Υλικά 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. καλαμποκάλευρο 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. σόδα 5 γρ. ζάχαρη 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο Αλάτι 1/2 κ.γ. 480 ml. ηλιέλαιο ή και περισσότερο

27/07/2018 06:35

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 1 μέτριο χταπόδι (μέχρι 1 Kg) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί πιπέρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1-2 φύλλα δάφνης   Εκτέλεση: Πλένετε το χταπόδι καλά και του αφαιρείτε το στόμα, τα μάτια και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε...

26/07/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά: 2 κιλά μοσχαράκι (κομμένο κομματάκια) 1/4 φρέσκο βούτυρο 4-5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ 1 κιλό μανιτάρια κονσέρβας λαδάκι κατά βούληση 250 γραμ. κρέμα γάλακτος Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά το αλατοπιπερωμένο μοσχαράκι...

24/07/2018 06:20

Back to Top