Γλυκά
Σπιτίσιο παγωτό καϊμάκι

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σαλέπι
  • 3 κρυστάλλους μαστίχας
  • 1 κ.σ. Ανθόνερο


Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα.
  2. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
  3. Βάζουμε και το μπρικάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και όταν γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σαλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κατά προτίμηση με αναδευτήρα ελληνικού καφέ για να διαλύσει τους σβόλους που σχηματίζονται και το προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, όταν έχει πάρει βράση το μείγμα της. Συνεχίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανακάτεμα.
  4. Χτυπάμε τους κρυστάλλους της μαστίχας με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας για λίγο για να διαλυθεί.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα στρώμα καϊμάκι (δε θα χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά).
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο μπολ τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε απαλά και όταν κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε το ανθόνερο. Κλείνουμε το μεταλλικό μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Όταν έχει πήξει αρκετά το παγωτό (δε θα πήξει τελείως μέσα στη μηχανή, αλλά στην κατάψυξη), το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό τάπερ, το οποίο το κλείνουμε καλά και το βάζουμε την κατάψυξη. Το αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει τελείως.
  8. Πριν το σερβίρουμε, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μαλακώσει.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά: 1/2 κιλό μοσχάρι 2 καρότα μεγάλα 3 πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 ματσάκι σέλινο λάδι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το μοσχάρι σε κυβάκια (4-5 πόντους). Σε μια κατσαρόλα τσιαγαρίζουμε το μοσχάρι.  Στην συνέχεια το καλύπτουμε με νερό και το ψήνουμε...

24/10/2017 06:36

Συνοδευτικά

Υλικά 15 πατάτες baby φρέσκες ελαιόλαδο άνθος αλατιού δεντρολίβανο ρίγανη Εκτέλεση Για τις τσακιστές πατάτες φούρνου, πλένουμε πρώτα τις μικρές πατάτες και τις βράζουμε με την φλούδα τους για 15 λεπτά. Μία...

23/10/2017 06:51

Γλυκά

Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 αβγά ολόκληρα 300 γραμ. ζάχαρη 100 γραμ. γάλα (Χαραλαμπίδης Κρίστης 3%) 250  γραμ. μαργαρίνη 120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια) ξύσμα από 2 πορτοκάλια ½...

20/10/2017 10:45

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σωτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

19/10/2017 06:47

Όσπρια

Υλικά (3-4 άτομα) Μία κούπα φακές Τρεις κούπες νερό Μία κουταλιά της σούπας γάλα από σόγια Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ένα ψιλκομμένο καρότο 3/4 της κούπας βρώμη κομμένη στο μπλέντερ 3/4 της κούπας ψίχα ψωμιού Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Βράζουμε...

18/10/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο noodles  1 κονσέρβα λαχανικά κινέζικα 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη στενόμακρες λωρίδες 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη στενόμακρες λωρίδες soy sauce πιπέρι λάδι Εκτέλεση: Ρίχνω καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα noodles να...

17/10/2017 06:48

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2017 06:37

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. κιμά (μισό χοιρινό, μισό βοδινό) ½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη ½ φλ. ρύζι ½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 αβγά 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός 1-2 λεμόνια αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει...

13/10/2017 06:55

Ορεκτικά

Υλικά 5-6 φέτες μπέικον ¼ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο σπασμένη 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών 2 συσκευασίες ψιλοκομμένα ντοματάκια 1 κλαδάκι θυμάρι 1 καυτερή πιπεριά 1 κ.σ. μουστάρδα 500 γραμ. φασόλια...

12/10/2017 07:26

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο χυλοπίτες 1 κουτί ντοματάκια ¼ κεφαλογραβιέρα ¼ γκούντα ¼ ρεγκάτο ¼ ζαμπόν κομμένο σε τετράγωνα 1 κουτί κρέμα γάλακτος (500ml) 2 αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε τα ντοματάκια με λίγη ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Τρίβουμε όλα μαζί τα τυριά...

11/10/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

10/10/2017 06:55

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση σπαγγέτι) 1 μικρό φακελάκι κουκουνάρι λίγο βούτυρο (προαιρετικά) λίγη κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ για πιο ελαφρύ) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε αλλά δεν τα κρυώνουμε. Παράλληλα, καβουρδίζουμε...

09/10/2017 06:46

Back to Top