Γλυκά
Τσουρέκι με σοκολάτα

Υλικά

Για την ζύμη

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 300 γρ (για τσουρέκι) 
  • Νωπή μαγιά 80 γρ
  • Αυγά 7 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου 
  • Φυτικό βούτυρο 250 γρ λιωμένο χλιαρό 
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Ζάχαρη 400 γρ 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι 
  • Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού 
  • Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού 
  • Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

Για την γέμιση

  • Κουβερτούρα 125 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 60-70 ml 
  • Μέλι 1 κουταλιά σούπας

Για την επικάλυψη

  • Κουβερτούρα 375 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 250 ml 
  • Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας


Εκτέλεση 

Για την ζύμη

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι
  2. Λιώνουμε στο μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε το νερό χλιαρό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί.
  4. Σε άλλο μεγάλο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη μαζί με 6 αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά μαζί και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  6. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο απλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε σε ζεστό μέρος ,το αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 25 -30 λεπτά. Αφού έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε φύλλο χοντρό.
  8. Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε την γκανάζ σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα ρολάρουμε ώστε να θωρακίσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη.
  9. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν 4 τσουρέκια.
  10. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 25-30 λεπτά.
  11. Χτυπάμε το 1 αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού διπλασιαστεί ο όγκος τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάντα ανάλογα τον φούρνο μας για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την *σάλτσα σοκολάτας.

Για την γέμιση:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Για την επικάλυψη:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  2. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά: φιλέτα κοτόπουλου (όσα θέλετε) κομμένα σε 2-3 κομμάτια το καθένα αλάτι, πιπέρι μαγιονέζα φρυγανιά τριμμένη κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Τα βουτάμε στη μαγιονέζα να αλειφτούν καλά. Τα περνάμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε...

21/08/2017 07:03

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό γαρίδες, χοντρές ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι μπαχάρι ρίγανη ½ κουταλάκι ζάχαρη Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε...

19/08/2017 07:05

Σαλάτες/Ψαρικά

Υλικά 100 g φακές 120 g καλαμάρι 10 g φρέσκο κρεμμυδάκι 1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 /2 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος 10 g σησαμέλαιο 3 g χυμός λεμονιού 1 φύλλο δάφνης 20 g πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο

18/08/2017 06:56

Ροφήματα

Υλικά 2½ λεμόνια 50 gr λευκή ζάχαρη 600 ml κρύο νερό Λίγο αλάτι ¼ αγγούρι κομμένο σε φέτες Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο Εκτέλεση Κόψε ένα από τα λεμόνια και ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του και το κχυμό των άλλων λεμονιών, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακάτεψε και...

17/08/2017 06:45

Σαλάτα

Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες 3 αβγά 2 καρότα 1 κονσέρβα αρακά (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένος αρακάς παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά) 6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα άνηθος, αλάτι,...

16/08/2017 06:41

Συμβουλές

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου! Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε...

11/08/2017 06:47

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

09/08/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο γάλα πλήρες 250 ml κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κ.σ. σαλέπι 3 κρυστάλλους μαστίχας 1 κ.σ. Ανθόνερο Εκτέλεση Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με...

08/08/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά: 2 κούπες αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1-2 βανίλιες νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι λάδι για το τηγάνισμα μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα...

07/08/2017 06:51

Κρεατικά

Υλικά ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη διάφορα λαχανικά Εκτέλεση Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα...

04/08/2017 06:50

Ζυμαρικά

Υλικά μακαρόνια πένες ή σαλιγκάρι (ένα πακέτο) 250 γρ. γκούντα 200 γρ. ζαμπόν 1 κουτί γάλα νουνού light συμπυκνωμένο βούτυρο ρίγανη δυόσμο  Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο...

03/08/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 2 πακέτα μακαρόνια Νο. 8 (αν είναι σπαγγετίνη, ακόμα καλύτερα) 1/2 κιλό παξιμάδια σκέτα Για τη σάλτσα: 1 κουτάκι ντοματοπελτέ/ψιλοκομμένη ντομάτα 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι 2 σκελίδες σκόρδο πρέζα αλάτι λίγη ρίγανη (ή και ένα φύλλο δάφνης) Εκτέλεση: Κανονικά...

02/08/2017 07:05

Back to Top