Γλυκά
Τσουρέκι με σοκολάτα

Υλικά

Για την ζύμη

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 300 γρ (για τσουρέκι) 
  • Νωπή μαγιά 80 γρ
  • Αυγά 7 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου 
  • Φυτικό βούτυρο 250 γρ λιωμένο χλιαρό 
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Ζάχαρη 400 γρ 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι 
  • Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού 
  • Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού 
  • Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

Για την γέμιση

  • Κουβερτούρα 125 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 60-70 ml 
  • Μέλι 1 κουταλιά σούπας

Για την επικάλυψη

  • Κουβερτούρα 375 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 250 ml 
  • Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας


Εκτέλεση 

Για την ζύμη

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι
  2. Λιώνουμε στο μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε το νερό χλιαρό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί.
  4. Σε άλλο μεγάλο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη μαζί με 6 αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά μαζί και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  6. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο απλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε σε ζεστό μέρος ,το αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 25 -30 λεπτά. Αφού έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε φύλλο χοντρό.
  8. Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε την γκανάζ σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα ρολάρουμε ώστε να θωρακίσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη.
  9. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν 4 τσουρέκια.
  10. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 25-30 λεπτά.
  11. Χτυπάμε το 1 αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού διπλασιαστεί ο όγκος τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάντα ανάλογα τον φούρνο μας για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την *σάλτσα σοκολάτας.

Για την γέμιση:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Για την επικάλυψη:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  2. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά περίπου 1 κιλό αλεύρι 750 ml χλιαρό γάλα 2 αβγά λίγο αλάτι 1 κουταλιά τριμμένη ρίγανη νωπή μαγιά όσο ένα μεγάλο καρύδι ή 2 φακελάκια ξηρή. 2 κουταλιές λάδι Υλικά (γέμιση): 2 κουτάκια ντοματάκια κονκασέ 4-5 κουταλιές λάδι ρίγανη, αλατοπίπερο, κανέλα, τριμμένο...

28/04/2017 06:40

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κόκκινη πιπεριά  1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε...

27/04/2017 07:03

Ψαρικά

Υλικά: γαύρο λάδι νερό (σε ίση ποσότητα με το λάδι) 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα καυτερή 3 σκελίδες σκόρδο (ή κατά βούληση) χυμό ενός λεμονιού μαϊντανό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζετε καλά το γαύρο και τον απλώνετε σε ένα ταψί. Χτυπάτε στο multi τα υπόλοιπα...

26/04/2017 06:32

Σαλάτες

Υλικά: 1 κονσέρβα τόνου σε λάδι (160 γραμ.) 3 κούπες ψιλοκομμένο λάχανο (είναι πιο όμορφο να βάλετε δυο χρώματα) 1 καρότο μέτριο ψιλοκομμένο 100 γραμ. καλαμπόκι κονσέρβα λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο Για το ντρέσινγκ: 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού κέτσαπ

25/04/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά 6 μπριζόλες χοιρινές από λαιμό 5-6 πατάτες 3 ντομάτες 2 πιπεριές 1 κουταλιά δυνατή μουστάρδα 1 λεμόνι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Εκτέλεση Πλένετε καλά τις μπριζόλες και αφού στραγγίσουν, προσθέτετε αλάτι πιπέρι και μπόλικη ρίγανη. Καθαρίζετε τις πατάτες...

24/04/2017 06:38

Πουλερικά

Υλικά: 750 γραμ. κοτόπουλο (κατά προτίμηση μπουτάκια) 4 πιπεριές πράσινες (όχι κέρατα) ψιλοκομμένες 3 μεγάλα κρεμμύδια φέτες 1 πουμαρό 1 κουταλιά σούπας πελτέ ½ κούπα κόκκινο κρασί λάδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι...

21/04/2017 07:08

Κυρίως Πιάτο

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

19/04/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά για μια μεσαία φόρμα: 350 gr γάλα 100 gr ζάχαρη 2 κρόκοι 40 gr corn flour 8 ασπράδια 150 gr κουβερτούρα λιωμένη ή 50 gr κακάο 4-5 βανίλιες Εκτέλεση: Χτυπάτε πολύ καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτετε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες...

18/04/2017 06:51

Νηστίσιμα

Υλικά 8 καλαμαράκια μέτρια καθαρισμένα 7 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι 1 κρεμμύδι μεγάλο 4 ντομάτες 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο 1 ποτήρι κρασί λευκό 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λίγο άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Bάζουμε...

14/04/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. καστανή ζάχαρη 120 γρ. λευκή ζάχαρη 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 2 1/2 κ.γ. baking powder 4 αυγά 1 βανίλια λίγο λικέρ (αν υπάρχει ροζολί) 1/4 κ.γ. αλάτι Εκτέλεση Ψήνουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180. Τα αφήνουμε...

12/04/2017 07:07

Σαλάτες

Υλικά 200 γρ. κόκκινη κινόα 100 γρ. λευκή κινόα 300 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια 80 γρ. σπόρους ροδιού και λίγους επιπλέον, για το γαρνίρισμα 10 φύλλα δυόσμου, χονδροκομμένα ξύσμα από 1 φρέσκο περγαμόντο, ακέρωτο ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (λάιμ),...

10/04/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό καλαμαράκια 3/4 φλιτζανιού τσαγιού λάδι 1 ποτηράκι άσπρο κρασί 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 φύλλο δάφνη αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη νερό με 1 χούφτα αλάτι. Τα τρίβουμε...

07/04/2017 06:34

Back to Top