Γλυκά
Τσουρέκι με σοκολάτα

Υλικά

Για την ζύμη

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 300 γρ (για τσουρέκι) 
  • Νωπή μαγιά 80 γρ
  • Αυγά 7 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου 
  • Φυτικό βούτυρο 250 γρ λιωμένο χλιαρό 
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Ζάχαρη 400 γρ 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι 
  • Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού 
  • Μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού 
  • Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού 
  • Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

Για την γέμιση

  • Κουβερτούρα 125 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 60-70 ml 
  • Μέλι 1 κουταλιά σούπας

Για την επικάλυψη

  • Κουβερτούρα 375 γρ 
  • Κρέμα γάλακτος 250 ml 
  • Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας


Εκτέλεση 

Για την ζύμη

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι
  2. Λιώνουμε στο μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε το νερό χλιαρό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί.
  4. Σε άλλο μεγάλο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη μαζί με 6 αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά μαζί και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  6. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο απλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε σε ζεστό μέρος ,το αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 25 -30 λεπτά. Αφού έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε φύλλο χοντρό.
  8. Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε την γκανάζ σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα ρολάρουμε ώστε να θωρακίσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη.
  9. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν 4 τσουρέκια.
  10. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 25-30 λεπτά.
  11. Χτυπάμε το 1 αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού διπλασιαστεί ο όγκος τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάντα ανάλογα τον φούρνο μας για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την *σάλτσα σοκολάτας.

Για την γέμιση:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Για την επικάλυψη:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  2. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Send to Facebook

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολoμού 2 δεμάτια πράσινα σπαράγγια 2 κσ παρθένο ελαιόλαδο Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι Για τη σως: 330ml κρέμα γάλακτος  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 100ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 330ml λευκό κρασί 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 2 κσ...

23/01/2018 06:53

Σαλάτες

Υλικά 300 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες 600 γραμ. ντομάτες ώριμες σφιχτές 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγα φύλλα για γαρνίρισμα αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Πλένετε τις ντομάτες...

19/01/2018 06:59

Γλυκά

Υλικά (για το παντεσπάνι): 6 αβγά 1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα 1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 βανίλια 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας κανέλα Υλικά (για την κρέμα): 2 λίτρα γάλα 1 κουτί κρέμα κάστερ 2 ποτήρια ζάχαρη 2...

18/01/2018 06:44

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά κιμά ανάμεικτος χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 2 κουτ. σούπας γάλα 2 αυγά 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο 2...

17/01/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1 κούπα ζάχαρη 4 αβγά 1 baking powder ξύσμα από 2 πορτοκάλια Για το σιρόπι Χυμό από τα πορτοκάλια (βγαίνει γύρω στα 3/4 της κούπας) 2 κούπες νερό 1½ κούπα ζάχαρη Εκτέλεση Σουρώνουμε...

16/01/2018 06:36

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 450 γραμμάρια χοιρινή μπριζόλα λαιμού 450 γραμμάρια πανσέτα 4 σφηνάκια ζιβανία 2 σφηνάκια κρέμα βαλσάμικου 3 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Κόβετε...

15/01/2018 06:37

Κρεατικά

Υλικά: 1 μπούτι από αρνί ή κατσίκι περίπου 2 κιλά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 350 γρ. γιαούρτι σακούλας το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1/2 - 1 κουτ. σούπας πάπρικα 1...

12/01/2018 06:39

Όσπρια

Υλικά 1/2 πακέτο μαύρες φακές Beluga 1/2 πακέτο φακές ψιλές 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 φύλλα δάφνης- κατά προτίμηση φρέσκα ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 2-4 κγ κύμινο, αναλόγως πόσο έντονη θέλετε την γεύση του 2 κγ κουρκουμά 1 καρότο αλάτι, πιπέρι 3/4 κούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση Καθαρίζουμε...

11/01/2018 09:12

Νηστίσιμα

Υλικά (4-6 άτομα) 6 ντομάτες 6 πιπεριές 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυτική μαργαρίνη λιωμένη 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματοχυμό 2 κρεμμύδια Φρυγανιά τριμμένη 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες μαϊντανός ψιλοκομμένος Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Με...

10/01/2018 06:57

Σαλάτες

Υλικά 1 πακέτο κατεψυγμένες γαρίδες 1 πακέτο καβούρια 1 μεγάλο κουτί 220 γρ. τόνο άσπρο 1 κουτί σιταροπούλα 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά 5-6 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο μερικές σταγόνες ταπάσκο...

09/01/2018 06:33

Κρεατικά

Υλικά: χοιρινό κομμένο σε μπουκιές (μπορείτε να βάλετε ό,τι κρέας θέλετε και κοτόπουλο) μια πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη μια κονσέρβα μανιτάρια 2 πορτοκάλια 2 κουταλιές σούπας μέλι κρέμα γάλακτος κάρυ αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι...

08/01/2018 06:58

Σούπες

Υλικά: 5-10 αβγά ή όσα θέλετε 3 κ.σ. σιμιγδάλι 3 καρότα 1 κύβο ζωμό βοδινού αλάτι πιπέρι σέλινο Εκτέλεση: Βάζουμε μία κατσαρόλα μεσαία με νερό μέχρι τη μέση. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα καρότα, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι και σέλινο και το αφήνουμε να βράσει. Σε...

05/01/2018 06:37

Back to Top