Σνακ
Σουφλέ μελιτζάνας

 

Υλικά

  • 2 κ.τ.σ βουτυρο
  • 1 κ.τ.γ ελαιόλαδο olive oil
  • 1 κούπα ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.τ.σ αλεύρι
  • 2 κ.τ.σ φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1⁄2 κ.τ.γ ρίγανη
  • 1⁄2 κ.τ.γ θυμάρι
  • 1⁄2 κούπα πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1⁄4 νερό ή 1⁄4 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή 1⁄4 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 1⁄2 κούπα ψίχα ψωμιού κομμένη σε κυβάκια
  • 3⁄4 κούπας τριμμένη mozzarella
  • 1⁄2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1⁄2 κ.τ.γ αλάτι
  • 1⁄4 κ.τ.γ πιπέρι
  • 1⁄8 κ.τ.γ πιπέρι cayenne
  • 4 αβγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια)


Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώστε το ταψί ή τα μπολάκια (ειδικά για σουφλέ) που θα χρησιμοποιήσετε
  2. Σε ένα κατσαρολάκι που θα προσθέσετε το λαδάκι σας τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια κουτάλα. Έπειτα προσθέστε τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό.
  3. Προσθέστε το γάλα και τη μελιτζάνα, χαμηλώστε την εστία του ματιού, καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα σας για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  4. Να ελέγχετε ανά 5 λεπτά το φαγάκι σας, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό όταν χρειάζεται για να το διατηρείτε υγρό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.
  6. Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε το ψωμί, με τη μοτζαρέλα, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και τους κρόκους αβγών και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.
  7. Έπειτα προσθέστε το μείγμα με το ψωμί και τα αβγά στο μείγμα με τη μελιτζάνα και ανακατέψτε.
  8. Σε ένα καθαρό μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις αναμίξτε τη μαρέγκα στο μείγμα με τη μελιτζάνα.
  9. Ρίξτε το μείγμα του σουφλέ σας στη βουτυρωμένη φόρμα ή τα βουτυρωμένα φορμάκια και ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
  10. Προσοχή: Μην ανοίξετε την κουζίνα πριν περάσουν 45 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα χάσουν τον όγκο τους.
  11. Αφού είναι έτοιμα, αφήστε τα για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 αβγά ολόκληρα 300 γραμ. ζάχαρη 100 γραμ. γάλα (Χαραλαμπίδης Κρίστης 3%) 250  γραμ. μαργαρίνη 120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια) ξύσμα από 2 πορτοκάλια ½...

20/10/2017 10:45

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σωτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

19/10/2017 06:47

Όσπρια

Υλικά (3-4 άτομα) Μία κούπα φακές Τρεις κούπες νερό Μία κουταλιά της σούπας γάλα από σόγια Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ένα ψιλκομμένο καρότο 3/4 της κούπας βρώμη κομμένη στο μπλέντερ 3/4 της κούπας ψίχα ψωμιού Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Βράζουμε...

18/10/2017 07:02

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο noodles  1 κονσέρβα λαχανικά κινέζικα 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη στενόμακρες λωρίδες 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη στενόμακρες λωρίδες soy sauce πιπέρι λάδι Εκτέλεση: Ρίχνω καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα noodles να...

17/10/2017 06:48

Σαλάτες

Υλικά: Λάχανο κομμένο όπως στη λαχανοσαλάτα Καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη Σέλινο χοντροκομμένο, βλαστούς και φύλλα Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη ζυλιέν Λίγη καφτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη ελάχιστο σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε...

16/10/2017 06:37

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. κιμά (μισό χοιρινό, μισό βοδινό) ½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη ½ φλ. ρύζι ½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 αβγά 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός 1-2 λεμόνια αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει...

13/10/2017 06:55

Ορεκτικά

Υλικά 5-6 φέτες μπέικον ¼ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο σπασμένη 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών 2 συσκευασίες ψιλοκομμένα ντοματάκια 1 κλαδάκι θυμάρι 1 καυτερή πιπεριά 1 κ.σ. μουστάρδα 500 γραμ. φασόλια...

12/10/2017 07:26

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο χυλοπίτες 1 κουτί ντοματάκια ¼ κεφαλογραβιέρα ¼ γκούντα ¼ ρεγκάτο ¼ ζαμπόν κομμένο σε τετράγωνα 1 κουτί κρέμα γάλακτος (500ml) 2 αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε τα ντοματάκια με λίγη ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Τρίβουμε όλα μαζί τα τυριά...

11/10/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 2 κρεμμύδια μεγάλα 6 αυγά 1 κούπα λάδι μισή φραντζόλα ψωμί 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 2 κιλά πατάτες 2 καρότα 2 λεμόνια αλάτι πιπέρι ρίγανη μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση: Παίρνετε...

10/10/2017 06:55

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση σπαγγέτι) 1 μικρό φακελάκι κουκουνάρι λίγο βούτυρο (προαιρετικά) λίγη κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ για πιο ελαφρύ) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε αλλά δεν τα κρυώνουμε. Παράλληλα, καβουρδίζουμε...

09/10/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα) 4 φρέσκιες γαρίδες (μέτριες σε μέγεθος) 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη, φρέσκια ντομάτα 2 σκελίδες σκόρδο αλατοπίπερο ελαιόλαδο ψιλοκομμένο μαϊντανό λευκό κρασί 500 γραμ. μακαρόνια Νο. 10 Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα βγάζουμε δηλαδή...

06/10/2017 07:01

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα): Για το κότσι: 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό) 5 σκελίδες σκόρδο 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο αλάτι - πιπέρι - ρίγανη 1 κύβο λαχανικών 100 ml ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού Για το πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό): 3 πατάτες μεγαλούτσικες 3...

05/10/2017 06:35

Back to Top