Σνακ
Σουφλέ μελιτζάνας

 

Υλικά

  • 2 κ.τ.σ βουτυρο
  • 1 κ.τ.γ ελαιόλαδο olive oil
  • 1 κούπα ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.τ.σ αλεύρι
  • 2 κ.τ.σ φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1⁄2 κ.τ.γ ρίγανη
  • 1⁄2 κ.τ.γ θυμάρι
  • 1⁄2 κούπα πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1⁄4 νερό ή 1⁄4 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή 1⁄4 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 1⁄2 κούπα ψίχα ψωμιού κομμένη σε κυβάκια
  • 3⁄4 κούπας τριμμένη mozzarella
  • 1⁄2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1⁄2 κ.τ.γ αλάτι
  • 1⁄4 κ.τ.γ πιπέρι
  • 1⁄8 κ.τ.γ πιπέρι cayenne
  • 4 αβγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια)


Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώστε το ταψί ή τα μπολάκια (ειδικά για σουφλέ) που θα χρησιμοποιήσετε
  2. Σε ένα κατσαρολάκι που θα προσθέσετε το λαδάκι σας τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια κουτάλα. Έπειτα προσθέστε τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό.
  3. Προσθέστε το γάλα και τη μελιτζάνα, χαμηλώστε την εστία του ματιού, καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα σας για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  4. Να ελέγχετε ανά 5 λεπτά το φαγάκι σας, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό όταν χρειάζεται για να το διατηρείτε υγρό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.
  6. Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε το ψωμί, με τη μοτζαρέλα, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και τους κρόκους αβγών και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.
  7. Έπειτα προσθέστε το μείγμα με το ψωμί και τα αβγά στο μείγμα με τη μελιτζάνα και ανακατέψτε.
  8. Σε ένα καθαρό μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις αναμίξτε τη μαρέγκα στο μείγμα με τη μελιτζάνα.
  9. Ρίξτε το μείγμα του σουφλέ σας στη βουτυρωμένη φόρμα ή τα βουτυρωμένα φορμάκια και ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
  10. Προσοχή: Μην ανοίξετε την κουζίνα πριν περάσουν 45 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα χάσουν τον όγκο τους.
  11. Αφού είναι έτοιμα, αφήστε τα για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά: (για ταψί διαμέτρου 36 εκ.) 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 2 φλυτζάνια ζάχαρη 750γρ. γιαούρτι ολόπαχο 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη 100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο 1 κουτ.γλυκού μπέικιν ανακατεμένο με 1 κουτ.γλυκού σόδα σκόνη Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα: 3/4 κιλού...

23/08/2017 07:00

Όσπρια

Υλικά (για 4 άτομα): 1 κιλό φρέσκα φασολάκια, στρογγυλά 450 γρ. φρέσκιες τομάτες ή κονκασέ 1 κουτ. ελαιόλαδο 2 σκελ. σκόρδο λιωμένες 2 κ.γ. τριμμένο κύμινο 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν 3/4 φλ. καρυδόψιχα χοντρ/νη, ελαφρά καβουρντισμένη 1/2 φλ. φύλλα κόλιανδρου, ψιλ/να 1...

22/08/2017 07:07

Πουλερικά

Υλικά: φιλέτα κοτόπουλου (όσα θέλετε) κομμένα σε 2-3 κομμάτια το καθένα αλάτι, πιπέρι μαγιονέζα φρυγανιά τριμμένη κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Τα βουτάμε στη μαγιονέζα να αλειφτούν καλά. Τα περνάμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε...

21/08/2017 07:03

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό γαρίδες, χοντρές ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι μπαχάρι ρίγανη ½ κουταλάκι ζάχαρη Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε...

19/08/2017 07:05

Σαλάτες/Ψαρικά

Υλικά 100 g φακές 120 g καλαμάρι 10 g φρέσκο κρεμμυδάκι 1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 /2 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος 10 g σησαμέλαιο 3 g χυμός λεμονιού 1 φύλλο δάφνης 20 g πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο

18/08/2017 06:56

Ροφήματα

Υλικά 2½ λεμόνια 50 gr λευκή ζάχαρη 600 ml κρύο νερό Λίγο αλάτι ¼ αγγούρι κομμένο σε φέτες Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο Εκτέλεση Κόψε ένα από τα λεμόνια και ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του και το κχυμό των άλλων λεμονιών, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακάτεψε και...

17/08/2017 06:45

Σαλάτα

Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες 3 αβγά 2 καρότα 1 κονσέρβα αρακά (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένος αρακάς παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά) 6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα άνηθος, αλάτι,...

16/08/2017 06:41

Συμβουλές

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου! Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε...

11/08/2017 06:47

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

09/08/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο γάλα πλήρες 250 ml κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κ.σ. σαλέπι 3 κρυστάλλους μαστίχας 1 κ.σ. Ανθόνερο Εκτέλεση Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με...

08/08/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά: 2 κούπες αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1-2 βανίλιες νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι λάδι για το τηγάνισμα μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα...

07/08/2017 06:51

Κρεατικά

Υλικά ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη διάφορα λαχανικά Εκτέλεση Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα...

04/08/2017 06:50

Back to Top