Σνακ
Σουφλέ μελιτζάνας

 

Υλικά

  • 2 κ.τ.σ βουτυρο
  • 1 κ.τ.γ ελαιόλαδο olive oil
  • 1 κούπα ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.τ.σ αλεύρι
  • 2 κ.τ.σ φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1⁄2 κ.τ.γ ρίγανη
  • 1⁄2 κ.τ.γ θυμάρι
  • 1⁄2 κούπα πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1⁄4 νερό ή 1⁄4 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή 1⁄4 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 1⁄2 κούπα ψίχα ψωμιού κομμένη σε κυβάκια
  • 3⁄4 κούπας τριμμένη mozzarella
  • 1⁄2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1⁄2 κ.τ.γ αλάτι
  • 1⁄4 κ.τ.γ πιπέρι
  • 1⁄8 κ.τ.γ πιπέρι cayenne
  • 4 αβγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια)


Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώστε το ταψί ή τα μπολάκια (ειδικά για σουφλέ) που θα χρησιμοποιήσετε
  2. Σε ένα κατσαρολάκι που θα προσθέσετε το λαδάκι σας τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια κουτάλα. Έπειτα προσθέστε τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό.
  3. Προσθέστε το γάλα και τη μελιτζάνα, χαμηλώστε την εστία του ματιού, καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα σας για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  4. Να ελέγχετε ανά 5 λεπτά το φαγάκι σας, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό όταν χρειάζεται για να το διατηρείτε υγρό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.
  6. Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε το ψωμί, με τη μοτζαρέλα, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και τους κρόκους αβγών και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.
  7. Έπειτα προσθέστε το μείγμα με το ψωμί και τα αβγά στο μείγμα με τη μελιτζάνα και ανακατέψτε.
  8. Σε ένα καθαρό μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις αναμίξτε τη μαρέγκα στο μείγμα με τη μελιτζάνα.
  9. Ρίξτε το μείγμα του σουφλέ σας στη βουτυρωμένη φόρμα ή τα βουτυρωμένα φορμάκια και ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
  10. Προσοχή: Μην ανοίξετε την κουζίνα πριν περάσουν 45 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα χάσουν τον όγκο τους.
  11. Αφού είναι έτοιμα, αφήστε τα για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα) 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου ½ ματσάκι μαϊντανός 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα 1 φύλλο δάφνης 1 καρότο 1 κλωνάρι σέλινο 2 αυγά 1/3 ματσάκι άνηθο (προαιρετικό) 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι 3 αυγά Αλάτι, πιπέρι 1...

15/12/2017 06:41

Κρεατικά

Υλικά 800 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ. 400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα 2½ κουτ. σούπας μουστάρδα 250 ml ζωμός κότας Maggi χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο...

14/12/2017 06:53

Πουλερικά

Υλικά (για 4 άτομα): 750 γραμ. φιλέτο πάπιας 2 μάνγκο ½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ 2 cl κρασί portο 1 lt ζωμό κότας Maggi λίγη τριμμένη φλούδα απο πορτοκάλι 1 κουτ. γλυκού κάρυ κόκκινο πιπέρι λάδι αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Προθερμένουμε τον φούρνο...

13/12/2017 07:09

Σαλάτες

Υλικά: ρόκα ή ακόμα καλύτερα φυλλαράκια ρόκας  λιαστές ντομάτες λαδοτύρι Μυτιλήνης (ή παρμεζάνα) εκλεκτόν ελαιόλαδο ξίδι μπαλσάμικο Εκτέλεση: Βάζουμε σε σαλατιέρα την ρόκα, την αλατίζουμε και κατόπιν ραντίζουμε με ξίδι μπαλσάμικο. Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα. Ρίχνουμε...

12/12/2017 06:36

Ψαρικά

Υλικά 6 φιλέτα ή φέτες τόνου, 150γρ. το καθένα Για τη σάλτσα 6 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό) 1 ματσάκι άνηθος φρέσκος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος 80 ml ελαιόλαδο 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη αλάτι,...

11/12/2017 06:38

Ορεκτικά

Υλικά: 3 μεσαίες πατάτες 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο αλάτι χοντρό 1 φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα, δηλαδή σάλτσα ντομάτας 1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο μίνι φέτες πεπερόνι Γαρνίρουμε με: φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο φρέσκα...

08/12/2017 07:05

Ασιατική κουζίνα

Υλικά 1 κ.σ. ελαιόλαδο 400 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε λεπτές φέτες 1 κόκκινη πιπεριά κομένη σε μικρά τετραγωνάκια 1 πράσινη πιπεριά κομένη σε μικρά τετραγωνάκια 150 γρ. φέτες ανανά (κρατάμε 6 κ.σ. από το ζουμί) 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας 2...

07/12/2017 06:38

Όσπρια

Υλικά: 1 μέτρια ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη στη μέση και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες 1½ κιλό φρέσκα κουκιά 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, σε λωρίδες 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 2 σκελ. σκόρδο κοπανισμένο ½ κουτ. θυμάρι λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 κουτ. μαϊντανό ψιλ/νο   Εκτέλεση: Τοποθετείτε...

06/12/2017 06:34

Όσπρια

Υλικά ½ κιλό ρεβύθια 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό Εκτέλεση Βάλτε τα ρεβύθια σε νερό από το περασμένα βράδυ Στράγγιξε καλά και πασπάλισε με τη...

05/12/2017 06:37

Σαλάτες

Υλικά (για 4-6 άτομα) 12 χοντρές φέτες χαλούμι 1/2 κιλό ντοματίνια 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη 1 κουταλιά της σούπας ελιές μαύρες ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι του καφέ αμύγδαλα ξεασπρισμένα 1 φλιτζάνι τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου 1...

04/12/2017 06:41

Σούπες

Υλικά: 200 γρ. μακαρόνια fusilli  1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο 1 καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες 2-3 στικς σέλινο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 ντομάτες ψιλοκομμενες 2 μικρα κολοκυθάκια κομμένα σε μισές ροδέλες 150 γρ. φρέσκα φασολάκια 200...

01/12/2017 06:48

Ντιπς

Υλικά 5-6 μελιτζάνες περίπου 2 κιλά 3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο  2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico 3 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό 7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε...

30/11/2017 06:35

Back to Top