Σνακ
Σουφλέ μελιτζάνας

 

Υλικά

  • 2 κ.τ.σ βουτυρο
  • 1 κ.τ.γ ελαιόλαδο olive oil
  • 1 κούπα ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.τ.σ αλεύρι
  • 2 κ.τ.σ φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1⁄2 κ.τ.γ ρίγανη
  • 1⁄2 κ.τ.γ θυμάρι
  • 1⁄2 κούπα πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1⁄4 νερό ή 1⁄4 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή 1⁄4 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 1⁄2 κούπα ψίχα ψωμιού κομμένη σε κυβάκια
  • 3⁄4 κούπας τριμμένη mozzarella
  • 1⁄2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1⁄2 κ.τ.γ αλάτι
  • 1⁄4 κ.τ.γ πιπέρι
  • 1⁄8 κ.τ.γ πιπέρι cayenne
  • 4 αβγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια)


Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώστε το ταψί ή τα μπολάκια (ειδικά για σουφλέ) που θα χρησιμοποιήσετε
  2. Σε ένα κατσαρολάκι που θα προσθέσετε το λαδάκι σας τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια κουτάλα. Έπειτα προσθέστε τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό.
  3. Προσθέστε το γάλα και τη μελιτζάνα, χαμηλώστε την εστία του ματιού, καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα σας για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  4. Να ελέγχετε ανά 5 λεπτά το φαγάκι σας, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό όταν χρειάζεται για να το διατηρείτε υγρό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.
  6. Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε το ψωμί, με τη μοτζαρέλα, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και τους κρόκους αβγών και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.
  7. Έπειτα προσθέστε το μείγμα με το ψωμί και τα αβγά στο μείγμα με τη μελιτζάνα και ανακατέψτε.
  8. Σε ένα καθαρό μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις αναμίξτε τη μαρέγκα στο μείγμα με τη μελιτζάνα.
  9. Ρίξτε το μείγμα του σουφλέ σας στη βουτυρωμένη φόρμα ή τα βουτυρωμένα φορμάκια και ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
  10. Προσοχή: Μην ανοίξετε την κουζίνα πριν περάσουν 45 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσουν και θα χάσουν τον όγκο τους.
  11. Αφού είναι έτοιμα, αφήστε τα για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Send to Facebook

Χορτοφαγικά

Υλικά 1 μέτρια μελιτζάνα 2 κολοκυθάκια 1 μικρή πατάτα 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ στραγγισμένο 1/2 κρεμμύδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα 2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του...

24/05/2018 06:34

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό (μπούτι) 1 μέτριο κρεμμύδι 9-10 μανιτάρια άσπρα 120 γρ. μέλι 200 γρ. χυμό πορτοκάλι κάρδαμο εστραγκόν γλυκάνισο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λωρίδες. Κόβουμε τα μανιτάρια σε 4 κομμάτια.  Σε...

23/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 500γρ. ρεβύθια 500γρ. κοχυλάκι ή κοφτό μακαρονάκι 5 σκελίδες σκόρδο 5 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 3 κουτιά ντομάτας κονκασέ αλάτι, πιπέρι

22/05/2018 06:30

Κρεατικά

Υλικά για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας) 2 κουταλιές σούπας λάδι 1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι για τη γέμιση 1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά 1...

21/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 1 φλ (200 γρ.) ρύζι για ριζότο (Arborio) 500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια 2 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια 1 πρέζα μοσχοκάρυδο ½ φλ. λευκό κρασί 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα 1 κύβος λαχανικών 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 100...

18/05/2018 11:51

Σαλάτες

Υλικά 1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα και κόκαλα 2 ώριμα αβοκάντο 200 γρ. τυρί κρέμα (έβαλα Φιλαδέλφεια) 1 κοφτό κουταλάκι κόλιαντρο ξερό 1 κουταλάκι σκόνη κρεμμύδι 2 κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο λίγο αλάτι χυμό από 1-2 λάϊμς 2 κρεμμυδάκια φρέσκα λίγα ψιλοκομμένα...

17/05/2018 07:01

Πουλερικά

Υλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 λεμόνι 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα ή λευκό κρασί λίγη ρίγανη λίγο αλάτι πιπέρι 1 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1/4 φέτα τριμμένη Εκτέλεση: Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις γίνει βάζουμε τα φιλέτα...

16/05/2018 06:38

Σνακ

Υλικά ½ κιλό τυρί Gouda ½ κιλό τυρί Edam ½ κιλό μαλακό κασέρι ½ κιλό ζαμπόν 1 κονσέρβα μανιτάρια 1 πακέτο λαζάνια 1 κρέμα γάλακτος λίγη μαργαρίνη Εκτέλεση Βράζουμε τα λαζάνια. Εν τω μεταξύ τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη (στη μεγάλη σκάλα, εκεί που τρίβουμε την...

15/05/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. πένες 2 λουκάνικα Ιταλικά μόνο τη γέμιση τους 60 ml. ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες Αλάτι 3/4 κ.γ. 1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι 790 ml συσκευασία ντομάτα στο τρίφτη 30 ml Vodka 120 ml. κρέμα γάλακτος 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Βάζουμε...

11/05/2018 06:42

Σαλάτες

Υλικά (για τη σαλάτα): 1 φλυτζάνι ρύζι παρμποιλ βρασμένο σε νερό και αλάτι 1 φλυτζάνι ρόκα ψιλοκομμένη 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι σιταροπούλα βρασμένη (γίνεται και κονσέρβα, στραγγίξτε την) κρεμμυδάκια φρέσκα (όσο θέλετε) 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια 1 πιπεριά...

10/05/2018 06:32

Κυρίως πιάτα

Υλικά   4 μπούτια κοτόπουλου 2 φλιτζάνια φασόλια λευκά μουσκεμένα αποβραδίς 2 φλιτζάνια ζωμό κότας 1 κρεμμύδι σε ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό χοντροκομμένο 10 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό 2 + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 2...

09/05/2018 06:59

Ουζομεζές

Υλικά   700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (χωρισμένα) 330 ml μπίρα 2/3 φλιτζανιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα αλάτι Για τη σάλτσα γιαουρτιού 1 φλιτζάνι γιαούρτι 1/2...

08/05/2018 06:47

Back to Top