Κυρίως πιάτο
Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

  • 3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)
  • ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • ¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κύβο λαχανικών


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους.
  2. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.
  4. Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο λαχανικών.
  5. Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
  6. Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.
  7. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.


Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Send to Facebook

Χορτοφαγικά

Υλικά 1 μέτρια μελιτζάνα 2 κολοκυθάκια 1 μικρή πατάτα 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ στραγγισμένο 1/2 κρεμμύδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα 2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του...

24/05/2018 06:34

Κρεατικά

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό (μπούτι) 1 μέτριο κρεμμύδι 9-10 μανιτάρια άσπρα 120 γρ. μέλι 200 γρ. χυμό πορτοκάλι κάρδαμο εστραγκόν γλυκάνισο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λωρίδες. Κόβουμε τα μανιτάρια σε 4 κομμάτια.  Σε...

23/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 500γρ. ρεβύθια 500γρ. κοχυλάκι ή κοφτό μακαρονάκι 5 σκελίδες σκόρδο 5 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 3 κουτιά ντομάτας κονκασέ αλάτι, πιπέρι

22/05/2018 06:30

Κρεατικά

Υλικά για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας) 2 κουταλιές σούπας λάδι 1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι για τη γέμιση 1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά 1...

21/05/2018 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά 1 φλ (200 γρ.) ρύζι για ριζότο (Arborio) 500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια 2 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια 1 πρέζα μοσχοκάρυδο ½ φλ. λευκό κρασί 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα 1 κύβος λαχανικών 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 100...

18/05/2018 11:51

Σαλάτες

Υλικά 1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα και κόκαλα 2 ώριμα αβοκάντο 200 γρ. τυρί κρέμα (έβαλα Φιλαδέλφεια) 1 κοφτό κουταλάκι κόλιαντρο ξερό 1 κουταλάκι σκόνη κρεμμύδι 2 κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο λίγο αλάτι χυμό από 1-2 λάϊμς 2 κρεμμυδάκια φρέσκα λίγα ψιλοκομμένα...

17/05/2018 07:01

Πουλερικά

Υλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 λεμόνι 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα ή λευκό κρασί λίγη ρίγανη λίγο αλάτι πιπέρι 1 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1/4 φέτα τριμμένη Εκτέλεση: Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις γίνει βάζουμε τα φιλέτα...

16/05/2018 06:38

Σνακ

Υλικά ½ κιλό τυρί Gouda ½ κιλό τυρί Edam ½ κιλό μαλακό κασέρι ½ κιλό ζαμπόν 1 κονσέρβα μανιτάρια 1 πακέτο λαζάνια 1 κρέμα γάλακτος λίγη μαργαρίνη Εκτέλεση Βράζουμε τα λαζάνια. Εν τω μεταξύ τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη (στη μεγάλη σκάλα, εκεί που τρίβουμε την...

15/05/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. πένες 2 λουκάνικα Ιταλικά μόνο τη γέμιση τους 60 ml. ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες Αλάτι 3/4 κ.γ. 1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι 790 ml συσκευασία ντομάτα στο τρίφτη 30 ml Vodka 120 ml. κρέμα γάλακτος 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο Εκτέλεση Βάζουμε...

11/05/2018 06:42

Σαλάτες

Υλικά (για τη σαλάτα): 1 φλυτζάνι ρύζι παρμποιλ βρασμένο σε νερό και αλάτι 1 φλυτζάνι ρόκα ψιλοκομμένη 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι σιταροπούλα βρασμένη (γίνεται και κονσέρβα, στραγγίξτε την) κρεμμυδάκια φρέσκα (όσο θέλετε) 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια 1 πιπεριά...

10/05/2018 06:32

Κυρίως πιάτα

Υλικά   4 μπούτια κοτόπουλου 2 φλιτζάνια φασόλια λευκά μουσκεμένα αποβραδίς 2 φλιτζάνια ζωμό κότας 1 κρεμμύδι σε ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό χοντροκομμένο 10 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό 2 + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 2...

09/05/2018 06:59

Ουζομεζές

Υλικά   700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (χωρισμένα) 330 ml μπίρα 2/3 φλιτζανιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα αλάτι Για τη σάλτσα γιαουρτιού 1 φλιτζάνι γιαούρτι 1/2...

08/05/2018 06:47

Back to Top