Κυρίως πιάτο
Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

  • 3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)
  • ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • ¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κύβο λαχανικών


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους.
  2. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.
  4. Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο λαχανικών.
  5. Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
  6. Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.
  7. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.


Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά 75 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο 100 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια 100 γραμμάρια...

18/01/2017 06:38

Ορεκτικά

Υλικά 2 μεγάλους κρίθινους ντάκους λίγο ελαιόλαδο λίγο ξύδι λευκό λίγο δυόσμο λίγες ελιές 2...

17/01/2017 06:38

Σνακ

Υλικά για 10 καλτσόνε 2 φύλλα ζύμης κουρού Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα χόρτα( ζόχοι, βρούβες, ραδίκια) 1 φλιτζάνι...

16/01/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. σαβαγιάρ 3 αυγά χωριστά κρόκους – ασπράδια σε μαρέγκα 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε 4 κουταλιές ζάχαρη χτυπημένη...

13/01/2017 06:34

Γλυκά

Υλικά Για την κρέμα 450 γραμμάρια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 15 γραμμάρια...

12/01/2017 07:11

Σνακ

Υλικά 5 αυγά 1/2 κιλό τυρί 1 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 1 πράσο 750 gr σπανάκι Αλάτι Πιπέρι 4...

11/01/2017 06:47

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη:...

10/01/2017 06:43

Όσπρια

Υλικά για 6 μερίδες: 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο) 1 ματσάκι...

09/01/2017 07:09

Ασιατική κουζίνα

Υλικά (6-8 άτομα) 1 κιλό στήθος κοτόπουλο (μπορεί να χρημοποιήσεται ότι κρέας θέλετε!) 700gr καρύδια ½ ποτήρι χυμό από ρόδι 2 κρεμμύδια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ¼ κ.τ. turmeric (κουρκούμη) 4 κ.σ. φυτικό λάδι

06/01/2017 07:10

Ζυμαρικά

Υλικά 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο  2 συσκευασίες φρέσκα ζυμαρικά όπως ραβιόλια ή τορτελλίνια  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 4-5 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο 

05/01/2017 06:50

Ψαρικά

Υλικά συνταγής (για 6 άτομα) 1 ολόκληρο ψάρι, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο (φαγκρί, συναγρίδα, σκορπίνα κ.λπ.) 3 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε λεπτές φέτες (½ εκταστό) 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι...

04/01/2017 07:13

Πουλερικά

Υλικά: 1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα σε κομματάκια ή 3 κομμάτια φιλέτο 1 μεγάλο μπρόκολο 80 γρ. ροκφόρ ή blue cheese 200 ml κρέμα γάλακτος 2 κ.σ ελαιόλαδο μισό κύβο ζωμό κότας  αλατοπίπερο Τυρί cheddar (προαιρετικά)  Εκτέλεση:  Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκίτσες (αν δεν είναι...

03/01/2017 07:09

Back to Top