Κυρίως πιάτο
Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

  • 3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)
  • ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • ¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κύβο λαχανικών


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους.
  2. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.
  4. Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο λαχανικών.
  5. Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
  6. Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.
  7. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.


Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Send to Facebook

Όσπρια

Υλικά (για 4 άτομα): 1 κιλό φρέσκα φασολάκια, στρογγυλά 450 γρ. φρέσκιες τομάτες ή κονκασέ 1 κουτ. ελαιόλαδο 2 σκελ. σκόρδο λιωμένες 2 κ.γ. τριμμένο κύμινο 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν 3/4 φλ. καρυδόψιχα χοντρ/νη, ελαφρά καβουρντισμένη 1/2 φλ. φύλλα κόλιανδρου, ψιλ/να 1...

22/08/2017 07:07

Πουλερικά

Υλικά: φιλέτα κοτόπουλου (όσα θέλετε) κομμένα σε 2-3 κομμάτια το καθένα αλάτι, πιπέρι μαγιονέζα φρυγανιά τριμμένη κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Τα βουτάμε στη μαγιονέζα να αλειφτούν καλά. Τα περνάμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε...

21/08/2017 07:03

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό γαρίδες, χοντρές ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι μπαχάρι ρίγανη ½ κουταλάκι ζάχαρη Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε...

19/08/2017 07:05

Σαλάτες/Ψαρικά

Υλικά 100 g φακές 120 g καλαμάρι 10 g φρέσκο κρεμμυδάκι 1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 /2 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος 10 g σησαμέλαιο 3 g χυμός λεμονιού 1 φύλλο δάφνης 20 g πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο

18/08/2017 06:56

Ροφήματα

Υλικά 2½ λεμόνια 50 gr λευκή ζάχαρη 600 ml κρύο νερό Λίγο αλάτι ¼ αγγούρι κομμένο σε φέτες Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο Εκτέλεση Κόψε ένα από τα λεμόνια και ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του και το κχυμό των άλλων λεμονιών, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακάτεψε και...

17/08/2017 06:45

Σαλάτα

Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες 3 αβγά 2 καρότα 1 κονσέρβα αρακά (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένος αρακάς παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά) 6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα άνηθος, αλάτι,...

16/08/2017 06:41

Συμβουλές

Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου! Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε...

11/08/2017 06:47

Σαλάτες

Υλικά: Μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο(κατά βούληση) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες παρμεζάνα τριμένη κρουτόν (κατά βούληση) Για την βινεγκρέτ μουστάρδας λάδι ξύδι (το μισό περίπου απο το λάδι) αλατοπίπερο 1/2 κουταλιά του γλυκού...

09/08/2017 07:03

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο γάλα πλήρες 250 ml κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κ.σ. σαλέπι 3 κρυστάλλους μαστίχας 1 κ.σ. Ανθόνερο Εκτέλεση Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με...

08/08/2017 07:02

Γλυκά

Υλικά: 2 κούπες αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1-2 βανίλιες νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι λάδι για το τηγάνισμα μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα...

07/08/2017 06:51

Κρεατικά

Υλικά ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες  1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη διάφορα λαχανικά Εκτέλεση Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα...

04/08/2017 06:50

Ζυμαρικά

Υλικά μακαρόνια πένες ή σαλιγκάρι (ένα πακέτο) 250 γρ. γκούντα 200 γρ. ζαμπόν 1 κουτί γάλα νουνού light συμπυκνωμένο βούτυρο ρίγανη δυόσμο  Εκτέλεση Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο...

03/08/2017 07:02

Back to Top