Κυρίως πιάτο
Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

  • 3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)
  • ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • ¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κύβο λαχανικών


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους.
  2. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.
  4. Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο λαχανικών.
  5. Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
  6. Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.
  7. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.


Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα) ½ κιλό μοσχάρι 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 ποτήρι μαυροδάφνη 1 μέτριο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1/3 κούπας ελαιόλαδο 2 κούπες ρύζι σπυρωτό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα   Εκτέλεση Παίρνουμε το μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια...

17/02/2017 06:35

Γλυκά

Υλικά για μία κούπα καφέ: 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.σ. ζάχαρη 2 κ.σ. κακάο 1 αυγό 3 κ.σ. γάλα 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ¼ κ.γ. βανίλια 1 κούπα για το σερβίρισμα Εκτέλεση Ρίχνουμε στη κούπα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια και το αυγό και ανακατεύουμε...

16/02/2017 07:08

Κυρίως πιάτο

Υλικά 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα 120 ml ελαιόλαδο 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 2 κλωνάρια...

15/02/2017 06:58

Θαλασσινά

Υλικά 500 γρ. καλαμαράκια  500 γρ. χταπόδι  5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 2-3 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι  φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλεύρι για το τηγάνισμα λάδι για το τηγάνισμα Εκτέλεση Καθαρίζετε...

14/02/2017 07:06

Κυρίως πιάτο

Υλικά 3 φιλετάκια κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες  λίγη τριμμένη μοτσαρέλα  1 ποτηράκι μαυροδάφνη λίγη ζάχαρη  1 πακέτο ταλιατέλες λίγο βασιλικός αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Τεμαχίζουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου...

13/02/2017 06:58

Γλυκά

Υλικά 250γρ βούτυρο 250γρ κουβερτούρα 2 ½ πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 1 ποτήρι νερό 1 ποτήρι ζάχαρη ½ φλιτζάνι κονιάκ Τρούφα χρωματιστή Χαρτάκια για τρουφάκια Εκτέλεση Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε ένα μεγάλο...

11/02/2017 06:55

Κυρίως πιάτο

Υλικά για 6 άτομο• 400 γρ. ρύζι • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο• ½ μαραθόριζα ψιλοκομμένη• 1 φλιτζάνι κρασί λευκό (όχι παγωμένο)• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός• 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)• αλάτι• πιπέρι φρεσκοτριμμένο• 100 ml κρέμα...

10/02/2017 06:35

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα_ 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  200 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο  5 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού  2 κουταλάκια θυμάρι  1/2 κουταλάκι σουμάκ  1 κουτ. ρίγανη  2 κουταλάκια γούστερ σος  1 αβγό  αλάτι και πιπέρι  λίγο ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα:  2...

08/02/2017 06:40

Γλυκά

Υλικά  220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 220γ. μαύρη ζάχαρη 1 αυγό 140γρ. αλεύρι 1/4 κ.γ. μπέικιν 1/8 κ.γ. σόδα 1 πρέζα αλάτι 1 κούπα καρύδια χονδροκομμένα(αν σας αρέσουν μόνο, εγώ δεν έβαλα) 1 κούπα κομματάκια κουβερτούρας Εκτέλεση  Χτυπάμε το βούτυρο...

07/02/2017 07:05

Πουλερικά

Υλικά 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια 1 κιλό πιπεριές κόκκινες γλυκιές 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ κουταλιά του γλυκού ρίγανη 1 ματσάκι δυόσμο 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό αρετσίνωτο κρασί αλάτι πιπέρι

06/02/2017 06:56

Ορεκτικά

Υλικά 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, στρογγυλά, πάχους 1 δαχτύλου 1 πιάτο βαθύ μυζήθρα τριμμένη, ξερή φρέσκια ντομάτα λάδι αλάτι  πιπέρι δυόσμος φρέσκος ή ξερός Εκτέλεση Ζεσταίνετε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κολοκυθάκια. Προσθέτετε...

03/02/2017 07:07

Σούπες

Υλικά 1 πακέτο μισό κοτόπουλο 500 γρ. φρέσκα σπαράγγια 2 πράσα 2 πατάτες 2 κουτ. του γλυκού φρεσκο δενδρολίβανο ή 1 κουτ. του γλυκού ξερό ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια. Κόβετε...

02/02/2017 06:44

Back to Top