Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά: 250 γραμ. φιλετάκια κοτόπουλου 350 γραμ. πένες 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζωμός κότας Εκτέλεση: Κόβουμε τα φιλετάκια σε μπουκιές. Τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα...

20/11/2017 06:41

Όσπρια

Υλικά: ½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι) 1 κρεμμύδι ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες ½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως) μαϊντανός αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ξεψυρίζουμε και πλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν...

17/11/2017 09:08

Γλυκά

Υλικά 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά 50 γρ. ζάχαρη 60 γρ. βούτυρο αγελάδος  100 ml γάλα 70 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 μπαστουνάκι βανίλια 1 πρέζα αλάτι 7 μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα άχνη...

16/11/2017 07:09

Σούπες

Υλικά (για 6 άτομα): 1½ κιλό διάφορα ψάρια (μπακαλιάρο, τουρνά, κέφαλο, σκορπίδια, χέλια, ροφός, σφυρίδα) 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες 2 καρότα κομμένα σε φέτες  1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι χυμό φρέσκου λεμονιού Εκτέλεση     Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε πρώτα...

15/11/2017 12:49

Σαλάτες

Υλικά: μαρούλι ντομάτες τυρί ροκφόρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 3-4 καρύδια κομμένα σε κομμάτια αλάτι Για την βινεγκρέτ σκόρδου: λάδι ξύδι βαλσάμικο (περίπου μισή ποσότητα από το λάδι) σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο αλατοπίπερο Εκτέλεση: Πλένετε...

14/11/2017 06:31

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Στη συνέχεια,...

10/11/2017 06:47

Σούπες

Υλικά (για 2 μερίδες): 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες 2 1/2 μπαλίτσες φιδέ (80-90 γρ.) 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού 5 νεροπότηρα νερό 1/2 κ.σ. αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις γαρίδες και όσες είναι τυλιγμένες τις ισιώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε...

09/11/2017 06:36

Πουλερικά

Υλικά: 2 μπούτια κοτόπουλου (καλύτερα συσκευασμένα) χωρίς το κόκκαλο ή στήθος ½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα 1 κρέμα γάλακτος (350 γραμ.) 400 γραμ. τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι κλπ.) 1 αβγό 1 κρεμμυδάκι φρέσκο άνηθο (αρκετό) αλάτι- πιπέρι(αρκετό) μερικές φέτες τυρί του τοστ 5...

08/11/2017 06:34

Κρεατικά / Χειμωνιάτικα

Υλικά: Μισό κιλό κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 αυγό 5-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ αλατοπίπερο Προαιρετικά: 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια αλεύρι Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό να βράσει καλά με...

07/11/2017 06:46

Σούπες

Υλικά ½ κιλό φακές (ψιλές ή χοντρές ανάλογα την προτίμησή σας) 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο αλάτι 4-5 κόκκοι μαύρο χοντρό πιπέρι 2-3 φύλλα δάφνης ξύδι  Εκτέλεση Πλένετε τη φακή...

02/11/2017 06:53

Σούπες

Υλικά: ¼ χοιρινό (η αυθεντική συνταγή λέει παστό) 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 φλιτζάνια βραστές πατάτες σε κύβους 2 φλιτζάνια βραστό νερό 2 φλιτζάνια βρασμένο καλαμπόκι (φρέσκο ή από κονσέρβα) 4 φλιτζάνια ζεστό γάλα αλάτι – πιπέρι μαϊντανό (ή φρέσκο κρεμμύδι) για γαρνιτούρα

01/11/2017 06:34

Σνακ

 Υλικά 2 3/4 κούπας αλεύρι 1 baking powder (20 γρ.) 4 αβγά 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 3/4 κούπας ηλιέλαιο 1 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή διάφορα κίτρινα τυριά 2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε μικρά καρέ 1 μεγάλη πράσινη σε μικρά καρέ 1 κ.γ κοφτό αλάτι 1 κούπα αλλαντικά της αρεσκείας...

31/10/2017 06:40

Back to Top