Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό μπακαλιάρο παστό 3 φλιτζ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 φλιτζ. αλεύρι Για τη σκορδαλιά: 6 σκελίδες σκόρδο 3 πατάτες βρασμένες 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ξίδι δυνατό Εκτέλεση: Κόβετε...

21/07/2017 07:02

Θαλασσίνα

Υλικά 1 κιλό χταπόδι ξεπαγωμένο 75 γρ ξύδι λευκό βάλσαμο 200 γρ λευκό κρασί 20 γρ baby Ρόκα 1 κλωνάρι θυμάρι ψιλοκομμένο 1 φύλλο δάφνης 1 κ.σ ρίγανη Για την μαρινάδα 75 γρ χυμό λεμόνι  500 γρ καλαμποκέλαιο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη  1 κ.γ. αλάτι φρέσκο...

20/07/2017 07:06

Σαλάτες

Υλικά 500 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες (0,5 εκ. περίπου) 2 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι, όσο επιθυμείτε 1 μεγάλη τομάτα, κομμένη σε κυβάκια Για το dressing 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ή 2 μικρές, ψιλοκομμένο ½ κουταλάκι μπούκοβο 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι 1...

19/07/2017 07:01

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 6 τσιπούρες (των 350 - 500 γραμ.) 2 ντομάτες ώριμες (μετρίου μεγέθους) 2 κολοκύθια (μετρίου μεγέθους) 1 καρότο (μετρίου μεγέθους) 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 2 φύλλα δάφνης λίγο σέλινο 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από φλούδα λεμονιού χυμό από ένα...

18/07/2017 06:49

Όσπρια

Υλικά: 3 φλ. βρασμένες φακές διαφόρων χρωμάτων: καφέ,πορτοκαλί, πράσινες (σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής)- τα 3 φλ. βρασμένες είναι περίπου 1 φλ. ωμές 2 φλ. πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ψιλοκομμένες (2 ή 3 πιπεριές) 2 κρεμμυδάκια φρέσκα αλάτι και πιπέρι Για το ντρέσινγκ: 2...

17/07/2017 06:30

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεσαίες ή μικρές, φρέσκες ή κατεψυγμένες 1 κιλό ντοματίνια, κομμένα στα 2 ή στα 4, αν είναι μεγάλα 2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτά φετάκια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 4 μεγάλοι κρητικοί ντάκοι, σπασμένοι σε μικρά κομμάτια τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα αλάτι,...

14/07/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια χυμό καρπούζι 1 πακέτο φαριν απ αλεύρι 500 γραμ και μία κουταλιά της σούπας επιπλέον 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας μέλι σουσάμι Εκτέλεση Τα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός το σουσάμι Ανακατεύουμε...

13/07/2017 06:31

Χορτοφαγικά

Υλικά 4 μελιτζάνες φλάσκες 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 κ.σ. σκόνη σκόρδο  1 κ.σ. σκόνη λαχανικών 1 κ.σ. κύμινο 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά 1 αβγό 10 κ.σ. δυόσμο 6 κ.σ. ρεγγάτο Αλάτι Πιπέρι Λάδι...

12/07/2017 06:54

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο ταλιατέλες 1 φιλέτο σολομού φρέσκο 1 σφηνάκι βότκα φρέσκα κρεμμυδάκια 150 γραμ. κρέμα γάλακτος λίγο ελαιόλαδο άνηθο – αλάτι – λευκοπίπερο λίγο βούτυρο σολομού (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βράζουμε τις ταλιατέλες al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες...

10/07/2017 06:35

Ψαρικά

Υλικά 1κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα μετρίου μεγέθους Λάδι Αλατοπίπερο 2 κλωνάρια θυμάρι τα φύλλα του Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού ½ φλ. χλιαρό νερό 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες Εκτέλεση Βάζουμε λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Χαμηλώνουμε...

07/07/2017 07:02

Σαλάτες

Υλικά 1 πακέτο κατεψυγμένη καβουρόψυχα 2 ντομάτες 2 κρεμμύδια μικρά 1 μαρούλι πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά μαγιονέζα 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι, πάπρικα Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε την καβουρόψυχα, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το μαρούλι...

04/07/2017 06:57

Γλυκά

Υλικά: ½ φλυτζανιού βούτυρο ¾ φλυτζανιού ζάχαρη 3 φλυτζάνια καρυδόψιχα τριμμένη 1½ φλυτζανιού φρυγανιά τριμμένη 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ 4 αυγά 1½ κοφτό κουταλάκι baking powder 1 κοφτή κουταλιά κανέλα  Για το σιρόπι: 2 φλυτζάνια νερό 2 φλυτζάνια ζάχαρη 1...

03/07/2017 06:42

Back to Top