Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. ρικότα 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι, κομμένα 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο 6 φύλλα φρέσκα λαζάνια 500ml κόκκινη σάλτσα 50 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° Βάζουμε...

23/03/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά      1 ντομάτα pumaro     1 ντομάτα πελτέ     1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών     ρίγανη, αλάτι, πιπέρι     λάδι βασιλικού ή ελαιόλαδο     μανιτάρια (κονσέρβας)     μακαρόνια της αρεσκείας σας   Εκτέλεση Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά για...

22/03/2017 06:30

Γλυκά

Υλικά: ½ κούπα (περίπου 200 γραμ.) κεφαλογραβιέρα 1 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν 1 κούπα γιαούρτι απλό 3 αβγά (χωρισμένα κρόκους- ασπράδια) 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ λίγο γάλα εβαπορέ Εκτέλεση: Χτυπάμε σ'ένα μπολ τα υλικά: αλεύρι-...

21/03/2017 06:39

Κυρίως πιάτο

Υλικά 4 σνίτσελ χοιρινά μετρίου μεγέθους 2 αυγά 1/2 φλυτζάνι γάλα μουστάρδα φρυγανιά τυρί τριμμένο ελαιόλαδο ρίγανη Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. προσθέτουμε λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο τυρί(προαιρετικά). Βάζουμε σε ένα μπολ...

20/03/2017 07:07

Λαδερά

Υλικά για 6 άτομα: 1 κιλό σπανάκι κομμένο 1 φλ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο 1 ματσάκι άνηθο ψιλ/νο 1 φλ. ρύζι χυμό 2 λεμονιών 3 ποτήρια νερό ζεστό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να ξανθύνει. Προσθέτουμε άνηθο και σπανάκι και τα αχνίζουμε Ρίχνουμε...

17/03/2017 07:06

Γλυκά

Υλικά      2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.     2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ     1/2 φλ. ζάχαρη     1 φλ. φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή κατεψυγμένα (μήλα, φρούτα του δάσους, σταφίδες κ.λπ.)     2/3 φλ. γάλα     1/2 πλάκα βούτυρο λιωμένο και χλιαρό     1 αυγό μεγάλο ελαφρά χτυπημένο   Εκτέλεση Προθερμαίνουμε...

16/03/2017 06:44

Κυρίως πιάτο

Υλικά συνταγής 3 φέτες μπέικον 2 σκελίδες σκόρδο 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη 1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 1.700 γραμμ 1 κιλό πατάτες 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί 1 δαφνόφυλλο Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση  Ψιλοκόβουμε...

15/03/2017 06:39

Σαλατες

Υλικά     1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα     1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο     ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες     2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες     αλάτι - πιπέρι Για το dressing     ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

14/03/2017 06:43

Γλυκά

Υλικά Για τη βάση 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 100 γρ. γάλα για την κρέμα 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια 2 λίτρα γάλα 180 γρ. ζάχαρη Για την επιφάνεια και τη διακόσμηση: 1 φακελάκι ζελέ φράουλα λίγες φράουλες  Εκτέλεση Παίρνουμε ένα...

13/03/2017 06:41

Κυρίως πιάτο

Υλικά (για 2 άτομα)     κοτόπουλο στήθος (500γρ)     1 κόκκινη πιπεριά     μισό κουτί μανιτάρια πλευρώτους     3 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια     2 σκελίδες σκόρδου     σόγια σος     κορν φλάουρ     1 κουταλιά μέλι     1 κουταλιά σουσάμι     1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

10/03/2017 07:09

Γλυκά

Υλικά 200 γραμ. γάλα 70 γραμ. ζάχαρη 3 φύλλα ζελατίνης 1 βανίλια 300 γραμ. κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Βράζετε το γάλα και μόλις κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά. Έχετε μουσκέψει τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει. Ρίχνετε τη ζελατίνα, τη ζάχαρη,την βανίλια,την κρεμά...

09/03/2017 07:05

Κρεατικά

Υλικά(για 4-6 μερίδες): 200 gr κρεμμύδια 850 gr χοιρινό ψαχνό κομμένο σε κύβους ½ ματσάκι μαϊντανό 40 gr βούτυρο 250 ml λευκό κρασί 1½ κιλό σέλινο(με κοτσάνια και φύλλα) 2 αυγά χυμός ενός λεμονιού Εκτέλεση: Πλένετε το κρέας και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε...

08/03/2017 06:35

Back to Top