Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά: 6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο 1/4 κούπα ελαιόλαδο 1/4 κούπα χυμό λεμονιού 2 κουταλιές γούστερ σος 2 κουταλιές σόγια σος 2 κουταλάκια ρίγανη 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κουταλάκι κόκκους ροζ πιπεριού 3-4 φυλλαράκια ροζμαρι  αλάτι Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε...

19/09/2017 06:53

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν χυμό από 1/2 λεμόνι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα αντικολλητικό...

18/09/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 5-6 μεγάλα κομμάτια μπακαλιάρου (παστό ή κατεψυγμένο) 3 μεγάλες πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά 2 σκελίδες σκόρδο Χυμό από 4 μεγάλες ντομάτες 2 κουτ. γλ. Πελτέ 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Ελάχιστο αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Αν...

16/09/2017 06:47

Σνακ

Yλικά (για 6-8 muffins) 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 100γρ καρότο, τριμμένο 100γρ κολοκυθάκια, τριμμένα και στραγγισμένα 2 κ.σ φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος 250 γρ τυρί EDAM σε μικρά κυβάκια 180ml γάλα 2 αυγά 110ml ελαιόλαδο Αλάτι

15/09/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

14/09/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά: 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη 3 μήλα 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα 1 φλυτζάνι καρύδια 1/2 βιτάμ 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από λεμόνι 4 αυγά Εκτέλεση: Προθερμαίνετε...

12/09/2017 06:33

Σνακ

Υλικά 250ml σπορέλαιο 125ml ζιβανία 60gr ζάχαρη 120gr αλεύρι 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα 1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα 100 γραμμάρια σουσάμι Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα κι ανακατεύουμε...

11/09/2017 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά Λουκάνικα χωριάτικα 1 πακέτο (4 τεμ κομμένα ροδέλες) Μανιτάρια λευκά φρέσκα 500 γρ κομμένα Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί διαλυμένο στο μπλέντερ Κριθαράκι μέτριο 1/2 πακέτο Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι Αλάτι - πιπέρι Φύλλο δάφνης 1 τεμ Κεφαλογραβιέρα 100 γρ...

08/09/2017 06:23

Ρύζι

Υλικά: 300 γρ. ρύζι 300 γρ. μπιζέλια 150 γρ. ανθότυρο 50 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαϊντανό άνηθο ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και τα μπιζέλια χωριστά. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι...

07/09/2017 07:04

Κυρίως πιάτο

Υλικά: 1 μπούτι από αρνί ή κατσίκι περίπου 2 κιλά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 350 γρ. γιαούρτι σακούλας το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1/2 - 1 κουτ. σούπας πάπρικα 1...

06/09/2017 06:42

Ζυμαρικά

Υλικά 1 πακέτο ζυμαρικά κοχυλάκια κατά προτίμηση 2 κονσέρβες τόνου σε νερό 1 πουμαρό (σάλτσα ντομάτας) 1 κονσέρβα ψιλοκομένα ντοματάκια πουμαρό ή εναλλακτικά ακόμα ένα πουμαρό 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες 100 ml (μισό μπουκαλάκι) ούζο Πλωμάρι αλάτι,...

05/09/2017 06:49

Γλυκά

Υλικά: 1 ½ πακέτο πτι μπερ 1 ½ λίτρο γάλα 2 φακελάκια ζελέ φράουλα ή κεράσι 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια κανέλα Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το ζελέ. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με τα μπισκότα, τα περιχύνουμε με το μισό ζελέ και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Μόλις...

01/09/2017 06:42

Back to Top