Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο πτι μπερ σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια 4 φλιτζάνια φρέσκο γάλα 250 γρ. βιτάμ 8 κ.σ. ζάχαρη 6 κ.σ. κορν-φλάουρ 60 γρ. κουβερτούρα 1 κουτί φυτική σαντιγί  1 κουτί ζαχαρούχο γάλα Νιφάδες κουβερτούρας για το γαρνίρισμα   Εκτέλεση Βάζουμε τα σπασμένα...

26/05/2019 07:49

Thermomix

Υλικά 60 γρ. χαλεπιανά 3-4 κόκκους μαστίχα 100 γρ. ζάχαρη 1000 γρ. γάλα 120 γρ. κορν φλάουερ   Εκτέλεση Βάλτε στον κάδο τα χαλεπιανά και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Αδειάστε σε μπολ και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε τον κάδο καλά. Βάλτε στον κάδο...

25/05/2019 08:12

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. τρικολόρε φουσίλι 1 μεγάλο στήθος φιλέτο κοτόπουλο 400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη 200 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες 3-4 λιαστές ντομάτες 1 αυγό 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη 80 γρ. τυρί cheddar τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο 2 κουταλιές ελαιόλαδο μια πρέζα κουρκουμά ελάχιστο...

24/05/2019 08:09

Ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα) 3 κουταλιές βούτυρο  1 μικρό κρεμμύδι  1 κσ. ζάχαρη  1/2 φλιτζ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες  1/2 φλιτζ. κρασί μαρσάλα  1 φλιτζ. πλήρης κρέμα  1 κγ. θυμάρι  αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση  βασιλικός φρέσκος τεμαχισμένος  2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα,...

23/05/2019 06:39

Γλυκά

Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 αβγά ολόκληρα 300 γραμ. ζάχαρη 100 γραμ. γάλα (Χαραλαμπίδης Κρίστης 3%) 250  γραμ. μαργαρίνη 120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια) ξύσμα από 2 πορτοκάλια ½...

22/05/2019 10:45

Slimming world

Υλικά (1 μερίδα) 1 κονσέρβα τόνου (νερού) 1 μαρούλι 1 χρωματιστό φρέσκο πιπέρι (ή δύο μισά διαφορετικού χρώματος) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένος άνηθος 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 μεγάλη τομάτα ψιλοκομμένη 1 κουταλιά γλυκού μαγιονέζα light ½ κουταλάκι...

21/05/2019 09:42

Ψαρικά

Υλικά: γαύρο λάδι νερό (σε ίση ποσότητα με το λάδι) 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα καυτερή 3 σκελίδες σκόρδο (ή κατά βούληση) χυμό ενός λεμονιού μαϊντανό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζετε καλά το γαύρο και τον απλώνετε σε ένα ταψί. Χτυπάτε στο multi τα υπόλοιπα...

19/05/2019 06:46

Νηστίσιμα

Υλικά Για τη ζύμη 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι Για το φύλλο 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο αλεύρι για το άνοιγμα των...

18/05/2019 06:48

Ρύζι

Υλικά: ρύζι βρασμένο σε ζουμί από παντζάρια ρύζι βρασμένο σε ζουμί από σπανάκι ρύζι βρασμένο σκέτο. Υπολογίστε 1 ποτήρι από το καθένα μαγειρεμένο με λίγο αλάτι. Εκτέλεση: Σε μιά φόρμα μπορούμε να βάλουμε άσπρο, κόκκινο και πράσινο ρύζι και όταν το ξεφορμάρουμε να έχουμε ένα...

17/05/2019 09:12

Back to Top