Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Ορεκτικά

Υλικά 2 μεγάλους κρίθινους ντάκους λίγο ελαιόλαδο λίγο ξύδι λευκό λίγο δυόσμο λίγες ελιές 2...

17/01/2017 06:38

Σνακ

Υλικά για 10 καλτσόνε 2 φύλλα ζύμης κουρού Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα χόρτα( ζόχοι, βρούβες, ραδίκια) 1 φλιτζάνι...

16/01/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. σαβαγιάρ 3 αυγά χωριστά κρόκους – ασπράδια σε μαρέγκα 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε 4 κουταλιές ζάχαρη χτυπημένη...

13/01/2017 06:34

Γλυκά

Υλικά Για την κρέμα 450 γραμμάρια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 15 γραμμάρια...

12/01/2017 07:11

Σνακ

Υλικά 5 αυγά 1/2 κιλό τυρί 1 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 1 πράσο 750 gr σπανάκι Αλάτι Πιπέρι 4...

11/01/2017 06:47

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη:...

10/01/2017 06:43

Όσπρια

Υλικά για 6 μερίδες: 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο) 1 ματσάκι...

09/01/2017 07:09

Ασιατική κουζίνα

Υλικά (6-8 άτομα) 1 κιλό στήθος κοτόπουλο (μπορεί να χρημοποιήσεται ότι κρέας θέλετε!) 700gr καρύδια ½ ποτήρι χυμό από ρόδι 2 κρεμμύδια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ¼ κ.τ. turmeric (κουρκούμη) 4 κ.σ. φυτικό λάδι

06/01/2017 07:10

Ζυμαρικά

Υλικά 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο  2 συσκευασίες φρέσκα ζυμαρικά όπως ραβιόλια ή τορτελλίνια  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 4-5 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο 

05/01/2017 06:50

Ψαρικά

Υλικά συνταγής (για 6 άτομα) 1 ολόκληρο ψάρι, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο (φαγκρί, συναγρίδα, σκορπίνα κ.λπ.) 3 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε λεπτές φέτες (½ εκταστό) 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι...

04/01/2017 07:13

Πουλερικά

Υλικά: 1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα σε κομματάκια ή 3 κομμάτια φιλέτο 1 μεγάλο μπρόκολο 80 γρ. ροκφόρ ή blue cheese 200 ml κρέμα γάλακτος 2 κ.σ ελαιόλαδο μισό κύβο ζωμό κότας  αλατοπίπερο Τυρί cheddar (προαιρετικά)  Εκτέλεση:  Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκίτσες (αν δεν είναι...

03/01/2017 07:09

Γλυκά

Υλικά 1 1/2 κούπα αλεύρι 2 κ.γ. μπέικιν 1/2 κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. αλάτι 1/4 κ.γ. τζίντζερ 1 αυγό 1 ώριμη μπανάνα λιωμένη με πιρούνι 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη 3/4 κούπας γάλα 1/4 κούπας λάδι 3/4 κούπας σταγόνες κουβερτούρας Εκτέλεση Απλά τα ανακατεύετε όλα...

30/12/2016 07:11

Back to Top