Πουλερικά
Σουφλέ κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα + 50 γρ. για το σερβίρισμα

Για το σουφλέ

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 2-3 φέτες ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 5 χούφτες σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι – ρίγανη)
  • φρέσκο άνηθο (1/4 από το ματσάκι)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσέχουμε μην κάψει το βούτυρο.
  2. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά σιγά σε 5 δόσεις προσθέτουμε το γάλα. Με το που απορροφηθεί η πρώτη δόση ρίχνουμε την επόμενη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σπάμε στην ουσία τους σβώλους. Ανακατεύουμε και την τελευταία δόση και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 χούφτα από την παρμεζάνα, ξανανακατεύουμε με το σύρμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα ανακατεύοντας. (Κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος πριν ψήσουμε).

Για το σουφλέ

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Φοράμε γάντια για να δουλέψουμε με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού.
  3. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  4. Βγάζουμε τα γάντια και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι στο κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιμένουμε να μαραθεί λίγο το σπανάκι και στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπολ.
  7. Το σπανάκι μας θα πάρει το άρωμα του κοτόπουλου.
  8. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  9. Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  10. Κόβουμε σε κύβους 2-3 φέτες ψωμί και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  11. Ψιλοκόβουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο μπολ.
  12. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο (1/4 από το ματσάκι) και λίγη φρέσκια ρίγανη.
  13. Σε ένα μπολ, χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών με τους κρόκους και ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στη μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στο μπολ με τα ασπράδια γιατί δε θα μπορέσουν να αφρατέψουν τα αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  14. Στο μείγμα με τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε και 1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ για να φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή μία κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και το σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
  15. Τέλος, για να αφρατέψουμε το μείγμα μας, ρίχνουμε τη μαρέγκα (τα ασπράδια) στο μπολ και ανακατεύουμε ίσα ίσα να πάει παντού η μαρέγκα.
  16. Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε και την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει να πάει παντού στο ταψί.
  17. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  19. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό κατευθείαν από το φούρνο.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο φρέσκο γάλα 5 αυγά 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο 1 βανίλια άρωμα Φυτίνη για τα φύλλα Φύλλο κρούστας 1 ποτήρι νερό 2 ποτήρια ζάχαρη 1 φλούδα λεμόνι 1 ξύλο κανέλα  1 βανίλια άρωμα   Εκτέλεση Στρώνουμε...

20/02/2017 07:07

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα) ½ κιλό μοσχάρι 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 ποτήρι μαυροδάφνη 1 μέτριο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1/3 κούπας ελαιόλαδο 2 κούπες ρύζι σπυρωτό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα   Εκτέλεση Παίρνουμε το μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια...

17/02/2017 06:35

Γλυκά

Υλικά για μία κούπα καφέ: 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.σ. ζάχαρη 2 κ.σ. κακάο 1 αυγό 3 κ.σ. γάλα 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ¼ κ.γ. βανίλια 1 κούπα για το σερβίρισμα Εκτέλεση Ρίχνουμε στη κούπα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια και το αυγό και ανακατεύουμε...

16/02/2017 07:08

Κυρίως πιάτο

Υλικά 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα 120 ml ελαιόλαδο 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 2 κλωνάρια...

15/02/2017 06:58

Θαλασσινά

Υλικά 500 γρ. καλαμαράκια  500 γρ. χταπόδι  5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 2-3 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι  φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλεύρι για το τηγάνισμα λάδι για το τηγάνισμα Εκτέλεση Καθαρίζετε...

14/02/2017 07:06

Κυρίως πιάτο

Υλικά 3 φιλετάκια κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες  λίγη τριμμένη μοτσαρέλα  1 ποτηράκι μαυροδάφνη λίγη ζάχαρη  1 πακέτο ταλιατέλες λίγο βασιλικός αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Τεμαχίζουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου...

13/02/2017 06:58

Γλυκά

Υλικά 250γρ βούτυρο 250γρ κουβερτούρα 2 ½ πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 1 ποτήρι νερό 1 ποτήρι ζάχαρη ½ φλιτζάνι κονιάκ Τρούφα χρωματιστή Χαρτάκια για τρουφάκια Εκτέλεση Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε ένα μεγάλο...

11/02/2017 06:55

Κυρίως πιάτο

Υλικά για 6 άτομο• 400 γρ. ρύζι • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο• ½ μαραθόριζα ψιλοκομμένη• 1 φλιτζάνι κρασί λευκό (όχι παγωμένο)• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός• 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)• αλάτι• πιπέρι φρεσκοτριμμένο• 100 ml κρέμα...

10/02/2017 06:35

Κρεατικά

Υλικά (για 4 άτομα_ 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  200 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο  5 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού  2 κουταλάκια θυμάρι  1/2 κουταλάκι σουμάκ  1 κουτ. ρίγανη  2 κουταλάκια γούστερ σος  1 αβγό  αλάτι και πιπέρι  λίγο ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα:  2...

08/02/2017 06:40

Γλυκά

Υλικά  220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 220γ. μαύρη ζάχαρη 1 αυγό 140γρ. αλεύρι 1/4 κ.γ. μπέικιν 1/8 κ.γ. σόδα 1 πρέζα αλάτι 1 κούπα καρύδια χονδροκομμένα(αν σας αρέσουν μόνο, εγώ δεν έβαλα) 1 κούπα κομματάκια κουβερτούρας Εκτέλεση  Χτυπάμε το βούτυρο...

07/02/2017 07:05

Πουλερικά

Υλικά 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια 1 κιλό πιπεριές κόκκινες γλυκιές 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ κουταλιά του γλυκού ρίγανη 1 ματσάκι δυόσμο 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό αρετσίνωτο κρασί αλάτι πιπέρι

06/02/2017 06:56

Ορεκτικά

Υλικά 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, στρογγυλά, πάχους 1 δαχτύλου 1 πιάτο βαθύ μυζήθρα τριμμένη, ξερή φρέσκια ντομάτα λάδι αλάτι  πιπέρι δυόσμος φρέσκος ή ξερός Εκτέλεση Ζεσταίνετε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κολοκυθάκια. Προσθέτετε...

03/02/2017 07:07

Back to Top