Χορτοφαγικά
Πατάτες με κρέμα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • 500 ml. κρέμα γάλακτος
  • 4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 1/4 κ.σ. κόκκος μαύρο πιπέρι
  • θυμάρι απο 1-2 κλωνάρια
  • Αλάτι 3/4 κ.γ.
  • 15 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 πατάτες καθαρισμένες
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, τους κόκκους πιπεριού, το θυμάρι και αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Στο μεταξύ βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 40 λεπτά.
  4. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  5. Βάζουμε το 1/4 από τις πατάτες στον πάτο ενός ταψιού. Προσθέτουμε το 1/3 της ποσότητας του καραμελωμένου κρεμμυδιού και το 1/4 της ποσότητας του τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο ακόμη φορές ώστε να έχουμε 3 στρώσεις πατάτας και των υπόλοιπων υλικών.
  6. Τέλος καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση πατάτες, περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζουμε με όσο τυρί έχει περισσέψει.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για μια με μιάμιση ώρα.
Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ σπαγγέτι 1 κουταλιά βούτυρο 500 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτά φετάκια 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1 κρέμα γάλακτος 17% (250 ml) 100 ml γιαούρτι...

20/06/2019 07:00

Γλυκά

Υλικά 2 ώριμες μπανάνες 1 κ.γλ. σκόνη τσάι matcha (βιολογικά προϊόντα) 120 γραμ. χλιαρό νερό 150 γραμ γάλα καρύδας παχύρευστο (σε κονσέρβα) 1 κ.γλ. σιρόπι αγαύης (ή περισσότερο κατά βούληση) Εκτέλεση Για το αντιοξειδωτικό παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη, καθαρίζουμε πρώτα τις μπανάνες....

19/06/2019 12:15

Σαλάτες

Υλικά (για τη σαλάτα): 1 φλυτζάνι ρύζι παρμποιλ βρασμένο σε νερό και αλάτι 1 φλυτζάνι ρόκα ψιλοκομμένη 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι σιταροπούλα βρασμένη (γίνεται και κονσέρβα, στραγγίξτε την) κρεμμυδάκια φρέσκα (όσο θέλετε) 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια 1 πιπεριά...

18/06/2019 06:32

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

17/06/2019 06:36

Πρόγευμα

Υλικά (για 2 τοστ): 2 αβγά 4 φέτες λευκό ψωμί 2 φέτες ζαμπόν γαλλικό Fouet ή άλλο 2 φέτες τυρί έμενταλ Burlander ή άλλο λίγη παρμεζάνα λίγο γάλα λίγο βούτυρο αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση: Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι...

16/06/2019 06:32

Κρεατικά

Υλικά 10 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού 10 μεγάλες πατάτες 4 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. νερό 1 κ.σ. ρίγανη 2 κ.σ. μουστάρδα 1 λεμόνι 1 πορτοκάλι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Αν οι μπριζόλες έχουν αρκετό λίπος, που συνήθως έχουν,...

15/06/2019 06:31

Θαλασσινά

Υλικά (3-4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1-1,2 κg.) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μπαλσάμικο 1 φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1 πρέζα ρίγανη   Εκτέλεση Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα...

14/06/2019 06:27

Θαλασσινά

Υλικά  4 καθαρισμένες σουπιές 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα 1 κιλό χόρτα διάφορα (άγρια, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια) 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας άνηθο ψιλοκομμένο 1 -1/2 φλιτζ σιτάρι 1...

13/06/2019 06:30

Ψαρικά

Υλικά: 1 κιλό παστός μπακαλιάρος 1 μέτριο κρεμμύδι 4-5 μέτριες πατάτες άνηθος 2 λεμόνια 2-3 κουταλιές αλεύρι Εκτέλεση: Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο με τον γνωστό τρόπο (12 ώρες – 4 - 5 αλλαγές νερού κλπ.) Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τριμμένο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε...

12/06/2019 06:28

Back to Top