Ψαρικά
Τέλεια τηγανιτά καλαμαράκια

Υλικά συνταγής

  • Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Λεμόνι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα.
  2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας [αν είναι ολόκληρα] ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
  4. Σε μια νάιλον σακούλα [προσοχή μην είναι τρύπια] βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.
  5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει  τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. [καλά είναι και σε τηγάνι να σκεπάζονται από το λάδι].
  6. Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά [2-3′] με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.  ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
  7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
  8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. [το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»].

Το μυστικό βασικά βρίσκεται στον χρόνο ψησίματος! Επίσης άλλα δύο tips εάν θέλουμε τα καλαμαράκια μας μαλακά εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά, τότε θα βάλουμε το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και λίγα λίγα τα καλαμαράκια, όχι όλα μαζί.

Send to Facebook

Για το Πασχαλινό τραπέζι

υνταγή κοκορέτσι: Από τα εκλεκτότερα εδέσματα,ξεχωριστός μεζές - για μερακλήδες και όχι μόνο - του πασχαλινού τραπεζιού. Ας δούμε όμως κάποια μυστικά για να απολαύσουμε ένα νόστιμο κοκορέτσι. 1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια. 2. Αν...

28/04/2019 11:46

Εύκολο κια νόστιμο

Το πιο εύκολο και νόστιμο γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε  Το φιστικοβούτυρο, εκτός από νόστιμο, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.  Υλικά 800 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό 300 γρ. σιρόπι αγαύης 60 γρ. κακάο 1 κ.σ....

10/02/2019 07:00

Ρύζι

Υλικά300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος - τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν...

06/11/2018 12:03

Όσπρια

Υλικά (για 4 άτομα): 1 κιλό φρέσκα φασολάκια, στρογγυλά 450 γρ. φρέσκιες τομάτες ή κονκασέ 1 κουτ. ελαιόλαδο 2 σκελ. σκόρδο λιωμένες 2 κ.γ. τριμμένο κύμινο 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν 3/4 φλ. καρυδόψιχα χοντρ/νη, ελαφρά καβουρντισμένη 1/2 φλ. φύλλα κόλιανδρου, ψιλ/να 1...

21/08/2019 07:07

Σαλάτες

Υλικά 300 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες 600 γραμ. ντομάτες ώριμες σφιχτές 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγα φύλλα για γαρνίρισμα αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Πλένετε τις ντομάτες...

20/08/2019 06:59

Γλυκά

Υλικά 100 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά 150 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 100 γρ. τυρί κρέμα light 5 μπισκότα (oreo ή οποιαδήποτε σας αρέσουν, σπασμένα σε κομματάκια) 1 κουτ. της σούπας υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια Εκτέλεση Λιώνουμε με ένα πιρούνι το τυρί κρέμα και αναμιγνύουμε όλα...

19/08/2019 08:47

Νηστίσιμα

Υλικά 6 κολοκυθάκια τρυφερά (χωρίς πολλούς σπόρους) 350 ml μπίρα αλεύρι όσο πάρει (περίπου 200 γραμ.) αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κουτ. βασιλικό ξερό  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκτέλεση Βάζουμε...

17/08/2019 06:57

Πρωινά

Υλικά: αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό 1 μικρό κουτάκι εβαπορέ (light βάζω εγώ) 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη ζεστό νερό κανέλα (προαιρετικά, αν είναι να τις φάτε γλυκές) Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ (σχετικά φαρδύ κατα προτίμηση) το αλεύρι....

16/08/2019 07:29

Γλυκά

Υλικά 250γρ βούτυρο 250γρ κουβερτούρα 2 ½ πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 1 ποτήρι νερό 1 ποτήρι ζάχαρη ½ φλιτζάνι κονιάκ Τρούφα χρωματιστή Χαρτάκια για τρουφάκια Εκτέλεση Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε ένα μεγάλο...

15/08/2019 06:55

Ιταλικό ψωμί

Υλικά 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι 450 γραμμάρια αλεύρι 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά 4 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι 3 κλαδάκια δενδρολίβανο 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη Εκτέλεση Ανακατεύετε σε ένα μπολ...

14/08/2019 06:31

Ισπανική κουζίνα

Υλικά 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη 1 φλ. κονκασέ 2 φλ. ρύζι 4 φλ. ζωμό κότας 2 λουκάνικα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες όσο κοτόπουλο περίσσεψε ψιλοκομμένο αλάτι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο φρεσκοτριμμένο...

12/08/2019 06:46

Σαλάτες - Superfoods

Υλικά  200 γρ φακές 100 γρ κινόα 1 κομμάτι χαλούμι (180-200 γρ) 250 γρ ντοματάκια, κομμένα στη μέση 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου 1 κσ ελαιόλαδο 1 κσ λευκό ξύδι Χυμό 1 λεμονιού αλάτι, πιπέρι  Εκτέλεση Βράζουμε τις...

11/08/2019 11:45

Back to Top