Γλυκό
Cupcakes σοκολάτας με γέμιση και γλάσο σοκολάτας

Υλικά

  • 120γρ. αλεύρι
  • 35γρ. κακάο
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/4 κ.γ. σόδα
  • 1 αυγό
  • 95γρ. γάλα
  • 90γρ. ζεστό νερό με 1κ.γ. καφέ
  • 1,5 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 βανίλα σε σκόνη(ή 1.κ.γ. εσάνς βανίλιας)


Εκτέλεση

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες σε ένα ταψάκι για μάφιν (υπάρχει περίπτωση να χρειαστούμε και δεύτερο ταψάκι αν οι θήκες μας είναι μικρές, εμένα δηλαδή μου βγήκαν παραπάνω από δώδεκα).
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, μπέικιν, σόδα, βανίλια αν είναι σε σκόνη). Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, το αυγό, το νερό με τον καφέ, το αραβοσιτέλαιο(και τη βανίλια αν είναι σε υγρή μορφή). 
  3. Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα (δεν υπερβάλλουμε στο ανακάτεμα) και μοιράζουμε στις θήκες (καλό είναι να το μοιράσουμε σε 14-15 θήκες, γιατί σε 12 μπορεί να φουσκώσει και να βγει έξω όταν θα ψηθεί).
  4. Ψήνουμε για 22-25'(κάνουμε το τέστ με την οδοντογλυφίδα στα 25' να δούμε αν βγαίνει στεγνή, αλλιώς αφήνουμε άλλα 2-3').

Γκανάς για γέμιση:
100γρ. κουβερτούρα (53-55%)
90γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και βάζουμε σε ανοξείδωτο μπωλ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρό κατσαρολάκι και λίγο πριν βράσει αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1' και μετά ανακατεύουμε με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.

Βουτυρόκρεμα:
110γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
230γρ. άχνη
2κ.σ. κακάο
2κ.σ. γάλα
2κ.σ. λικέρ (πχ. αμαρέτο ή λικέρ καφέ)

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ρίχνοντας σιγά σιγά την άχνη, το γάλα, κακάο, λικέρ, μέχρι να γίνει σοκολατένια κρέμα. Καμιά φορά ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου μπορεί το βούτυρο να έχει μαλακώσει πολύ και να βλέπουμε ότι δεν δένει το μείγμα, ότι είναι πολύ μαλακό, οπότε προσθέτουμε λίγη άχνη παραπάνω. Αντιστρόφως αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό το μείγμα ρίχνουμε 1-2κ.σ. γάλα ή λικέρ.

Συναρμολόγηση:
Όταν κρυώσουν τα κεκάκια, κάνουμε μια τρύπα στην επιφάνειά τους (βοηθάει το εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια από το μήλο), γεμίζουμε με ένα κουταλάκι με γκανάς (ή με ένα μικρό κορνέ για ευκολία), τοποθετούμε το κομματάκι κέικ που αφαιρέσαμε.
Βάζουμε σε σακούλα κορνέ τη βουτυρόκρεμα και διακοσμούμε τα cupcakes ή με ένα μαχαιράκι.

- Μπορούμε να βάλουμε τη βουτυρόκρεμα λίγο στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν τα κεκάκια, γιατί με τη ζέστη μπορεί να μαλακώσει πολύ. Αλλά με προσοχή πόσο θα την αφήσουμε ψυγείο γιατί μετά μπορεί να σφίξει πολύ και να μην βγαίνει από το κορνέ!
- Επίσης λόγω καλοκαιρινών θερμοκρασιών, μπορούμε να τα φυλάξουμε τα cupcakes σε κουτί στο ψυγείο(γιατί και το συγκεκριμένο κέικ είναι ζουμερό και δεν στεγνώνει τόσο) και όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν θέλουμε επίσης λιώνουμε 50γρ. λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τη χρωματίζουμε με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής, τη βάζουμε σε σακουλάκι μικρό, κάνουμε τρύπα και ρίχνουμε πάνω από τη βουτυρόκρεμα.

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά 220 γρ. βούτυρο  300 γρ. γάλα  220γρ. ζάχαρη άχνη 50γρ. κακάο  220γρ. τριμμένα φουντούκια 3 πακέτα πτι-μπερ (τριμμένα στο μπλέντερ) 750γρ. κουβερτούρα 3κ.σ. ελαιόλαδο  Εκτέλεση Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα να...

26/04/2018 06:37

Σνακ

Υλικά: ½ κιλό μανιτάρια (φρέσκα από το σούπερ μάρκετ) 300 γραμ. σκληρό τυρί (τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, χαλλούμι) Ψιλοκομμένο μπείκον  ελάχιστο λάδι Εκτέλεση: Πλένουμε τα μανιτάρια και βγάζουμε το κοτσανάκι τους. Τρίβουμε το τυρί ή το κόβουμε σε κυβάκια...

25/04/2018 06:48

Σνακ

Υλικά: 1 κουτάκι μπύρα 1/2 κιλό αλεύρι φαρίνα (μόνο φαρίνα) 1 κ.γ. αλάτι 1 αυγό για επικάλυψη λίγο σουσάμι (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη μπύρα.  Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι μαλακό και να μην κολλάει.  Ζυμώνουμε...

24/04/2018 06:41

Κοκτέιλ

Υλικά 50ml ουίσκι  10ml Madeira Reduction 10ml * 5-6 Βατόμουρα 15ml πουρές passion fruit ή μαρμελάδα τροπικών φρούτων 15ml φρέσκος χυμός λεμόνι Φύλλα φρέσκου βασιλικού Εκτέλεση Τοποθετούμε τα βατόμουρα και τα φύλλα βασιλικού μέσα σε σέικερ και τα συμπιέζουμε με τη βοήθεια ενός γουδοχεριού. Συμπληρώνουμε...

23/04/2018 11:47

Κρεατικά

Υλικά 2 κιλά «παϊδάκια» αρνίσια 1/2 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι ή 1½ κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυµάρι, τριμμένα 70 γρ. (1/3 φλιτζ. τσαγιού) μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού 70...

20/04/2018 06:36

Λαδερά

Υλικά: 4 μελιτζάνες μικρές 4 πατάτες μέτριες 3 ντομάτες καλά ώριμες 1 μεγάλο φύλλο δάφνης 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 1 μέτριο κρεμμύδι 1/2 ματσάκι μαϊντανό 2 κουταλάκια κόλιανδρο  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά...

19/04/2018 06:51

Γλυκά

Υλικά 110 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο) 150 γρ. καστανή ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα) 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας 250 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια) 2 μπανάνες 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γ. baking powder 1 κ.γ. κανέλα μια πρέζα αλάτι Εκτέλεση Βάζουμε...

18/04/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά: (για περίπου 18 μπακλαβαδάκια) 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 6 φύλλα) 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο Για τη γέμιση: 2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα 3 κουτ.σούπας ζάχαρη λίγη κανέλα λίγο γαρύφαλο σκόνη Για το σιρόπι: 1 1/2 ποτήρι νερό 1...

17/04/2018 06:39

Ζυμαρικά

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια (ό,τι μακαρόνια σας αρέσουν) 1 1/2 κούπα του τσαγιού πάστα ελιάς 4 ποτήρια νερό 5 κουταλιές της σούπας σουσάμι Εκτέλεση: Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε...

16/04/2018 06:41

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 2-3 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή πολτοποιημένες 6-8 κ.σ. νιφάδες βρώμης 2 μικρές ντομάτες (αρκετά ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη) 1 κ.σ. ξύδι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 αυγό Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ρίγανη Λίγο...

13/04/2018 06:38

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. λαζάνια με αβγό 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 2 μεγάλα κρεμμύδια 2 καρότα (προαιρετικά) 2 σκ.σκόρδο 300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη 1 φλ.. κόκκινο κρασί 1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό 4 κ.σ. ελαιόλαδο 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά Αλάτι, πιπέρι Για...

12/04/2018 06:42

Γλυκά

Υλικά 500γρ. Φαρίνα  1 κούπα τσαγιού σπορέλαιο 1½ κούπα ζάχαρη 3 αυγά 1 κούπα γάλα 2 μήλα κομμένα σε κομματάκια Λίγη κανέλα Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από τη Φαρίνα και τα μήλα στο μίξερ για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, βάζουμε σε βουτυρωμένη και...

11/04/2018 06:33

Back to Top