Γλυκά
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο
  • 1 βανίλια άρωμα
  • Φυτίνη για τα φύλλα
  • Φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα 
  • 1 βανίλια άρωμα
 
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα μακρόστενο - βουτυρωμένο με φυτίνη - πυρέξ. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε
  2. Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνονται τα φύλλα
  3. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να είναι πολύ αφράτα
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά το σιγμιγδάλι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα
  6. Αφού αφομοιωθεί το σιμιγδάλι στο μίγμα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανάβουμε το μάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πετάει το μίγμα. Θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πετάγεται όταν έχει πήξει
  7. Τότε ακριβώς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη 1 βανίλια
  8. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα
  9. Ρίχνουμε την κρέμα στο πυρέξ με τα φύλλα και από επάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού έχουμε αλείψει με φυτίνη όλα τα φύλλα μεταξύ τους. Εγώ χρησιμοποιώ 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω αφού το καθένα χρησιμοποιείται διπλό (λόγω μεγέθους πυρέξ)
  10. Αφού έχουμε τελειώσει, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο
  11. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
  12. Όση ώρα ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το 1 φλ. νερό και τα 2 ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει καλά και να κάνει ένα ωραίο σιρόπι
  13. Στο τέλος και αφού κατεβάσουμε από το μάτι, ρίχνουμε και το δεύτερο άρωμα βανίλιας
  14. Στη 1 ώρα ψησίματος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, κόβουμε με το μαχαίρι τα ήδη χαραγμένα κομμάτια βαθιά και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι όσο και τα δύο είναι καυτά
Send to Facebook

Κρεατικά

Υλικά: 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες 5 φέτες μπέικον 2 κ.σ. μουστάρδα 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο χυμό από 2 λεμόνια 1 κ.σ. corn flour 1/2 φλυτζάνι γάλα αλάτι πιπέρι ρίγανη ή δεντρολίβανο 2 φύλλα δάφνης ελαιόλαδο Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε...

22/11/2017 07:00

Νηστίμα

Υλικά: 1 κιλό πατάτες 4-5 κρεμμύδια μέτρια 1 φλυτζάνι ντομάτα τριμμένη 1 χούφτα γαλέτα μαϊντανό δυόσμο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε χωρίς να ξανθίνουν. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσαιγαρίζουμε με λάδι, ρίχνουμε...

21/11/2017 08:01

Ζυμαρικά

Υλικά: 250 γραμ. φιλετάκια κοτόπουλου 350 γραμ. πένες 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζωμός κότας Εκτέλεση: Κόβουμε τα φιλετάκια σε μπουκιές. Τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα...

20/11/2017 06:41

Όσπρια

Υλικά: ½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι) 1 κρεμμύδι ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες ½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως) μαϊντανός αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ξεψυρίζουμε και πλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν...

17/11/2017 09:08

Γλυκά

Υλικά 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά 50 γρ. ζάχαρη 60 γρ. βούτυρο αγελάδος  100 ml γάλα 70 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 μπαστουνάκι βανίλια 1 πρέζα αλάτι 7 μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα άχνη...

16/11/2017 07:09

Σούπες

Υλικά (για 6 άτομα): 1½ κιλό διάφορα ψάρια (μπακαλιάρο, τουρνά, κέφαλο, σκορπίδια, χέλια, ροφός, σφυρίδα) 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες 2 καρότα κομμένα σε φέτες  1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι χυμό φρέσκου λεμονιού Εκτέλεση     Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε πρώτα...

15/11/2017 12:49

Σαλάτες

Υλικά: μαρούλι ντομάτες τυρί ροκφόρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 3-4 καρύδια κομμένα σε κομμάτια αλάτι Για την βινεγκρέτ σκόρδου: λάδι ξύδι βαλσάμικο (περίπου μισή ποσότητα από το λάδι) σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο αλατοπίπερο Εκτέλεση: Πλένετε...

14/11/2017 06:31

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Στη συνέχεια,...

10/11/2017 06:47

Σούπες

Υλικά (για 2 μερίδες): 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες 2 1/2 μπαλίτσες φιδέ (80-90 γρ.) 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού 5 νεροπότηρα νερό 1/2 κ.σ. αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις γαρίδες και όσες είναι τυλιγμένες τις ισιώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε...

09/11/2017 06:36

Πουλερικά

Υλικά: 2 μπούτια κοτόπουλου (καλύτερα συσκευασμένα) χωρίς το κόκκαλο ή στήθος ½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα 1 κρέμα γάλακτος (350 γραμ.) 400 γραμ. τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι κλπ.) 1 αβγό 1 κρεμμυδάκι φρέσκο άνηθο (αρκετό) αλάτι- πιπέρι(αρκετό) μερικές φέτες τυρί του τοστ 5...

08/11/2017 06:34

Κρεατικά / Χειμωνιάτικα

Υλικά: Μισό κιλό κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 αυγό 5-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ αλατοπίπερο Προαιρετικά: 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια αλεύρι Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό να βράσει καλά με...

07/11/2017 06:46

Σούπες

Υλικά ½ κιλό φακές (ψιλές ή χοντρές ανάλογα την προτίμησή σας) 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο αλάτι 4-5 κόκκοι μαύρο χοντρό πιπέρι 2-3 φύλλα δάφνης ξύδι  Εκτέλεση Πλένετε τη φακή...

02/11/2017 06:53

Back to Top