Γλυκά
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο
  • 1 βανίλια άρωμα
  • Φυτίνη για τα φύλλα
  • Φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα 
  • 1 βανίλια άρωμα
 
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα μακρόστενο - βουτυρωμένο με φυτίνη - πυρέξ. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε
  2. Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνονται τα φύλλα
  3. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να είναι πολύ αφράτα
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά το σιγμιγδάλι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα
  6. Αφού αφομοιωθεί το σιμιγδάλι στο μίγμα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανάβουμε το μάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πετάει το μίγμα. Θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πετάγεται όταν έχει πήξει
  7. Τότε ακριβώς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη 1 βανίλια
  8. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα
  9. Ρίχνουμε την κρέμα στο πυρέξ με τα φύλλα και από επάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού έχουμε αλείψει με φυτίνη όλα τα φύλλα μεταξύ τους. Εγώ χρησιμοποιώ 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω αφού το καθένα χρησιμοποιείται διπλό (λόγω μεγέθους πυρέξ)
  10. Αφού έχουμε τελειώσει, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο
  11. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
  12. Όση ώρα ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το 1 φλ. νερό και τα 2 ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει καλά και να κάνει ένα ωραίο σιρόπι
  13. Στο τέλος και αφού κατεβάσουμε από το μάτι, ρίχνουμε και το δεύτερο άρωμα βανίλιας
  14. Στη 1 ώρα ψησίματος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, κόβουμε με το μαχαίρι τα ήδη χαραγμένα κομμάτια βαθιά και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι όσο και τα δύο είναι καυτά
Send to Facebook

Νηστίσιμα - Ντιπς

Υλικά: 2 μελιτζάνες 1 κρεμμύδι 1 σκόρδο λιωμένο αλάτι, πιπέρι λάδι ξύδι 1 μικρή ντομάτα 1 πιπεριά Εκτέλεση: Τρυπούμε...

19/02/2018 07:04

Σαλάτες

Υλικά: 1 μερίδα λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο (μόνο το κοτσάνι) Για την σος (2 μερίδες περίπου): 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Λίγο ελαιόλαδο από λιαστές ντομάτες Χυμός ενός λεμονιού 2 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι,...

16/02/2018 06:58

Κρεατικά

Υλικά για 4 άτομα: 3 φιλέτα ψαρονέφρι 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα) 6 πορτοκάλια 2 κλωναράκια δενδρολίβανο 3 φύλλα λουΐζα Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα (στην παραλλαγή) 2 ακτινίδια...

15/02/2018 06:37

Σνακ

Υλικά (για 12 τεμάχια) 1/3 φλ. μισά βερίκοκα αποξηραμένα (περίπου 6) 1 κ.σ. μέλι 1/4 φλ. συν 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου 1/4 φλ. λιναρόσπορος τριμμένος 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι 2/3 φλ. νιφάδες βρόμης 1/4 φλ. κατεψυγμένες αποξηραμένες φράουλες, τριμμένες σε σκόνη (προαιρετικά)

12/02/2018 06:58

Super Foods

Υλικά για τη βάση της πίτσας 400 γρ. κινόα, βρασμένη 1 αβγό 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ανθός αλατιού Θυμάρι και ρίγανη για σπιτική σάλτσα ντομάτας 3 ώριμες ντομάτες 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο 3-4...

09/02/2018 08:52

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια Για τη μαρινάδα: 2 σκ. σκόρδο 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 2 κ.σ. κέτσαπ 1 κ.σ. σόγια sauce 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 1 κ.σ. αλάτι μπόλικο πιπέρι Για τη bbq sauce: (αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές πολύ...

08/02/2018 06:50

Κρεατικά

Υλικά: 400 γρ.τυρί φέτα 300 γρ. κολοκύθι τριμμένο 80 γρ. κρεμμύδι ξερό 4 αυγά 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. ξύδι 8 γρ. αλάτι 5 γρ. πιπέρι άσπρο 150 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνι Για τη σάλτσα: 80 γρ. ψητή πιπεριά Φλωρίνης λιωμένη και ανακατεμένη...

07/02/2018 06:37

Λαδερά

Υλικά: 1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες 1 κιλό πιπεριές πράσινες ½ κιλό κολοκυθάκια χοντρά 3-4 μελιτζάνες στρόγγυλες μικρές ½ κιλό πατάτες 3/4 φλ. λάδι Υλικά για τη γέμιση: ½ κιλό ρύζι για γεμιστά 3 κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη την ψίχα από τις ντομάτες την...

06/02/2018 07:07

Ψαρικά

Υλικά 500 gr baby πατάτες 3 ρόκες καλαμπόκι κομμένες σε έξι κομμάτια 1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 κ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για ψητά 500 gr γαρίδες καθαρισμένες 350 gr λουκάνικο σε φέτες 1 λεμόνι 2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Εκτέλεση Προθέρμανε...

05/02/2018 06:32

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού (170 gr/ένα) αλάτι, πιπέρι 3 κ. σούπας ηλιέλαιο 3 κ. σούπας τζίντζερ σε λεπτές λωρίδες 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες 3 κ. σούπας νερό 3 κ. σούπας σόγια σος 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη 1/4 φλ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα βρασμένο...

02/02/2018 11:01

Κεικ

Υλικά: Για τη ζύμη: 1 ½ φλιτζ. Αλεύρι 80 γρ. Μαργαρίνη 50 γρ. Νερό ½ κουτ. γλ. Αλάτι Για τη κρέμα: 1 ½ φλιτζ. Ζάχαρη ½ φλιτζ. Corn Flour ¼ κουτ. γλ. Αλάτι 1 ½ φλιτζ. ζεστό Νερό 6 κρόκοι Αυγών ¼ φλιτζ. Βούτυρο 4 κουτ. γλ. Ξύσμα Λεμονιού 2/3 φλιτζ. Χυμό Λεμόνιου Για...

01/02/2018 06:33

Κυρίως πιάτα

Υλικά: 2 φλυτζάνια ρύζι 1 μικρό κουτί σάλτσα ντομάτας λίγο μαϊντανό και δυόσμο τυρί φέτα σέλινο και κρεμμύδια (προαιρετικά) γάλα γαλέτα και αλεύρι (γιά πανάρισμα) μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε το ρύζι να βράσει με νερό, μετά ρίχνουμε...

31/01/2018 06:38

Back to Top