Γλυκά
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο
  • 1 βανίλια άρωμα
  • Φυτίνη για τα φύλλα
  • Φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα 
  • 1 βανίλια άρωμα
 
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα μακρόστενο - βουτυρωμένο με φυτίνη - πυρέξ. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε
  2. Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνονται τα φύλλα
  3. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να είναι πολύ αφράτα
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά το σιγμιγδάλι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα
  6. Αφού αφομοιωθεί το σιμιγδάλι στο μίγμα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανάβουμε το μάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πετάει το μίγμα. Θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πετάγεται όταν έχει πήξει
  7. Τότε ακριβώς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη 1 βανίλια
  8. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα
  9. Ρίχνουμε την κρέμα στο πυρέξ με τα φύλλα και από επάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού έχουμε αλείψει με φυτίνη όλα τα φύλλα μεταξύ τους. Εγώ χρησιμοποιώ 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω αφού το καθένα χρησιμοποιείται διπλό (λόγω μεγέθους πυρέξ)
  10. Αφού έχουμε τελειώσει, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο
  11. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
  12. Όση ώρα ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το 1 φλ. νερό και τα 2 ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει καλά και να κάνει ένα ωραίο σιρόπι
  13. Στο τέλος και αφού κατεβάσουμε από το μάτι, ρίχνουμε και το δεύτερο άρωμα βανίλιας
  14. Στη 1 ώρα ψησίματος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, κόβουμε με το μαχαίρι τα ήδη χαραγμένα κομμάτια βαθιά και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι όσο και τα δύο είναι καυτά
Send to Facebook

Πουλερικά

Υλικά: 2 φιλέτα κοτόπουλο 2 φέτες μπέικον 1 φέτα τυρί του τοστ ημίσκληρο 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 200ml κρέμα γάλακτος light 1 κ.σ. βούτυρο 1 κ.σ. λάδι 3 πατάτες αλάτι / πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φετούλες.  Βάζουμε σε ένα...

22/06/2017 07:02

Κρεατικά

Υλικά ½ κιλό μοσχάρι σπάλα 1 κουτί μανιτάρια 1 ποτήρι κρασί 1 ποτήρι νερό 1 κουταλιά ζάχαρη 200ml λάδι 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ ½ ποτήρι κρασιού στυμμένο λεμόνι 4-5-6 πατάτες σκόρδο, κρεμμύδι (κατά βούληση) αλάτι, πιπέρι, κάρυ Εκτέλεση: Τσιγαρίζετε...

20/06/2017 06:38

Ζυμαρικά

Υλικά 400 γρ Bucatini 250 γρ ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ 80 γρ κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 200 γρ πανσέτα λεπτοκομμένη 1 τεμάχιο καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι 30 ml ελαιόλαδο 100 γρ τυρί πεκορίνο φρεσκοτριμένο Εκτέλεση Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες...

19/06/2017 07:03

Γλύκά

Υλικά 90 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα 250 γρ. βούτυρο 125 γρ. ασπαρτάμη 5 αβγά 750 γρ. αλεύρι 1/2 κ.γλ. βανίλια 1 κ.γλ. κανέλα 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 150 γρ. μήλα τριμμένα 100 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποιώ 0-2%)   Εκτέλεση Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και τα αλέθω σε σκόνη...

16/06/2017 06:35

Σάλτσες

Υλικά: 2 ώριμα αβοκάντο 1 κρεμμύδι μέτριο 1 ντομάτα μέτρια 3 κουταλιές κέτσαπ αλάτι μερικές σταγόνες ταμπάσκο 2 κουτ. ελαιόλαδο 1 κουτ. χυμό λεμόνι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, κατά προτίμηση με τα χέρια γιατί με το μαχαίρι οξειδώνονται και σύντομα...

15/06/2017 07:04

Πουλερικά

Υλικά: 1 μεταλλικό κουτί μπύρας (750ml) - Διάλεξε ξανθιά μπύρα και κατά προτίμηση weiss 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό 1 πιπεριά κομμένη σε κυβάκια Αλάτι και πιπέρι Πάπρικα Ελαιόλαδο Σέρβιρε με λευκό ρύζι ατμού ή πουρέ Εκτέλεση: Πλένετε το κοτόπουλο και άφηστε το σε απορροφητικό...

14/06/2017 07:07

Σαλάτες

Υλικά 1 πακέτο κατεψυγμένη καβουρόψυχα 2 ντομάτες 2 κρεμμύδια μικρά 1 μαρούλι πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά μαγιονέζα 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι, πάπρικα Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε την καβουρόψυχα, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το μαρούλι...

13/06/2017 06:45

Γλυκά

Υλικά 250 γραμ. (1 συσκευασία) φυτική σαντιγί 400 γραμ. (1 συσκευασία) ζαχαρούχο γάλα 410 γραμ. (1 συσκευασία) γάλα εβαπορέ 1 ½ κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας βανίλια Εκτέλεση Με μίξερ χειρός χτυπάμε για 5΄τη φυτική σαντιγί...

12/06/2017 06:58

Σαλάτες

Υλικά: ρόκα (1 ματσάκι) κόκκινο λάχανο ή μαρούλι ντοματίνια ρεπανάκια βρασμένο καλαμπόκι (1 κούπα) κρουτόν τριμμένη παρμεζάνα λίγο αλάτι λάδι, ξίδι βαλσάμικο Εκτέλεση: Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τη ρόκα (κατά προτίμηση με το χέρι) και ίση ποσότητα...

09/06/2017 06:56

Κρεατικά

Υλικά    1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια    2 κιλά πράσα    4-5 φύλλα σέλινο    2-3 καρότα    1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο    1 ποτήρι κρασιού λάδι περίπου    1 ποτήρι κρασί άσπρο    αλάτι, πιπέρι, ρίγανηΕκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στη χύτρα...

08/06/2017 06:47

Ζυμαρικά / Θαλασσινά

Υλικά 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες με το κεφάλι τους 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 1 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό 2 καυτερές πιπεριές ½ φλιτζάνι λευκό κρασί 1 κουτ. σούπας...

07/06/2017 06:42

Γλυκά

Υλικά 2 κ.σ. γάλα 70 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ. αλεύρι 2 κ.γ. κορν φλάουερ Μια πρέζα βανίλια 2 κρόκοι αυγού 14 μπισκότα (που μουλιάζουν εύκολα) 2 μπανάνες Εκτέλεση Ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά αλλά προσέξτε να μη βράσει.  Χτυπήστε με σύρμα τους κρόκους και μετά...

06/06/2017 10:46

Back to Top