Γλυκά
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο
  • 1 βανίλια άρωμα
  • Φυτίνη για τα φύλλα
  • Φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα 
  • 1 βανίλια άρωμα
 
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα μακρόστενο - βουτυρωμένο με φυτίνη - πυρέξ. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε
  2. Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνονται τα φύλλα
  3. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να είναι πολύ αφράτα
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά το σιγμιγδάλι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα
  6. Αφού αφομοιωθεί το σιμιγδάλι στο μίγμα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανάβουμε το μάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πετάει το μίγμα. Θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πετάγεται όταν έχει πήξει
  7. Τότε ακριβώς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη 1 βανίλια
  8. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα
  9. Ρίχνουμε την κρέμα στο πυρέξ με τα φύλλα και από επάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού έχουμε αλείψει με φυτίνη όλα τα φύλλα μεταξύ τους. Εγώ χρησιμοποιώ 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω αφού το καθένα χρησιμοποιείται διπλό (λόγω μεγέθους πυρέξ)
  10. Αφού έχουμε τελειώσει, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο
  11. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
  12. Όση ώρα ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το 1 φλ. νερό και τα 2 ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει καλά και να κάνει ένα ωραίο σιρόπι
  13. Στο τέλος και αφού κατεβάσουμε από το μάτι, ρίχνουμε και το δεύτερο άρωμα βανίλιας
  14. Στη 1 ώρα ψησίματος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, κόβουμε με το μαχαίρι τα ήδη χαραγμένα κομμάτια βαθιά και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι όσο και τα δύο είναι καυτά
Send to Facebook

Σαλάτες

Υλικά: 2 μέτρια σε μέγεθος στήθη κοτόπουλου ½ κιλό ζυμαρικά βίδες (1 πακέτο) 12-15 τετράγωνες φέτες ζαμπόν ½ κιλό τυρί γκούντα 5-6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα αλάτι, πιπέρι 2-3 φύλλα μαρούλι  ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά) 2 βρασμένα σφιχτά αβγά Εκτέλεση: Βράζουμε...

26/07/2017 06:33

Πουλερικά

Υλικά     ½ κοτόπουλο (για 2-3 άτομα)     6-7 πατάτες μέτριες     1 πιπεριά πράσινη μεγάλη     2 ντομάτες μέτριες γινομένες     1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα     χυμό ενός λεμονιού     αλάτι, πιπέρι, ρίγανη     ελαιόλαδο Εκτέλεση     Αλατοπιπερώνουμε...

25/07/2017 07:09

Πουλερικά

Υλικά: 150 γρ κοτόπουλο ψαχνό ή γαλοπούλα 2 κουτ. γλυκού λάδι 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα γλυκιά αλάτι πιπέρι ρίγανη λεμόνι Εκτέλεση: Φτιάχνετε ένα μείγμα από το λάδι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το λεμόνι και βάζετε μέσα σ'αυτό το κοτόπουλο. Το...

24/07/2017 06:43

Ψαρικά

Υλικά (για 6 άτομα): 1 κιλό μπακαλιάρο παστό 3 φλιτζ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 φλιτζ. αλεύρι Για τη σκορδαλιά: 6 σκελίδες σκόρδο 3 πατάτες βρασμένες 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ξίδι δυνατό Εκτέλεση: Κόβετε...

21/07/2017 07:02

Θαλασσίνα

Υλικά 1 κιλό χταπόδι ξεπαγωμένο 75 γρ ξύδι λευκό βάλσαμο 200 γρ λευκό κρασί 20 γρ baby Ρόκα 1 κλωνάρι θυμάρι ψιλοκομμένο 1 φύλλο δάφνης 1 κ.σ ρίγανη Για την μαρινάδα 75 γρ χυμό λεμόνι  500 γρ καλαμποκέλαιο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη  1 κ.γ. αλάτι φρέσκο...

20/07/2017 07:06

Σαλάτες

Υλικά 500 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες (0,5 εκ. περίπου) 2 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι, όσο επιθυμείτε 1 μεγάλη τομάτα, κομμένη σε κυβάκια Για το dressing 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ή 2 μικρές, ψιλοκομμένο ½ κουταλάκι μπούκοβο 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι 1...

19/07/2017 07:01

Ψαρικά

Υλικά: (για 6 άτομα) 6 τσιπούρες (των 350 - 500 γραμ.) 2 ντομάτες ώριμες (μετρίου μεγέθους) 2 κολοκύθια (μετρίου μεγέθους) 1 καρότο (μετρίου μεγέθους) 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 2 φύλλα δάφνης λίγο σέλινο 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από φλούδα λεμονιού χυμό από ένα...

18/07/2017 06:49

Όσπρια

Υλικά: 3 φλ. βρασμένες φακές διαφόρων χρωμάτων: καφέ,πορτοκαλί, πράσινες (σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής)- τα 3 φλ. βρασμένες είναι περίπου 1 φλ. ωμές 2 φλ. πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ψιλοκομμένες (2 ή 3 πιπεριές) 2 κρεμμυδάκια φρέσκα αλάτι και πιπέρι Για το ντρέσινγκ: 2...

17/07/2017 06:30

Ψαρικά

Υλικά 1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεσαίες ή μικρές, φρέσκες ή κατεψυγμένες 1 κιλό ντοματίνια, κομμένα στα 2 ή στα 4, αν είναι μεγάλα 2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτά φετάκια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 4 μεγάλοι κρητικοί ντάκοι, σπασμένοι σε μικρά κομμάτια τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα αλάτι,...

14/07/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια χυμό καρπούζι 1 πακέτο φαριν απ αλεύρι 500 γραμ και μία κουταλιά της σούπας επιπλέον 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας μέλι σουσάμι Εκτέλεση Τα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός το σουσάμι Ανακατεύουμε...

13/07/2017 06:31

Χορτοφαγικά

Υλικά 4 μελιτζάνες φλάσκες 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 κ.σ. σκόνη σκόρδο  1 κ.σ. σκόνη λαχανικών 1 κ.σ. κύμινο 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά 1 αβγό 10 κ.σ. δυόσμο 6 κ.σ. ρεγγάτο Αλάτι Πιπέρι Λάδι...

12/07/2017 06:54

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο ταλιατέλες 1 φιλέτο σολομού φρέσκο 1 σφηνάκι βότκα φρέσκα κρεμμυδάκια 150 γραμ. κρέμα γάλακτος λίγο ελαιόλαδο άνηθο – αλάτι – λευκοπίπερο λίγο βούτυρο σολομού (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βράζουμε τις ταλιατέλες al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες...

10/07/2017 06:35

Back to Top