Κυρίως πιάτο
Σοφιγάδο Λευκαδίτικο

Υλικά

  • 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 330-350 ml καυτό νερό
  • Αλάτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια (1 - 1,1 κιλά), καθαρισμένα και κομμένα... κυδωνάτα
  • 100 ml πετιμέζι


Εκτέλεση

  1. Πάρτε το κρέας και μ' ένα μαχαίρι αφαιρέστε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφήστε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόψτε το σε κομμάτια, περίπου 6x6 εκ. το καθένα. Τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά αν είναι υγρό.
  2. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.
  3. Ρίξτε τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, και σβήστε με το ξίδι. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και προσθέστε τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, δενδρολίβανο και μια πρέζα ζάχαρη, και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να ψηθεί το κρέας για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (έχετε όμως υπόψη σας ότι θα ψηθεί για άλλα 25 λεπτά περίπου όταν προσθέσετε τα κυδώνια). Ελέγχετε το κρέας κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.
  4. Έπειτα, αφαιρέστε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν πέσει μέσα στη σάλτσα) και αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και το πετιμέζι και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα ή κουτάλα. Τα κυδώνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καλυμμένα με τα υγρά του φαγητού για να ψηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα σας, προσθέστε λίγο καυτό νερό. Βάλτε πάλι το καπάκι και αφήστε το κρέας και τα κυδώνια να σιγοψηθούν για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που (όχι με σπάτουλα ή κουτάλα, αλλά κρατώντας την κατσαρόλα απ' τα χερούλια και ανακινώντας την με κυκλικές κινήσεις. Αυτό το κάνετε για να μην διαλυθούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα. Πρέπει να παραμείνουν σε ολόκληρα κομμάτια και να μη λιώσουν).
  5. Ελέγξτε τα κυδώνια έπειτα από 15 λεπτά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να τα δοκιμάσετε και αν είναι πολύ ξινά, να προσθέσετε λίγο παραπάνω πετιμέζι.
  6. Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνει στο στόμα, η σάλτσα να είναι πλούσια και τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε και να μην διαλύονται. Ο σκοπός είναι να προσθέσουν μια διαφορετική υφή στο πιάτο από αυτή του τρυφερού κρέατος.


Σερβίρετε το σοφιγάδο ζεστό με μπόλικο ψωμί για να μαζέψετε όλη την νοστιμότατη σάλτσα του.

Το σοφιγάδο θα είναι ακόμα πιο γευστικό τη δεύτερη μέρα.

Send to Facebook

Ντιπς

Υλικά 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (250 ml) 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (250 ml) 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας χυμό από ½ λεμόνι (και βλέπουμε...) 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι άσπρο πιπέρι (γιατί οι άσπρες σάλτσες θέλουν άσπρο πιπέρι!) προαιρετικά ψιλοκομμένα μυρωδικά...

22/09/2017 06:39

Γλυκά

Υλικά: Με γάλα: 500 ml γάλα 125 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 4 κρόκοι αυγών 1 ολόκληρο αυγό 1 κουταλιά κονιάκ Με κρέμα: 600 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 1 κουταλιά κονιάκ Εκτέλεση: Χτυπάτε...

21/09/2017 07:03

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο 500 γραμ. ταλιατέλες δίχρωμες 200gr κεφαλογραβιέρα 200gr ρεγκάτο 200gr χαλλούμι 200gr γκούντα 6-7 φέτες μπέικον 1 κονσέρβα μικρή μανιτάρια τεμαχισμένα έτοιμη μπεσαμέλ 2 κουτ. σούπας βούτυρο Εκτέλεση Βράζουμε και σουρώνουμε τις ταλιατέλες και...

20/09/2017 06:40

Πουλερικά

Υλικά: 6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο 1/4 κούπα ελαιόλαδο 1/4 κούπα χυμό λεμονιού 2 κουταλιές γούστερ σος 2 κουταλιές σόγια σος 2 κουταλάκια ρίγανη 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κουταλάκι κόκκους ροζ πιπεριού 3-4 φυλλαράκια ροζμαρι  αλάτι Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε...

19/09/2017 06:53

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν χυμό από 1/2 λεμόνι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα αντικολλητικό...

18/09/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 5-6 μεγάλα κομμάτια μπακαλιάρου (παστό ή κατεψυγμένο) 3 μεγάλες πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά 2 σκελίδες σκόρδο Χυμό από 4 μεγάλες ντομάτες 2 κουτ. γλ. Πελτέ 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Ελάχιστο αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Αν...

16/09/2017 06:47

Σνακ

Yλικά (για 6-8 muffins) 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 100γρ καρότο, τριμμένο 100γρ κολοκυθάκια, τριμμένα και στραγγισμένα 2 κ.σ φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος 250 γρ τυρί EDAM σε μικρά κυβάκια 180ml γάλα 2 αυγά 110ml ελαιόλαδο Αλάτι

15/09/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

14/09/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά: 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη 3 μήλα 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα 1 φλυτζάνι καρύδια 1/2 βιτάμ 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από λεμόνι 4 αυγά Εκτέλεση: Προθερμαίνετε...

12/09/2017 06:33

Σνακ

Υλικά 250ml σπορέλαιο 125ml ζιβανία 60gr ζάχαρη 120gr αλεύρι 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα 1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα 100 γραμμάρια σουσάμι Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα κι ανακατεύουμε...

11/09/2017 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά Λουκάνικα χωριάτικα 1 πακέτο (4 τεμ κομμένα ροδέλες) Μανιτάρια λευκά φρέσκα 500 γρ κομμένα Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί διαλυμένο στο μπλέντερ Κριθαράκι μέτριο 1/2 πακέτο Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι Αλάτι - πιπέρι Φύλλο δάφνης 1 τεμ Κεφαλογραβιέρα 100 γρ...

08/09/2017 06:23

Ρύζι

Υλικά: 300 γρ. ρύζι 300 γρ. μπιζέλια 150 γρ. ανθότυρο 50 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαϊντανό άνηθο ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και τα μπιζέλια χωριστά. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι...

07/09/2017 07:04

Back to Top