Κυρίως πιάτο
Σοφιγάδο Λευκαδίτικο

Υλικά

  • 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 330-350 ml καυτό νερό
  • Αλάτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια (1 - 1,1 κιλά), καθαρισμένα και κομμένα... κυδωνάτα
  • 100 ml πετιμέζι


Εκτέλεση

  1. Πάρτε το κρέας και μ' ένα μαχαίρι αφαιρέστε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφήστε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόψτε το σε κομμάτια, περίπου 6x6 εκ. το καθένα. Τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά αν είναι υγρό.
  2. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.
  3. Ρίξτε τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, και σβήστε με το ξίδι. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και προσθέστε τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, δενδρολίβανο και μια πρέζα ζάχαρη, και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να ψηθεί το κρέας για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (έχετε όμως υπόψη σας ότι θα ψηθεί για άλλα 25 λεπτά περίπου όταν προσθέσετε τα κυδώνια). Ελέγχετε το κρέας κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.
  4. Έπειτα, αφαιρέστε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν πέσει μέσα στη σάλτσα) και αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και το πετιμέζι και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα ή κουτάλα. Τα κυδώνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καλυμμένα με τα υγρά του φαγητού για να ψηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα σας, προσθέστε λίγο καυτό νερό. Βάλτε πάλι το καπάκι και αφήστε το κρέας και τα κυδώνια να σιγοψηθούν για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που (όχι με σπάτουλα ή κουτάλα, αλλά κρατώντας την κατσαρόλα απ' τα χερούλια και ανακινώντας την με κυκλικές κινήσεις. Αυτό το κάνετε για να μην διαλυθούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα. Πρέπει να παραμείνουν σε ολόκληρα κομμάτια και να μη λιώσουν).
  5. Ελέγξτε τα κυδώνια έπειτα από 15 λεπτά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να τα δοκιμάσετε και αν είναι πολύ ξινά, να προσθέσετε λίγο παραπάνω πετιμέζι.
  6. Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνει στο στόμα, η σάλτσα να είναι πλούσια και τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε και να μην διαλύονται. Ο σκοπός είναι να προσθέσουν μια διαφορετική υφή στο πιάτο από αυτή του τρυφερού κρέατος.


Σερβίρετε το σοφιγάδο ζεστό με μπόλικο ψωμί για να μαζέψετε όλη την νοστιμότατη σάλτσα του.

Το σοφιγάδο θα είναι ακόμα πιο γευστικό τη δεύτερη μέρα.

Send to Facebook

Όσπρια

Υλικά 400 γρ. φασόλια άσπρα 350 γρ. ζυμαρικά μικρά (κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι κτλ.) 1 ματσάκι σέλινο 1 πράσο 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 80 γρ. μπέικον 850 ml ζωμό κρέατος αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο Εκτέλεση Βράζουμε τα...

20/06/2018 06:44

Ψαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο1 φύλλο δάφνης5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΓια τη σάλτσα150 ml ελαιόλαδο30 ml ξίδι από κρασί2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού1 κουτ. σούπας...

19/06/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

18/06/2018 06:36

Κιμάδες

Υλικά: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/2 κιλό κιμά χοιρινό 2 κόκκινες πιπεριές 2 πράσινες πιπεριές φέτα κρεμμύδι σκόρδο 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ολικής 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαϊντανό κύμινο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά βάζοντας μέσα...

15/06/2018 06:42

Ρύζια

Υλικά: 200 γραμ. ρύζι καρολίνα ή αν βρείτε ρύζι Arborio 5 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες μισό κουτάκι μανιτάρια βασιλικό 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 σκελίδες σκόρδο 50 γραμ. βούτυρο 1 κουταλιά λάδι 1 κύβο λαχανικών 1 ποτηράκι κρασί λευκό Εκτέλεση: Φτιάχνουμε...

14/06/2018 06:36

Σαλάτες

Υλικά 1 kg παντζάρια 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο 1 κ. σούπας γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξύσμα από 1/2 λεμόνι 1 κ. σούπας χυμός λεμονιού 1 κ. σούπας ξύδι 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon 1/4 κ. γλυκού αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1/4 φλ. άνηθος, μαϊντανός και μέντα ψιλοκομμένα 230 

12/06/2018 06:35

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο μπισκότα Morning Coffee (η ποσότητα εξαρτάται από το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε) 1 κ. στραγγιστό γιαούρτι 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα βλάχας τρούφα Εκτέλεση Τοποθετούμε μια σειρά μπισκότα στο πυρέξ.  Χτυπάμε το γιαούρτι με το γάλα καλά.  Ρίχνουμε πάνω από...

11/06/2018 06:27

Πουλερικά

Υλικά φιλέτο στήθος κοτόπουλο 1 κρεμμύδι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο 4 κουταλιές σούπας λεμόνι 1 κουταλιά σούπας σκόρδο Χυμός ντομάτα Λίγη φέτα  αλάτι μαύρο πιπέρι Εκτέλεση Σε μια σακούλα μαριναρίσματος βάζεις μέσα...

08/06/2018 06:37

Λαχανικά

Υλικά: 12 μεγάλες μελιτζάνες 3 αβγά αλάτι, πιπέρι ρίγανη φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψίχα ψωμιού 1/4 φλιτζ. τυρί σκόρδο κρεμμύδι αλεύρι λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε και βράστε τις μελιτζάνες. Πολτοποιήστε τες στο μίξερ. Προσθέστε...

07/06/2018 06:51

Πρωινά

Υλικά: 1 κουτί φύλλο 4 φλιτζ. γάλα 1 φλιτζ. ζάχαρη 3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι 4 αβγά 2 βανίλιες 1 φλιτζ. βούτυρο ζάχαρη άχνη κανέλλα Εκτέλεση: Βάζετε το γάλα να βράσει Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να πήξει Σε ένα μπωλ βάζετε τη ζάχαρη,...

06/06/2018 06:29

Κρεατικά

Υλικά (για 4 μερίδες): 4 μοσχαρίσια φιλέτα 2 κουταλιές πράσινο πιπέρι (κατά προτίμηση απο βαζάκι με άλμη) 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 2 σφηνάκια ουίσκι 4 κουταλιές βούτυρο 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος αλατοπίπερο Εκτέλεση: Βάλτε σε...

05/06/2018 06:48

Καθημερινή κουζίνα

Υλικά: 2 ποτήρια πουργούρι (πλιγούρι) 1/2 ποτήρι φιδέ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο λίγο λάδι αλάτι πιπέρι σάλτσα ντομάτας(1 κουτάκι 70 γρ.) νερό καυτό Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνω λίγο λάδι και τσιγαρίζω ελαφριά το κρεμμύδι. Προσθέτω τον φιδέ να πάρει λίγο...

04/06/2018 06:33

Back to Top