Κυρίως πιάτο
Σοφιγάδο Λευκαδίτικο

Υλικά

  • 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 330-350 ml καυτό νερό
  • Αλάτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια (1 - 1,1 κιλά), καθαρισμένα και κομμένα... κυδωνάτα
  • 100 ml πετιμέζι


Εκτέλεση

  1. Πάρτε το κρέας και μ' ένα μαχαίρι αφαιρέστε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφήστε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόψτε το σε κομμάτια, περίπου 6x6 εκ. το καθένα. Τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά αν είναι υγρό.
  2. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.
  3. Ρίξτε τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, και σβήστε με το ξίδι. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και προσθέστε τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, δενδρολίβανο και μια πρέζα ζάχαρη, και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να ψηθεί το κρέας για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (έχετε όμως υπόψη σας ότι θα ψηθεί για άλλα 25 λεπτά περίπου όταν προσθέσετε τα κυδώνια). Ελέγχετε το κρέας κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.
  4. Έπειτα, αφαιρέστε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν πέσει μέσα στη σάλτσα) και αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και το πετιμέζι και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα ή κουτάλα. Τα κυδώνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καλυμμένα με τα υγρά του φαγητού για να ψηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα σας, προσθέστε λίγο καυτό νερό. Βάλτε πάλι το καπάκι και αφήστε το κρέας και τα κυδώνια να σιγοψηθούν για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που (όχι με σπάτουλα ή κουτάλα, αλλά κρατώντας την κατσαρόλα απ' τα χερούλια και ανακινώντας την με κυκλικές κινήσεις. Αυτό το κάνετε για να μην διαλυθούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα. Πρέπει να παραμείνουν σε ολόκληρα κομμάτια και να μη λιώσουν).
  5. Ελέγξτε τα κυδώνια έπειτα από 15 λεπτά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να τα δοκιμάσετε και αν είναι πολύ ξινά, να προσθέσετε λίγο παραπάνω πετιμέζι.
  6. Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνει στο στόμα, η σάλτσα να είναι πλούσια και τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε και να μην διαλύονται. Ο σκοπός είναι να προσθέσουν μια διαφορετική υφή στο πιάτο από αυτή του τρυφερού κρέατος.


Σερβίρετε το σοφιγάδο ζεστό με μπόλικο ψωμί για να μαζέψετε όλη την νοστιμότατη σάλτσα του.

Το σοφιγάδο θα είναι ακόμα πιο γευστικό τη δεύτερη μέρα.

Send to Facebook

Ρύζι

Υλικά: ρύζι για πιλάφι λουκάνικα Φρανκφούρτης φέτες μπέικον κάρυ ελαιόλαδο αλάτι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι προσθέτοντας το αλάτι. Εγώ βάζω 2 ποτήρια νερό για ένα ποτήρι ρύζι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το μπέικον...

26/05/2017 06:36

Όσπρια

Υλικά 2 κ.σ βούτυρο καρύδας 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 σκ. σκόρδο 2 φλ. μπασμάτι 1/2 φλ. τριμμένη καρύδα 4 φλ. νερό 4-5 σπόρους κακουλέ (κάρδαμο) 2 γαρύφαλλα 2 φλ. φακές βρασμένες αλάτι πιπέρι 1...

25/05/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες 1 μικρό πακέτο ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά λίγο σκόρδο 4 μικρές πατάτες λεμόνι και μαργαρίνη για κάθε πακετάκι αλατοπίπερο Εκτέλεση: Χτυπάμε τις μπριζόλες λίγο να απλώσουν. Τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις τρίβουμε με...

24/05/2017 06:57

Σαλάτες

Υλικά: 1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα 1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο ½ μαρούλι iceberg ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες 2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες αλάτι - πιπέρι Για το dressing: ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

23/05/2017 06:39

Γλυκά

Υλικά 200g γιαούρτι  250 γρ μαργαρίνη 250 γρ ζάχαρη 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 αυγά 1 κτσ μπέικιν πάουντερ  Εκτέλεση Σε ένα μίξερ χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει Προσθέστε το γιαούρτι και ένα προς ένα τα αυγά. Συμπληρώστε...

22/05/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά 200γρ. καθαρισμένες αγκινάρες 200γρ. μανιτάρια 100γρ. πεκορίνο 50γρ. κάπαρη 30γρ. καρύδια 200γρ. αχλάδι 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι 0% 30ml ελαιόλαδο 40ml. χυμό λεμόνι 10 γρ. μαϊντανός 1 σκελίδα σκόρδο Λευκό πιπέρι Αλάτι  Εκτέλεση Κόβουμε...

18/05/2017 06:42

Σαλατικά

Υλικά 1,5 κιλά μέτριες πατάτες 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 200 γρ. μαγιονέζα Ξύσμα από 2 λεμόνια Χυμό από 1 λεμόνι 1 κ.σ. μέλι Αλάτι Πιπέρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί 50 γρ. κάπαρη 50 γρ. ελιές 4 φρ. κρεμμυδάκια 2 κλωνάρια σέλερι ½ ματσάκι μαϊντανό 1...

17/05/2017 06:52

Κρεατικά

Υλικά: ½ κιλό μοσχάρι σπάλα 1 κουτί μανιτάρια 1 ποτήρι κρασί 1 ποτήρι νερό 1 κουταλιά ζάχαρη ½ μπουκάλι λάδι (εγώ θα πρότεινα να βάλετε λιγότερο..) 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ ½ ποτήρι κρασιού στυμμένο λεμόνι 4-5-6 πατάτες σκόρδο, κρεμμύδι (κατά βούληση) αλάτι, πιπέρι,...

16/05/2017 07:01

Ψαρικά

Υλικά 100 γραμμάρια κους κους 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 2 φιλέτα σολωμού 200 γραμμάρια μπρόκολου ελαφρώς τεμαχισμένα χωρίς το κοτσάνι χυμό από 1 λεμόνι σπόρους από μισό ρόδι μισή χούφτα κολοκυθόσπορο 2 γεμάτες χούφτες κάρδαμο ελαιόλαδο και έξτρα φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα

15/05/2017 06:47

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι μωβ ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

11/05/2017 06:44

Πουλερικά

Υλικά: μπουτάκια κοτόπουλου 1 κουτ. σούπας μέλι 1 κουτ. σούπας μουστάρδα 1 κουτ. σούπας σόγια σος Καρύκευμα ΒΒQ Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μπολ και αλείψτε τα μπουτάκια με ένα πινελάκι Αφήστε τα μια μέρα ή μερικές ώρες για να ποτίσει λίγο το κρέας πριν το...

10/05/2017 07:06

Σαλάτα

Υλικά     Τόνο κονσέρβα με λάδι ελιάς     2 κρεμμύδια μικρά     2 αυγά βρασμένα (σφικτά)     1 πατάτα βρασμένη     1 πράσινη πιπεριά     μαγιονέζα (όση θέλετε)     πιπέρι, αλάτι, πάπρικα  Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, τα αυγά, την πατάτα και τα κρεμμύδια (τα κρεμμύδια...

09/05/2017 07:11

Back to Top