Κυρίως πιάτο
Σοφιγάδο Λευκαδίτικο

Υλικά

  • 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 330-350 ml καυτό νερό
  • Αλάτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια (1 - 1,1 κιλά), καθαρισμένα και κομμένα... κυδωνάτα
  • 100 ml πετιμέζι


Εκτέλεση

  1. Πάρτε το κρέας και μ' ένα μαχαίρι αφαιρέστε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφήστε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόψτε το σε κομμάτια, περίπου 6x6 εκ. το καθένα. Τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά αν είναι υγρό.
  2. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.
  3. Ρίξτε τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, και σβήστε με το ξίδι. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και προσθέστε τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, δενδρολίβανο και μια πρέζα ζάχαρη, και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να ψηθεί το κρέας για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (έχετε όμως υπόψη σας ότι θα ψηθεί για άλλα 25 λεπτά περίπου όταν προσθέσετε τα κυδώνια). Ελέγχετε το κρέας κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.
  4. Έπειτα, αφαιρέστε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν πέσει μέσα στη σάλτσα) και αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και το πετιμέζι και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα ή κουτάλα. Τα κυδώνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καλυμμένα με τα υγρά του φαγητού για να ψηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα σας, προσθέστε λίγο καυτό νερό. Βάλτε πάλι το καπάκι και αφήστε το κρέας και τα κυδώνια να σιγοψηθούν για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που (όχι με σπάτουλα ή κουτάλα, αλλά κρατώντας την κατσαρόλα απ' τα χερούλια και ανακινώντας την με κυκλικές κινήσεις. Αυτό το κάνετε για να μην διαλυθούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα. Πρέπει να παραμείνουν σε ολόκληρα κομμάτια και να μη λιώσουν).
  5. Ελέγξτε τα κυδώνια έπειτα από 15 λεπτά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να τα δοκιμάσετε και αν είναι πολύ ξινά, να προσθέσετε λίγο παραπάνω πετιμέζι.
  6. Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνει στο στόμα, η σάλτσα να είναι πλούσια και τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε και να μην διαλύονται. Ο σκοπός είναι να προσθέσουν μια διαφορετική υφή στο πιάτο από αυτή του τρυφερού κρέατος.


Σερβίρετε το σοφιγάδο ζεστό με μπόλικο ψωμί για να μαζέψετε όλη την νοστιμότατη σάλτσα του.

Το σοφιγάδο θα είναι ακόμα πιο γευστικό τη δεύτερη μέρα.

Send to Facebook

Νηστίσιμα

Υλικά 6 κολοκυθάκια τρυφερά (χωρίς πολλούς σπόρους) 350 ml μπίρα αλεύρι όσο πάρει (περίπου 200 γραμ.) αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κουτ. βασιλικό ξερό  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκτέλεση Βάζουμε...

23/02/2018 06:57

Μαγειρική με φρούτα

Υλικά: 12 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες) 700gr. κιμά 1 κρασοπότηρο ρύζι Καρολίνα 1 νεροπότηρο λάδι αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη 1 κρεμμύδι ψιλοκ/νο 1 μήλο τριμμένο στον τρίφτη 1 χούφτα ξανθές σταφίδες 1 χούφτα καρύδια...

22/02/2018 06:35

Νηστίσιμα γλυκά

Υλικά 4 μπανάνες 1 πορτοκάλι το ξύσμα και το χυμό 300 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα 100 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα 2 1/2 κ.σ. κακάο Εκτέλεση Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες και τις χτυπάμε μαζί με το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι. Ζυμώνουμε το μίγμα...

21/02/2018 06:44

Νηστίσιμα

Υλικά 4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.σ ταχίνι 200ml νερό λαχανικά της αρεσκείας σου αλάτι, πιπέρι 1/2 κ.γ baking powder λίγο λάδι για το τηγάνισμα λίγο μαϊντανό Εκτέλεση: Ψιλόκοψε τα λαχανικά σου με τσιγάρισε τα ελαφρώς στο τηγάνι. Αφού τσιγαριστούν βάλτα στην...

20/02/2018 07:01

Νηστίσιμα - Ντιπς

Υλικά: 2 μελιτζάνες 1 κρεμμύδι 1 σκόρδο λιωμένο αλάτι, πιπέρι λάδι ξύδι 1 μικρή ντομάτα 1 πιπεριά Εκτέλεση: Τρυπούμε...

19/02/2018 07:04

Σαλάτες

Υλικά: 1 μερίδα λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο (μόνο το κοτσάνι) Για την σος (2 μερίδες περίπου): 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Λίγο ελαιόλαδο από λιαστές ντομάτες Χυμός ενός λεμονιού 2 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι,...

16/02/2018 06:58

Κρεατικά

Υλικά για 4 άτομα: 3 φιλέτα ψαρονέφρι 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα) 6 πορτοκάλια 2 κλωναράκια δενδρολίβανο 3 φύλλα λουΐζα Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα (στην παραλλαγή) 2 ακτινίδια...

15/02/2018 06:37

Σνακ

Υλικά (για 12 τεμάχια) 1/3 φλ. μισά βερίκοκα αποξηραμένα (περίπου 6) 1 κ.σ. μέλι 1/4 φλ. συν 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου 1/4 φλ. λιναρόσπορος τριμμένος 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι 2/3 φλ. νιφάδες βρόμης 1/4 φλ. κατεψυγμένες αποξηραμένες φράουλες, τριμμένες σε σκόνη (προαιρετικά)

12/02/2018 06:58

Super Foods

Υλικά για τη βάση της πίτσας 400 γρ. κινόα, βρασμένη 1 αβγό 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ανθός αλατιού Θυμάρι και ρίγανη για σπιτική σάλτσα ντομάτας 3 ώριμες ντομάτες 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο 3-4...

09/02/2018 08:52

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια Για τη μαρινάδα: 2 σκ. σκόρδο 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 2 κ.σ. κέτσαπ 1 κ.σ. σόγια sauce 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 1 κ.σ. αλάτι μπόλικο πιπέρι Για τη bbq sauce: (αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές πολύ...

08/02/2018 06:50

Κρεατικά

Υλικά: 400 γρ.τυρί φέτα 300 γρ. κολοκύθι τριμμένο 80 γρ. κρεμμύδι ξερό 4 αυγά 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. ξύδι 8 γρ. αλάτι 5 γρ. πιπέρι άσπρο 150 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνι Για τη σάλτσα: 80 γρ. ψητή πιπεριά Φλωρίνης λιωμένη και ανακατεμένη...

07/02/2018 06:37

Λαδερά

Υλικά: 1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες 1 κιλό πιπεριές πράσινες ½ κιλό κολοκυθάκια χοντρά 3-4 μελιτζάνες στρόγγυλες μικρές ½ κιλό πατάτες 3/4 φλ. λάδι Υλικά για τη γέμιση: ½ κιλό ρύζι για γεμιστά 3 κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη την ψίχα από τις ντομάτες την...

06/02/2018 07:07

Back to Top