Κυρίως πιάτο
Ριζότο με σπανάκι

Υλικά για 6 άτομο
• 400 γρ. ρύζι 
• 300 γρ. σπανάκι φρέσκο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
• ½ μαραθόριζα ψιλοκομμένη
• 1 φλιτζάνι κρασί λευκό (όχι παγωμένο)
• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός
• 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
• αλάτι
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 100 ml κρέμα γάλακτος
• 6 κουτ. της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Για το σερβίρισμα 
φλούδες παρμεζάνας και άνηθος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τo σπανάκι. Το κόβετε σε λωρίδες πάχους 2 δαχτύλων, το βάζετε σε λεκανίτσα και το ζεματάτε με καυτό νερό. Το στραγγίζετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμυδάκι και το φινόκιο για 1'. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το σπανάκι, τον χυμό, το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύετε.

Ρίχνετε το 1/2 του ζωμού των λαχανικών και ανακατεύετε. Όταν τον απορροφήσει, προσθέτετε τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πιει το ριζότο τα περισσότερα υγρά του, και το ρύζι να βράσει αλ ντέντε και να μείνει ζουμερό. Αν θέλετε το ρύζι πιο βρασμένο, συμπληρώνετε με λίγο βραστό νερό και βράζετε για λίγο ακόμη.

Προσθέτετε αλατοπίπερο σύμφωνα με τη γεύση σας, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα, και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 5', σερβίρετε το ριζότο ζεστό σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας με φλούδες παρμεζάνας και ψιλοκομμένο άνηθο.

Send to Facebook

Νηστίσιμα

Υλικά: Μισό μεσαίου μεγέθους λάχανο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδακι μικρό 2 κολοκυθάκια 2 καρότα 1 κούπα (κατεψυγμένο) αρακά 1 κούπα (κατεψυγμένο) καλαμπόκι ρύζι σπυρωτό ή για πιλάφι(2 κούπες περίπου) αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τρίβετε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια...

24/11/2017 06:43

Σούπες

Υλικά: ¼ χοιρινό (η αυθεντική συνταγή λέει παστό) 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 φλιτζάνια βραστές πατάτες σε κύβους 2 φλιτζάνια βραστό νερό 2 φλιτζάνια βρασμένο καλαμπόκι (φρέσκο ή από κονσέρβα) 4 φλιτζάνια ζεστό γάλα αλάτι – πιπέρι πάπρικα μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμύδι για...

23/11/2017 06:51

Κρεατικά

Υλικά: 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες 5 φέτες μπέικον 2 κ.σ. μουστάρδα 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο χυμό από 2 λεμόνια 1 κ.σ. corn flour 1/2 φλυτζάνι γάλα αλάτι πιπέρι ρίγανη ή δεντρολίβανο 2 φύλλα δάφνης ελαιόλαδο Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε...

22/11/2017 07:00

Νηστίμα

Υλικά: 1 κιλό πατάτες 4-5 κρεμμύδια μέτρια 1 φλυτζάνι ντομάτα τριμμένη 1 χούφτα γαλέτα μαϊντανό δυόσμο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε χωρίς να ξανθίνουν. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσαιγαρίζουμε με λάδι, ρίχνουμε...

21/11/2017 08:01

Ζυμαρικά

Υλικά: 250 γραμ. φιλετάκια κοτόπουλου 350 γραμ. πένες 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζωμός κότας Εκτέλεση: Κόβουμε τα φιλετάκια σε μπουκιές. Τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα...

20/11/2017 06:41

Όσπρια

Υλικά: ½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι) 1 κρεμμύδι ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες ½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως) μαϊντανός αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ξεψυρίζουμε και πλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν...

17/11/2017 09:08

Γλυκά

Υλικά 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά 50 γρ. ζάχαρη 60 γρ. βούτυρο αγελάδος  100 ml γάλα 70 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 μπαστουνάκι βανίλια 1 πρέζα αλάτι 7 μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα άχνη...

16/11/2017 07:09

Σούπες

Υλικά (για 6 άτομα): 1½ κιλό διάφορα ψάρια (μπακαλιάρο, τουρνά, κέφαλο, σκορπίδια, χέλια, ροφός, σφυρίδα) 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες 2 καρότα κομμένα σε φέτες  1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι χυμό φρέσκου λεμονιού Εκτέλεση     Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε πρώτα...

15/11/2017 12:49

Σαλάτες

Υλικά: μαρούλι ντομάτες τυρί ροκφόρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 3-4 καρύδια κομμένα σε κομμάτια αλάτι Για την βινεγκρέτ σκόρδου: λάδι ξύδι βαλσάμικο (περίπου μισή ποσότητα από το λάδι) σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο αλατοπίπερο Εκτέλεση: Πλένετε...

14/11/2017 06:31

Πουλερικά

Υλικά (για 2 άτομα): 1 στήθος κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 1/3 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού 1 κουτ. σούπας κάρυ γιαούρτι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Εκτέλεση: Κόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Στη συνέχεια,...

10/11/2017 06:47

Σούπες

Υλικά (για 2 μερίδες): 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες 2 1/2 μπαλίτσες φιδέ (80-90 γρ.) 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού 5 νεροπότηρα νερό 1/2 κ.σ. αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις γαρίδες και όσες είναι τυλιγμένες τις ισιώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε...

09/11/2017 06:36

Πουλερικά

Υλικά: 2 μπούτια κοτόπουλου (καλύτερα συσκευασμένα) χωρίς το κόκκαλο ή στήθος ½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα 1 κρέμα γάλακτος (350 γραμ.) 400 γραμ. τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι κλπ.) 1 αβγό 1 κρεμμυδάκι φρέσκο άνηθο (αρκετό) αλάτι- πιπέρι(αρκετό) μερικές φέτες τυρί του τοστ 5...

08/11/2017 06:34

Back to Top