Γλυκά
Τάρτα Σφολιάτας με Μασκαρπόνε

Υλικά

  • 350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
  • 1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Πραλίνα φουντουκιού
  • 70 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας


Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι και μετά χαράξτε την ελαφρά δημιουργώντας ένα κάδρο. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στο εσωτερικό του κάδρου πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω την ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η ζάχαρη να καραμελώσει. Προσέξτε μην σας αρπάξει.
  4. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  5. Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.
  6. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 600 watts. Αδειάστε τη σοκολάτα σ’ ένα χάρτινο κορνέ
  7. Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγη άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω. Ρίξτε από πάνω μπόλικα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού και χρησιμοποιώντας το κορνέ φτιάξτε παράλληλες γραμμές με την λιωμένη σοκολάτα
  8. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.
Send to Facebook

Νηστίσιμα

Υλικά 6 κολοκυθάκια τρυφερά (χωρίς πολλούς σπόρους) 350 ml μπίρα αλεύρι όσο πάρει (περίπου 200 γραμ.) αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κουτ. βασιλικό ξερό  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκτέλεση Βάζουμε...

23/02/2018 06:57

Μαγειρική με φρούτα

Υλικά: 12 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες) 700gr. κιμά 1 κρασοπότηρο ρύζι Καρολίνα 1 νεροπότηρο λάδι αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη 1 κρεμμύδι ψιλοκ/νο 1 μήλο τριμμένο στον τρίφτη 1 χούφτα ξανθές σταφίδες 1 χούφτα καρύδια...

22/02/2018 06:35

Νηστίσιμα γλυκά

Υλικά 4 μπανάνες 1 πορτοκάλι το ξύσμα και το χυμό 300 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα 100 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα 2 1/2 κ.σ. κακάο Εκτέλεση Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες και τις χτυπάμε μαζί με το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι. Ζυμώνουμε το μίγμα...

21/02/2018 06:44

Νηστίσιμα

Υλικά 4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.σ ταχίνι 200ml νερό λαχανικά της αρεσκείας σου αλάτι, πιπέρι 1/2 κ.γ baking powder λίγο λάδι για το τηγάνισμα λίγο μαϊντανό Εκτέλεση: Ψιλόκοψε τα λαχανικά σου με τσιγάρισε τα ελαφρώς στο τηγάνι. Αφού τσιγαριστούν βάλτα στην...

20/02/2018 07:01

Νηστίσιμα - Ντιπς

Υλικά: 2 μελιτζάνες 1 κρεμμύδι 1 σκόρδο λιωμένο αλάτι, πιπέρι λάδι ξύδι 1 μικρή ντομάτα 1 πιπεριά Εκτέλεση: Τρυπούμε...

19/02/2018 07:04

Σαλάτες

Υλικά: 1 μερίδα λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο (μόνο το κοτσάνι) Για την σος (2 μερίδες περίπου): 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Λίγο ελαιόλαδο από λιαστές ντομάτες Χυμός ενός λεμονιού 2 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι,...

16/02/2018 06:58

Κρεατικά

Υλικά για 4 άτομα: 3 φιλέτα ψαρονέφρι 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα) 6 πορτοκάλια 2 κλωναράκια δενδρολίβανο 3 φύλλα λουΐζα Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα (στην παραλλαγή) 2 ακτινίδια...

15/02/2018 06:37

Σνακ

Υλικά (για 12 τεμάχια) 1/3 φλ. μισά βερίκοκα αποξηραμένα (περίπου 6) 1 κ.σ. μέλι 1/4 φλ. συν 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου 1/4 φλ. λιναρόσπορος τριμμένος 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι 2/3 φλ. νιφάδες βρόμης 1/4 φλ. κατεψυγμένες αποξηραμένες φράουλες, τριμμένες σε σκόνη (προαιρετικά)

12/02/2018 06:58

Super Foods

Υλικά για τη βάση της πίτσας 400 γρ. κινόα, βρασμένη 1 αβγό 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ανθός αλατιού Θυμάρι και ρίγανη για σπιτική σάλτσα ντομάτας 3 ώριμες ντομάτες 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο 3-4...

09/02/2018 08:52

Κρεατικά

Υλικά 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια Για τη μαρινάδα: 2 σκ. σκόρδο 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 2 κ.σ. κέτσαπ 1 κ.σ. σόγια sauce 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 1 κ.σ. αλάτι μπόλικο πιπέρι Για τη bbq sauce: (αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές πολύ...

08/02/2018 06:50

Κρεατικά

Υλικά: 400 γρ.τυρί φέτα 300 γρ. κολοκύθι τριμμένο 80 γρ. κρεμμύδι ξερό 4 αυγά 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. ξύδι 8 γρ. αλάτι 5 γρ. πιπέρι άσπρο 150 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνι Για τη σάλτσα: 80 γρ. ψητή πιπεριά Φλωρίνης λιωμένη και ανακατεμένη...

07/02/2018 06:37

Λαδερά

Υλικά: 1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες 1 κιλό πιπεριές πράσινες ½ κιλό κολοκυθάκια χοντρά 3-4 μελιτζάνες στρόγγυλες μικρές ½ κιλό πατάτες 3/4 φλ. λάδι Υλικά για τη γέμιση: ½ κιλό ρύζι για γεμιστά 3 κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη την ψίχα από τις ντομάτες την...

06/02/2018 07:07

Back to Top