Γλυκά
Τάρτα Σφολιάτας με Μασκαρπόνε

Υλικά

  • 350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
  • 1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Πραλίνα φουντουκιού
  • 70 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας


Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι και μετά χαράξτε την ελαφρά δημιουργώντας ένα κάδρο. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στο εσωτερικό του κάδρου πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω την ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η ζάχαρη να καραμελώσει. Προσέξτε μην σας αρπάξει.
  4. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  5. Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.
  6. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 600 watts. Αδειάστε τη σοκολάτα σ’ ένα χάρτινο κορνέ
  7. Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγη άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω. Ρίξτε από πάνω μπόλικα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού και χρησιμοποιώντας το κορνέ φτιάξτε παράλληλες γραμμές με την λιωμένη σοκολάτα
  8. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.
Send to Facebook

Όσπρια

Υλικά 400 γρ. φασόλια άσπρα 350 γρ. ζυμαρικά μικρά (κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι κτλ.) 1 ματσάκι σέλινο 1 πράσο 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 80 γρ. μπέικον 850 ml ζωμό κρέατος αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο Εκτέλεση Βράζουμε τα...

20/06/2018 06:44

Ψαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο1 φύλλο δάφνης5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΓια τη σάλτσα150 ml ελαιόλαδο30 ml ξίδι από κρασί2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού1 κουτ. σούπας...

19/06/2018 06:33

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. βούτυρο 200 γρ. Φαρίνα  4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ 3-4 ροδάκινα Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη Φαρίνα, το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να μαλακώσει) και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία...

18/06/2018 06:36

Κιμάδες

Υλικά: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/2 κιλό κιμά χοιρινό 2 κόκκινες πιπεριές 2 πράσινες πιπεριές φέτα κρεμμύδι σκόρδο 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ολικής 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαϊντανό κύμινο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά βάζοντας μέσα...

15/06/2018 06:42

Ρύζια

Υλικά: 200 γραμ. ρύζι καρολίνα ή αν βρείτε ρύζι Arborio 5 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες μισό κουτάκι μανιτάρια βασιλικό 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 σκελίδες σκόρδο 50 γραμ. βούτυρο 1 κουταλιά λάδι 1 κύβο λαχανικών 1 ποτηράκι κρασί λευκό Εκτέλεση: Φτιάχνουμε...

14/06/2018 06:36

Σαλάτες

Υλικά 1 kg παντζάρια 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο 1 κ. σούπας γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξύσμα από 1/2 λεμόνι 1 κ. σούπας χυμός λεμονιού 1 κ. σούπας ξύδι 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon 1/4 κ. γλυκού αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1/4 φλ. άνηθος, μαϊντανός και μέντα ψιλοκομμένα 230 

12/06/2018 06:35

Γλυκά

Υλικά 1 πακέτο μπισκότα Morning Coffee (η ποσότητα εξαρτάται από το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε) 1 κ. στραγγιστό γιαούρτι 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα βλάχας τρούφα Εκτέλεση Τοποθετούμε μια σειρά μπισκότα στο πυρέξ.  Χτυπάμε το γιαούρτι με το γάλα καλά.  Ρίχνουμε πάνω από...

11/06/2018 06:27

Πουλερικά

Υλικά φιλέτο στήθος κοτόπουλο 1 κρεμμύδι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο 4 κουταλιές σούπας λεμόνι 1 κουταλιά σούπας σκόρδο Χυμός ντομάτα Λίγη φέτα  αλάτι μαύρο πιπέρι Εκτέλεση Σε μια σακούλα μαριναρίσματος βάζεις μέσα...

08/06/2018 06:37

Λαχανικά

Υλικά: 12 μεγάλες μελιτζάνες 3 αβγά αλάτι, πιπέρι ρίγανη φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψίχα ψωμιού 1/4 φλιτζ. τυρί σκόρδο κρεμμύδι αλεύρι λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε και βράστε τις μελιτζάνες. Πολτοποιήστε τες στο μίξερ. Προσθέστε...

07/06/2018 06:51

Πρωινά

Υλικά: 1 κουτί φύλλο 4 φλιτζ. γάλα 1 φλιτζ. ζάχαρη 3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι 4 αβγά 2 βανίλιες 1 φλιτζ. βούτυρο ζάχαρη άχνη κανέλλα Εκτέλεση: Βάζετε το γάλα να βράσει Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να πήξει Σε ένα μπωλ βάζετε τη ζάχαρη,...

06/06/2018 06:29

Κρεατικά

Υλικά (για 4 μερίδες): 4 μοσχαρίσια φιλέτα 2 κουταλιές πράσινο πιπέρι (κατά προτίμηση απο βαζάκι με άλμη) 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 2 σφηνάκια ουίσκι 4 κουταλιές βούτυρο 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος αλατοπίπερο Εκτέλεση: Βάλτε σε...

05/06/2018 06:48

Καθημερινή κουζίνα

Υλικά: 2 ποτήρια πουργούρι (πλιγούρι) 1/2 ποτήρι φιδέ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο λίγο λάδι αλάτι πιπέρι σάλτσα ντομάτας(1 κουτάκι 70 γρ.) νερό καυτό Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνω λίγο λάδι και τσιγαρίζω ελαφριά το κρεμμύδι. Προσθέτω τον φιδέ να πάρει λίγο...

04/06/2018 06:33

Back to Top