Γλυκά
Τάρτα Σφολιάτας με Μασκαρπόνε

Υλικά

  • 350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
  • 1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Πραλίνα φουντουκιού
  • 70 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας


Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι και μετά χαράξτε την ελαφρά δημιουργώντας ένα κάδρο. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στο εσωτερικό του κάδρου πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω την ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η ζάχαρη να καραμελώσει. Προσέξτε μην σας αρπάξει.
  4. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  5. Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.
  6. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 600 watts. Αδειάστε τη σοκολάτα σ’ ένα χάρτινο κορνέ
  7. Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγη άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω. Ρίξτε από πάνω μπόλικα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού και χρησιμοποιώντας το κορνέ φτιάξτε παράλληλες γραμμές με την λιωμένη σοκολάτα
  8. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.
Send to Facebook

Ντιπς

Υλικά 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (250 ml) 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (250 ml) 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας χυμό από ½ λεμόνι (και βλέπουμε...) 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι άσπρο πιπέρι (γιατί οι άσπρες σάλτσες θέλουν άσπρο πιπέρι!) προαιρετικά ψιλοκομμένα μυρωδικά...

22/09/2017 06:39

Γλυκά

Υλικά: Με γάλα: 500 ml γάλα 125 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 4 κρόκοι αυγών 1 ολόκληρο αυγό 1 κουταλιά κονιάκ Με κρέμα: 600 γρ. Φρέσκια κρέμα 1/2 φλυντζάνι ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 1 κουταλιά κονιάκ Εκτέλεση: Χτυπάτε...

21/09/2017 07:03

Ζυμαρικά

Υλικά: 1 πακέτο 500 γραμ. ταλιατέλες δίχρωμες 200gr κεφαλογραβιέρα 200gr ρεγκάτο 200gr χαλλούμι 200gr γκούντα 6-7 φέτες μπέικον 1 κονσέρβα μικρή μανιτάρια τεμαχισμένα έτοιμη μπεσαμέλ 2 κουτ. σούπας βούτυρο Εκτέλεση Βράζουμε και σουρώνουμε τις ταλιατέλες και...

20/09/2017 06:40

Πουλερικά

Υλικά: 6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο 1/4 κούπα ελαιόλαδο 1/4 κούπα χυμό λεμονιού 2 κουταλιές γούστερ σος 2 κουταλιές σόγια σος 2 κουταλάκια ρίγανη 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κουταλάκι κόκκους ροζ πιπεριού 3-4 φυλλαράκια ροζμαρι  αλάτι Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε...

19/09/2017 06:53

Ψαρικά

Υλικά 4 φιλέτα σολομού 1 κουταλιά της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν χυμό από 1/2 λεμόνι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα αντικολλητικό...

18/09/2017 07:05

Ψαρικά

Υλικά 5-6 μεγάλα κομμάτια μπακαλιάρου (παστό ή κατεψυγμένο) 3 μεγάλες πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά 2 σκελίδες σκόρδο Χυμό από 4 μεγάλες ντομάτες 2 κουτ. γλ. Πελτέ 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Ελάχιστο αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Αν...

16/09/2017 06:47

Σνακ

Yλικά (για 6-8 muffins) 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 100γρ καρότο, τριμμένο 100γρ κολοκυθάκια, τριμμένα και στραγγισμένα 2 κ.σ φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος 250 γρ τυρί EDAM σε μικρά κυβάκια 180ml γάλα 2 αυγά 110ml ελαιόλαδο Αλάτι

15/09/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι πλιγούρι 1 κρεμμυδάκι [προαιρετικά] 2 ντομάτες 2 πιπεριές πράσινες 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές 1 ποτήρι ταχίνι αλάτι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι με 2 ποτήρια ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τις ντομάτες,...

14/09/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά: 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη 3 μήλα 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα 1 φλυτζάνι καρύδια 1/2 βιτάμ 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από λεμόνι 4 αυγά Εκτέλεση: Προθερμαίνετε...

12/09/2017 06:33

Σνακ

Υλικά 250ml σπορέλαιο 125ml ζιβανία 60gr ζάχαρη 120gr αλεύρι 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα 1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα 100 γραμμάρια σουσάμι Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα κι ανακατεύουμε...

11/09/2017 06:33

Ζυμαρικά

Υλικά Λουκάνικα χωριάτικα 1 πακέτο (4 τεμ κομμένα ροδέλες) Μανιτάρια λευκά φρέσκα 500 γρ κομμένα Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί διαλυμένο στο μπλέντερ Κριθαράκι μέτριο 1/2 πακέτο Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι Αλάτι - πιπέρι Φύλλο δάφνης 1 τεμ Κεφαλογραβιέρα 100 γρ...

08/09/2017 06:23

Ρύζι

Υλικά: 300 γρ. ρύζι 300 γρ. μπιζέλια 150 γρ. ανθότυρο 50 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαϊντανό άνηθο ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και τα μπιζέλια χωριστά. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι...

07/09/2017 07:04

Back to Top