Γλυκά
Τάρτα Σφολιάτας με Μασκαρπόνε

Υλικά

  • 350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
  • 1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Πραλίνα φουντουκιού
  • 70 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας


Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι και μετά χαράξτε την ελαφρά δημιουργώντας ένα κάδρο. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στο εσωτερικό του κάδρου πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω την ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η ζάχαρη να καραμελώσει. Προσέξτε μην σας αρπάξει.
  4. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  5. Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.
  6. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 600 watts. Αδειάστε τη σοκολάτα σ’ ένα χάρτινο κορνέ
  7. Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγη άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω. Ρίξτε από πάνω μπόλικα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού και χρησιμοποιώντας το κορνέ φτιάξτε παράλληλες γραμμές με την λιωμένη σοκολάτα
  8. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.
Send to Facebook

Ρύζι

Υλικά: ρύζι για πιλάφι λουκάνικα Φρανκφούρτης φέτες μπέικον κάρυ ελαιόλαδο αλάτι Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι προσθέτοντας το αλάτι. Εγώ βάζω 2 ποτήρια νερό για ένα ποτήρι ρύζι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το μπέικον...

26/05/2017 06:36

Όσπρια

Υλικά 2 κ.σ βούτυρο καρύδας 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 σκ. σκόρδο 2 φλ. μπασμάτι 1/2 φλ. τριμμένη καρύδα 4 φλ. νερό 4-5 σπόρους κακουλέ (κάρδαμο) 2 γαρύφαλλα 2 φλ. φακές βρασμένες αλάτι πιπέρι 1...

25/05/2017 06:39

Κρεατικά

Υλικά: 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες 1 μικρό πακέτο ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά λίγο σκόρδο 4 μικρές πατάτες λεμόνι και μαργαρίνη για κάθε πακετάκι αλατοπίπερο Εκτέλεση: Χτυπάμε τις μπριζόλες λίγο να απλώσουν. Τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις τρίβουμε με...

24/05/2017 06:57

Σαλάτες

Υλικά: 1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα 1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο ½ μαρούλι iceberg ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες 2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες αλάτι - πιπέρι Για το dressing: ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

23/05/2017 06:39

Γλυκά

Υλικά 200g γιαούρτι  250 γρ μαργαρίνη 250 γρ ζάχαρη 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 αυγά 1 κτσ μπέικιν πάουντερ  Εκτέλεση Σε ένα μίξερ χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει Προσθέστε το γιαούρτι και ένα προς ένα τα αυγά. Συμπληρώστε...

22/05/2017 07:05

Σαλάτες

Υλικά 200γρ. καθαρισμένες αγκινάρες 200γρ. μανιτάρια 100γρ. πεκορίνο 50γρ. κάπαρη 30γρ. καρύδια 200γρ. αχλάδι 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι 0% 30ml ελαιόλαδο 40ml. χυμό λεμόνι 10 γρ. μαϊντανός 1 σκελίδα σκόρδο Λευκό πιπέρι Αλάτι  Εκτέλεση Κόβουμε...

18/05/2017 06:42

Σαλατικά

Υλικά 1,5 κιλά μέτριες πατάτες 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 200 γρ. μαγιονέζα Ξύσμα από 2 λεμόνια Χυμό από 1 λεμόνι 1 κ.σ. μέλι Αλάτι Πιπέρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί 50 γρ. κάπαρη 50 γρ. ελιές 4 φρ. κρεμμυδάκια 2 κλωνάρια σέλερι ½ ματσάκι μαϊντανό 1...

17/05/2017 06:52

Κρεατικά

Υλικά: ½ κιλό μοσχάρι σπάλα 1 κουτί μανιτάρια 1 ποτήρι κρασί 1 ποτήρι νερό 1 κουταλιά ζάχαρη ½ μπουκάλι λάδι (εγώ θα πρότεινα να βάλετε λιγότερο..) 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ ½ ποτήρι κρασιού στυμμένο λεμόνι 4-5-6 πατάτες σκόρδο, κρεμμύδι (κατά βούληση) αλάτι, πιπέρι,...

16/05/2017 07:01

Ψαρικά

Υλικά 100 γραμμάρια κους κους 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 2 φιλέτα σολωμού 200 γραμμάρια μπρόκολου ελαφρώς τεμαχισμένα χωρίς το κοτσάνι χυμό από 1 λεμόνι σπόρους από μισό ρόδι μισή χούφτα κολοκυθόσπορο 2 γεμάτες χούφτες κάρδαμο ελαιόλαδο και έξτρα φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα

15/05/2017 06:47

Ρύζι

Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 1 κύβο ζωμό λαχανικών λίγο λάδι 1 κρεμμύδι μωβ ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον 1/2 ποτήρι mix vegetables 1/2 ποτήρι μανιτάρια αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρω το μπέικον, τα μανιτάρια, τα διάφορα λαχανικά και το κρεμμύδι. Προσθέτω...

11/05/2017 06:44

Πουλερικά

Υλικά: μπουτάκια κοτόπουλου 1 κουτ. σούπας μέλι 1 κουτ. σούπας μουστάρδα 1 κουτ. σούπας σόγια σος Καρύκευμα ΒΒQ Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μπολ και αλείψτε τα μπουτάκια με ένα πινελάκι Αφήστε τα μια μέρα ή μερικές ώρες για να ποτίσει λίγο το κρέας πριν το...

10/05/2017 07:06

Σαλάτα

Υλικά     Τόνο κονσέρβα με λάδι ελιάς     2 κρεμμύδια μικρά     2 αυγά βρασμένα (σφικτά)     1 πατάτα βρασμένη     1 πράσινη πιπεριά     μαγιονέζα (όση θέλετε)     πιπέρι, αλάτι, πάπρικα  Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, τα αυγά, την πατάτα και τα κρεμμύδια (τα κρεμμύδια...

09/05/2017 07:11

Back to Top