Πουλερικά
Γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά:
1 γαλοπούλα

Για τη μαρινάτα:

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση:

  • 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).

Περαιτέρω διευκρινίσεις....
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,

  • δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
    Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί.
  • δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.

Ένας τρόπος για να δούμε αν ψήθηκε η γαλοπούλα είναι να τρυπήσουμε το μπουτάκι της ή το στήθος της και, αν δε βγάζει υγρά, τότε είναι ψημένη.

Send to Facebook

Γλυκά

Υλικά     1/2 κιλο φύλλο κρούσταϛ     1 ποτήρι νερου (κλασικο ψηλό) ζάχαρη     1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο     1 ποτήρι...

20/01/2017 06:39

Κυρίως πιάτο

Υλικά 5 πατάτες 90 γρ. πανσέτα 90 γρ. τυρί κρέμα 120 ml. γάλα 200 γρ. ξινόγαλο 60 γρ. βούτυρο λιωμένο Αλάτι 1 κ.γ. 110 γρ. blue cheese...

19/01/2017 07:01

Γλυκά

Υλικά 75 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο 100 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια 100 γραμμάρια...

18/01/2017 06:38

Ορεκτικά

Υλικά 2 μεγάλους κρίθινους ντάκους λίγο ελαιόλαδο λίγο ξύδι λευκό λίγο δυόσμο λίγες ελιές 2...

17/01/2017 06:38

Σνακ

Υλικά για 10 καλτσόνε 2 φύλλα ζύμης κουρού Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα χόρτα( ζόχοι, βρούβες, ραδίκια) 1 φλιτζάνι...

16/01/2017 06:36

Γλυκά

Υλικά 200 γρ. σαβαγιάρ 3 αυγά χωριστά κρόκους – ασπράδια σε μαρέγκα 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε 4 κουταλιές ζάχαρη χτυπημένη...

13/01/2017 06:34

Γλυκά

Υλικά Για την κρέμα 450 γραμμάρια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 15 γραμμάρια...

12/01/2017 07:11

Σνακ

Υλικά 5 αυγά 1/2 κιλό τυρί 1 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 1 πράσο 750 gr σπανάκι Αλάτι Πιπέρι 4...

11/01/2017 06:47

Γλυκά

Υλικά  Αλεύρι: 2 κούπες Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη:...

10/01/2017 06:43

Όσπρια

Υλικά για 6 μερίδες: 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο) 1 ματσάκι...

09/01/2017 07:09

Ασιατική κουζίνα

Υλικά (6-8 άτομα) 1 κιλό στήθος κοτόπουλο (μπορεί να χρημοποιήσεται ότι κρέας θέλετε!) 700gr καρύδια ½ ποτήρι χυμό από ρόδι 2 κρεμμύδια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ¼ κ.τ. turmeric (κουρκούμη) 4 κ.σ. φυτικό λάδι

06/01/2017 07:10

Ζυμαρικά

Υλικά 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο  2 συσκευασίες φρέσκα ζυμαρικά όπως ραβιόλια ή τορτελλίνια  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 4-5 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο 

05/01/2017 06:50

Back to Top