Πουλερικά
Γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά:
1 γαλοπούλα

Για τη μαρινάτα:

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση:

  • 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).

Περαιτέρω διευκρινίσεις....
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,

  • δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
    Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί.
  • δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.

Ένας τρόπος για να δούμε αν ψήθηκε η γαλοπούλα είναι να τρυπήσουμε το μπουτάκι της ή το στήθος της και, αν δε βγάζει υγρά, τότε είναι ψημένη.

Send to Facebook

Ζυμαρικά

Υλικά 500 γρ. ρικότα 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι, κομμένα 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο 6 φύλλα φρέσκα λαζάνια 500ml κόκκινη σάλτσα 50 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° Βάζουμε...

23/03/2017 06:46

Ζυμαρικά

Υλικά      1 ντομάτα pumaro     1 ντομάτα πελτέ     1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών     ρίγανη, αλάτι, πιπέρι     λάδι βασιλικού ή ελαιόλαδο     μανιτάρια (κονσέρβας)     μακαρόνια της αρεσκείας σας   Εκτέλεση Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά για...

22/03/2017 06:30

Γλυκά

Υλικά: ½ κούπα (περίπου 200 γραμ.) κεφαλογραβιέρα 1 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν 1 κούπα γιαούρτι απλό 3 αβγά (χωρισμένα κρόκους- ασπράδια) 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ λίγο γάλα εβαπορέ Εκτέλεση: Χτυπάμε σ'ένα μπολ τα υλικά: αλεύρι-...

21/03/2017 06:39

Κυρίως πιάτο

Υλικά 4 σνίτσελ χοιρινά μετρίου μεγέθους 2 αυγά 1/2 φλυτζάνι γάλα μουστάρδα φρυγανιά τυρί τριμμένο ελαιόλαδο ρίγανη Εκτέλεση Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. προσθέτουμε λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο τυρί(προαιρετικά). Βάζουμε σε ένα μπολ...

20/03/2017 07:07

Λαδερά

Υλικά για 6 άτομα: 1 κιλό σπανάκι κομμένο 1 φλ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο 1 ματσάκι άνηθο ψιλ/νο 1 φλ. ρύζι χυμό 2 λεμονιών 3 ποτήρια νερό ζεστό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να ξανθύνει. Προσθέτουμε άνηθο και σπανάκι και τα αχνίζουμε Ρίχνουμε...

17/03/2017 07:06

Γλυκά

Υλικά      2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.     2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ     1/2 φλ. ζάχαρη     1 φλ. φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή κατεψυγμένα (μήλα, φρούτα του δάσους, σταφίδες κ.λπ.)     2/3 φλ. γάλα     1/2 πλάκα βούτυρο λιωμένο και χλιαρό     1 αυγό μεγάλο ελαφρά χτυπημένο   Εκτέλεση Προθερμαίνουμε...

16/03/2017 06:44

Κυρίως πιάτο

Υλικά συνταγής 3 φέτες μπέικον 2 σκελίδες σκόρδο 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη 1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 1.700 γραμμ 1 κιλό πατάτες 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί 1 δαφνόφυλλο Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση  Ψιλοκόβουμε...

15/03/2017 06:39

Σαλατες

Υλικά     1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα     1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο     ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες     2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες     αλάτι - πιπέρι Για το dressing     ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω...

14/03/2017 06:43

Γλυκά

Υλικά Για τη βάση 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 100 γρ. γάλα για την κρέμα 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια 2 λίτρα γάλα 180 γρ. ζάχαρη Για την επιφάνεια και τη διακόσμηση: 1 φακελάκι ζελέ φράουλα λίγες φράουλες  Εκτέλεση Παίρνουμε ένα...

13/03/2017 06:41

Κυρίως πιάτο

Υλικά (για 2 άτομα)     κοτόπουλο στήθος (500γρ)     1 κόκκινη πιπεριά     μισό κουτί μανιτάρια πλευρώτους     3 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια     2 σκελίδες σκόρδου     σόγια σος     κορν φλάουρ     1 κουταλιά μέλι     1 κουταλιά σουσάμι     1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

10/03/2017 07:09

Γλυκά

Υλικά 200 γραμ. γάλα 70 γραμ. ζάχαρη 3 φύλλα ζελατίνης 1 βανίλια 300 γραμ. κρέμα γάλακτος Εκτέλεση Βράζετε το γάλα και μόλις κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά. Έχετε μουσκέψει τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει. Ρίχνετε τη ζελατίνα, τη ζάχαρη,την βανίλια,την κρεμά...

09/03/2017 07:05

Κρεατικά

Υλικά(για 4-6 μερίδες): 200 gr κρεμμύδια 850 gr χοιρινό ψαχνό κομμένο σε κύβους ½ ματσάκι μαϊντανό 40 gr βούτυρο 250 ml λευκό κρασί 1½ κιλό σέλινο(με κοτσάνια και φύλλα) 2 αυγά χυμός ενός λεμονιού Εκτέλεση: Πλένετε το κρέας και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε...

08/03/2017 06:35

Back to Top