Πουλερικά
Γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά:
1 γαλοπούλα

Για τη μαρινάτα:

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση:

  • 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).

Περαιτέρω διευκρινίσεις....
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,

  • δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
    Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί.
  • δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.

Ένας τρόπος για να δούμε αν ψήθηκε η γαλοπούλα είναι να τρυπήσουμε το μπουτάκι της ή το στήθος της και, αν δε βγάζει υγρά, τότε είναι ψημένη.

Send to Facebook

Όσπρια

Υλικά 1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα 1 μεγάλο κρεμμύδι 5-6 κλωναράκια μαϊντανού 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί αλάτι πιπέρι 2 κουταλιές της σούπας κουκουναρόσποροι 4 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα Εκτέλεση  Ξεπλύνετε...

26/02/2017 08:31

Ντιπς

Υλικά: 100 γρ. ταραμά (άσπρο ή κόκκινο)  2 σκελίδες σκόρδο  1 ποτήρι ελαιόλαδο   1 λεμόνι τον χυμό  ψίχα απο 1/2  κιλό άσπρο ψωμί μπαγιάτικο  1 1/2 ποτήρι νερό  Σουμάκι (προαιρετικό)    Εκτέλεση:

25/02/2017 10:28

Γλυκό

Υλικά 120γρ. αλεύρι 35γρ. κακάο 200γρ. ζάχαρη 1/2 κ.γ. μπέικιν 1/4 κ.γ. σόδα 1 αυγό 95γρ. γάλα 90γρ. ζεστό νερό με 1κ.γ. καφέ 1,5 κ.σ. αραβοσιτέλαιο 1 βανίλα σε σκόνη(ή 1.κ.γ. εσάνς βανίλιας) Εκτέλεση Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες...

24/02/2017 07:07

Κυρίως πιάτο

Υλικά (4 άτομα) 400 γρ.μοσχαρίσιο κρέας 2 ξερά κρεμμύδια 2 καρότα 1 φλιτζάνι μπουκετάκια μπρόκολου 2 κουτ. της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 4 κουτ. της σούπας σόγια σος ¼ του φλιτζανιού σησαμέλαιο ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Κόβετε...

23/02/2017 07:04

Γλυκά

Υλικά 8 αβγά χωριστά 1 κούπα ζάχαρη 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος Lacta (σε θερμοκρασία δωματίου) 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 βούτυρο   Εκτέλεση Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν...

22/02/2017 06:59

Γλυκά

Υλικά 1 λίτρο φρέσκο γάλα 5 αυγά 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο 1 βανίλια άρωμα Φυτίνη για τα φύλλα Φύλλο κρούστας 1 ποτήρι νερό 2 ποτήρια ζάχαρη 1 φλούδα λεμόνι 1 ξύλο κανέλα  1 βανίλια άρωμα   Εκτέλεση Στρώνουμε...

20/02/2017 07:07

Κρεατικά

Υλικά (για 2 άτομα) ½ κιλό μοσχάρι 1 κούπα κρέμα γάλακτος 1 ποτήρι μαυροδάφνη 1 μέτριο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1/3 κούπας ελαιόλαδο 2 κούπες ρύζι σπυρωτό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα   Εκτέλεση Παίρνουμε το μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια...

17/02/2017 06:35

Γλυκά

Υλικά για μία κούπα καφέ: 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.σ. ζάχαρη 2 κ.σ. κακάο 1 αυγό 3 κ.σ. γάλα 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ¼ κ.γ. βανίλια 1 κούπα για το σερβίρισμα Εκτέλεση Ρίχνουμε στη κούπα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια και το αυγό και ανακατεύουμε...

16/02/2017 07:08

Κυρίως πιάτο

Υλικά 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα 120 ml ελαιόλαδο 2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί 7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 2 κλωνάρια...

15/02/2017 06:58

Θαλασσινά

Υλικά 500 γρ. καλαμαράκια  500 γρ. χταπόδι  5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 2-3 σταγόνες ταμπάσκο αλάτι  φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλεύρι για το τηγάνισμα λάδι για το τηγάνισμα Εκτέλεση Καθαρίζετε...

14/02/2017 07:06

Κυρίως πιάτο

Υλικά 3 φιλετάκια κοτόπουλο 1 πράσινη πιπεριά 1 κρεμμύδι 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες  λίγη τριμμένη μοτσαρέλα  1 ποτηράκι μαυροδάφνη λίγη ζάχαρη  1 πακέτο ταλιατέλες λίγο βασιλικός αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Τεμαχίζουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου...

13/02/2017 06:58

Γλυκά

Υλικά 250γρ βούτυρο 250γρ κουβερτούρα 2 ½ πακέτα μπισκότα πτι-μπερ 1 ποτήρι νερό 1 ποτήρι ζάχαρη ½ φλιτζάνι κονιάκ Τρούφα χρωματιστή Χαρτάκια για τρουφάκια Εκτέλεση Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε ένα μεγάλο...

11/02/2017 06:55

Back to Top