Απαντήσεις από κλινική ψυχολόγο
Γιατί οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;

«Είμαι μόνη και οι περισσότερες φίλες μου, μου λένε ότι οι άνδρες με φοβούνται γιατί δείχνω πολύ δυναμική γυναίκα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι μπορεί να ισχύει; Τι φοβάται ο άνδρας στη δυναμική γυναίκα;»

Απαντά για το www.boro.gr η Ψυχολόγος Aσημίνα Κουλουκούρη

 

Καταρχάς, προσοχή στις παρέες που κάνετε (αστειεύομαι φυσικά), κατά δεύτερον χρειάζεται να εξετάσετε μερικά πραγματάκια, πριν αρχίσετε να φοβάστε και καταλήξετε σε μια τέτοια γενίκευση.

Ας αρχίσουμε με το τι σημαίνει πραγματικά «δυναμική γυναίκα».

Αυτός ο όρος έχει το δυναμικό στοιχείο μέσα του, αλλά και το γυναικείο, και αυτό σημαίνει, ότι μια γυναίκα έχει να εξισορροπήσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνήθως, χωρίς παράλληλα να υποφέρει το ένα από τα δύο κομμάτια της, είτε αυτό είναι η θηλυκότητα της, είτε είναι ο δυναμισμός της.

Μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα», συνήθως έχει μια δική της δουλειά ή διευθύνει προσωπικό ή έχει μια υψηλή θέση ή είναι σε μια θέση ισχύος γενικότερα ή είναι σε καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι ο περίγυρος της τουλάχιστον, και επίσης, προσπαθεί πάρα πολύ σε σχέση με άλλες γυναίκες πράγμα που μπορεί να προκαλεί και φθόνο σε ορισμένες που δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Έχει τα χρήματα της, που τα διαχειρίζεται σχετικά καλά και μια προσωπική ζωή λιγότερο ή περισσότερο πλούσια. Μπορεί να έχει και παιδιά η να είναι παντρεμένη φυσικά, και τότε είναι και δυναμική μητέρα και σύζυγος. Αλλά πριν πάμε εκεί ας δούμε μια άλλη κατηγορία: την «δήθεν δυναμική γυναίκα» πρώτα.

1. Η πρώτη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» μπορεί να έχει τα παραπάνω μεν, αλλά μαζί με αυτά να έχει και έναν πολύ έντονο και αγενή χαρακτήρα. Δηλαδή μπορεί να φωνάζει, να προσπαθεί να επιβληθεί σε όλους ή να είναι κακότροπη. Αυτό δεν είναι στην ουσία καθόλου δυναμικό, είναι μάλλον προβληματικό σαν συμπεριφορά και κρύβει αδούλευτα συμπλέγματα κατωτερότητας. Έχει συνήθως την τάση να υποτιμάει τους άλλους ή να φέρεται βίαια ή απότομα. Μπορεί να είναι επίσης υπερβολικά απασχολημένη, έχοντας χτίσει έναν τοίχο από δραστηριότητες στον χρόνο της, οι οποίες πραγματικά αφήνουν ελάχιστο χρόνο και για την ίδια και για ένα ραντεβού και πολύ περισσότερο για μια σχέση.

2. Η δεύτερη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» είναι να είναι δυναμική στα επαγγελματικά της αποκλειστικά, αλλά στα προσωπικά της να τα κάνει θάλασσα, τρέχοντας πίσω από άνδρες απεγνωσμένα, φλερτάροντας απροκάλυπτα δημόσια, υποκύπτοντας σε ραντεβού της τελευταίας στιγμής ή σε περιστασιακό σεξ για να μην χάσει κάποιον. Γενικά δηλαδή να μην βάζει υγιή όρια και να μην προκαλεί τον σεβασμό ενός άνδρα.

Οι παραπάνω βερσιόν που συχνά χαρακτηρίζονται από τον περίγυρο τους ως «δυναμικές γυναίκες» ενώ δεν είναι, απωθούν συγκεκριμένο κοινό ανδρών. Η πρώτη απωθεί σχεδόν κάθε άνδρα και δημιουργεί έναν τοίχο που δεν έχει κάνεις όρεξη να ξεπεράσει. Η δεύτερη λόγω της έλλειψης αυτοσεβασμού, όσο όμορφη και πετυχημένη κι αν είναι δεν καταφέρνει να έχει, πάρα συντρόφους που δε την σέβονται και την εκμεταλλεύονται ή την χρησιμοποιούν.

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει «πραγματικά δυναμική γυναίκα».

Η πραγματική γυναίκα που είναι δυναμική, έχει πολύ σαφή όρια, έχει βελούδινο τρόπο που μιλά, αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικά σταθερή στα όρια της κι έτσι, ένας επίσης πραγματικός άνδρας, θα χρειαστεί να παλέψει για να την κατακτήσει, αλλά με ωραίο και ευχάριστο γι’ αυτόν τρόπο. Είναι ευγενική και θηλυκή εκεί που χρειάζεται, και το δείχνει χωρίς να φοβάται και ξέρει να αναγνωρίζει τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός άνδρα μακροπρόθεσμα γιατί έχει μια εμπειρία ζωής. Επειδή είναι ώριμη ψυχικά, ένας άνδρας χρειάζεται να πάει σιγά-σιγά για να μπει στην ζωή της, γιατί δεν θα αναβάλει κανένα δείπνο με τις φίλες της, όταν αυτός έχει ξαφνικά ελεύθερο χρόνο. Είναι απασχολημένη με τη ζωή της και σέβεται την οικογένεια και τους φίλους της που την στηρίζουν εδώ και χρόνια. Ένας άνδρας λοιπόν, χρειάζεται να της αποδείξει την αξία του, με υπομονή και επιμονή, σταθερότητα και σεβασμό για να την απολαύσει και να γίνει μια τέτοια γυναίκα κομμάτι της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αναγνωρίσει τις ικανότητες και την αξία μιας τέτοιας γυναίκας ο ίδιος καταρχάς.

Οι άνδρες που θα βρουν απωθητική μια τέτοια γυναίκα, είναι συνήθως όσοι έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επειδή δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, θέλουν μια γρήγορη επιβεβαίωση από εσάς, όπως το να μιλάτε συνέχεια στα τηλεφωνά, σαν να έχετε ομφάλιο λώρο από το ένα ακουστικό στο άλλο, να βλέπεστε συνέχεια και να γίνει γρήγορα η σεξουαλική πράξη για να επιβεβαιωθούν. Μια γυναίκα τέτοιου είδους έχει μεν χρόνο για κάποιο τηλέφωνο, αλλά κυρίως θα την δείτε στα ραντεβού μαζί της, έχει κι αλλά να κάνει και δεν βάζει προτεραιότητα έναν άγνωστο άνδρα με τον οποίο δεν είναι σοβαρά δεσμευμένη ποτέ. Δεν δέχεται ποτέ ραντεβού τελευταίας στιγμής μιας κι έχει πάντα σχέδια, αλλά δέχεται ευχάριστα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και να τα απολαύσει χωρίς να βιάζεται. Συνήθως περιμένει πριν ολοκληρώσει τη σχέση, για να διαπιστώσει πρώτα τι χαρακτήρα έχει ο άνδρας που την θέλει. Συνήθως δεν την καλύπτει το περιστασιακό σεξ γιατί δεν την καλύπτει ψυχικά, και αν ποτέ το κάνει συνήθως αποχωρεί πρώτη και το θεωρεί μια κάλυψη στιγμιαίας ανάγκης.

Αυτά, πολλοί άνδρες, που δεν έχουν την κατάλληλη ψυχολογία, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση από το σπίτι τους και γενικά, θα τα θεωρήσουν «παιχνίδια» ή θα την πούνε «δύσκολη», γιατί απλά δεν είναι στο επίπεδο της και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Π.χ. αν κάποιος άνδρας είναι άνεργος και θέλει μια γυναίκα που δουλεύει με στόχο, αυτός θα έχει άπλετο χρόνο να γεμίσει (αν δεν ψάχνει πολύ εντατικά για δουλειά) και θα θέλει να της τηλεφωνεί, ενώ εκείνη έχει δουλειά. Δεν θα αντέξει πολύ ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν, εκτός αν έχει ψυχική ωριμότητα και είναι κι αυτός δυναμικός και ψυχικά ισορροπημένος έστω κι αν βρίσκεται σε μια διαφορετική η μια δύσκολη φάση της ζωής του.

Χρειάζεται να δείτε επίσης πριν φοβηθείτε:

α. μήπως οι φίλες σας έχουν συμβιβαστεί στις σχέσεις τους από τον φόβο του να βρεθούν μόνες και έτσι έχουν διαλέξει άνδρες όχι απαραίτητα κατάλληλους, απλά για να αποφύγουν τον στιγματισμό της «εργένισσας» ή την μοναξιά και περιμένουν το ίδιο κι από εσάς, ή αν

β. πράγματι έχουν εντοπίσει κάποια απωθητικά χαρακτηριστικά της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» σε σας, που χρειάζεται να τα δουλέψετε. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με την βοήθεια ειδικού θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση καθώς και μια εκ βαθών συζήτηση με τις φίλες, για να κατανοήσετε τι ακριβώς βλέπουν.

Αν δείτε μέσα από τη συζήτηση μαζί τους και τη συμβουλή ειδικού, ότι είστε απλά μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα» και όχι μια «δήθεν», τότε προετοιμαστείτε με υπομονή να περιμένετε μέχρι να σας βρει ο κατάλληλος άνδρας, που κι αυτός έχει ταλαιπωρηθεί από γυναίκες εξαρτημένες και θέλει έναν ώριμο άνθρωπο με όρια στη ζωή του.

Δεν είναι ό,τι πιο συχνό κυκλοφορεί βέβαια αυτό, όπως δεν είστε κι εσείς , και θα αργήσει ίσως λίγο αλλά θα το βρείτε, αν ασχοληθείτε εντατικά με νέες γνωριμίες σε κατάλληλα μέρη οπού συχνάζουν δυναμικοί άνθρωποι με ιδέες και όρεξη. Δεχτείτε ότι οι φίλες σας ίσως φοβούνται να μείνουν μόνες και γι’ αυτό θέλουν να κάνετε ό,τι έκαναν αυτές, αν είναι πραγματικά συμβιβασμένες με λιγότερα απ’ όσα αξίζουν. Συνεχίστε απτόητη τον δρόμο σας δυναμικά και θηλυκά, με στρατηγική και ελπίδα όπως θα έκανε μια πραγματικά δυναμική γυναίκα που πιστεύει στον έρωτα, αλλά θέλει και κάτι πραγματικά καλό στη ζωή της.

Send to Facebook

Γυναικείος οργασμός

Κι όμως… Ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό ενήλικων γυναικών που παραμένουν εντελώς «ξένες» με το σώμα τους. Αν και υποτίθεται ότι στην εποχή μας τα ταμπού έχουν σπάσει και οι γυναίκες έχουν μπει σε μια πιο προοδευτική και απελευθερωμένη σε σχέση με το παρελθόν φάση, η σκληρή αλήθεια έρχεται να μας διαψεύσει. Πρόσφατη...

21/09/2018 07:04

Έρευνα

  Η όσφρηση είναι ίσως πιο έντονη από τις αισθήσεις μας. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μνήμη κι έτσι μπορεί να ξυπνήσει πολύ εύκολα τις ορμές και το υποσυνείδητο κάποιου. Πολλά είναι λοιπόν αυτά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη λίμπιντο, τη σεξουαλική ορμή κι επιθυμία. Η διατροφή, το άγχος, και πολλά άλλα. Σχετικές...

17/09/2018 06:48

Κορύφωση στο sex

Υπάρχουν οργασμοί, και υπάρχουν συγκλονιστικοί οργασμοί. Γιατί να μην επιλέξετε το τόξο της σταδιακής και έντονης κορύφωσης, που θα κάνει όλο σας το σώμα να πονάει; Ξέρουμε ότι οι γυναίκες συνήθως λατρεύουν αυτό το είδος της αργής εναρμόνισης των σωμάτων. Η γυναίκα φτάνει σε απίστευτα επίπεδα διέγερσης κατ΄αυτόν τον τρόπο,...

16/09/2018 06:57

Έρευνα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν εστιάσει στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ζάχαρη στη λειτουργία της καρδιάς, στο ανοσοποιητικό, το συκώτι και όχι μόνο και τώρα στη λίστα των πιθανών κινδύνων έρχεται να προστεθεί και η στυτική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal...

14/09/2018 07:04

Αναβλητικότητα

  Όταν μιλάμε για αναβλητικότητα εννοούμε μια δυσλειτουργική διαδικασία συμπεριφορικής αποφυγής που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία να αποφύγουμε μια δραστηριότητα, την υπόσχεση ότι θα την κάνουμε αργότερα, καθώς και τη χρήση της δικαιολογίας για να εξηγήσουμε την καθυστέρηση και να αποφύγουμε την ευθύνη, παρόλο που γνωρίζουμε...

12/09/2018 06:51

Αντρική απόλαυση

  Ο θυμόσοφος λαός συνηθίζει να λέει ότι καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή. Έτσι, λοιπόν και στο σεξ, καλό είναι αν δεν ξέρεις κάτι να ρωτάς. Μάλιστα, στις ΗΠΑ λειτουργεί ήδη σχολή για το στοματικό σεξ, που σκοπό έχει να μάθει στις «μαθήτριες», πώς ακριβώς γίνεται και με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιωθούν, εάν και εφόσον ήδη το κάνουν. Ποια...

11/09/2018 07:01

Δίλημμα στις σχέσεις σου

Συνήθως μιλάμε για το άλλο μας μισό και αναφερόμαστε σε ένα άτομο που μας συμπληρώνει και μας αγαπά απεριόριστα. Όμως τι γίνεται αν είσαι ερωτευμένος με δύο γυναίκες; Λοιπόν αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μία τέτοια κατάσταση σίγουρα είναι μπερδεμένη ειδικά αν είσαι ήδη σε μία σχέση. Όταν είσαι αδέσμευτος, πάλι μπερδεύεσαι...

06/09/2018 06:51

Σεξουαλική υγεία

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία, 4 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: o Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», επισημαίνει και πληροφορεί για τους κινδύνους...

05/09/2018 07:01

Αμερικανική έρευνα

Γιατί πολλές φορές, ενώ μπορούμε να έχουμε ανεβασμένη διάθεση, επιλέγουμε το αντίθετο; Και αναλωνόμαστε σε τσακωμούς και γκρίνιες με το έτερον ήμισυ, ενώ θα μπορούσαμε ανταλλάσσοντας γλυκόλογα και φιλιά να έχουμε πολύ καλύτερη ψυχολογία; Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στο Lafayette College στην Πενσιλβανία έδειξαν ότι...

04/09/2018 07:04

Δεν έτυχε, πέτυχε

  Η εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού. Το όνειρο, που οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε να αγγίξουμε. Ποιος είναι όμως ο τρόπος να το προσεγγίσουμε; Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία μέσα σε μία συντροφική σχέση δεν είναι κάτι που τυχαίνει, αλλά μάλλον κάτι το οποίο καλλιεργείται και για το...

02/09/2018 07:03

Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση εμφανίζεται όταν ο άνδρας δε φτάνει στο στάδιο της εκσπερμάτισης παρότι υπάρχει ικανοποιητικός ερεθισμός και διέγερση. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει σπέρμα και ο άνδρας μπορεί να νιώθει την ευχαρίστηση του οργασμού, αλλά δεν εξέρχεται σπέρμα από το πέος κατά την κορύφωσή του. Οι ειδικοί διακρίνουν...

31/08/2018 06:43

Έρευνα

Δείτε ποιοι άντρες και ποιες γυναίκες έχουν τους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους! Τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων και τους παράγοντες που τον καθορίζουν μελέτησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Chapman. H έρευνα επικέντρωσε την προσοχή της σε 60.052 άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις...

28/08/2018 07:05

Back to Top