Απαντήσεις από κλινική ψυχολόγο
Γιατί οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;

«Είμαι μόνη και οι περισσότερες φίλες μου, μου λένε ότι οι άνδρες με φοβούνται γιατί δείχνω πολύ δυναμική γυναίκα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι μπορεί να ισχύει; Τι φοβάται ο άνδρας στη δυναμική γυναίκα;»

Απαντά για το www.boro.gr η Ψυχολόγος Aσημίνα Κουλουκούρη

 

Καταρχάς, προσοχή στις παρέες που κάνετε (αστειεύομαι φυσικά), κατά δεύτερον χρειάζεται να εξετάσετε μερικά πραγματάκια, πριν αρχίσετε να φοβάστε και καταλήξετε σε μια τέτοια γενίκευση.

Ας αρχίσουμε με το τι σημαίνει πραγματικά «δυναμική γυναίκα».

Αυτός ο όρος έχει το δυναμικό στοιχείο μέσα του, αλλά και το γυναικείο, και αυτό σημαίνει, ότι μια γυναίκα έχει να εξισορροπήσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνήθως, χωρίς παράλληλα να υποφέρει το ένα από τα δύο κομμάτια της, είτε αυτό είναι η θηλυκότητα της, είτε είναι ο δυναμισμός της.

Μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα», συνήθως έχει μια δική της δουλειά ή διευθύνει προσωπικό ή έχει μια υψηλή θέση ή είναι σε μια θέση ισχύος γενικότερα ή είναι σε καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι ο περίγυρος της τουλάχιστον, και επίσης, προσπαθεί πάρα πολύ σε σχέση με άλλες γυναίκες πράγμα που μπορεί να προκαλεί και φθόνο σε ορισμένες που δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Έχει τα χρήματα της, που τα διαχειρίζεται σχετικά καλά και μια προσωπική ζωή λιγότερο ή περισσότερο πλούσια. Μπορεί να έχει και παιδιά η να είναι παντρεμένη φυσικά, και τότε είναι και δυναμική μητέρα και σύζυγος. Αλλά πριν πάμε εκεί ας δούμε μια άλλη κατηγορία: την «δήθεν δυναμική γυναίκα» πρώτα.

1. Η πρώτη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» μπορεί να έχει τα παραπάνω μεν, αλλά μαζί με αυτά να έχει και έναν πολύ έντονο και αγενή χαρακτήρα. Δηλαδή μπορεί να φωνάζει, να προσπαθεί να επιβληθεί σε όλους ή να είναι κακότροπη. Αυτό δεν είναι στην ουσία καθόλου δυναμικό, είναι μάλλον προβληματικό σαν συμπεριφορά και κρύβει αδούλευτα συμπλέγματα κατωτερότητας. Έχει συνήθως την τάση να υποτιμάει τους άλλους ή να φέρεται βίαια ή απότομα. Μπορεί να είναι επίσης υπερβολικά απασχολημένη, έχοντας χτίσει έναν τοίχο από δραστηριότητες στον χρόνο της, οι οποίες πραγματικά αφήνουν ελάχιστο χρόνο και για την ίδια και για ένα ραντεβού και πολύ περισσότερο για μια σχέση.

2. Η δεύτερη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» είναι να είναι δυναμική στα επαγγελματικά της αποκλειστικά, αλλά στα προσωπικά της να τα κάνει θάλασσα, τρέχοντας πίσω από άνδρες απεγνωσμένα, φλερτάροντας απροκάλυπτα δημόσια, υποκύπτοντας σε ραντεβού της τελευταίας στιγμής ή σε περιστασιακό σεξ για να μην χάσει κάποιον. Γενικά δηλαδή να μην βάζει υγιή όρια και να μην προκαλεί τον σεβασμό ενός άνδρα.

Οι παραπάνω βερσιόν που συχνά χαρακτηρίζονται από τον περίγυρο τους ως «δυναμικές γυναίκες» ενώ δεν είναι, απωθούν συγκεκριμένο κοινό ανδρών. Η πρώτη απωθεί σχεδόν κάθε άνδρα και δημιουργεί έναν τοίχο που δεν έχει κάνεις όρεξη να ξεπεράσει. Η δεύτερη λόγω της έλλειψης αυτοσεβασμού, όσο όμορφη και πετυχημένη κι αν είναι δεν καταφέρνει να έχει, πάρα συντρόφους που δε την σέβονται και την εκμεταλλεύονται ή την χρησιμοποιούν.

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει «πραγματικά δυναμική γυναίκα».

Η πραγματική γυναίκα που είναι δυναμική, έχει πολύ σαφή όρια, έχει βελούδινο τρόπο που μιλά, αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικά σταθερή στα όρια της κι έτσι, ένας επίσης πραγματικός άνδρας, θα χρειαστεί να παλέψει για να την κατακτήσει, αλλά με ωραίο και ευχάριστο γι’ αυτόν τρόπο. Είναι ευγενική και θηλυκή εκεί που χρειάζεται, και το δείχνει χωρίς να φοβάται και ξέρει να αναγνωρίζει τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός άνδρα μακροπρόθεσμα γιατί έχει μια εμπειρία ζωής. Επειδή είναι ώριμη ψυχικά, ένας άνδρας χρειάζεται να πάει σιγά-σιγά για να μπει στην ζωή της, γιατί δεν θα αναβάλει κανένα δείπνο με τις φίλες της, όταν αυτός έχει ξαφνικά ελεύθερο χρόνο. Είναι απασχολημένη με τη ζωή της και σέβεται την οικογένεια και τους φίλους της που την στηρίζουν εδώ και χρόνια. Ένας άνδρας λοιπόν, χρειάζεται να της αποδείξει την αξία του, με υπομονή και επιμονή, σταθερότητα και σεβασμό για να την απολαύσει και να γίνει μια τέτοια γυναίκα κομμάτι της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αναγνωρίσει τις ικανότητες και την αξία μιας τέτοιας γυναίκας ο ίδιος καταρχάς.

Οι άνδρες που θα βρουν απωθητική μια τέτοια γυναίκα, είναι συνήθως όσοι έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επειδή δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, θέλουν μια γρήγορη επιβεβαίωση από εσάς, όπως το να μιλάτε συνέχεια στα τηλεφωνά, σαν να έχετε ομφάλιο λώρο από το ένα ακουστικό στο άλλο, να βλέπεστε συνέχεια και να γίνει γρήγορα η σεξουαλική πράξη για να επιβεβαιωθούν. Μια γυναίκα τέτοιου είδους έχει μεν χρόνο για κάποιο τηλέφωνο, αλλά κυρίως θα την δείτε στα ραντεβού μαζί της, έχει κι αλλά να κάνει και δεν βάζει προτεραιότητα έναν άγνωστο άνδρα με τον οποίο δεν είναι σοβαρά δεσμευμένη ποτέ. Δεν δέχεται ποτέ ραντεβού τελευταίας στιγμής μιας κι έχει πάντα σχέδια, αλλά δέχεται ευχάριστα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και να τα απολαύσει χωρίς να βιάζεται. Συνήθως περιμένει πριν ολοκληρώσει τη σχέση, για να διαπιστώσει πρώτα τι χαρακτήρα έχει ο άνδρας που την θέλει. Συνήθως δεν την καλύπτει το περιστασιακό σεξ γιατί δεν την καλύπτει ψυχικά, και αν ποτέ το κάνει συνήθως αποχωρεί πρώτη και το θεωρεί μια κάλυψη στιγμιαίας ανάγκης.

Αυτά, πολλοί άνδρες, που δεν έχουν την κατάλληλη ψυχολογία, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση από το σπίτι τους και γενικά, θα τα θεωρήσουν «παιχνίδια» ή θα την πούνε «δύσκολη», γιατί απλά δεν είναι στο επίπεδο της και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Π.χ. αν κάποιος άνδρας είναι άνεργος και θέλει μια γυναίκα που δουλεύει με στόχο, αυτός θα έχει άπλετο χρόνο να γεμίσει (αν δεν ψάχνει πολύ εντατικά για δουλειά) και θα θέλει να της τηλεφωνεί, ενώ εκείνη έχει δουλειά. Δεν θα αντέξει πολύ ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν, εκτός αν έχει ψυχική ωριμότητα και είναι κι αυτός δυναμικός και ψυχικά ισορροπημένος έστω κι αν βρίσκεται σε μια διαφορετική η μια δύσκολη φάση της ζωής του.

Χρειάζεται να δείτε επίσης πριν φοβηθείτε:

α. μήπως οι φίλες σας έχουν συμβιβαστεί στις σχέσεις τους από τον φόβο του να βρεθούν μόνες και έτσι έχουν διαλέξει άνδρες όχι απαραίτητα κατάλληλους, απλά για να αποφύγουν τον στιγματισμό της «εργένισσας» ή την μοναξιά και περιμένουν το ίδιο κι από εσάς, ή αν

β. πράγματι έχουν εντοπίσει κάποια απωθητικά χαρακτηριστικά της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» σε σας, που χρειάζεται να τα δουλέψετε. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με την βοήθεια ειδικού θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση καθώς και μια εκ βαθών συζήτηση με τις φίλες, για να κατανοήσετε τι ακριβώς βλέπουν.

Αν δείτε μέσα από τη συζήτηση μαζί τους και τη συμβουλή ειδικού, ότι είστε απλά μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα» και όχι μια «δήθεν», τότε προετοιμαστείτε με υπομονή να περιμένετε μέχρι να σας βρει ο κατάλληλος άνδρας, που κι αυτός έχει ταλαιπωρηθεί από γυναίκες εξαρτημένες και θέλει έναν ώριμο άνθρωπο με όρια στη ζωή του.

Δεν είναι ό,τι πιο συχνό κυκλοφορεί βέβαια αυτό, όπως δεν είστε κι εσείς , και θα αργήσει ίσως λίγο αλλά θα το βρείτε, αν ασχοληθείτε εντατικά με νέες γνωριμίες σε κατάλληλα μέρη οπού συχνάζουν δυναμικοί άνθρωποι με ιδέες και όρεξη. Δεχτείτε ότι οι φίλες σας ίσως φοβούνται να μείνουν μόνες και γι’ αυτό θέλουν να κάνετε ό,τι έκαναν αυτές, αν είναι πραγματικά συμβιβασμένες με λιγότερα απ’ όσα αξίζουν. Συνεχίστε απτόητη τον δρόμο σας δυναμικά και θηλυκά, με στρατηγική και ελπίδα όπως θα έκανε μια πραγματικά δυναμική γυναίκα που πιστεύει στον έρωτα, αλλά θέλει και κάτι πραγματικά καλό στη ζωή της.

Send to Facebook

Αναρρωτική άδεια λόγω... υπερβολικού σεξ

Η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορεί να αποτελεί σύντομα λόγο αναρρωτικής άδειας; Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναγνώρισε την εξάρτηση από το σεξ ως ψυχική διαταραχή. Ειδικότερα, για να θεωρείται κανείς άρρωστος με το σεξ, θα πρέπει να είναι ανίκανος...

15/07/2018 06:44

Τι ρόλο παίζει το κατωσέντονο στην ερωτική σου ζωή;

Αυτό που έχει δείξει η ζωή μέσα από τις έρευνες που σκαρφίζονται κατά καιρούς οι άνθρωποι προκειμένου να μάθουν τον εαυτό τους και τους άλλους καλύτερα και να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, είναι πως το σεξ, πάνω απ' όλα είναι συναίσθημα. Αλλά έπονται κι άλλοι παράγοντες για να πετύχει το γλυκό. Λεπτομέρειες...

11/07/2018 07:05

Λοιμώξεις

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο ερωτισμός ανεβαίνει στα ύψη. Παρόλα αυτά, κατά το καλοκαίρι, αστάθμητοι και ύπουλοι παράγοντες καραδοκούν, έχοντας ως σκοπό τους να ανακόψουν αυτή την ανοδική πορεία. Δύσκολα το μυαλό πηγαίνει σε μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού. Κι όμως, εξαιτίας της, οι πολυπόθητες διακοπές μπορούν να...

09/07/2018 07:02

Κάπως πρέπει να αναπληρώσεις την ενέργεια σου

Το καλοκαίρι, ως γνωστόν, οι σεξουαλικές ορμές σου χτυπούν κόκκινο. Λιγότερα ρούχα, περισσότερος ήλιος, θάλασσα, όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια έντονη ερωτική επιθυμία, η οποία οδηγεί σε απώλια θερμίδων. Ναι, το σεξ είναι η καλύτερη γυμναστική εκεί έξω. Ειδικά αν επιλέξεις και τις σωστές στάσεις. Πάνω κάτω ξέρεις τι πρέπει να...

05/07/2018 07:04

Ti εξιτάρει τη γυναικεία φαντασία;

Πιάνεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεξ ή ακόμα και την ώρα που ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ να κάνει κάτι σκέψεις που δεν θα πιστέψεις με περιεχόμενο άκρως πονηρό, που 'λεγε κάποτε και η Δέσποινα. Φαντασιώσεις που δεν μπορείς να πολυελέγξεις κιόλας, που αν ξεστόμιζες θα γινόσουν κόκκινη από ντροπή όπως η φράουλα που βάζεις...

02/07/2018 07:02

Εξωσυζυγικές σχέσεις

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με το πέρασμα των ετών αλλάζει ο αριθμός των γυναικών που είναι άπιστες. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των άπιστων γυναικών. Ωστόσο, ο αριθμός των άπιστων ανδρών δεν έχει διαφοροποιηθεί. Η σύγχρονη γυναίκα, όπως και ο άνδρας,που έχουν εξωσυζυγική σχέση είναι...

29/06/2018 07:01

Αθώα ή όχι συμπεριφορά;

Μία από τις συναρπαστικότερες περιπτώσεις παραϋπνιών θεωρείται στο χώρο της Ιατρικής η sexsomnia. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει σεξουαλική συμπεριφορά από το άτομο που κοιμάται, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει ή να αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή. Οι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την περιγραφή της...

28/06/2018 06:57

Προβλήματα και συμβουλές

Παρά το γεγονός ότι για κάποιους είναι ακόμα θέμα ταμπού, η συζήτηση γύρω από το σεξ σε μια σχέση δεν σταματάει ποτέ! Η «χημεία», η ερωτική έλξη, το πάθος και φυσικά το ίδιο το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αυτό που καθορίζει την ύπαρξη μιας ερωτικής και όχι φιλικής σχέσης. Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια μακροχρόνια σχέση, για...

26/06/2018 07:02

Τα Ω3 βοηθούν και σε αυτό

Ξέρουμε ήδη ότι τα θαλασσινά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και λιπαρών οξέων Ω3. Μόλις ανακαλύψαμε έναν ακόμα λόγο να τα βάλουμε στη διατροφή μας: Μπορούν να εκτοξεύσουν τη σεξουαλική επιθυμία στα ύψη, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Για τις ανάγκες της έρευνας, 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν...

22/06/2018 07:02

The One!

Οι γάμοι της σεζόν ξεκίνησαν κι εσύ με τον αγαπημένο σου κάνετε hop on και hop off από νησί σε νησί και τελετή σε τελετή. Κι εκεί, κάτω από το φως των αστεριών, τη στιγμή που το ζευγάρι που παντρεύεται χορεύει το ρομαντικό πρώτο του μπλουζ, σκέφτεσαι, «εμείς τι κάνουμε, πού πάμε, είναι αυτός ο ιδανικός για μένα»; Εδώ σου συγκέντρωσα 10...

21/06/2018 06:51

Σκέψου πριν μιλήσεις...

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι είναι πολύ καλό και άκρως ερεθιστικό να μιλάς με τον σύντροφό σου κατά τη διάρκεια του σεξ (φυσικά όχι για τον καιρό ή τα ψώνια του σούπερ μάρκετ), όμως έχε υπόψη σου ότι υπάρχουν 5 απαγορευμένες ερωτήσεις στο σεξ που ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να του κάνεις. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με σχετικές έρευνες,...

18/06/2018 06:42

Αποφύγετε τον χωρισμό

Είμαστε ένα είδος της φύσης που επιβιώνουμε εξαιτίας της τάσης μας για στενότερες σχέσεις. Είμαστε όμως και ανεξάρτητοι ως άτομα που μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν την ελευθερία τους ή μία μονογαμική σχέση. Ευτυχώς κάποιες ρομαντικές σχέσεις μας δίνουν ευτυχισμένες στιγμές και δεν μας περιορίζουν. Αν σκέφτεσαι πως έχει τελειώσει...

15/06/2018 07:02

Back to Top