Απαντήσεις από κλινική ψυχολόγο
Γιατί οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;

«Είμαι μόνη και οι περισσότερες φίλες μου, μου λένε ότι οι άνδρες με φοβούνται γιατί δείχνω πολύ δυναμική γυναίκα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι μπορεί να ισχύει; Τι φοβάται ο άνδρας στη δυναμική γυναίκα;»

Απαντά για το www.boro.gr η Ψυχολόγος Aσημίνα Κουλουκούρη

 

Καταρχάς, προσοχή στις παρέες που κάνετε (αστειεύομαι φυσικά), κατά δεύτερον χρειάζεται να εξετάσετε μερικά πραγματάκια, πριν αρχίσετε να φοβάστε και καταλήξετε σε μια τέτοια γενίκευση.

Ας αρχίσουμε με το τι σημαίνει πραγματικά «δυναμική γυναίκα».

Αυτός ο όρος έχει το δυναμικό στοιχείο μέσα του, αλλά και το γυναικείο, και αυτό σημαίνει, ότι μια γυναίκα έχει να εξισορροπήσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνήθως, χωρίς παράλληλα να υποφέρει το ένα από τα δύο κομμάτια της, είτε αυτό είναι η θηλυκότητα της, είτε είναι ο δυναμισμός της.

Μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα», συνήθως έχει μια δική της δουλειά ή διευθύνει προσωπικό ή έχει μια υψηλή θέση ή είναι σε μια θέση ισχύος γενικότερα ή είναι σε καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι ο περίγυρος της τουλάχιστον, και επίσης, προσπαθεί πάρα πολύ σε σχέση με άλλες γυναίκες πράγμα που μπορεί να προκαλεί και φθόνο σε ορισμένες που δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Έχει τα χρήματα της, που τα διαχειρίζεται σχετικά καλά και μια προσωπική ζωή λιγότερο ή περισσότερο πλούσια. Μπορεί να έχει και παιδιά η να είναι παντρεμένη φυσικά, και τότε είναι και δυναμική μητέρα και σύζυγος. Αλλά πριν πάμε εκεί ας δούμε μια άλλη κατηγορία: την «δήθεν δυναμική γυναίκα» πρώτα.

1. Η πρώτη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» μπορεί να έχει τα παραπάνω μεν, αλλά μαζί με αυτά να έχει και έναν πολύ έντονο και αγενή χαρακτήρα. Δηλαδή μπορεί να φωνάζει, να προσπαθεί να επιβληθεί σε όλους ή να είναι κακότροπη. Αυτό δεν είναι στην ουσία καθόλου δυναμικό, είναι μάλλον προβληματικό σαν συμπεριφορά και κρύβει αδούλευτα συμπλέγματα κατωτερότητας. Έχει συνήθως την τάση να υποτιμάει τους άλλους ή να φέρεται βίαια ή απότομα. Μπορεί να είναι επίσης υπερβολικά απασχολημένη, έχοντας χτίσει έναν τοίχο από δραστηριότητες στον χρόνο της, οι οποίες πραγματικά αφήνουν ελάχιστο χρόνο και για την ίδια και για ένα ραντεβού και πολύ περισσότερο για μια σχέση.

2. Η δεύτερη βερσιόν της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» είναι να είναι δυναμική στα επαγγελματικά της αποκλειστικά, αλλά στα προσωπικά της να τα κάνει θάλασσα, τρέχοντας πίσω από άνδρες απεγνωσμένα, φλερτάροντας απροκάλυπτα δημόσια, υποκύπτοντας σε ραντεβού της τελευταίας στιγμής ή σε περιστασιακό σεξ για να μην χάσει κάποιον. Γενικά δηλαδή να μην βάζει υγιή όρια και να μην προκαλεί τον σεβασμό ενός άνδρα.

Οι παραπάνω βερσιόν που συχνά χαρακτηρίζονται από τον περίγυρο τους ως «δυναμικές γυναίκες» ενώ δεν είναι, απωθούν συγκεκριμένο κοινό ανδρών. Η πρώτη απωθεί σχεδόν κάθε άνδρα και δημιουργεί έναν τοίχο που δεν έχει κάνεις όρεξη να ξεπεράσει. Η δεύτερη λόγω της έλλειψης αυτοσεβασμού, όσο όμορφη και πετυχημένη κι αν είναι δεν καταφέρνει να έχει, πάρα συντρόφους που δε την σέβονται και την εκμεταλλεύονται ή την χρησιμοποιούν.

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει «πραγματικά δυναμική γυναίκα».

Η πραγματική γυναίκα που είναι δυναμική, έχει πολύ σαφή όρια, έχει βελούδινο τρόπο που μιλά, αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικά σταθερή στα όρια της κι έτσι, ένας επίσης πραγματικός άνδρας, θα χρειαστεί να παλέψει για να την κατακτήσει, αλλά με ωραίο και ευχάριστο γι’ αυτόν τρόπο. Είναι ευγενική και θηλυκή εκεί που χρειάζεται, και το δείχνει χωρίς να φοβάται και ξέρει να αναγνωρίζει τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός άνδρα μακροπρόθεσμα γιατί έχει μια εμπειρία ζωής. Επειδή είναι ώριμη ψυχικά, ένας άνδρας χρειάζεται να πάει σιγά-σιγά για να μπει στην ζωή της, γιατί δεν θα αναβάλει κανένα δείπνο με τις φίλες της, όταν αυτός έχει ξαφνικά ελεύθερο χρόνο. Είναι απασχολημένη με τη ζωή της και σέβεται την οικογένεια και τους φίλους της που την στηρίζουν εδώ και χρόνια. Ένας άνδρας λοιπόν, χρειάζεται να της αποδείξει την αξία του, με υπομονή και επιμονή, σταθερότητα και σεβασμό για να την απολαύσει και να γίνει μια τέτοια γυναίκα κομμάτι της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αναγνωρίσει τις ικανότητες και την αξία μιας τέτοιας γυναίκας ο ίδιος καταρχάς.

Οι άνδρες που θα βρουν απωθητική μια τέτοια γυναίκα, είναι συνήθως όσοι έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επειδή δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, θέλουν μια γρήγορη επιβεβαίωση από εσάς, όπως το να μιλάτε συνέχεια στα τηλεφωνά, σαν να έχετε ομφάλιο λώρο από το ένα ακουστικό στο άλλο, να βλέπεστε συνέχεια και να γίνει γρήγορα η σεξουαλική πράξη για να επιβεβαιωθούν. Μια γυναίκα τέτοιου είδους έχει μεν χρόνο για κάποιο τηλέφωνο, αλλά κυρίως θα την δείτε στα ραντεβού μαζί της, έχει κι αλλά να κάνει και δεν βάζει προτεραιότητα έναν άγνωστο άνδρα με τον οποίο δεν είναι σοβαρά δεσμευμένη ποτέ. Δεν δέχεται ποτέ ραντεβού τελευταίας στιγμής μιας κι έχει πάντα σχέδια, αλλά δέχεται ευχάριστα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και να τα απολαύσει χωρίς να βιάζεται. Συνήθως περιμένει πριν ολοκληρώσει τη σχέση, για να διαπιστώσει πρώτα τι χαρακτήρα έχει ο άνδρας που την θέλει. Συνήθως δεν την καλύπτει το περιστασιακό σεξ γιατί δεν την καλύπτει ψυχικά, και αν ποτέ το κάνει συνήθως αποχωρεί πρώτη και το θεωρεί μια κάλυψη στιγμιαίας ανάγκης.

Αυτά, πολλοί άνδρες, που δεν έχουν την κατάλληλη ψυχολογία, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση από το σπίτι τους και γενικά, θα τα θεωρήσουν «παιχνίδια» ή θα την πούνε «δύσκολη», γιατί απλά δεν είναι στο επίπεδο της και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Π.χ. αν κάποιος άνδρας είναι άνεργος και θέλει μια γυναίκα που δουλεύει με στόχο, αυτός θα έχει άπλετο χρόνο να γεμίσει (αν δεν ψάχνει πολύ εντατικά για δουλειά) και θα θέλει να της τηλεφωνεί, ενώ εκείνη έχει δουλειά. Δεν θα αντέξει πολύ ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν, εκτός αν έχει ψυχική ωριμότητα και είναι κι αυτός δυναμικός και ψυχικά ισορροπημένος έστω κι αν βρίσκεται σε μια διαφορετική η μια δύσκολη φάση της ζωής του.

Χρειάζεται να δείτε επίσης πριν φοβηθείτε:

α. μήπως οι φίλες σας έχουν συμβιβαστεί στις σχέσεις τους από τον φόβο του να βρεθούν μόνες και έτσι έχουν διαλέξει άνδρες όχι απαραίτητα κατάλληλους, απλά για να αποφύγουν τον στιγματισμό της «εργένισσας» ή την μοναξιά και περιμένουν το ίδιο κι από εσάς, ή αν

β. πράγματι έχουν εντοπίσει κάποια απωθητικά χαρακτηριστικά της «δήθεν δυναμικής γυναίκας» σε σας, που χρειάζεται να τα δουλέψετε. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με την βοήθεια ειδικού θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση καθώς και μια εκ βαθών συζήτηση με τις φίλες, για να κατανοήσετε τι ακριβώς βλέπουν.

Αν δείτε μέσα από τη συζήτηση μαζί τους και τη συμβουλή ειδικού, ότι είστε απλά μια «πραγματικά δυναμική γυναίκα» και όχι μια «δήθεν», τότε προετοιμαστείτε με υπομονή να περιμένετε μέχρι να σας βρει ο κατάλληλος άνδρας, που κι αυτός έχει ταλαιπωρηθεί από γυναίκες εξαρτημένες και θέλει έναν ώριμο άνθρωπο με όρια στη ζωή του.

Δεν είναι ό,τι πιο συχνό κυκλοφορεί βέβαια αυτό, όπως δεν είστε κι εσείς , και θα αργήσει ίσως λίγο αλλά θα το βρείτε, αν ασχοληθείτε εντατικά με νέες γνωριμίες σε κατάλληλα μέρη οπού συχνάζουν δυναμικοί άνθρωποι με ιδέες και όρεξη. Δεχτείτε ότι οι φίλες σας ίσως φοβούνται να μείνουν μόνες και γι’ αυτό θέλουν να κάνετε ό,τι έκαναν αυτές, αν είναι πραγματικά συμβιβασμένες με λιγότερα απ’ όσα αξίζουν. Συνεχίστε απτόητη τον δρόμο σας δυναμικά και θηλυκά, με στρατηγική και ελπίδα όπως θα έκανε μια πραγματικά δυναμική γυναίκα που πιστεύει στον έρωτα, αλλά θέλει και κάτι πραγματικά καλό στη ζωή της.

Send to Facebook

Mπορεί να ξεπεραστεί, ενδεχομένως και χωρίς φάρμακα

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ξεπεραστεί, ενδεχομένως και χωρίς φάρμακα, αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα Μπορείτε να τρέξετε τόσο γρήγορα όσο όταν ήσασταν 20 χρονών; Να κλωτσήσετε τη μπάλα τόσο δυνατά όσο κάποτε; Πιθανότατα όχι. Όμως ακόμα κι αν μεγαλώνουμε υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι για να μείνουμε ενεργοί...

29/05/2019 10:36

Δείτε ποια είναι..

Κι ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όσον αφορά την απιστία, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα κάποιου που δείχνουν πως έχει πιθανότητες να απατήσει. Για παράδειγμα, αν αποζητούν τον θαυμασμό, μπορεί να δυσκολεύονται να αντισταθούν στο να αποζητήσουν προσοχή εκτός της σχέσεις. Φυσικά, αν κάποιος...

27/04/2019 14:03

Νέα έρευνα

Ένα δεκάλεπτο μασάζ ποδιών μπορεί να γίνει ο δρόμος για την καρδιά του αγαπημένου σας προσώπου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πίεση και το τρίψιμο των πελμάτων προκαλεί αύξηση της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνης της αγκαλιάς, του έρωτα και της αγάπης. Στη μελέτη, 40 ενήλικοι άντρες υποβλήθηκαν...

10/01/2019 16:28

Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία

Θέλετε να καταλάβετε αν μια γυναίκα έχει ροπή στην ... απιστία; Τότε να την κοιτάτε στα δάκτυλα, όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις των ερευνητών. Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής την Eiluned Pearce, τα δάκτυλα των γυναικείων χεριών αποτελούν ένδειξη απιστίας. Ειδικότερα, όπως...

05/12/2018 17:30

Ποια βρίσκεται στο Νο 1;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Pornhub, αυτές είναι οι δέκα δημοφιλέστερες πορνοστάρ αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τα κορίτσια του Pornhub αποτελούν...

01/12/2018 16:22

Oι άντρες τα «φουσκώνουν»... οι γυναίκες κρύβουν επιμελώς

Σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσει το ταίρι σας πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχατε στο παρελθόν; Αν ναι, είπατε την αλήθεια; Μάλλον όχι, όπως κάνουν άλλωστε οι περισσότεροι... Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αποκρύπτουν το σεξουαλικό ιστορικό τους στον σύντροφό τους, χωρίς βέβαια τα δύο φύλα να ακολουθούν την ίδια......

21/11/2018 16:28

Δώσε προσοχή φίλη μου

Ως γνωστόν άντρες και γυναίκες διαφέρουμε και μάλιστα σημαντικά κάτι το οποίο λες και άκρως ενδιαφέρον. Υπάρχουν ωστόσο κάποια δικά μας βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι κυριολεκτικά αφόρητα. Όχι τόσο για εμάς τις ίδιες, αλλά για τους άντρες. Παρακάτω λοιπόν, σου έχω 4 από αυτά, που κανένας άντρας δεν μπορεί να αντέξει λεπτό! 1....

07/11/2018 09:31

Mελέτη Τούρκων ερευνητών

Οι άνδρες που βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους ανάπτυξης παθήσεων των ούλων, είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με εκείνους που δεν φροντίζουν την υγιεινή του στόματός τους. Αυτό προκύπτει από μελέτη Τούρκων ερευνητών, οι οποίοι συνέκριναν τα...

01/11/2018 19:57

Σου εξηγεί πώς πρέπει να αντιδράσεις

Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια σου εξηγεί πώς πρέπει να αντιδράσεις αν ο σύντροφός σου επιμένει να έχετε σωματική επαφή. «Ο σύντροφός μου με πιέζει να κάνουμε σεξ!» Αν ο σύντροφος πιέζει και δεν σέβεται το δικό σου όχι, σημαίνει πως δεν σε σέβεται ως προσωπικότητα και δεν είναι αντάξιός σου ως άτομο. Βέβαια,...

30/10/2018 15:40

Το σεξ μαζί του πάντως δεν το μισείς σε καμία περίπτωση

Από μικρές μαθαίνουμε ότι η ερωτική συνεύρεση μεταξύ δύο ανθρώπων γίνεται όταν αγαπιούνται ή όταν τουλάχιστον αρέσει ο ένας στον άλλον με σκοπό την απόλαυση ή την αναπαραγωγή. Αν η σύγχρονη καθημερινότητα μας έμαθε κάτι για το σεξ, αυτό είναι ότι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους κατά τη στιγμή της ερωτικής επαφής μπορούν να υπάρχουν...

27/10/2018 22:50

Aντρική εξομολόγηση

Όχι δεν είμαστε τέλειες και ναι ένας άντρας είναι σε θέση να το δει αυτό. Επίσης μερικές φορές μπορούμε να γίνουμε και πολύ εκνευριστικές, με αποτέλεσμα να σκέφτονται σοβαρά να εξαφανιστούν. Παρακάτω λοιπόν, σου έχω τις 7 πιο εκνευριστικές γυναικείες συμπεριφορές, όπως μας τις εξομολογήθηκαν οι καλοί μας φίλοι. 1. Δεν θέλουμε...

22/10/2018 09:59

Αποκάλυψη

Πολλές οι συζητήσεις γύρω από το σεξ και πώς θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τον/την σύντροφό μας. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 4 πράγματα που ερεθίζουν περισσότερο τις γυναίκες στο σεξ. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, έχει επικρατήσει η άποψη, ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θέλουν τα γλυκούλικα και τρυφερά...

14/10/2018 16:06

Back to Top