Ναρκισσισμός
Τρεις τύποι ναρκισσιστών: Πώς θα τους αναγνωρίσετε από το πρώτο ραντεβού;

Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε τον όρο «ναρκισσιστής», σκεφτόμαστε έναν εξωστρεφή άνθρωπο που θέλει με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή και προκαλέσει τον θαυμασμό των άλλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος ανθρώπων είναι μία από τις υποκατηγορίες των ναρκισσιστών. Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες, όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες. Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συζύγων που μετά από χρόνια μπορεί να αναρωτιούνται: «Πώς γίνεται να μην αντιληφθώ ότι ζούσα με έναν νάρκισσο»;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σημάδια, που ήδη από το πρώτο ραντεβού θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τον νάρκισσο, που επιχειρεί να μπει στη ζωή μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις τρεις υποκατηγορίες της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, έτσι όπως τις ορίζει η Δρ. Elinor Greenberg:

  • Ναρκισσιστής- Επιδειξίας: Θέλει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
  • Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής: Θέλει να συνδέεται στενά με κάποιον ή κάτι που θαυμάζει ο ίδιος.
  • Τοξικός Ναρκισσιστής: Θέλει να κυριαρχεί και συνηθίζει να υποτιμά τους άλλους.


«Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα»
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει ακόμη και μικρά ή αμελητέα σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς καθώς αποτελούν ενδείξεις για τον τρόπο συμπεριφοράς του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα σχέσεων ξανά και ξανά.

Η Δρ. Greenberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια σε μία σχέση χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι συμβιώνουν με έναν ναρκισσιστή.

Πολλές φορές όταν δημιουργούνται προβλήματα μέσα στη σχέση, τα προβληματικά χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου γίνονται πιο έκδηλα, κάνοντας τη άλλη πλευρά να αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν ο σύζυγός μου (ή η σύζυγός μου) ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια να έγινε ναρκισσιστής»; Η απάντηση είναι όχι. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαγνωστεί ήδη από το στάδιο της πρώιμης ενηλικίωσης. Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα.

Το πρώτο ραντεβού με έναν νάρκισσο
Ακόμη και μέσα στη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός πρώτου ραντεβού οι συμπεριφορές που μπορούν να προδώσουν έναν νάρκισσο είναι παρούσες. Αξίζει να κρατήσετε στο μυαλό σας ότι στη συγκεκριμένη περίσταση όλοι βγάζουμε προς τα έξω τον καλύτερο μας εαυτό. Αν κάποια συμπεριφορά σας φαίνεται ενοχλητική ήδη σε αυτό το χρονικό σημείο, σκεφτείτε τι θα γίνει αργότερα όταν ο ναρκισσιστής θα πάψει να προσπαθεί τόσο σκληρά.

Ναρκισσιστές επιδειξίες
Τείνουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση. Ενεργούν με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αρέσκονται στο να αφηγούνται ιστορίες και να δίνουν συμβουλές. Το τέλειο προσωπείο που φτιάχνουν για τον εαυτό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να πέσει.

Η ανασφάλεια, που προσπαθούν να καλύψουν με τη συμπεριφορά τους, τους κάνει ιδιαίτερα εύθικτους και ευέξαπτους, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν με σκληρότητα σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους καθώς παρουσιάζουν έλλειμμα συναισθηματικής ενσυναίσθησης.

Το πρώτο ραντεβού ενός Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται ο ίδιος;
«Πραγματικά πρέπει να την εντυπωσίασα. Τις μίλησα για τις σημαντικές μου γνωριμίες. Την πήγα σε ένα φανταστικό εστιατόριο και επέλεξα για εκείνη ένα υπέροχο πιάτο και ένα εξαιρετικό κρασί που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν. Περιμένω πως και πως το επόμενο ραντεβού. Είμαι σίγουρος πως θα καταλήξει στο σπίτι μου».

Τι σκέφτεται η συνοδός του;
«Έχασα το βράδυ μου. Μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό του. Δεν ρώτησε τίποτα για εμένα. Με ανάγκασε να παραγγείλω ότι ήθελε αυτός, παρά τις αντιρρήσεις μου. Έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Δεν πρόκειται να τον ξαναπάρω».

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Στις σχέσεις του ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας παρουσιάζει έλλειψη ευαισθησίας και αυταρχισμό. Αναμένει θαυμασμό και απόλυτη συμφωνία. Εισπράττει τη διαφωνία ως κριτική και επιτίθεται. Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.

Συγκαλυμμένοι Ναρκισσιστές
Σε αντίθεση με τον πρώτο τύπο, οι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς θεωρούν ότι αυτό τους κάνει ευάλωτους στις επιθέσεις. Συνήθως έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα του πρώτου τύπου ναρκισσισμού και έχουν βιώσει επαλειμμένα υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αντ’ αυτού βρίσκουν τρόπους να προσκολληθούν σε ανθρώπους ή ιδέες που θεωρούν ξεχωριστούς και θαυμάζουν. Δεν είναι ανοιχτά απαιτητικοί, αλλά προσπαθούν να χειραγωγήσουν έμμεσα τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πολλές φορές επιλέγουν το ρόλο του θύματος για να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Το πρώτο ραντεβού ενός Συγκαλυμμένου Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται Ναρκισσιστής Επιδειξίας;
Ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας θα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Γι’ αυτούς όλοι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.

Τι σκέφτεται Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής;
«Ήταν απλά υπέροχος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με θέλει. Μου άρεσε ότι διάλεξε για έμενα το πιάτο αλλά και το κρασί. Απορώ πως κατάλαβε ότι μου αρέσουν»;

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Επιλέγουν να συνδέονται με κάποιον ή κάποια που έχουν εξιδανικεύσει, θεωρώντας ότι κλέβουν κάτι από τη λάμψη τους. Είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με μικρές δόσεις επιβεβαίωσης από το αντικείμενο του θαυμασμού τους. Συνήθως συνδέονται με άτομα της πρώτης υποκατηγορίας ναρκισσιστών.

Τοξικοί Ναρκισσιστές
Δεν επιζητούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, αλλά περισσότερο να κυριαρχούν στους γύρω τους και να τους υποβιβάζουν με κάθε ευκαιρία. Η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαδιστική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για «αποτυχημένους» Ναρκισσιστές Επιδειξίες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τύπου είναι ένας μαθητής, που εκφοβίζει τους συμμαθητές του, ή ένα αυταρχικό αφεντικό, που συνηθίζει να επιτίθεται φραστικά τους υφισταμένους του.

Το πρώτο ραντεβού ενός Τοξικού Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Ναρκισσιστή Επιδειξία: «Άφησε με να παραγγείλω για ‘σένα».

Τοξικού Ναρκισσιστή (αφού έχει έρθει η παραγγελία):
«Δεν ήταν και μία τόσο επιτυχημένη επιλογή, ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις τις σωστές επιλογές. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν σκούρα».


Πρόθεση του τοξικού ναρκισσιστή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να ρίξει την αυτοπεποίθηση του συνομιλητή του, τονίζοντας τη δική του ανωτερότητα.

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Ο στόχος τους είναι να εδραιωθούν ως καλύτεροι και να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει κατώτερος και ανεπαρκής. Δεν ικανοποιούνται ποτέ, ούτε επαινούν τον άνθρωπο τους, με τελικό σκοπό να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.

Πηγή: boro

Send to Facebook

Διαφορά ηλικίας στις σχέσεις

Οι σχέσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους από μικρή ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε όμως τόσο πιο πολύπλοκες γίνονται οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών. Το στερεότυπο που επικρατούσε και πολλές φορές το συναντάμε ακόμα είναι να είναι μεγαλύτερος ο άντρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζευγάρια που είναι μεγαλύτερη η γυναίκα...

18/05/2018 06:59

Μη το κάνεις σου λέω!

  Ήρθε η στιγμή που θα βρεθείς στα «ιδιαίτερα» με το αγόρι σου και θα ξεκινήσουν οι τσαχπινιές! Ήξερες όμως πως οι περισσότεροι άνδρες (μη σου πω όλοι) δεν αντέχουν ένα πράγμα όταν πρόκειται να βρεθούν με μια γυναίκα στο κρεβάτι; Οι περισσότεροι άνδρες, που λες, δεν αντέχουν τις γυναίκες που κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής...

17/05/2018 07:05

Φλερτ

Λοιπόν οι ζέστες ξεκίνησαν, ο Μάιος βρίσκεται ήδη στα μέσα του κι εσύ έχεις αρχίσει να μπαίνεις σε mood άκρως καλοκαιρινό που προστάζει φλερτ και εξόδους μέχρι πρωίας. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και εκείνο το παλικάρι στο απέναντι stand που πολύ το ποθείς και πολύ θα ήθελες να γνωριστείτε παραπάνω. Εκείνος όμως δείχνει ντροπαλός...

15/05/2018 06:52

Απιστία

Oι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και το ίδιο ισχύει και για τους λόγους που ωθούν έναν άντρα ή μια γυναίκα να παραστρατήσει από τη σχέση του. «Οι περισσότεροι θα πουν ότι δεν το είχαν σχεδιάσει ή ότι δεν το ήθελαν. Συχνά προκύπτει ακόμη κι αν κάποιος δεν το επιζητά», δηλώνει η Kristin Zeising, σεξολόγος και σύμβουλος...

14/05/2018 07:05

Συμβουλές κυρίως για άντρες

  Το κομμάτι αυτό αφορά κυρίως στους άνδρες εκείνους που απολαμβάνουν να κάνουν στοματικό σεξ στη σύντροφό τους και θέλουν πάση θυσία και με κάθε τρόπο να την ικανοποιήσουν. Φυσικά και θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε και στον δικό σου σύντροφο αν και κάτι μας λέει ότι όλα πάνε… πρίμα στη σεξουαλική σου ζωή. Υπάρχει όμως...

11/05/2018 07:00

Το μυστικό που θα σας απογειώσει!

Το σεξ και οι αριθμοί ανανέωσαν την σχέση τους, αφού πρόσφατα μάθαμε ότι εκτός από τη γνωστή στάση 69, τώρα στο μενού θα βρεις και τη στάση 77. Ποια είναι αυτή και πώς θα την καταφέρεις; Ξαπλώνετε και οι δύο στο πλάι, στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση. Ο φίλος σου σε πλησιάζει από πίσω κι εσύ πρέπει να τυλίξεις το πάνω του πόδι...

09/05/2018 06:53

Συμβουλές για γυναίκες

Eίναι λογικό να μην τα κάνεις όλα σωστά γιατί είσαι άνθρωπος και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, για την καλοπέρασή σου και μόνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα στο σεξ, τα οποία κάνεις λάθος και τα οποία δυστυχώς δεν καταλαβαίνεις. Παρακάτω, σας έχω...

08/05/2018 07:03

Αποτελέσματα μελέτης για την αυτοεκτίμηση

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά ανεβάζοντας φωτογραφίες του σώματός του και συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους άλλους, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μια ανθυγιεινή σχέση με το σώμα του και την άθληση. Τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται τελικά ότι κάνουν κακό στη γυναικεία αυτοεκτίμηση, σύμφωνα...

07/05/2018 06:53

Θεωρείται απιστία αυτή η σχέση;

Ο Sergi λέει ότι το σεξ με τη σύζυγό του δεν είναι αρκετό και υποστηρίζει πως μια κούκλα του σεξ μπορεί να σώσει έναν γάμο... Τα τελευταία χρόνια, ο δόκτωρ Sergi Santos και η γυναίκα του δούλευαν την εφεύρεσή τους, τη «Samantha». Πρόκειται για την πρώτη κούκλα του σεξ με τεχνητή νοημοσύνη! Ο ίδιος αναφέρει πως οι άνθρωποι μόνο δεν αρκούν....

03/05/2018 14:57

Η σωστή σχέση

  Βλέπεις τον Κώστα που είναι καλό παιδί και σε γουστάρει, αλλά εσύ δεν τρελαίνεσαι. Είναι και ο Ηλίας όμως, που είναι πιο μυστήριος και δε σου δίνει σημασία. Γι αυτόν η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν σκεφθούμε λίγο την κλασσική συμβουλή «κάνε του τη δύσκολη αν θέλεις να τον κερδίσεις» κανονικά δε...

30/04/2018 07:04

Ο "κύκλος ζωής" του ανδρικού μορίου

Δεν είναι μυστικό πως η ανδρική σεξουαλική λειτουργία φθίνει με την ηλικία. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης του άνδρα, χρειάζονται περισσότερα για να τον διεγείρουν, ενώ όταν διεγερθεί, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να έχει στύση και να έρθει σε οργασμό. Και αφού έρθει σε οργασμό, να ξαναδιεγερθεί. Επίσης η ηλικία...

29/04/2018 06:52

Ιδανικός σύντροφος

Ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Στη σύγχρονη κοινωνία δεν αρκεί να είναι σύζυγος, νοικοκυρά, µητέρα και εργαζόμενη, αλλά πρέπει σε αυτούς τους ρόλους να ανταποκρίνεται τέλεια. Αυτό σημαίνει να είναι μία γυναίκα «τέλεια» στην εξωτερική εμφάνιση, στη μόρφωση, στις επαγγελματικές ικανότητες και στη συντροφικότητα....

27/04/2018 07:03

Back to Top