Ναρκισσισμός
Τρεις τύποι ναρκισσιστών: Πώς θα τους αναγνωρίσετε από το πρώτο ραντεβού;

Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε τον όρο «ναρκισσιστής», σκεφτόμαστε έναν εξωστρεφή άνθρωπο που θέλει με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή και προκαλέσει τον θαυμασμό των άλλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος ανθρώπων είναι μία από τις υποκατηγορίες των ναρκισσιστών. Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες, όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες. Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συζύγων που μετά από χρόνια μπορεί να αναρωτιούνται: «Πώς γίνεται να μην αντιληφθώ ότι ζούσα με έναν νάρκισσο»;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σημάδια, που ήδη από το πρώτο ραντεβού θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τον νάρκισσο, που επιχειρεί να μπει στη ζωή μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις τρεις υποκατηγορίες της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, έτσι όπως τις ορίζει η Δρ. Elinor Greenberg:

  • Ναρκισσιστής- Επιδειξίας: Θέλει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
  • Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής: Θέλει να συνδέεται στενά με κάποιον ή κάτι που θαυμάζει ο ίδιος.
  • Τοξικός Ναρκισσιστής: Θέλει να κυριαρχεί και συνηθίζει να υποτιμά τους άλλους.


«Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα»
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει ακόμη και μικρά ή αμελητέα σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς καθώς αποτελούν ενδείξεις για τον τρόπο συμπεριφοράς του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα σχέσεων ξανά και ξανά.

Η Δρ. Greenberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια σε μία σχέση χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι συμβιώνουν με έναν ναρκισσιστή.

Πολλές φορές όταν δημιουργούνται προβλήματα μέσα στη σχέση, τα προβληματικά χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου γίνονται πιο έκδηλα, κάνοντας τη άλλη πλευρά να αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν ο σύζυγός μου (ή η σύζυγός μου) ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια να έγινε ναρκισσιστής»; Η απάντηση είναι όχι. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαγνωστεί ήδη από το στάδιο της πρώιμης ενηλικίωσης. Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα.

Το πρώτο ραντεβού με έναν νάρκισσο
Ακόμη και μέσα στη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός πρώτου ραντεβού οι συμπεριφορές που μπορούν να προδώσουν έναν νάρκισσο είναι παρούσες. Αξίζει να κρατήσετε στο μυαλό σας ότι στη συγκεκριμένη περίσταση όλοι βγάζουμε προς τα έξω τον καλύτερο μας εαυτό. Αν κάποια συμπεριφορά σας φαίνεται ενοχλητική ήδη σε αυτό το χρονικό σημείο, σκεφτείτε τι θα γίνει αργότερα όταν ο ναρκισσιστής θα πάψει να προσπαθεί τόσο σκληρά.

Ναρκισσιστές επιδειξίες
Τείνουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση. Ενεργούν με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αρέσκονται στο να αφηγούνται ιστορίες και να δίνουν συμβουλές. Το τέλειο προσωπείο που φτιάχνουν για τον εαυτό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να πέσει.

Η ανασφάλεια, που προσπαθούν να καλύψουν με τη συμπεριφορά τους, τους κάνει ιδιαίτερα εύθικτους και ευέξαπτους, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν με σκληρότητα σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους καθώς παρουσιάζουν έλλειμμα συναισθηματικής ενσυναίσθησης.

Το πρώτο ραντεβού ενός Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται ο ίδιος;
«Πραγματικά πρέπει να την εντυπωσίασα. Τις μίλησα για τις σημαντικές μου γνωριμίες. Την πήγα σε ένα φανταστικό εστιατόριο και επέλεξα για εκείνη ένα υπέροχο πιάτο και ένα εξαιρετικό κρασί που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν. Περιμένω πως και πως το επόμενο ραντεβού. Είμαι σίγουρος πως θα καταλήξει στο σπίτι μου».

Τι σκέφτεται η συνοδός του;
«Έχασα το βράδυ μου. Μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό του. Δεν ρώτησε τίποτα για εμένα. Με ανάγκασε να παραγγείλω ότι ήθελε αυτός, παρά τις αντιρρήσεις μου. Έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Δεν πρόκειται να τον ξαναπάρω».

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Στις σχέσεις του ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας παρουσιάζει έλλειψη ευαισθησίας και αυταρχισμό. Αναμένει θαυμασμό και απόλυτη συμφωνία. Εισπράττει τη διαφωνία ως κριτική και επιτίθεται. Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.

Συγκαλυμμένοι Ναρκισσιστές
Σε αντίθεση με τον πρώτο τύπο, οι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς θεωρούν ότι αυτό τους κάνει ευάλωτους στις επιθέσεις. Συνήθως έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα του πρώτου τύπου ναρκισσισμού και έχουν βιώσει επαλειμμένα υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αντ’ αυτού βρίσκουν τρόπους να προσκολληθούν σε ανθρώπους ή ιδέες που θεωρούν ξεχωριστούς και θαυμάζουν. Δεν είναι ανοιχτά απαιτητικοί, αλλά προσπαθούν να χειραγωγήσουν έμμεσα τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πολλές φορές επιλέγουν το ρόλο του θύματος για να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Το πρώτο ραντεβού ενός Συγκαλυμμένου Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται Ναρκισσιστής Επιδειξίας;
Ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας θα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Γι’ αυτούς όλοι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.

Τι σκέφτεται Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής;
«Ήταν απλά υπέροχος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με θέλει. Μου άρεσε ότι διάλεξε για έμενα το πιάτο αλλά και το κρασί. Απορώ πως κατάλαβε ότι μου αρέσουν»;

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Επιλέγουν να συνδέονται με κάποιον ή κάποια που έχουν εξιδανικεύσει, θεωρώντας ότι κλέβουν κάτι από τη λάμψη τους. Είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με μικρές δόσεις επιβεβαίωσης από το αντικείμενο του θαυμασμού τους. Συνήθως συνδέονται με άτομα της πρώτης υποκατηγορίας ναρκισσιστών.

Τοξικοί Ναρκισσιστές
Δεν επιζητούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, αλλά περισσότερο να κυριαρχούν στους γύρω τους και να τους υποβιβάζουν με κάθε ευκαιρία. Η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαδιστική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για «αποτυχημένους» Ναρκισσιστές Επιδειξίες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τύπου είναι ένας μαθητής, που εκφοβίζει τους συμμαθητές του, ή ένα αυταρχικό αφεντικό, που συνηθίζει να επιτίθεται φραστικά τους υφισταμένους του.

Το πρώτο ραντεβού ενός Τοξικού Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Ναρκισσιστή Επιδειξία: «Άφησε με να παραγγείλω για ‘σένα».

Τοξικού Ναρκισσιστή (αφού έχει έρθει η παραγγελία):
«Δεν ήταν και μία τόσο επιτυχημένη επιλογή, ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις τις σωστές επιλογές. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν σκούρα».


Πρόθεση του τοξικού ναρκισσιστή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να ρίξει την αυτοπεποίθηση του συνομιλητή του, τονίζοντας τη δική του ανωτερότητα.

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Ο στόχος τους είναι να εδραιωθούν ως καλύτεροι και να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει κατώτερος και ανεπαρκής. Δεν ικανοποιούνται ποτέ, ούτε επαινούν τον άνθρωπο τους, με τελικό σκοπό να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.

Πηγή: boro

Send to Facebook

Νέα έρευνα

Ένα δεκάλεπτο μασάζ ποδιών μπορεί να γίνει ο δρόμος για την καρδιά του αγαπημένου σας προσώπου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πίεση και το τρίψιμο των πελμάτων προκαλεί αύξηση της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνης της αγκαλιάς, του έρωτα και της αγάπης. Στη μελέτη, 40 ενήλικοι άντρες υποβλήθηκαν...

10/01/2019 16:28

Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία

Θέλετε να καταλάβετε αν μια γυναίκα έχει ροπή στην ... απιστία; Τότε να την κοιτάτε στα δάκτυλα, όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις των ερευνητών. Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής την Eiluned Pearce, τα δάκτυλα των γυναικείων χεριών αποτελούν ένδειξη απιστίας. Ειδικότερα, όπως...

05/12/2018 17:30

Ποια βρίσκεται στο Νο 1;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Pornhub, αυτές είναι οι δέκα δημοφιλέστερες πορνοστάρ αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τα κορίτσια του Pornhub αποτελούν...

01/12/2018 16:22

Oι άντρες τα «φουσκώνουν»... οι γυναίκες κρύβουν επιμελώς

Σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσει το ταίρι σας πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχατε στο παρελθόν; Αν ναι, είπατε την αλήθεια; Μάλλον όχι, όπως κάνουν άλλωστε οι περισσότεροι... Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αποκρύπτουν το σεξουαλικό ιστορικό τους στον σύντροφό τους, χωρίς βέβαια τα δύο φύλα να ακολουθούν την ίδια......

21/11/2018 16:28

Δώσε προσοχή φίλη μου

Ως γνωστόν άντρες και γυναίκες διαφέρουμε και μάλιστα σημαντικά κάτι το οποίο λες και άκρως ενδιαφέρον. Υπάρχουν ωστόσο κάποια δικά μας βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι κυριολεκτικά αφόρητα. Όχι τόσο για εμάς τις ίδιες, αλλά για τους άντρες. Παρακάτω λοιπόν, σου έχω 4 από αυτά, που κανένας άντρας δεν μπορεί να αντέξει λεπτό! 1....

07/11/2018 09:31

Mελέτη Τούρκων ερευνητών

Οι άνδρες που βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους ανάπτυξης παθήσεων των ούλων, είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με εκείνους που δεν φροντίζουν την υγιεινή του στόματός τους. Αυτό προκύπτει από μελέτη Τούρκων ερευνητών, οι οποίοι συνέκριναν τα...

01/11/2018 19:57

Σου εξηγεί πώς πρέπει να αντιδράσεις

Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια σου εξηγεί πώς πρέπει να αντιδράσεις αν ο σύντροφός σου επιμένει να έχετε σωματική επαφή. «Ο σύντροφός μου με πιέζει να κάνουμε σεξ!» Αν ο σύντροφος πιέζει και δεν σέβεται το δικό σου όχι, σημαίνει πως δεν σε σέβεται ως προσωπικότητα και δεν είναι αντάξιός σου ως άτομο. Βέβαια,...

30/10/2018 15:40

Το σεξ μαζί του πάντως δεν το μισείς σε καμία περίπτωση

Από μικρές μαθαίνουμε ότι η ερωτική συνεύρεση μεταξύ δύο ανθρώπων γίνεται όταν αγαπιούνται ή όταν τουλάχιστον αρέσει ο ένας στον άλλον με σκοπό την απόλαυση ή την αναπαραγωγή. Αν η σύγχρονη καθημερινότητα μας έμαθε κάτι για το σεξ, αυτό είναι ότι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους κατά τη στιγμή της ερωτικής επαφής μπορούν να υπάρχουν...

27/10/2018 22:50

Aντρική εξομολόγηση

Όχι δεν είμαστε τέλειες και ναι ένας άντρας είναι σε θέση να το δει αυτό. Επίσης μερικές φορές μπορούμε να γίνουμε και πολύ εκνευριστικές, με αποτέλεσμα να σκέφτονται σοβαρά να εξαφανιστούν. Παρακάτω λοιπόν, σου έχω τις 7 πιο εκνευριστικές γυναικείες συμπεριφορές, όπως μας τις εξομολογήθηκαν οι καλοί μας φίλοι. 1. Δεν θέλουμε...

22/10/2018 09:59

Αποκάλυψη

Πολλές οι συζητήσεις γύρω από το σεξ και πώς θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τον/την σύντροφό μας. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 4 πράγματα που ερεθίζουν περισσότερο τις γυναίκες στο σεξ. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, έχει επικρατήσει η άποψη, ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θέλουν τα γλυκούλικα και τρυφερά...

14/10/2018 16:06

Μάθε τι ύψος έχει αυτός που σε ενδιαφέρει!

Στη σύγκριση κοντού-ψηλού είναι σίγουρο πως ένας πιο κοντός άνδρας θα διεκδικήσει περισσότερες γυναίκες απ'όσες του αναλογούν Θέλετε να ξέρετε αν ο άνδρας, με τον οποίο σχετίζεστε, θα σας απατήσει; Μάθετε τι ύψος έχει. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Έρευνα που έκαναν σε...

10/10/2018 11:53

Θεϊκό

Δεν ξέρουμε πόσο θρήσκος ήταν ή δεν ήταν αυτός ο οποίος σκέφτηκε να ονομάσει έτσι τη στάση αυτή, αλλά έτσι όπως την περιέγραψε πράγματι το όνομα αυτό της ταιριάζει. Εκείνος ξαπλώνει στο κρεβάτι και βάζει το κεφάλι του αναπαυτικά πάνω σε ένα μαξιλάρι. Εκείνη του γυρίζει την πλάτη και κάθεται πάνω του περνώντας τα πόδια της κάτω...

09/10/2018 12:06

Back to Top