Ναρκισσισμός
Τρεις τύποι ναρκισσιστών: Πώς θα τους αναγνωρίσετε από το πρώτο ραντεβού;

Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε τον όρο «ναρκισσιστής», σκεφτόμαστε έναν εξωστρεφή άνθρωπο που θέλει με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή και προκαλέσει τον θαυμασμό των άλλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος ανθρώπων είναι μία από τις υποκατηγορίες των ναρκισσιστών. Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες, όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες. Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συζύγων που μετά από χρόνια μπορεί να αναρωτιούνται: «Πώς γίνεται να μην αντιληφθώ ότι ζούσα με έναν νάρκισσο»;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σημάδια, που ήδη από το πρώτο ραντεβού θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τον νάρκισσο, που επιχειρεί να μπει στη ζωή μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις τρεις υποκατηγορίες της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, έτσι όπως τις ορίζει η Δρ. Elinor Greenberg:

  • Ναρκισσιστής- Επιδειξίας: Θέλει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
  • Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής: Θέλει να συνδέεται στενά με κάποιον ή κάτι που θαυμάζει ο ίδιος.
  • Τοξικός Ναρκισσιστής: Θέλει να κυριαρχεί και συνηθίζει να υποτιμά τους άλλους.


«Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα»
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει ακόμη και μικρά ή αμελητέα σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς καθώς αποτελούν ενδείξεις για τον τρόπο συμπεριφοράς του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα σχέσεων ξανά και ξανά.

Η Δρ. Greenberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια σε μία σχέση χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι συμβιώνουν με έναν ναρκισσιστή.

Πολλές φορές όταν δημιουργούνται προβλήματα μέσα στη σχέση, τα προβληματικά χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου γίνονται πιο έκδηλα, κάνοντας τη άλλη πλευρά να αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν ο σύζυγός μου (ή η σύζυγός μου) ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια να έγινε ναρκισσιστής»; Η απάντηση είναι όχι. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαγνωστεί ήδη από το στάδιο της πρώιμης ενηλικίωσης. Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα.

Το πρώτο ραντεβού με έναν νάρκισσο
Ακόμη και μέσα στη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός πρώτου ραντεβού οι συμπεριφορές που μπορούν να προδώσουν έναν νάρκισσο είναι παρούσες. Αξίζει να κρατήσετε στο μυαλό σας ότι στη συγκεκριμένη περίσταση όλοι βγάζουμε προς τα έξω τον καλύτερο μας εαυτό. Αν κάποια συμπεριφορά σας φαίνεται ενοχλητική ήδη σε αυτό το χρονικό σημείο, σκεφτείτε τι θα γίνει αργότερα όταν ο ναρκισσιστής θα πάψει να προσπαθεί τόσο σκληρά.

Ναρκισσιστές επιδειξίες
Τείνουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση. Ενεργούν με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αρέσκονται στο να αφηγούνται ιστορίες και να δίνουν συμβουλές. Το τέλειο προσωπείο που φτιάχνουν για τον εαυτό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να πέσει.

Η ανασφάλεια, που προσπαθούν να καλύψουν με τη συμπεριφορά τους, τους κάνει ιδιαίτερα εύθικτους και ευέξαπτους, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν με σκληρότητα σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους καθώς παρουσιάζουν έλλειμμα συναισθηματικής ενσυναίσθησης.

Το πρώτο ραντεβού ενός Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται ο ίδιος;
«Πραγματικά πρέπει να την εντυπωσίασα. Τις μίλησα για τις σημαντικές μου γνωριμίες. Την πήγα σε ένα φανταστικό εστιατόριο και επέλεξα για εκείνη ένα υπέροχο πιάτο και ένα εξαιρετικό κρασί που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν. Περιμένω πως και πως το επόμενο ραντεβού. Είμαι σίγουρος πως θα καταλήξει στο σπίτι μου».

Τι σκέφτεται η συνοδός του;
«Έχασα το βράδυ μου. Μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό του. Δεν ρώτησε τίποτα για εμένα. Με ανάγκασε να παραγγείλω ότι ήθελε αυτός, παρά τις αντιρρήσεις μου. Έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Δεν πρόκειται να τον ξαναπάρω».

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Στις σχέσεις του ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας παρουσιάζει έλλειψη ευαισθησίας και αυταρχισμό. Αναμένει θαυμασμό και απόλυτη συμφωνία. Εισπράττει τη διαφωνία ως κριτική και επιτίθεται. Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.

Συγκαλυμμένοι Ναρκισσιστές
Σε αντίθεση με τον πρώτο τύπο, οι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς θεωρούν ότι αυτό τους κάνει ευάλωτους στις επιθέσεις. Συνήθως έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα του πρώτου τύπου ναρκισσισμού και έχουν βιώσει επαλειμμένα υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αντ’ αυτού βρίσκουν τρόπους να προσκολληθούν σε ανθρώπους ή ιδέες που θεωρούν ξεχωριστούς και θαυμάζουν. Δεν είναι ανοιχτά απαιτητικοί, αλλά προσπαθούν να χειραγωγήσουν έμμεσα τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πολλές φορές επιλέγουν το ρόλο του θύματος για να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Το πρώτο ραντεβού ενός Συγκαλυμμένου Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται Ναρκισσιστής Επιδειξίας;
Ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας θα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Γι’ αυτούς όλοι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.

Τι σκέφτεται Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής;
«Ήταν απλά υπέροχος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με θέλει. Μου άρεσε ότι διάλεξε για έμενα το πιάτο αλλά και το κρασί. Απορώ πως κατάλαβε ότι μου αρέσουν»;

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Επιλέγουν να συνδέονται με κάποιον ή κάποια που έχουν εξιδανικεύσει, θεωρώντας ότι κλέβουν κάτι από τη λάμψη τους. Είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με μικρές δόσεις επιβεβαίωσης από το αντικείμενο του θαυμασμού τους. Συνήθως συνδέονται με άτομα της πρώτης υποκατηγορίας ναρκισσιστών.

Τοξικοί Ναρκισσιστές
Δεν επιζητούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, αλλά περισσότερο να κυριαρχούν στους γύρω τους και να τους υποβιβάζουν με κάθε ευκαιρία. Η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαδιστική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για «αποτυχημένους» Ναρκισσιστές Επιδειξίες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τύπου είναι ένας μαθητής, που εκφοβίζει τους συμμαθητές του, ή ένα αυταρχικό αφεντικό, που συνηθίζει να επιτίθεται φραστικά τους υφισταμένους του.

Το πρώτο ραντεβού ενός Τοξικού Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Ναρκισσιστή Επιδειξία: «Άφησε με να παραγγείλω για ‘σένα».

Τοξικού Ναρκισσιστή (αφού έχει έρθει η παραγγελία):
«Δεν ήταν και μία τόσο επιτυχημένη επιλογή, ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις τις σωστές επιλογές. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν σκούρα».


Πρόθεση του τοξικού ναρκισσιστή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να ρίξει την αυτοπεποίθηση του συνομιλητή του, τονίζοντας τη δική του ανωτερότητα.

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Ο στόχος τους είναι να εδραιωθούν ως καλύτεροι και να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει κατώτερος και ανεπαρκής. Δεν ικανοποιούνται ποτέ, ούτε επαινούν τον άνθρωπο τους, με τελικό σκοπό να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.

Πηγή: boro

Send to Facebook

Safe Sex

Tο καλοκαίρι έφτασε, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται. H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και των απλών...

18/07/2018 11:28

Το έχεις παρατηρήσει κι εσύ έτσι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη θερμοκρασία στα ύψη και την προσμονή για τις διακοπές μεγαλύτερη από ποτέ. Στο mood της χαλαρότητας και της καλής διάθεσης κινούνται και τα αγαπημένα μας αγόρια, τα οποία αυτή την εποχή γίνονται λίγο πιο ευάλωτα στο ωραίο φύλο. Ναι φίλη μου, το κέρατο το καλοκαίρι είναι πιο συχνό και...

17/07/2018 07:03

Αναρρωτική άδεια λόγω... υπερβολικού σεξ

Η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορεί να αποτελεί σύντομα λόγο αναρρωτικής άδειας; Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναγνώρισε την εξάρτηση από το σεξ ως ψυχική διαταραχή. Ειδικότερα, για να θεωρείται κανείς άρρωστος με το σεξ, θα πρέπει να είναι ανίκανος...

15/07/2018 06:44

Τι ρόλο παίζει το κατωσέντονο στην ερωτική σου ζωή;

Αυτό που έχει δείξει η ζωή μέσα από τις έρευνες που σκαρφίζονται κατά καιρούς οι άνθρωποι προκειμένου να μάθουν τον εαυτό τους και τους άλλους καλύτερα και να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, είναι πως το σεξ, πάνω απ' όλα είναι συναίσθημα. Αλλά έπονται κι άλλοι παράγοντες για να πετύχει το γλυκό. Λεπτομέρειες...

11/07/2018 07:05

Λοιμώξεις

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο ερωτισμός ανεβαίνει στα ύψη. Παρόλα αυτά, κατά το καλοκαίρι, αστάθμητοι και ύπουλοι παράγοντες καραδοκούν, έχοντας ως σκοπό τους να ανακόψουν αυτή την ανοδική πορεία. Δύσκολα το μυαλό πηγαίνει σε μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού. Κι όμως, εξαιτίας της, οι πολυπόθητες διακοπές μπορούν να...

09/07/2018 07:02

Κάπως πρέπει να αναπληρώσεις την ενέργεια σου

Το καλοκαίρι, ως γνωστόν, οι σεξουαλικές ορμές σου χτυπούν κόκκινο. Λιγότερα ρούχα, περισσότερος ήλιος, θάλασσα, όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια έντονη ερωτική επιθυμία, η οποία οδηγεί σε απώλια θερμίδων. Ναι, το σεξ είναι η καλύτερη γυμναστική εκεί έξω. Ειδικά αν επιλέξεις και τις σωστές στάσεις. Πάνω κάτω ξέρεις τι πρέπει να...

05/07/2018 07:04

Απαντήσεις από κλινική ψυχολόγο

«Είμαι μόνη και οι περισσότερες φίλες μου, μου λένε ότι οι άνδρες με φοβούνται γιατί δείχνω πολύ δυναμική γυναίκα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι μπορεί να ισχύει; Τι φοβάται ο άνδρας στη δυναμική γυναίκα;» Απαντά για το www.boro.gr η Ψυχολόγος Aσημίνα Κουλουκούρη   Καταρχάς, προσοχή στις παρέες που κάνετε (αστειεύομαι φυσικά),...

04/07/2018 07:01

Ti εξιτάρει τη γυναικεία φαντασία;

Πιάνεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεξ ή ακόμα και την ώρα που ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ να κάνει κάτι σκέψεις που δεν θα πιστέψεις με περιεχόμενο άκρως πονηρό, που 'λεγε κάποτε και η Δέσποινα. Φαντασιώσεις που δεν μπορείς να πολυελέγξεις κιόλας, που αν ξεστόμιζες θα γινόσουν κόκκινη από ντροπή όπως η φράουλα που βάζεις...

02/07/2018 07:02

Εξωσυζυγικές σχέσεις

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με το πέρασμα των ετών αλλάζει ο αριθμός των γυναικών που είναι άπιστες. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των άπιστων γυναικών. Ωστόσο, ο αριθμός των άπιστων ανδρών δεν έχει διαφοροποιηθεί. Η σύγχρονη γυναίκα, όπως και ο άνδρας,που έχουν εξωσυζυγική σχέση είναι...

29/06/2018 07:01

Αθώα ή όχι συμπεριφορά;

Μία από τις συναρπαστικότερες περιπτώσεις παραϋπνιών θεωρείται στο χώρο της Ιατρικής η sexsomnia. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει σεξουαλική συμπεριφορά από το άτομο που κοιμάται, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει ή να αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή. Οι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την περιγραφή της...

28/06/2018 06:57

Προβλήματα και συμβουλές

Παρά το γεγονός ότι για κάποιους είναι ακόμα θέμα ταμπού, η συζήτηση γύρω από το σεξ σε μια σχέση δεν σταματάει ποτέ! Η «χημεία», η ερωτική έλξη, το πάθος και φυσικά το ίδιο το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αυτό που καθορίζει την ύπαρξη μιας ερωτικής και όχι φιλικής σχέσης. Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια μακροχρόνια σχέση, για...

26/06/2018 07:02

Τα Ω3 βοηθούν και σε αυτό

Ξέρουμε ήδη ότι τα θαλασσινά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και λιπαρών οξέων Ω3. Μόλις ανακαλύψαμε έναν ακόμα λόγο να τα βάλουμε στη διατροφή μας: Μπορούν να εκτοξεύσουν τη σεξουαλική επιθυμία στα ύψη, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Για τις ανάγκες της έρευνας, 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν...

22/06/2018 07:02

Back to Top