Ναρκισσισμός
Τρεις τύποι ναρκισσιστών: Πώς θα τους αναγνωρίσετε από το πρώτο ραντεβού;

Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε τον όρο «ναρκισσιστής», σκεφτόμαστε έναν εξωστρεφή άνθρωπο που θέλει με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή και προκαλέσει τον θαυμασμό των άλλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος ανθρώπων είναι μία από τις υποκατηγορίες των ναρκισσιστών. Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες, όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες. Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συζύγων που μετά από χρόνια μπορεί να αναρωτιούνται: «Πώς γίνεται να μην αντιληφθώ ότι ζούσα με έναν νάρκισσο»;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σημάδια, που ήδη από το πρώτο ραντεβού θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τον νάρκισσο, που επιχειρεί να μπει στη ζωή μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις τρεις υποκατηγορίες της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, έτσι όπως τις ορίζει η Δρ. Elinor Greenberg:

  • Ναρκισσιστής- Επιδειξίας: Θέλει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
  • Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής: Θέλει να συνδέεται στενά με κάποιον ή κάτι που θαυμάζει ο ίδιος.
  • Τοξικός Ναρκισσιστής: Θέλει να κυριαρχεί και συνηθίζει να υποτιμά τους άλλους.


«Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα»
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει ακόμη και μικρά ή αμελητέα σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς καθώς αποτελούν ενδείξεις για τον τρόπο συμπεριφοράς του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα σχέσεων ξανά και ξανά.

Η Δρ. Greenberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια σε μία σχέση χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι συμβιώνουν με έναν ναρκισσιστή.

Πολλές φορές όταν δημιουργούνται προβλήματα μέσα στη σχέση, τα προβληματικά χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου γίνονται πιο έκδηλα, κάνοντας τη άλλη πλευρά να αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν ο σύζυγός μου (ή η σύζυγός μου) ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια να έγινε ναρκισσιστής»; Η απάντηση είναι όχι. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαγνωστεί ήδη από το στάδιο της πρώιμης ενηλικίωσης. Τα σημάδια ήταν εκεί απλά δεν ήταν αναγνωρίσιμα.

Το πρώτο ραντεβού με έναν νάρκισσο
Ακόμη και μέσα στη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός πρώτου ραντεβού οι συμπεριφορές που μπορούν να προδώσουν έναν νάρκισσο είναι παρούσες. Αξίζει να κρατήσετε στο μυαλό σας ότι στη συγκεκριμένη περίσταση όλοι βγάζουμε προς τα έξω τον καλύτερο μας εαυτό. Αν κάποια συμπεριφορά σας φαίνεται ενοχλητική ήδη σε αυτό το χρονικό σημείο, σκεφτείτε τι θα γίνει αργότερα όταν ο ναρκισσιστής θα πάψει να προσπαθεί τόσο σκληρά.

Ναρκισσιστές επιδειξίες
Τείνουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση. Ενεργούν με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αρέσκονται στο να αφηγούνται ιστορίες και να δίνουν συμβουλές. Το τέλειο προσωπείο που φτιάχνουν για τον εαυτό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να πέσει.

Η ανασφάλεια, που προσπαθούν να καλύψουν με τη συμπεριφορά τους, τους κάνει ιδιαίτερα εύθικτους και ευέξαπτους, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν με σκληρότητα σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους καθώς παρουσιάζουν έλλειμμα συναισθηματικής ενσυναίσθησης.

Το πρώτο ραντεβού ενός Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται ο ίδιος;
«Πραγματικά πρέπει να την εντυπωσίασα. Τις μίλησα για τις σημαντικές μου γνωριμίες. Την πήγα σε ένα φανταστικό εστιατόριο και επέλεξα για εκείνη ένα υπέροχο πιάτο και ένα εξαιρετικό κρασί που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν. Περιμένω πως και πως το επόμενο ραντεβού. Είμαι σίγουρος πως θα καταλήξει στο σπίτι μου».

Τι σκέφτεται η συνοδός του;
«Έχασα το βράδυ μου. Μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό του. Δεν ρώτησε τίποτα για εμένα. Με ανάγκασε να παραγγείλω ότι ήθελε αυτός, παρά τις αντιρρήσεις μου. Έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Δεν πρόκειται να τον ξαναπάρω».

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Στις σχέσεις του ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας παρουσιάζει έλλειψη ευαισθησίας και αυταρχισμό. Αναμένει θαυμασμό και απόλυτη συμφωνία. Εισπράττει τη διαφωνία ως κριτική και επιτίθεται. Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.

Συγκαλυμμένοι Ναρκισσιστές
Σε αντίθεση με τον πρώτο τύπο, οι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς θεωρούν ότι αυτό τους κάνει ευάλωτους στις επιθέσεις. Συνήθως έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα του πρώτου τύπου ναρκισσισμού και έχουν βιώσει επαλειμμένα υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αντ’ αυτού βρίσκουν τρόπους να προσκολληθούν σε ανθρώπους ή ιδέες που θεωρούν ξεχωριστούς και θαυμάζουν. Δεν είναι ανοιχτά απαιτητικοί, αλλά προσπαθούν να χειραγωγήσουν έμμεσα τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πολλές φορές επιλέγουν το ρόλο του θύματος για να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Το πρώτο ραντεβού ενός Συγκαλυμμένου Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Τι σκέφτεται Ναρκισσιστής Επιδειξίας;
Ο Ναρκισσιστής Επιδειξίας θα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Γι’ αυτούς όλοι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.

Τι σκέφτεται Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής;
«Ήταν απλά υπέροχος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με θέλει. Μου άρεσε ότι διάλεξε για έμενα το πιάτο αλλά και το κρασί. Απορώ πως κατάλαβε ότι μου αρέσουν»;

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Επιλέγουν να συνδέονται με κάποιον ή κάποια που έχουν εξιδανικεύσει, θεωρώντας ότι κλέβουν κάτι από τη λάμψη τους. Είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με μικρές δόσεις επιβεβαίωσης από το αντικείμενο του θαυμασμού τους. Συνήθως συνδέονται με άτομα της πρώτης υποκατηγορίας ναρκισσιστών.

Τοξικοί Ναρκισσιστές
Δεν επιζητούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, αλλά περισσότερο να κυριαρχούν στους γύρω τους και να τους υποβιβάζουν με κάθε ευκαιρία. Η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαδιστική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για «αποτυχημένους» Ναρκισσιστές Επιδειξίες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τύπου είναι ένας μαθητής, που εκφοβίζει τους συμμαθητές του, ή ένα αυταρχικό αφεντικό, που συνηθίζει να επιτίθεται φραστικά τους υφισταμένους του.

Το πρώτο ραντεβού ενός Τοξικού Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσιστή Επιδειξία

Ναρκισσιστή Επιδειξία: «Άφησε με να παραγγείλω για ‘σένα».

Τοξικού Ναρκισσιστή (αφού έχει έρθει η παραγγελία):
«Δεν ήταν και μία τόσο επιτυχημένη επιλογή, ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις τις σωστές επιλογές. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν σκούρα».


Πρόθεση του τοξικού ναρκισσιστή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να ρίξει την αυτοπεποίθηση του συνομιλητή του, τονίζοντας τη δική του ανωτερότητα.

Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση
Ο στόχος τους είναι να εδραιωθούν ως καλύτεροι και να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει κατώτερος και ανεπαρκής. Δεν ικανοποιούνται ποτέ, ούτε επαινούν τον άνθρωπο τους, με τελικό σκοπό να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.

Πηγή: boro

Send to Facebook

Νομίζεις ότι είναι δύσκολο; Ε όχι

Είσαι single και δε βλέπεις να αλλάζεις κατάσταση σύντομα. Έχεις αναρωτηθεί γιατί; Γιατί ενώ θέλεις επιτέλους μία σχέση εκείνη δεν έρχεται; Έχεις σκεφτεί ποτέ τι εντύπωση δίνεις στους άντρες; Όχι δε σου λέω να αλλάξεις χαρακτήρα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να δώσεις βάση σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Nα φαίνεσαι...

24/09/2018 07:03

Γυναικείος οργασμός

Κι όμως… Ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό ενήλικων γυναικών που παραμένουν εντελώς «ξένες» με το σώμα τους. Αν και υποτίθεται ότι στην εποχή μας τα ταμπού έχουν σπάσει και οι γυναίκες έχουν μπει σε μια πιο προοδευτική και απελευθερωμένη σε σχέση με το παρελθόν φάση, η σκληρή αλήθεια έρχεται να μας διαψεύσει. Πρόσφατη...

21/09/2018 07:04

Έρευνα

  Η όσφρηση είναι ίσως πιο έντονη από τις αισθήσεις μας. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μνήμη κι έτσι μπορεί να ξυπνήσει πολύ εύκολα τις ορμές και το υποσυνείδητο κάποιου. Πολλά είναι λοιπόν αυτά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη λίμπιντο, τη σεξουαλική ορμή κι επιθυμία. Η διατροφή, το άγχος, και πολλά άλλα. Σχετικές...

17/09/2018 06:48

Κορύφωση στο sex

Υπάρχουν οργασμοί, και υπάρχουν συγκλονιστικοί οργασμοί. Γιατί να μην επιλέξετε το τόξο της σταδιακής και έντονης κορύφωσης, που θα κάνει όλο σας το σώμα να πονάει; Ξέρουμε ότι οι γυναίκες συνήθως λατρεύουν αυτό το είδος της αργής εναρμόνισης των σωμάτων. Η γυναίκα φτάνει σε απίστευτα επίπεδα διέγερσης κατ΄αυτόν τον τρόπο,...

16/09/2018 06:57

Έρευνα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν εστιάσει στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ζάχαρη στη λειτουργία της καρδιάς, στο ανοσοποιητικό, το συκώτι και όχι μόνο και τώρα στη λίστα των πιθανών κινδύνων έρχεται να προστεθεί και η στυτική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal...

14/09/2018 07:04

Αναβλητικότητα

  Όταν μιλάμε για αναβλητικότητα εννοούμε μια δυσλειτουργική διαδικασία συμπεριφορικής αποφυγής που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία να αποφύγουμε μια δραστηριότητα, την υπόσχεση ότι θα την κάνουμε αργότερα, καθώς και τη χρήση της δικαιολογίας για να εξηγήσουμε την καθυστέρηση και να αποφύγουμε την ευθύνη, παρόλο που γνωρίζουμε...

12/09/2018 06:51

Αντρική απόλαυση

  Ο θυμόσοφος λαός συνηθίζει να λέει ότι καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή. Έτσι, λοιπόν και στο σεξ, καλό είναι αν δεν ξέρεις κάτι να ρωτάς. Μάλιστα, στις ΗΠΑ λειτουργεί ήδη σχολή για το στοματικό σεξ, που σκοπό έχει να μάθει στις «μαθήτριες», πώς ακριβώς γίνεται και με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιωθούν, εάν και εφόσον ήδη το κάνουν. Ποια...

11/09/2018 07:01

Δίλημμα στις σχέσεις σου

Συνήθως μιλάμε για το άλλο μας μισό και αναφερόμαστε σε ένα άτομο που μας συμπληρώνει και μας αγαπά απεριόριστα. Όμως τι γίνεται αν είσαι ερωτευμένος με δύο γυναίκες; Λοιπόν αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μία τέτοια κατάσταση σίγουρα είναι μπερδεμένη ειδικά αν είσαι ήδη σε μία σχέση. Όταν είσαι αδέσμευτος, πάλι μπερδεύεσαι...

06/09/2018 06:51

Σεξουαλική υγεία

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία, 4 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: o Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», επισημαίνει και πληροφορεί για τους κινδύνους...

05/09/2018 07:01

Αμερικανική έρευνα

Γιατί πολλές φορές, ενώ μπορούμε να έχουμε ανεβασμένη διάθεση, επιλέγουμε το αντίθετο; Και αναλωνόμαστε σε τσακωμούς και γκρίνιες με το έτερον ήμισυ, ενώ θα μπορούσαμε ανταλλάσσοντας γλυκόλογα και φιλιά να έχουμε πολύ καλύτερη ψυχολογία; Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στο Lafayette College στην Πενσιλβανία έδειξαν ότι...

04/09/2018 07:04

Δεν έτυχε, πέτυχε

  Η εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού. Το όνειρο, που οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε να αγγίξουμε. Ποιος είναι όμως ο τρόπος να το προσεγγίσουμε; Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία μέσα σε μία συντροφική σχέση δεν είναι κάτι που τυχαίνει, αλλά μάλλον κάτι το οποίο καλλιεργείται και για το...

02/09/2018 07:03

Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση εμφανίζεται όταν ο άνδρας δε φτάνει στο στάδιο της εκσπερμάτισης παρότι υπάρχει ικανοποιητικός ερεθισμός και διέγερση. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει σπέρμα και ο άνδρας μπορεί να νιώθει την ευχαρίστηση του οργασμού, αλλά δεν εξέρχεται σπέρμα από το πέος κατά την κορύφωσή του. Οι ειδικοί διακρίνουν...

31/08/2018 06:43

Back to Top