ΗΠΑ-Τουρκία
Τραμπ και Ερντογάν παρέπεμψαν την επίλυση των S-400 στους ΥΠΕΞ

Παρά τη θερμή υποδοχή και τα εγκώμια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν - του οποίου δήλωσε θαυμαστής - και την Τουρκία, η μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, δεν πέτυχε να λύσει το «Γόρδιο Δεσμό» της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-400.

Μιλώντας στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά των ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως η αγορά από την Τουρκία των S-400 δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ.

«Το συζητούμε συνεχώς, το συζητήσαμε σήμερα, θα το συζητήσουμε και στο μέλλον», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, που σημείωσε ότι δόθηκε εντολή στους δύο Υπουργούς να εργαστούν για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές που ανοίγονται για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και το στόχο να φτάσουν τα 100 δις το χρόνο, από τα 25 που είναι σήμερα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ στην Οζάκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου είχε πει ότι η Τουρκία αδικήθηκε στο ζήτημα της προμήθειας αμερικανικών πυραύλων Patriot.

«Είπαμε τότε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι θα μπορούσαμε υπό ειδικές περιστάσεις να αγοράσουμε επίσης και Patriot. Επιθυμούμε ως Τουρκία να διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το αμερικανικό Κογκρέσο».

Πάντως, ο Ερντογάν αποσύνδεσε τις εμπορικές σχέσεις από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, προφανώς υπενθυμίζοντας ότι στις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος Τραμπ συμπεριλαμβάνονταν και το πάγωμα των συνομιλιών για τετραπλασιασμό του εμπορίου.


Συνάντηση με Γερουσιαστές

H αγορά των S-400 οδήγησε ως γνωστόν την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-55 και το πάγωμα διά νόμου από το Κογκρέσο της μεταφοράς των αεροσκαφών που έχει ήδη αγοράσει η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ φιλοξένησε χθες στις 1400 στο Οβάλ Γραφείο τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ, Τεντ Κρουζ, Τζόνι Έρνστ, Ρικ Σκοτ και τον Πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρίστς, για να συζητήσουν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν τους S-400 και άλλα ζητήματα που ενοχλούν το Κογκρέσο.

Αν και η συνάντηση είχε χαρακτηριστεί αρχικά κλειστή, καλέστηκαν κάποια στιγμή λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους και δημοσιογράφοι. Ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για μια πολύ καλή συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία, η ζώνη ασφαλείας και οι εμπορικές σχέσεις, με τον πρόεδρος Ερντογάν να λέει ότι εστιάστηκαν στην στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απογοητεύθηκε και ενοχλήθηκε πολύ από δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, σχετικά με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας, μετά την εισβολή στη Συρία, με τον Τούρκο Πρόεδρο να τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες.

Ενώ για το θέμα των S-400 ανέφερε ότι αυτό το θέμα συζητούν μαζί με τους γερουσιαστές.

«Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», πρόσθεσε.

Ο Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ είπε πως ο σκοπός της συνάντησης ήταν να διασφαλιστεί πως η Τουρκία οδεύει προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ κι όχι της Ρωσίας.

Ο Γερουσιαστής Γκράχαμ είπε πως ο σκοπός της συνάντησης ήταν «να δοθεί ένα μάθημα αμερικανικής πολιτικής στους Τούρκους φίλους μας. Υπάρχει κάπου εδώ ένα αλογάκι, αν μπορούμε να το βρούμε», πρόσθεσε, με τον Πρόεδρο Τραμπ να συμφωνεί ότι όντως θα το βρούμε.

Η Γερουσιαστής Ερνστ ανέφερε ότι επιθυμία των Γερουσιαστών είναι να παραμείνει η Τουρκία στενή σύμμαχος με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και να επιστρέψει, ενώ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το προσφυγικό.

Ο Γερουσιαστής Κρουζ σημείωσε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και το ότι οι βασικές ανησυχίες είναι οι S-400 και οι Κούρδοι.

Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Κούρδων και τρομοκρατών.

«Όμως σας διαβεβαιώνω πως αυτοί τους οποίους αποκαλείτε Κούρδους είναι PYD ή YPG. Κι αυτές είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, παρακλάδια του ΡΚΚ».

Κουρδικό - Προσφυγικό

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως τον θλίβει το γεγονός ότι ο Τραμπ και η Ρωσία παίρνουν στα σοβαρά τον Μαζλούμ Κομπάνι, ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει 50 Κούρδους βουλευτές.

«Δεν έχουμε κάποιο θέμα με τους Κούρδους αλλά με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Ο Τραμπ από την πλευρά του εξέφρασε υποστήριξη προς τους Κούρδους συμμάχους και ανέφερε ότι πιστεύει πως και ο Ερντογάν έχει «θαυμάσια σχέση» με τους Κούρδους». Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση για τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS που είχαν δραπετεύσει, άφησε να εννοηθεί ότι τους άφησαν ελεύθερους οι Κούρδοι, για να προσθέσει ότι «δεν έχει σημασία αφού τους συνέλαβαν και τους κρατούν οι Τούρκοι».

Εγκωμιάζοντας την φιλοξενία από την Τουρκία εκατομμυρίων προσφύγων, ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε την Ευρώπη να πληρώνει περισσότερα, λέγοντας με νόημα ότι οι τρομοκράτες τους Ισλαμικού Κράτους αν αφεθούν ελεύθεροι θα θέλουν να πάνε στις χώρες της Ευρώπης.

Όταν Τουρκάλα δημοσιογράφος που τον ρώτησε αναφέρθηκε στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον ηγέτη των Κούρδων στρατηγό Μαζλούμ να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο και πως αυτό πλήγωσε τους Τούρκους γιατί ο διοικητής των Κούρδων ευθύνεται για επιθέσεις κατά της Τουρκίας, ο Αμερικανός πΠόεδρος την ειρωνεύτηκε, λέγοντας «είσαι σίγουρη πως με τέτοια ερώτηση είσαι δημοσιογράφος και δεν δουλεύεις για την κυβέρνηση»;

Σχόλιο του γερουσιαστή Γκράχαμ, που παρακολουθούσε τη συνέντευξη, πως «δεν θα βρεις πια ελεύθερους δημοσιογράφους στην Τουρκία, έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια μετά την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Γενοκτονία Αρμενίων

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ενοχλημένος για το νομοσχέδιο που ψήφισε η αμερικανική Βουλή υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα κάνει το ίδιο λάθος κι η Γερουσία.

«Είπα στον κ. Πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας την τουρκική ερμηνεία των γεγονότων.

«Ένα θέμα που συνέβη πριν από περίπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και ανέφερε πως έχει προτείνει στην Αρμενία να ανοίξουν και οι δύο πλευρές τα αρχεία τους.

Πάντως, αργά το απόγευμα κι ενώ ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζήτησε από τη Γερουσία να προχωρήσει με διαδικασία επείγοντος η συζήτηση του ψηφίσματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο γερουσιαστής Γκράχαμ την πάγωσε.

Ο Ερντογάν έριξε επίσης ξανά το γάντι δημοσίως για την υπόθεση του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, ζητώντας την απέλασή του.

«Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη, όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας ζητείται».

Send to Facebook

Λίγο πριν τις 7:00 το πρωί

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Κοκκινοτριμιθιάς. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 7:00 το πρωί σε σημείο μεταξύ της εξόδου προς Ανθούπολη και της εξόδου προς Αρχάγγελο.  Θύμα του νέου θανατηφόρου είναι 63χρονος από τη Ρουμανία,...

09/12/2019 12:32

Ευχές Προέδρου σε μαθητές και μαθήτριες

Τις ευχές του προς τους μαθητές που σήμερα παρακάθονται για πρώτη ημέρα στις εξετάσεις τετραμήνων , έδωσε με ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Αναστασιάδης. «Καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες μας που σήμερα ξεκινούν τις εξετάσεις τους στον θεσμό των τετραμήνων», έγραψε ο Πρόεδρος...

09/12/2019 10:40

Κτύπησε και πάλι ο Εγκέλαδος

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 00:41 στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων, ή 310 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας, γνωστοποίησε με ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου...

09/12/2019 09:32

Βουλή

Αρχίζει σήμερα, με τις ομιλίες των Αρχηγών ή/και εκπροσώπων των κομμάτων, η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ανακοίνωσή του στις 22 Νοεμβρίου, είχε αναφέρει ότι η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου. Σήμερα...

09/12/2019 09:27

Θα συναντήσει και τον Μπορέλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον νέο Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στο...

08/12/2019 15:57

Απόπειρα φόνου Έγκωμης

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 τα ξημερώματα λήφθηκε πληροφορία ότι ο αδελφός του θύματος της απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε στην Έγκωμη στις 3 Νοεμβρίου, βρισκόταν σε μπυραρία στην Οδό Ομήρου στην Λευκωσία μαζί με άλλους 30 ομοεθνείς του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταδίδει η Cyprus Times, στο ίδιο υποστατικό βρισκόταν πρόσωπο...

08/12/2019 12:19

Νέα πρόκληση Τουρκίας

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία που με μια άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αργά το Σάββατο το βράδυ επιτίθεται ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη...

08/12/2019 12:17

Χειροπέδες σε έγκυο γυναίκα και έναν άντρα

Υπόθεση πλαστοπροσωπίας και παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία διερευνά η Αστυνομία στην επαρχία Λάρνακας Δύο υποθέσεις πλαστοπροσωπίας και παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία διερευνά η Αστυνομία στην επαρχία Λάρνακας, εναντίον δύο προσώπων, που είχαν μεταβεί χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού,...

08/12/2019 12:15

«Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος διατρανώνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης «Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»,...

07/12/2019 19:59

Τέθηκε υπό κράτηση

Στη σύλληψη 15χρονου προχώρησε τα ξημερώματα η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση παράνομης κατοχής και χρήσης ναρκωτικών και παράνομης εισαγωγής και κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, γύρω στη 1.30π.μ. σήμερα, μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού, που διενεργούσαν...

07/12/2019 12:02

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο»

Για συνεχώς αυξανομένη τουρκική επιθετική πολιτική που στηρίζεται στην πολιτική των κανονιοφόρων έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 Ελλάδος με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις. Μάλιστα, ο κ. Κούσιος μίλησε για εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τους Τούρκους, σημειώνοντας...

07/12/2019 11:29

Στην Πάφο

Δύο πρόσωπα, ηλικίας 31 και 28 ετών, συνέλαβε η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση διάρρηξης καταστήματος και κλοπής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διάρρηξη καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, από ιδιοκτήτη πρακτορείου στοιχημάτων, στην Πάφο, στις 2 Δεκεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την καταγγελία,...

07/12/2019 11:16

Back to Top