Λακκοτρύπης
Ξεπεράστηκε ο κίνδυνος απώλειας του κοινοτικού σήματος για το χαλούμι

Έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο απώλειας του κοινοτικού σήματος για το χαλούμι, καθώς έχουν αποσυρθεί, ύστερα από διευθέτηση, οι αγωγές εναντίον του και το έχουμε προστατεύσει, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, απευθυνόμενος στους αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Ενέργειας.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του χαλουμιού το συντομότερο δυνατό έγινε χθες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και παρέπεμψε για λεπτομέρειες επί του θέματος στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή με τον οποίο θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Κατά την εκδήλωση, οι αιγοπροβατοτρόφοι απαίτησαν την εφαρμογή του Νόμου του πρότυπου για το χαλούμι (CYS 95/1985) και συνάμα την εφαρμογή του Υπουργικού διατάγματος του 2014 που προνοεί ότι ένα προϊόν για να ονομάζεται χαλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι αιγοπροβατοτρόφοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν μεταξύ άλλων "ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" και "ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ;" και παράλληλα μοίραζαν κομμάτια χαλούμι με αιγινό και πρόβειο γάλα και κρατούσαν κουδούνια των προβάτων τους.
 
«Είναι πολύ σημαντικό για μας όχι μόνο για να προστατεύουμε το σήμα στις χώρες της ΕΕ αλλά να μπορέσουμε αφού αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να μετατρέψουμε το κοινοτικό σήμα σε αγγλικό σήμα και έτσι να το ξανακερδίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι του παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους και συζήτησαν το θέμα της αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος μέσα στην πρόσμιξη του χαλουμιού, αλλά και την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.
 
Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, οι αιγοπροβατοτρόφοι μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου εκπρόσωποι τους παρέδωσαν στον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα υπόμνημα με τις θέσεις τους για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Μιλώντας κατά την εκδήλωση, έξω από το Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι είχαν κινηθεί διαδικασίες εναντίον του κοινοτικού σήματος αλλά εν τέλει φθάσαμε σε μία διευθέτηση, όπως είπε, «και έχουν αποσυρθεί αυτές οι αγωγές εναντίον του και έτσι το έχουμε προστατεύσει».
 
Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εξήγησε το τι κάνει το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του που αφορούν κυρίως τα εμπορικά σήματα και τους ελέγχους στην αγορά σε ό,τι αφορά κυρίως στις ποσοστώσεις του γάλακτος και στην γαλακτόσκονη που απασχολεί τους αιγοπροβατοτρόφους.
 
«Κατά το 2019 θα διενεργήσουμε πολύ περισσότερους ελέγχους από ότι έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, θα εξαντλήσουμε όλο το κότα που μας έχει δώσει το κρατικό χημείο σε ό,τι αφορά τόσο τους ελέγχους για τις ποσοστώσεις του γάλακτος όσο και τους ελέγχους για γαλακτόσκονη», υπογράμμισε ο Υπουργός.
 
Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και αντικειμενικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, όπως είπε, σε ό,τι αφορά την γαλακτόσκονη δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γαλακτόσκονη που είναι πιο χαμηλή από το 3% και πρόσθεσε ότι στο τελικό προϊόν του γάλακτος είναι ένα μεγάλο ποσοστό του γάλακτος και θα πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα.
 
Είπε ακόμη ότι «μέχρι τώρα στους ελέγχους που έχουμε κάνει δεν έχουμε εντοπίσει παραβίαση του 20% που προνοείται στο διάταγμα» και σημείωσε πως «ίσως αυτό να είναι και μία ένδειξη ότι υπάρχει αιγοπρόβειο γάλα στην αγορά και μπορεί να διατεθεί σε πιο ψηλά ποσοστά».
 
Ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο του δεν μετρά πόσο γάλα υπάρχει στην αγορά και δεν γνωρίζει πόσο παράγεται, προσθέτοντας πως αυτό «αναμένουμε να μας το πει το Υπουργείο Γεωργίας με το οποίο συνεργαζόμαστε στενά».
 
Επιπλέον, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συζητήθηκε η προσπάθεια για προστασία των εμπορικών σημάτων και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κοινοτικό σήμα και για το γεγονός ότι «έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο απώλειας του κοινοτικού σήματος».
 
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διαβεβαίωσε τους αιγοπροβατοτρόφους ότι το Υπουργείο του βρίσκεται στο πλευρό τους και πρόσθεσε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι «είναι μια κατηγορία στην αλυσίδα παραγωγής του χαλουμιού που διαχρονικά είχε τα πιο πολλά προβλήματα και είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε αυτή την κατηγορία ειδικά τώρα που άρχισαν να οργανώνονται γύρω από συγκεκριμένες ομάδες αιγοπροβατοτρόφων».
 
Ερωτηθείς πως θα μπορέσουν να αυξηθούν οι έλεγχοι καθώς απομένει μόλις ένας μήνας για να ολοκληρωθεί το 2019, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έρχεται μια περίοδος (των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) αυξημένης κατανάλωσης και προτιμούμε να γίνεται αυτή η καμπάνια προς το τέλος του χρόνου», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει 20 έλεγχοι και θα γίνουν ακόμη δέκα εντός Δεκεμβρίου».
 
Αναφορικά με τον φάκελο του χαλουμιού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το θέμα αυτό το χειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας και είμαστε όλοι υποστηριχτές, όπως είπε, «πως θα πρέπει να κατοχυρωθεί το συντομότερο δυνατό».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αιγοπροβατοτρόφου γιατί έπρεπε να φθάσουμε στο σημείο να κινδυνεύσουμε να χάσουμε το χαλούμι, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έγινε ένα λάθος στο Υπουργείο το οποίο είχαμε αναφέρει πολλές φορές, δεν παρουσιαστήκαμε για υπεράσπιση».
 
Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και είπε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό να υπάρχει μια αμφίδρομη ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσθέτοντας ότι ζήτησαν «να γίνει αίτημα προς το κρατικό χημείο να αυξηθεί το κότα που αφορά τους 30 ελέγχους τον χρόνο για να μπορέσουμε να έχουμε σωστά αποτελέσματα».
 
Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι δίπλα από τους αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι φθηνοπαλεύουν, όπως είπε, και χαροπαλεύει στο επάγγελμα του.
 
«Ευελπιστούμε με τη συνάντηση που θα έχουμε και με τον Υπουργό Γεωργίας να βάλουμε τις βάσεις για να μπορέσει να αυξηθεί και η ποσόστωση όπως λέει και η κατοχύρωση και το διάταγμα όσον αφορά την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Υπουργό Γεωργίας θα συζητηθεί η αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου μέσα στο χαλούμε ώστε να φθάσουμε στο 50+% μέχρι το 2024 που κλείνει η δεκαετία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να πάρουμε την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.
 
«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα από τη νότια Ευρώπη που δεν έχουμε τυρί ΠΟΠ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν επιτευχθεί αυτό «θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τους αιγοπροβατοτρόφους αλλά και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Send to Facebook

Εξέδωσε γραπτή δήλωση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέδωσε γραπτή δήλωση, απαντώντας στα όσα λέγονται περί συνάντησης του με Ισραηλινό πρώην πράκτορα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει πως συναντήθηκε με τον κ. Avni, Πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου σημειώνοντας πως τον δέχθηκε ως όφειλε για θέματα της κοινότητας που εκπροσωπεί. Την ίδια στιγμή τονίζει...

20/11/2019 15:22

«Με επίγνωση ευθύνης στο Βερολίνο»

Με αναφορές στο Κυπριακό και την τριμερή στο Βερολίνο απαντά στους επικριτές του ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος με γραπτή του δήλωση σήμερα λέει πως δεν μπορεί άλλο να μένει σιωπηλός σε όσα του αποδίδονται. Στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου θα συνεχίσει, είπε, την ρεαλιστική και εποικοδομητική στάση με αποφασιστικότητα όσον...

20/11/2019 14:40

Γ. Εισαγγελέας:

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το κατασκοπευτικό βαν δεν δικαιολογείται, επί του παρόντος, δική του παρέμβαση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας ,Κώστας Κληρίδης. Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές που ζητούν παρέμβασή του στο θέμα με τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας,...

20/11/2019 10:21

Εκπρόσωπος ΟΗΕ:

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ξεκάθαρος σε ότι αφορά τη θέση του για την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας πως ο κ. Γκουτέρες εργάζεται με τα μέρη σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διευθέτηση για το Κυπριακό. Με αφορμή δήλωσή του ότι τα Ηνωμένα Έθνη...

20/11/2019 09:46

ΥΠΕΞ Φιλανδίας

Τη θέση της Φινλανδικής Προεδρίας και της Φινλανδικής κυβέρνησης πως πέραν της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν υφίσταται καμία άλλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε μιλώντας το ΚΥΠΕ, ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέεκα Χααβιστο .Ο Υπουργός κληθείς να σχολιάσει το παρασκήνιο...

19/11/2019 14:11

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Αναβρασμός στο εσωτερικό και μία νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ σχετικά με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που δραστηριοποιείτο στη Λάρνακα. Το ΑΚΕΛ έστειλε εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι το κόμμα της αριστεράς γνωρίζει πολύ περισσότερα από αυτά που λέει δημόσια σχετικά με το θέμα. Σε...

19/11/2019 11:58

Μέγα μπέρδεμα!!

Επιβάτης ήρθε από τις ΗΠΑ μέσω Βερολίνου και Βουδαπέστης στο αεροδρόμιο Πάφου αλλά η αποσκευή της δεν έφθασε. Μετά από με επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία  Easy Jet τη διαβεβαίωσαν ότι θα την έστελναν με την πρώτη ευκαιρία. Τελικά η αποσκευή έφθασε Κύπρο αλλά… στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου Πρωταγωνίστρια σε αυτή την...

19/11/2019 11:04

ΥΠΕΞ

Η πρόκληση ή η αμφισβήτηση στις συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κύπρος, είναι μια πρόκληση για όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και στη βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χρισοδουλίδης, σε ομιλία χθες σε διήμερο συνέδριο με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος:...

19/11/2019 10:21

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες απέλασης

Υπό κράτηση τέθηκε 36χρονος για παράνομη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης συνέλαβε την Δευτέρα στην Λετύμπου έναν 36χρονο  με καταγωγή από την Γεωργία, για παράνομη παραμονή. Ο 36χρονος, από περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας,...

19/11/2019 10:03

Ικανοποίηση για συνάντηση με Πομπέο

Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου για τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση...

19/11/2019 10:01

Μετά από πρόσκληση του Πάπα

Πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Κύπρο, και η οποία έγινε αποδεκτή και θα διευθετηθεί για τον ερχόμενο χρόνο, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αγία Έδρα. Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, καθώς και τα μέλη της...

18/11/2019 15:49

Παρακολουθούν και οι ισραηλινές αρχές

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που αφορά το κατασκοπευτικό όχημα ιδιοκτησίας Ισραηλινού πολίτη στην Κύπρο. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία ενημερώθηκε για το θέμα αυτό από τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και παρακολουθεί το θέμα στενά. Τις...

18/11/2019 15:46

Back to Top