Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Στη βάση του διεθνούς δικαίου η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θαλασσοτεμάχιο 7 αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που υποστήριξε ότι μέρος του θαλασσίου οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καλώντας ξένες χώρες και εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντική τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση, λέγοντας ότι «θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα», ενώ ως προς την προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, είπε ότι ενδεχομένως να διαφανεί «ποια θα είναι η συνέχεια και σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες και με την κ. Λουτ».

Στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως για να γίνει αυτό «δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, ούτε βεβαίως οι προκλήσεις, οι οποίες προαναγγέλλουν για την Αμμόχωστο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την παρουσίαση του προγράμματος “The European MediaCoach Initiative”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη γiα τον καθορισμό της ΑΟΖ και βεβαίως σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διεθνώς δραστηριοποιούνται πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Εκπρόσωπος.

Εκείνο το οποίο λείπει, σε περίπτωση που η Τουρκία θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η Άγκυρα «πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα οποία εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας «δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης».

Για τις αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ, είπε ότι το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. «Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις οι οποίες έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η Διεθνής Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί.

Όσον αφορά την αναχώρηση του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις. «Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων – και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο και ο ΓΓ κ. Γκουτέρες με την τελευταία δήλωσή του – εφόσον φτάσουμε εκεί για να γίνουν διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, ούτε βεβαίως οι προκλήσεις οι οποίες προαναγγέλλουν για την Αμμόχωστο», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα είναι πολύ σημαντική η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, η συμμετοχή και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, όπου θα θέσει τα διάφορα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα, ενώ θα συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Μετά τη δήλωση του κ. Γκουτέρες βλέπουμε ότι ο ΓΓ επιμένει στην πρωτοβουλία του και αυτό φυσικά το χαιρετίζουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή με καλή θέληση αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ, έχει συνεργαστεί για τους όρους αναφοράς, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Τ/κ ηγέτη στις 9 Αυγούστου και μετά παρενέβη η Τουρκία, η οποία βλέπουμε ουσιαστικά προσπαθεί να ακυρώσει τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς», συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Γκουτέρες υπήρξε σαφής, καλώντας όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνεργαστούν και να επιτρέψουν να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, που είναι το προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και άλλες επαφές με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των μονίμων μελών στο ΣΑ «και βεβαίως θα ξέρουμε ίσως καλύτερα ποια θα είναι η συνέχεια και σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες και με την κ. Λουτ».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, λέγοντας ότι έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και συνεννόηση ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ είπε ότι έχει συμφωνηθεί ότι «μετά από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να γίνει επικαιροποίηση των κοινών σχεδιασμών και ο συντονισμός, ο οποίος πάντα υπάρχει ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις».

Ερωτηθείς αν θα γίνει καταγγελία για τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις στα Bαρώσια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και βεβαίως με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο», ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Προφανώς και θα φανεί ο ρόλος και οι κωλυσιεργίες και οι παρελκυστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία» κατέληξε κ. Προδρόμου.

Send to Facebook

Mετά από μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων

Τραγικό θάνατο βρήκε βιοπαλαιστής, ηλικίας 38 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στον κύριο δρόμο Αρχιμανδρίτας – Κουκλιών παρά τους Ορείτες, λίγο μετά τις 09:00 το πρωί. Σύμφωνα με την Αστυνομία,το θανατηφόρο έγινε μετά από μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στον κύριο δρόμο Αρχιμανδρίτας – Κουκλιών. Το ένα όχημα, που ήταν...

21/10/2019 12:10

Υπουργός Γεωργίας

Περιοδεία σε περιοχές στην ελεύθερη Αμμόχωστο που πλήγηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από χαλάζι, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Η περιοδεία του Υπουργού Γεωργίας αναμένεται να αρχίσει στη 1 το μεσημέρι από την περιοχή Φρενάρους και θα επεκταθεί στις γύρω κοινότητες. Σύμφωνα...

21/10/2019 12:06

Δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο και το περιστατικό έληξε

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, γύρω στις 6.30, λήφθηκε πληροφορία για ύπαρξη δύο βαλιτσών έξω από την οικία του ισοβίτη Μεταξά. Τις βαλίτσες εντόπισε πολίτης ο οποίος έπαιρνε τους σκύλους του περίπατο και ενημέρωσε την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι βαλίτσες φέρουν ροζ κορδέλες. Άμεσα...

21/10/2019 10:11

Νέα απόπειρα του Μπόρις Τζόνσον

Την έγκριση της νέας συμφωνίας του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές θα ζητήσει σε μια δεύτερη απόπειρα σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν έγινε τελικά το Σάββατο, καθώς οι βουλευτές χάλασαν τα σχέδια του Πρωθυπουργού υπερψηφίζοντας τη λεγόμενη τροπολογία Λέτουϊν. Ωστόσο,...

21/10/2019 10:10

Επί ποδός η Πυροσβεστική... Έτρεχε όλο το απόγευμα

Στις 75 ανήλθαν οι κλήσεις για βοήθεια που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα, με τις 73 κλήσεις να προέρχονται από την Επαρχία Λευκωσίας. Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, σημειώνοντας ότι εργάζονται επτά συνεργεία...

20/10/2019 20:09

«Ο Τραμπ αγαπάει την Τουρκία και τον πρόεδρό μας»

«Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αγαπάει την Τουρκία και έχει πρότυπο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Κανάλ7 είπε "ας μην προσπαθήσουν να...

20/10/2019 20:01

Ακολουθεί διαβούλευση με τους 27

Την επίσημη παραλαβή της επιστολής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία περιέχει αίτημα μετάθεσης της ημερομηνίας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ από την ορισμένη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου 2019 (παράταση), ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε πως...

20/10/2019 16:12

Λόγω των μαζικών διαδηλώσεων

Τo Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το Σάββατο ταξιδιωτική οδηγία για το Λίβανο, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλές οδικές αρτηρίες στη χώρα έχουν κλείσει ή ενδέχεται να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων των οδών από και προς το διεθνές αεροδρόμιο...

19/10/2019 16:09

Η ΥΚΑΝ (Κλιμάκιο Πάφου) συνεχίζει τις εξετάσεις.

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 50χρονου για υπόθεση παράνομης κατοχής και καλλιέργειας φυτών κάνναβης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη της ΥΚΑΝ διενήργησαν χτες το πρωί έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία...

19/10/2019 13:02

Πάφος

Υπέκυψε στα τραύματα της γύρω στις 11:30 το πρωί η 43χρονη η οποία νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μετά από  πτώση της από μπαλκόνι του τρίτου ορόφου σήμερα τα ξημερώματα στην Πάφο.   Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για 43χρονη από τη Ρωσία μόνιμο κάτοικο...

19/10/2019 13:01

Άγριες συγκρούσεις αστυνομικών με αυτονομιστές

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας διαδήλωναν σήμερα ειρηνικά στους δρόμους της Βαρκελώνης, έως τη στιγμή που νεαροί ακτιβιστές, σε πολλές περιπτώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, κλιμακώθηκαν οι...

19/10/2019 09:22

«Σούπερ Σάββατο» για Brexit

«Σούπερ Σάββατο» χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για το Brexit που έρχεται ως αποκορύφωμα μιας φρενήρους εβδομάδας κατά την οποία ο Τζόνσον σάστισε τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον καταθέτει σήμερα προς ψήφιση στο βρετανικό Κοινοβούλιο...

19/10/2019 09:15

Back to Top