Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου
Αύξηση των διαθέσιμων ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Αύξηση των διαθέσιμων ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- Έναρξη του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου


Αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα της κοκαΐνης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία Αλέξης Γκουζντίλ, κατά την έναρξη του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Ο κ Γκουζντίλ σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερες επιπτώσεις στην χρήση, κάτι που μπορεί να υποδηλοί ότι μέρος από τις ποσότητες που εισέρχονται στην Ευρώπη διοχετεύεται έπειτα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ασία.

Το διήμερο συνέδριο, το πρώτο στο είδος του, καταπιάνεται με θέματα όπως η πρόληψη, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συνδεόμενοι κίνδυνοι, το κάπνισμα, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και οι νέες μορφές εξάρτησης, η κάνναβη, οι βέλτιστες πρακτικές μείωσης της βλάβης, η χρήση και η νυχτερινή διασκέδαση και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις έναντι καταναγκαστικών κυρώσεων. Στο συνέδριο συμμετέχουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα θέματα των εξαρτήσεων νόμιμων και παράνομων ουσιών και της ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια καθώς και φοιτητές σχετικών κλάδων. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.

Στην αρχική του παρέμβαση ο κ. Γκουζντίλ, μιλώντας στην ελληνική γλώσσα, παρουσίασε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ναρκωτικών Ουσιών για το 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μια μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη φέτος, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της κοκαΐνης. Σε ότι αφορά την ηρωίνη ανέφερε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα της ουσίας, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι είχε σημειωθεί μείωση του προβλήματος φαίνεται τώρα η χρήση της να έχει σταθεροποιηθεί.

Σε αναφορά του στις νέες ουσίες είπε ότι το 2018 εντοπίστηκαν 55 τέτοιες καινούριες ουσίες στην Ευρώπη, και φέτος μέχρι στιγμή έχουν εντοπιστεί ακόμη 40.

Αναφορικά με την καθαρότητα των ναρκωτικών ουσιών είπε ότι και η κάνναβη αλλά και η κοκαΐνη που διατίθενται είναι πολύ πιο καθαρές τώρα σε σχέση με το παρελθόν.

Είπε επίσης ότι έχει αλλάξει και η προτίμηση των εμπόρων ναρκωτικών στο σημείο εισδοχής των ουσιών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ενώ παλαιότερα το πρόβλημα εστιαζόταν στην Ισπανία από τις κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών ουσιών που έγιναν πέρσι και φέτος φαίνεται πλέον να υπάρχει προτίμηση στην Αμβέρσα.

Σε σχέση με τις οπιούχες ουσίες, ο κ. Γκουζντίλ ανέφερε ότι στην Ευρώπη το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην Αμερική, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αφού στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα προγράμματα για πρόληψη και θεραπεία.

Η αγορά έτσι όπως την ξέραμε πριν από 15 – 20 χρόνια, όταν στην πλειοψηφία τους τα ναρκωτικά προέρχονταν από φυσική πηγή, έχει αλλάξει αφού τώρα πολλές ουσίες κατασκευάζονται, είπε, προσθέτοντας επίσης ότι ο τρόπος χρήσης ναρκωτικών έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο περίπλοκος.

Για την ιογενή ηπατίτιδα, είπε ότι παραμένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για αντιμετώπισή της, αφού υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι δεν αξίζει να επενδύει το κράτος στους χρήστες, κάτι που κατά τον ίδιο είναι μεγάλο λάθος.

Την ελπίδα το συνέδριο αυτό θα καταστεί θεσμός εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου, στον χαιρετισμό του. «Η εξάρτηση σε παράνομες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι εξαρτητικές συμπεριφορές, πρέπει να κατανοούνται επιστημονικά και πάνω στη βάση αυτής της επιστημονικής κατανόησης να χαράσσονται πολιτικές που να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε. Αυτή, πρόσθεσε, «είναι η βασικότερη αρχή που διέπει όλη μας την λειτουργία», είπε.

Αναφερόμενος στους στόχους που έθεσε η Αρχή όταν λήφθηκε η απόφαση για διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι κατ’ αρχήν στόχος ήταν «να αναδείξουμε τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος που αγγίζει πάρα πολλές πλευρές της κοινωνικής ζωής».

Ο δεύτερος μας στόχος, πρόσθεσε, «είναι η ανάδειξη αυτού του ίδιου του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις εντάσσοντας το στο κοινωνικό του πλαίσιο».

Τρίτος μας στόχος, ανέφερε, «είναι η συζήτηση για τις εξαρτήσεις να γίνει με τρόπο που να γίνεται κατανοητή η πολυδιάστατη φύση του φαινομένου».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος, τα αίτια και οι συνέπειες της εξάρτησης είναι πολύπλευρα και επομένως χρήζουν ανάλογης πολυθεματικής, ισόρροπης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, είπε, έγνοια της Αρχής είναι «η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, την κοινωνική επανένταξη και την καταστολή».

«Στο επίκεντρο της δράσης μας, πρέπει να είναι πάντα ο άνθρωπος και η ανάγκη του για προστασία, ασφάλεια και υγεία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Συνάντηση με Δήμο Αμμοχώστου στο Προεδρικό

Έχει παραδοθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους,...

16/09/2019 13:03

ΠτΔ-Υπουργείο Εξωτερικών

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου. Η μελέτη βρέθηκε...

16/09/2019 13:00

Οι δύο Ελληνοκύπριες είχαν συλληφθεί στην κατεχόμενη Μόρφου

...

16/09/2019 12:58

Ανακοίνωση μετά το τραγικό δυστύχημα το Σάββατο

Ο Δήμος Λευκωσίας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την κατασκευή πεζοδρομίων σε πολλές γειτονιές της πόλης, για ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ και για τη μονοδρόμηση οδών με στόχο τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του. Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στο Καϊμακλί, το οποίο είχε...

16/09/2019 12:01

Επειδή έβγαζαν φωτογραφίες το σπίτι τους

Ενώπιον λεγόμενου Δικαστηρίου οδηγούνται 52χρονη και 20χρονη, Ελληνοκύπριες μητέρα και κόρη οι οποίες συνελήφθηκαν το πρωί της Κυριακής στην κατεχόμενη Μόρφου. Οι δύο λάμβαναν μέρος σε οργανωμένη εκδρομή, όταν σε σημείο της διαδρομής στην Μόρφου, ζήτησαν να κατεβούν για να φωτογραφήσουν το σπίτι της 52χρονης. Όπως ανέφερε...

16/09/2019 09:35

15χρονος έκοβε βόλτες ξημερώματα στην Πάφο

Άλλος ένας ανήλικος εντοπίσθηκε να οδηγεί αυτοκίνητο έχοντας μάλιστα ως συνοδηγό , συνομήλικο του. Ο 15χρονος εντοπίσθηκε γύρω στις 2 την αυγή να οδηγεί το αυτοκίνητο του πατέρα του σε δρόμο της Γεροσκηπου. Ανακόπηκε από μέλη της τροχαίας Πάφου και οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό μαζί με ένα 16χρονο που βρισκόταν στο κάθισμα...

16/09/2019 09:31

Έτρεχε η Πυροσβεστική στη Λάρνακα

Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των προβλημάτων που άφησε πίσω της νεροποντή στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 11 συνεργεία της εργάζονται στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για αντλήσεις από πλημμυρισμένους χώρους, αλλά και ρυμουλκήσεις οχημάτων. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής...

15/09/2019 19:20

Υπουργός Μεταφορών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι έτοιμος από καιρό με διακηρυγμένη πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσδοκά, ότι παρά τα όποια θέματα έχουν παρουσιαστεί, η τουρκική πλευρά συνολικά θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είπε ,την Κυριακή, η Υπουργός...

15/09/2019 17:32

ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, διεμήνυσε προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα τίθεται ενώπιον...

15/09/2019 11:25

Αυτοκίνητο του ανέκοψε την πορεία

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 35χρονος μοτοσικλετιστής, ύστερα από τραυματισμό του σε τροχαία σύγκρουση που συνέβη χθες στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στη 1.30 μ.μ. χθες, ενώ 38χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του στο δρόμο Μαζωτού – Κιτίου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται,...

15/09/2019 11:16

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποτρέψει κάθε κίνηση της Τουρκίας με όλα τα νόμιμα μέσα και όπως προστάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια. Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις,...

14/09/2019 21:33

Βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο, η τρίτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Λευκωσία. Θύμα ο Μιχάλης Σεβαστίδης 69χρονων, το όνομα του οποίου προστίθεται στη μαύρη λίστα των θυμάτων του Μολώχ της ασφάλτου. Το μοιραίο σημειώθηκε γύρω στις 11.00, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, όχημα...

14/09/2019 16:19

Back to Top