Συγκλονισμένη η κυπριακή κοινωνία
Η Δ/τρια των ΥΚΕ ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για την υπόθεση θανάτου του 14χρονου

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας(ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή, ενημέρωσε σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το περιστατικό με το θάνατο του 14χρονου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμόδιων τμημάτων».

«Αναμφίβολα», είπε, «διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την αδράνεια που έχουν επιδείξει» στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών «ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα».

Ο κ. Φακοντής είπε ότι «ακούσαμε σήμερα ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνει ανεξάρτητη έρευνα από την Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το τελευταίο τραγικό περιστατικό. Αναμένουμε ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για την διεκπεραίωση αυτής της έρευνας και ότι το πόρισμα θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».

«Ως ΑΚΕΛ», πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ώστε οι λειτουργοί του τμήματος να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

«Αντί αυτού», συνέχισε, « διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των λειτουργών των Υπηρεσιών σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασία, κυρίως για σκοπούς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».    
Είπε, επίσης, ότι «το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων Υπηρεσιών Κοινωνικών Ευημερίας, σε ένα επιτελικό επίπεδο, μια ανάθεση του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε ότι «τα προβλήματα της κοινωνίας αυξάνονται και κάθε χρόνο είναι και περισσότερα». «Πιστεύουμε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες».   

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «τα τελευταία τραγικά γεγονότα έχουν αναδείξει μια πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί η σύγχρονη ζωή, η οικονομική κρίση και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και των άλλων φορέων να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως στους νέους και ανήλικους».

«Πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται εισήγηση για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Απαίτηση μας είναι να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τις εισηγήσεις του πορίσματος της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο για  «κατά συρροή άρνηση των κυβερνητικών υπηρεσιών να συμμορφωθούν με τις εισηγήσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως».

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει  «να τεθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα γιατί δεν πρέπει η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης να χρονίσει. Κατανοούμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο προσωπικό, χρειάζεται και εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας. Σε ένα σύνολο 170 λειτουργών χρειάζεται να προσληφθούν με τα παλιά δεδομένα άλλοι 32», είπε.   

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα λειτουργούν 27 ιδρύματα παγκύπρια στα πλαίσια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Η κα. Κυρατζή είπε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων δεκαπλασιάστηκε από το 2012 μέχρι το 2019, γεγονός που δημιουργεί «μια μεγάλη ανάγκη στο κράτος».  

Αναφορικά με τα παιδιά που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ να εγκαταλείπουν τις στέγες όπου φιλοξενούνται, η ίδια απέδωσε το γεγονός αυτό στη «συνθετότητα των σημερινών κοινωνικών προβλημάτων» και στις δυσκολίες αντιμετώπισής τους.

Είπε, επίσης, ότι προκειμένου οι Υπηρεσίες να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού έχουν επιδιώξει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και θέτουν σε εφαρμογή πιο εξειδικευμένα προγράμματα.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του μέλους της Επιτροπής Σκεύης Κουκουμάς, η κα. Κυρατζή είπε ότι δεν έχουν κλείσει προγράμματα, παρά μόνο κάποια κτίρια λόγω του ότι αντιμετώπιζαν κάποια κτιριολογικά προβλήματα. Η κα. Κουκουμά έκανε συγκεκριμένα λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει τη στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα.

Απαντώντας, εξάλλου, σε κριτική που άσκησε η κα. Κουκουμά περί συστέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων με ηλικιωμένους και παιδιών που κοιμούνται στο πάτωμα λόγω πληρότητας χώρων φιλοξενίας παιδιών στη Λάρνακα, η κα. Κυρατζή παραδέχτηκε ότι σε "κάποιο στάδιο είχε δημιουργηθεί ένας συνωστισμός παιδιών σε κάποιους χώρους".

Η κα. Κυρατζή απέρριψε, επίσης, τη θέση που εξέφρασε η κα. Κουκουμά ότι η έγκριση των αναδόχων οικογενειών δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη μη κυβερνητική οργάνωση Hope for Children, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δόθηκε είναι η διαδικασία της μελέτης και όχι η έγκριση.   

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αναφέρθηκε ακόμη ότι εκκρεμεί μέχρι σήμερα η πλήρωση 64 μόνιμων κενών θέσεων για στελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Send to Facebook

Συνάντηση με Δήμο Αμμοχώστου στο Προεδρικό

Έχει παραδοθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους,...

16/09/2019 13:03

ΠτΔ-Υπουργείο Εξωτερικών

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου. Η μελέτη βρέθηκε...

16/09/2019 13:00

Οι δύο Ελληνοκύπριες είχαν συλληφθεί στην κατεχόμενη Μόρφου

...

16/09/2019 12:58

Ανακοίνωση μετά το τραγικό δυστύχημα το Σάββατο

Ο Δήμος Λευκωσίας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την κατασκευή πεζοδρομίων σε πολλές γειτονιές της πόλης, για ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ και για τη μονοδρόμηση οδών με στόχο τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του. Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στο Καϊμακλί, το οποίο είχε...

16/09/2019 12:01

Επειδή έβγαζαν φωτογραφίες το σπίτι τους

Ενώπιον λεγόμενου Δικαστηρίου οδηγούνται 52χρονη και 20χρονη, Ελληνοκύπριες μητέρα και κόρη οι οποίες συνελήφθηκαν το πρωί της Κυριακής στην κατεχόμενη Μόρφου. Οι δύο λάμβαναν μέρος σε οργανωμένη εκδρομή, όταν σε σημείο της διαδρομής στην Μόρφου, ζήτησαν να κατεβούν για να φωτογραφήσουν το σπίτι της 52χρονης. Όπως ανέφερε...

16/09/2019 09:35

15χρονος έκοβε βόλτες ξημερώματα στην Πάφο

Άλλος ένας ανήλικος εντοπίσθηκε να οδηγεί αυτοκίνητο έχοντας μάλιστα ως συνοδηγό , συνομήλικο του. Ο 15χρονος εντοπίσθηκε γύρω στις 2 την αυγή να οδηγεί το αυτοκίνητο του πατέρα του σε δρόμο της Γεροσκηπου. Ανακόπηκε από μέλη της τροχαίας Πάφου και οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό μαζί με ένα 16χρονο που βρισκόταν στο κάθισμα...

16/09/2019 09:31

Έτρεχε η Πυροσβεστική στη Λάρνακα

Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των προβλημάτων που άφησε πίσω της νεροποντή στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 11 συνεργεία της εργάζονται στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για αντλήσεις από πλημμυρισμένους χώρους, αλλά και ρυμουλκήσεις οχημάτων. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής...

15/09/2019 19:20

Υπουργός Μεταφορών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι έτοιμος από καιρό με διακηρυγμένη πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσδοκά, ότι παρά τα όποια θέματα έχουν παρουσιαστεί, η τουρκική πλευρά συνολικά θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είπε ,την Κυριακή, η Υπουργός...

15/09/2019 17:32

ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, διεμήνυσε προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα τίθεται ενώπιον...

15/09/2019 11:25

Αυτοκίνητο του ανέκοψε την πορεία

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 35χρονος μοτοσικλετιστής, ύστερα από τραυματισμό του σε τροχαία σύγκρουση που συνέβη χθες στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στη 1.30 μ.μ. χθες, ενώ 38χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του στο δρόμο Μαζωτού – Κιτίου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται,...

15/09/2019 11:16

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποτρέψει κάθε κίνηση της Τουρκίας με όλα τα νόμιμα μέσα και όπως προστάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια. Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις,...

14/09/2019 21:33

Βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο, η τρίτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Λευκωσία. Θύμα ο Μιχάλης Σεβαστίδης 69χρονων, το όνομα του οποίου προστίθεται στη μαύρη λίστα των θυμάτων του Μολώχ της ασφάλτου. Το μοιραίο σημειώθηκε γύρω στις 11.00, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, όχημα...

14/09/2019 16:19

Back to Top