Τα βάζει και με ΕΕ
Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο

Η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ε/κ πλευρά είναι ντροπή δική της, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης της στο Κυπριακό έχει καταντήσει να στηρίζει την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα θέλω να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις".
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι παρακολουθούν "κάθε θέμα στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για Εγκατάσταση".

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον 'πρωθυπουργό' των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε "η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργασίες που διεξάγει για την ασφάλεια και ευημερία της 'τδβκ'.
"Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και στην περιοχή. Η πρόκληση του προβλήματος μέχρι και η εξέλιξή του σήμερα πηγάζει εξολοκλήρου από την αδιάλλακτη στάση των Ε/κ", ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων εναντίον των Τ/κ.

"Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να καταλάβουν το νησί κάνοντας να χυθεί το αίμα των Τ/κ, και σήμερα επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και με τις πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις. Η τοποθέτηση της ΕΕ υπέρ του Ε/κ τομέα που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της λύσης στο νησί είναι ντροπή δική της", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις στο θέμα της οικονομικής βοήθειας. "Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα όπως και τότε. Η ΕΕ η οποία ανακοίνωσε λεγόμενα μέτρα εναντίον της χώρας μας και της 'τδβκ' λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, με αυτή τη στάση της δεν βλάπτει εμάς αλλά τον εαυτό της. Η Τουρκία εκτός από βαθιούς ιστορικούς δεσμούς με το Κυπριακό και το νησί είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Λόγω του ότι είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχει και δικαίωμα λόγου", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις έρευνες με την ίδια αποφασιστικότητα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι "η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης σε αυτό το πρόβλημα έχει καταντήσει να στηρίζει όχι την ισότητα αλλά την ανισότητα, όχι το δίκαιο αλλά το άδικο, όχι την ειρήνη αλλά τον τύραννο", προσθέτοντας ότι "δυστυχώς όποιο βήμα έκανε η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν ενθαρρύνει τους Ε/κ για λύση αλλά για μη λύση".

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως αν οι Ε/κ φτάσουν σε ένα σημείο ειλικρινούς και ρεαλιστικού συμβιβασμού θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης που όλοι περιμένουν. "Μέχρι εκείνη τη μέρα η Τουρκία μαζί με την 'τδβκ' θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα μας με βάση τον δικό μας οδικό χάρτη", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο κανένα πρόγραμμα το οποίο αγνοεί είτε την Τουρκία είτε τους Τ/κ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. "Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το θέμα πρέπει μέχρι στιγμής να έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα. Στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα θέλω να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι "πλέον είναι γνωστά σε όλους μας τα παιχνίδια της Ε/κ πλευράς και των πλευρών που την στηρίζουν". "Πιστεύω ότι κανένας αξιωματούχος της 'τδβκ' και κανένας Τ/κ δεν θα μπει σε αυτά τα παιχνίδια. Στις επαφές που είχαμε σήμερα με τον κ. 'πρωθυπουργό' και την αντιπροσωπεία του, αισθάνθηκα ικανοποίηση για την δεξιοτεχνία και την αποφασιστικότητα που είδα σε αυτό το θέμα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι την ίδια δεξιοτεχνία έχουν και οι άλλες βαθμίδες αξιωματούχων στη χώρα. Διεξάγουμε τις έρευνες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/κ αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Ασφαλώς για να μπορούν να διεξάγονται με ασφάλεια οι δραστηριότητες αυτών των πλοίων μας ανέλαβαν καθήκοντα οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία "δεν θα επιτρέψει ποτέ μια άδικη προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο".

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι "η στάση του 'Ε/κ τομέα' που δεν αναγνωρίζει την 'τδβκ' δεν αλλάζει την 'πραγματικότητα' ότι υπάρχει μια κοινότητα και ένα κράτος με ιστορία, γεωγραφική περιοχή, πληθυσμό, πολιτικό και πολιτικοοικονομικά δικαιώματα".

"Ασφαλώς αυτό το λέω με θλίψη. Στη χώρα μας το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) έχει μάτια για να πει μέχρι και ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, μπερδεύοντας μάλλον τη σημαία τόσο των πλοίων των Ενόπλων Δυνάμεών μας αλλά και των γεωτρύπανων και σεισμικών πλοίων μας με άλλες ξένες εχθρικές σημαίες, αλλά δεν βλέπει. Είπε ότι η Αμερική είναι εκεί, η Γαλλία είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, εκείνος είναι εκεί αλλά το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί είναι η Τουρκία. Πρώτα από όλα πρέπει ο ίδιος να επαναθεωρεήσει και να αναγνωρίσει τις φρεγάτες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τα δύο γεωτρύπανά μας που είναι στολισμένα με τεράστια μισοφέγγαρα και τα σεισμογραφικά μας πλοία", ανέφερε και πρόσθεσε: "Σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τις τουρκικές σημαίες. Είτε το θέλεις είτε όχι θα σε κάνουμε να τις αναγνωρίσεις. Εμείς εκεί διεξάγουμε τις εργασίες μας και θα συνεχίσουμε να τις διεξάγουμε. Επειδή δεν θα αφήσουμε το κυπριακό ζήτημα το οποίο βλέπουμε ως εθνική μας υπόθεση αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των αδελφών μας εκεί και δεν τους αποδοθούν πλήρως τα πολιτικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Παρακολουθούμε κάθε θέμα στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για Εγκατάσταση", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι "μας δίνουν δύναμη οι θυσίες της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ και οι εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο". Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα δικά της, λέγοντας ότι "αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε".

Για το Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας και πως δεν έχει νόημα να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία τους είναι οι τουρκικές εγγυήσεις, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας ως εγγυήτρια χώρα δεν θα μπορούσε εύκολα η Τουρκία να παρέμβει το 1974.

Send to Facebook

Περίπου 150.000 ταξιδιωτών από τη Βρετανία που βρίσκονται στο εξωτερικό

Σε εξέλιξη είναι η βρετανική επιχείρηση επαναπατρισμού των περίπου 150.000 ταξιδιωτών από τη Βρετανία που βρίσκονται στο εξωτερικό με πακέτα που οργάνωσε η Thomas Cook. Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία με ιστορία 178 ετών τέθηκε τα ξημερώματα σε καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης, λόγω πτώχευσης. Η τελευταία πτήση προσγειώθηκε...

23/09/2019 15:46

Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών την Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεν σχολιάζει μεμονωμένα περιστατικά, αλλά είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για αντιμετώπιση ανησυχιών που αφορούν την ασφάλεια και για διατήρηση του στάτους κβο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.Ερωτηθείς σε σχέση με σημερινό...

23/09/2019 12:00

Tεράστιο σχέδιο μεταφοράς επιβατών από τη βρετανική κυβέρνηση

Επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η διακοπή εμπορικής λειτουργίας λόγω χρεοκοπίας της βρετανικής Thomas Cook, της πρώτης εταιρείας που προσέφερε οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα, από το 1841. Η εταιρεία πέρασε υπό καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης καθώς δε κατάφερε να εξασφαλίσει το πόσο των εμπραγμάτων...

23/09/2019 11:58

Στην Πάφο

Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας και κλοπής, παράνομης κατοχής περιουσίας, εκρηκτικών υλών και διαρρηκτικών εργαλείων, μαχαιροφορίας και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, διερευνά η Αστυνομία Πάφου, η οποία προχώρησε στη σύλληψη μιας 24χρονης και ενός 25χρονου, αλλοδαπών. Σύμφωνα με την Αστυνομία,...

23/09/2019 10:53

Προκάλεσε τροχαίο

Στη σύλληψη 33χρονου προχώρησε η Αστυνομία Πάφου για υπόθεση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος στην Πέγεια, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και μεταφοράς επιβατών σε μη σταθερά καθίσματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 23:30 χτες το βράδυ ενώ 33χρονος οδηγούσε διπλοκάμπινο όχημα σε δρόμο στην περιοχή Πέγειας, έχοντας...

23/09/2019 10:51

Λεμεσός

Στα πράσα έπιασε η Αστυνομία δύο νεαρούς διαρρήκτες, οι οποίοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.  Πρόκειται για ένα 20χρονο από την Πολωνία και ένα 26χρονο Ελληνοκύπριο. Οι δυο συνελήφθησαν στις 12 τα μεσάνυχτα χθες βράδυ, όταν περίπολο του ΟΠΕ, αντιλήφθηκε δύο νεαρούς να περπατούν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και να σέρνουν...

23/09/2019 10:50

Νεκρός Ρώσος τουρίστας

Δεύτερος πνιγμός σήμερα στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Νεκρός ανασύρθηκε από παραλία στον Πρωταρά τουρίστας από την Ρωσία. Πρόκειται για 67χρονο άντρα, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός γύρω στις 5:00 το απόγευμα, από κεντρική παραλία στον Πρωταρά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 67χρονος εντοπίστηκε να επιπλέει αναίσθητος...

22/09/2019 20:26

Απάντηση στην έκκληση του Υπουργού

Δεν είναι η ΟΕΛΜΕΚ που ανεβάζει τους τόνους, αλλά άλλοι τους ανεβάζουν με τη ρητορική που αναπτύσσουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας. Αναφορικά με σημερινές δηλώσεις στην Πάφο του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς...

22/09/2019 17:30

Απάντηση στην ομιλία Αναστασιάδη στο Λονδίνο

Ο κ. Αναστασιάδης να εξηγήσει στον ΓΓ τί δεν αποδέχεται, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να...

22/09/2019 17:26

Τέθηκαν υπό κράτηση

Υπό τετραήμερη κράτηση τέθηκαν σήμερα τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες 41 και 43 ετών και δύο άντρες 21 και 30 ετών, μετά που στην κατοχή τους εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Συνελήφθη επίσης 26χρονος όταν βρέθηκαν στο σπίτι του υπό καλλιέργεια φυτά κάνναβης. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας...

22/09/2019 14:28

Ναρκωτικά και μπαράζ συλλήψεων

Μέλη της Αστυνομίας (ΥΚΑΝ, ΤΑΕ, Κλάδος Ανιχνευτικών Σκύλων), διεξήγαγαν σήμερα το πρωί, συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία ερευνήθηκαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων, υποστατικά και οχήματα στην επαρχία Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε υποστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, εντοπίστηκαν ένας 30χρονος...

22/09/2019 08:33

Για την κατάσβεσή της επιστρατεύθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα

Δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση κατέκαψε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή του αεροδρομίου Πάφου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική και την αστυνομία, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στην 13:20 στην περιοχή του αεροδρομίου κατακαίγοντας δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Η φωτιά κατασβέστηκε...

21/09/2019 17:57

Back to Top