Κάνει λόγο για «φλερτ» με τον εκλεκτό της κ. Οζερσάϊ
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ διευκολύνει τις προσπάθειες της Αγκυρας για διχοτόμηση


Βαριές κατηγορίες κατά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι διευκολύνει τις προσπάθειες της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση στο νησί, φλερτάροντας με τον εκλεκτό της Κουντρέτ Οζερσάϊ και αγνοώντας τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο δεν συναντάται ούτε για κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, διατύπωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ο κ. Κυπριανού σχολίασε την συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Οζερσάϊ, διερωτήθηκε γιατί αυτή κρατήθηκε μυστική και δημοσιοποιήθηκε μόνο όταν διέρρευσε από την τ/κ πλευρά και κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει απαντήσεις στον κυπριακό λαό στα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται.

«Γιατί καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης αυτής της συνάντησης την οποία είχε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Οζερσάϊ; Αυτή έγινε σε μια περίοδο που κορυφωνόταν η τουρκική επιθετικότητα και ο κ. Αναστασιάδης παρουσιαζόταν αμετακίνητος, άκαμπτος και έτοιμος να αντιπαραταχθεί εφ' όλης της ύλης με τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία, προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι σε εκείνη τη φάση ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συναντηθεί με τον εκλεκτό της Άγκυρας», ανέφερε.

Κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει και να μην πει και πάλι ότι ήταν κοινωνική συνάντηση «γιατί ξέρουμε ότι σε τέτοιες συναντήσεις συζητούνται πάρα πολλά πολιτικά ζητήματα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κ. Οζερσάϊ έχει ως επίσημη πολιτική την πολιτική δύο κρατών και ο κ. Οζερσάϊ κατ' επανάληψη έχει στηρίξει αυτή τη θέση και διερωτήθηκε τί συζήτησε ο Πρόεδρος μαζί του και γιατί επέλεξε να δει κοινωνικά έναν Τ/κ πολιτικό που συμμετέχει σε μια λεγόμενη κυβέρνηση που έχει την συγκεκριμένη επίσημη θέση για λύση.

«Προκαλούνται παρά πολλά ερωτηματικά τα οποία αν τα συνδέσουμε με όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για το φλερτάρισμα του κ. Αναστασιάδη με λύση δύο κρατών, δεν μπορούν παρά να αυξάνουν τις έντονες ανησυχίες για το που οδηγείται τελικά το Κυπριακό», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν ο Πρόεδρος ήθελε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία, επιμένει ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τον κάλεσε να απαντήσει στον κυπριακό λαό και να μην κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις «ότι έχω το δικαίωμα να συναντώ όποιον θέλω, είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί στον κυπριακό λαό για το τι επιχειρεί να προωθήσει».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ανησυχίες αυξάνονται και μετά το φλερτ με λύση δύο κρατών, όπως είπε, τώρα προκύπτει και φλερτάρισμα με πολιτικά πρόσωπα τα οποία υποστηρίζουν αυτή τη λύση στην τ/κ κοινότητα.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΑΚΕΛ δεν θα είχε πρόβλημα αν ο κ. Οζερσάϊ ήταν υπέρ της λύσης ΔΔΟ και αν η συνάντηση δεν γινόταν σε περίοδο κορύφωσης της επιθετικότητας της Άγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι οι συναντήσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πρέπει να γίνονται και ότι στις συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων εξυπηρετείται ο κοινός στόχος για απελευθέρωση και επανένωση.

«Ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφεύγει να συναντηθεί έστω και κοινωνικά με τον κ. Ακιντζί, και συναντάται με ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει διακηρυγμένη θέση τη λύση δύο κρατών, προκαλούνται πολλά ερωτήματα γιατί γίνεται αυτό το πράγμα, δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο και προκαλούνται ερωτηματικά γιατί επέλεξε ( ο ΠτΔ) να κρατήσει μυστική συνάντηση», είπε.

Υπενθύμισε ότι όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί τον περασμένο Δεκέμβρη, την δημοσιοποίησε και είπε τι συζητήθηκε.

Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι στην συνάντηση παρών ήταν ο Γιαννάκης Μούσα, εκπρόσωπος της μαρωνιτικής κοινότητας και αν αυτό συνδέεται καθόλου με τις κατά καιρούς πληροφορίες για επιστροφή μαρωνιτικών χωριών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Μούσα κατάγεται από τον Κορμακίτη και οι πληροφορίες λένε ότι μόνο τα Καρπάσια θα επιστραφούν και συνέστησε να μην μπλέκεται ο κ. Μούσα σε αυτό το ζήτημα. Είπε ότι εκείνο που αφορά και ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η κοινωνική συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Οζερσάϊ και ήταν λάθος του να αναφέρει αυτή την λεπτομέρεια ( ότι ήταν παρών ο κ. Μούσα).

Ο κ. Κυπριανού σχολίασε και τις πληροφορίες για τα Βαρώσια υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια έντονη πληροφορία ότι η Τουρκία μεθοδεύει το άνοιγμά τους και πρόσκληση στους κατοίκους για επιστροφή υπό τ/κ διοίκηση κάτι που είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ.

«Εάν λοιπόν μεθοδεύεται αυτό , εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι είναι προφανές πως επιχειρείται επί του εδάφους να κατοχυρωθεί η οριστική διχοτόμηση και δεν θα την αποδεχτούμε ποτέ και λυπάμαι να πω ότι ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο που συμπεριφέρεται διευκολύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να μας οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Όταν παραγνωρίζει τον κ. Ακιντζί με ξεκάθαρες, διακηρυγμένες θέσεις υπέρ της ομοσπονδίας και συναντιέται με πολιτικούς που στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις, τότε τους διευκολύνει», κατέληξε.

Συμπεράσματα Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Σε σχέση με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Κυπριανού είπε πως το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν εισηγήσεις για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση και αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Αν σε αυτά, είπε, δεν περιληφθούν ο τερματισμός της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, ή η ρητή διασύνδεση ανοίγματος κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες με τον τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας, η αντίδραση δεν θα είναι αποτελεσματική.

«Αν παρ' ελπίδα αυτή θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι εκείνο που προέχει είναι ότι η Τουρκία συνιστά βασικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο, στοιχείο που υπογραμμίζεται στα χθεσινά Συμπεράσματα», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πάντως ότι ακόμη και τα αποτελεσματικά μέτρα, δεν λύνουν το πρόβλημα από μόνα τους και πρέπει ταυτόχρονα να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά.

«Συνεπώς, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για άμεσο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και ταυτόχρονη επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», ανέφερε.

Συνάντηση με Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση με το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών με το οποίο ο κ. Κυπριανού συζήτησε τα δύο νομοσχέδια που συζητούνται στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής για τους σκύλους και τα πτηνά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως υπάρχει συμφωνία ότι στόχος πρέπει να είναι η ευημερία των ζώων και πρόσθεσε ότι στο ν/σ υπάρχουν αντιφάσεις. «Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα τελικά κείμενα που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και όταν θα κατατεθούν θα ανταλλάξουμε απόψεις πολύ πιο συγκεκριμένα για το πως επιφέρουμε αλλαγές για να διασφαλίζουν την ευημερία των ζώων», ανέφερε.

Ο Λοϊζος Ταραλλή, Οικονομικός Σύμβουλος του Κόμματος ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την κατανόηση για τα δύο ν/σ και ανέφερε πως «θα έχουμε συνεργασία για οτιδήποτε όταν θα είναι τα τελικά νομοσχέδια στη Βουλή».

Send to Facebook

Λίγο πριν τις 7:00 το πρωί

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Κοκκινοτριμιθιάς. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 7:00 το πρωί σε σημείο μεταξύ της εξόδου προς Ανθούπολη και της εξόδου προς Αρχάγγελο.  Θύμα του νέου θανατηφόρου είναι 63χρονος από τη Ρουμανία,...

09/12/2019 12:32

Ευχές Προέδρου σε μαθητές και μαθήτριες

Τις ευχές του προς τους μαθητές που σήμερα παρακάθονται για πρώτη ημέρα στις εξετάσεις τετραμήνων , έδωσε με ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Αναστασιάδης. «Καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες μας που σήμερα ξεκινούν τις εξετάσεις τους στον θεσμό των τετραμήνων», έγραψε ο Πρόεδρος...

09/12/2019 10:40

Κτύπησε και πάλι ο Εγκέλαδος

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 00:41 στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων, ή 310 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας, γνωστοποίησε με ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου...

09/12/2019 09:32

Βουλή

Αρχίζει σήμερα, με τις ομιλίες των Αρχηγών ή/και εκπροσώπων των κομμάτων, η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ανακοίνωσή του στις 22 Νοεμβρίου, είχε αναφέρει ότι η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου. Σήμερα...

09/12/2019 09:27

Θα συναντήσει και τον Μπορέλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον νέο Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στο...

08/12/2019 15:57

Απόπειρα φόνου Έγκωμης

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 τα ξημερώματα λήφθηκε πληροφορία ότι ο αδελφός του θύματος της απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε στην Έγκωμη στις 3 Νοεμβρίου, βρισκόταν σε μπυραρία στην Οδό Ομήρου στην Λευκωσία μαζί με άλλους 30 ομοεθνείς του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταδίδει η Cyprus Times, στο ίδιο υποστατικό βρισκόταν πρόσωπο...

08/12/2019 12:19

Νέα πρόκληση Τουρκίας

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία που με μια άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αργά το Σάββατο το βράδυ επιτίθεται ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη...

08/12/2019 12:17

Χειροπέδες σε έγκυο γυναίκα και έναν άντρα

Υπόθεση πλαστοπροσωπίας και παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία διερευνά η Αστυνομία στην επαρχία Λάρνακας Δύο υποθέσεις πλαστοπροσωπίας και παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία διερευνά η Αστυνομία στην επαρχία Λάρνακας, εναντίον δύο προσώπων, που είχαν μεταβεί χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού,...

08/12/2019 12:15

«Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος διατρανώνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης «Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»,...

07/12/2019 19:59

Τέθηκε υπό κράτηση

Στη σύλληψη 15χρονου προχώρησε τα ξημερώματα η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση παράνομης κατοχής και χρήσης ναρκωτικών και παράνομης εισαγωγής και κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, γύρω στη 1.30π.μ. σήμερα, μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού, που διενεργούσαν...

07/12/2019 12:02

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο»

Για συνεχώς αυξανομένη τουρκική επιθετική πολιτική που στηρίζεται στην πολιτική των κανονιοφόρων έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 Ελλάδος με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις. Μάλιστα, ο κ. Κούσιος μίλησε για εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τους Τούρκους, σημειώνοντας...

07/12/2019 11:29

Στην Πάφο

Δύο πρόσωπα, ηλικίας 31 και 28 ετών, συνέλαβε η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση διάρρηξης καταστήματος και κλοπής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διάρρηξη καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, από ιδιοκτήτη πρακτορείου στοιχημάτων, στην Πάφο, στις 2 Δεκεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την καταγγελία,...

07/12/2019 11:16

Back to Top