Πρόθεση καλέσματος σε κόμματα για μεταρρύθμιση σημαντικών θεμάτων
Eδωσε οδηγίες για ΓεΣΥ και διαπίστωσε ελαχιστοποίηση προβλημάτων


Κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από πολύωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπίστωσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκύπτουν κι έδωσε οδηγίες. Κάλεσε όλους να μη δίνουν σημασία σε όσους αντιτίθενται στο ΓεΣΥ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΓΝ Λευκωσίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε διευρυμένη σύσκεψη, όπου αξιολογήθηκε η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Πέτρος Δημητρίου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των συντεχνιών των εργαζομένων και των οργανωμένων ασθενών.

Ο Πρόεδρος έφτασε στο ΓΝ Λευκωσίας στις εννέα και μισή το πρωί και επισκέφθηκε τους χώρους του Νοσοκομείου. Βρέθηκε στους θαλάμους ασθενών, στα εξωτερικά ιατρεία και στα φαρμακεία και συνομίλησε με ασθενείς. Επισκέφθηκε, επίσης, τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του.

«Η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί άλλο από την απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος αλλά και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να υλοποιηθεί μέχρι τέλους το Γενικό Σύστημα Υγείας. Νιώθω ικανοποίηση γιατί ύστερα από 54 ολόκληρα χρόνια μελετών, νομοσχεδίων κ.λπ., έγινε κατορθωτό με πολιτική βούληση και στήριξη των πολιτικών δυνάμεων να έχουμε πλέον σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου το Γενικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος, εξερχόμενος του Νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να δει το σύνολο των εμπλεκομένων, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, συντεχνίες, φίλους των ασθενών, τον Επίτροπο για τους ασθενείς και να ακούσει κάποια των προβλημάτων.

«Ευτυχώς φαίνεται ότι κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα και αυτό που έχω δώσει οδηγίες είναι να υπάρχει αποφασιστικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, να δείχνουν κατανόηση και στα αιτήματα των παρόχων υγείας και ιδιαίτερα στη στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων που υπήρξαν για δεκαετίες το κύριο στήριγμα των ασθενών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, κατά την περιοδεία του στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου άκουσε δύο παράπονα, εκ των οποίων το ένα οφειλόταν σε μη επαρκή ενημέρωση κρατικού λειτουργού, όπως είπε, και το άλλο σε άγνοια της ενδιαφερόμενης. «Κάθε μέρα που περνά πιστεύω ότι μέσα από την ενημέρωση θα επιλύονται ασήμαντα προβλήματα που καταγράφονται. Θα υπάρξουν προβλήματα, κανένας δεν το αμφισβήτησε, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τα θεωρούσαν ή ότι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος ή ότι δεν θα λειτουργούσε το σύστημα», πρόσθεσε.

«Μετά από μία εβδομάδα διαπιστώνεται ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν την όλη δόμηση του συστήματος, εργάστηκαν επαγγελματικά. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά αυτό που εισπράττω είναι αυτό που εισπράττει ο κάθε πολίτης. Ενήργησαν με επιμέλεια γι΄αυτό και θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίνεται σημασία σε όσους αντιτίθενται στο ΓεΣΥ. «Αυτό που έχει για μένα τη μεγίστη σημασία είναι η αποφασιστικότητα όλων των φορέων να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί είτε το θέλουν είτε δεν το επιθυμούν κάποιοι, για να είμαι σαφής και ξεκάθαρος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού νέου Γενικού Διευθυντή στον ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται σε θέματα ενός ημικρατικού οργανισμού. Πρόσθεσε πως τη Δευτέρα θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ και ενδεχόμενα να διοριστεί κάποιος αναπληρωτής μέχρι την προκήρυξη της θέσης με βασικά κριτήρια και προαπαιτούμενα έτσι ώστε να προσληφθεί εκείνος που θα πληροί τα σχέδια υπηρεσίας, όπως αυτά θα καθοριστούν από τον Οργανισμό.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως θα καλέσει και πάλι τις πολιτικές δυνάμεις γιατί υπάρχουν σημαντικά θέματα που χρήζουν μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία και ότι χωρίς τη συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είχαμε ΓεΣΥ και πρόσθεσε πως χωρίς συναινέσεις και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο δημόσιο, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε σωρεία άλλων θεμάτων που υπάρχουν.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα, και μακράν εκλογών, που είμαι βέβαιος ότι παρεισφρέουν οι σκοπιμότητες, θα βρούμε κοινό έδαφος έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά και τα ΜΜΕ για τον ρόλο τους στην επίτευξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. «Ένα εγχείρημα, το οποίο και λόγω πολυπλοκότητας και λόγω ευαισθησιών αλλά και γενικότερα μιας επανάστασης που μετατρέπει ένα ολόκληρο σύστημα σε μια παροχή που χρωστούσαμε στο λαό, αν δεν υπήρχαν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να δώσουν τη στήριξη αμφιβάλλω αν θα υλοποιείτο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως επισκέφθηκε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Νοσοκομείου. «Η κατάσταση παραμένει σταθερή κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, χωρίς να επιβαρύνεται. Όμως είναι μια δύσκολη περίοδος που περνά ο Δημήτρης Χριστόφιας, εύχομαι περαστικά στον ίδιο και ό,τι καλύτερο στην οικογένειά του», ανέφερε.

Send to Facebook

Ναρκωτικά και μπαράζ συλλήψεων

Μέλη της Αστυνομίας (ΥΚΑΝ, ΤΑΕ, Κλάδος Ανιχνευτικών Σκύλων), διεξήγαγαν σήμερα το πρωί, συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία ερευνήθηκαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων, υποστατικά και οχήματα στην επαρχία Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε υποστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, εντοπίστηκαν ένας 30χρονος...

22/09/2019 08:33

Για την κατάσβεσή της επιστρατεύθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα

Δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση κατέκαψε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή του αεροδρομίου Πάφου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική και την αστυνομία, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στην 13:20 στην περιοχή του αεροδρομίου κατακαίγοντας δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Η φωτιά κατασβέστηκε...

21/09/2019 17:57

Υπ. Εσωτερικών:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Επισκοπειό, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.), στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, στο χαιρετισμό του είπε ότι το ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του...

21/09/2019 15:45

Γενικός Εισαγγελέας

Εκκρεμούσης της εκδίκασης των εφέσεων των πρωτόδικων αποφάσεων αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, δεν επιτρέπεται να γίνονται δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες δυνατόν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την έκβαση των υποθέσεων ή ασκούν πίεση επί του Δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας...

21/09/2019 13:15

ΠτΔ

Για το Λονδίνο αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου θα έχει συναντήσεις, πριν μεταβεί για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την οποία θα προσφωνήσει την Πέμπτη, ενώ στο περιθώριο θα έχει επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αρχηγούς και αξιωματούχους κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην συνέλευση. Σύμφωνα...

21/09/2019 12:48

Πρόεδρος της Βουλής

Οφείλουμε ως Πολιτεία, να στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές μας με αγάπη και θαυμασμό, κυρίως όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. «Θέλω να γνωρίζουν ότι ηθικώς και ψυχολογικώς είμαστε δίπλα τους, όπως πιστεύω είναι και όλος ο κυπριακός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

21/09/2019 12:43

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θαλασσοτεμάχιο 7 αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού...

20/09/2019 13:45

Kαθοδόν προς Ν.Υ.

Αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και από εκεί θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Συνέλευσης.   Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου...

20/09/2019 13:26

Μαθητής φέρεται ανέσυρε μαχαίρι σε σχολείο στη Λεμεσό.

Μαθητής φέρεται ανέσυρε μαχαίρι σε σχολείο στη Λεμεσό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή του ΟΜΕGA «Ενημέρωση Τώρα» ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Πολεμιδιών Ανδρέας Θεοδώρου, το περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι γύρω στις 13.30. Ο 15χρονος έχει αποβληθεί για περίοδο 4 ημερών και κινδυνεύει με αποβολή διά παντός. Ο...

20/09/2019 12:49

Καταγγελία από τον πατέρα στην Αστυνομία

H καταγγελία έγινε χθες στην Αστυνομία όταν ο πατέρας κατήγγειλε ότι η σύζυγός του απουσιάζει από την κατοικία τους μαζί με τον 10 μηνών γιο τους και το τηλέφωνο της είναι κλειστό. Αμέσως μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στην κατοικία του ζεύγους όπου διαπιστώθηκε πως η μητέρα πήρε μερικά ρούχα και τσάντες του μωρού και ακολούθως...

19/09/2019 10:50

Βλέπουν Αναστασιάδη

Διάφορα θέματα που αφορούν την παιδεία θα συζητήσουν σήμερα το πρωί οι Πρόεδροι των οργανωμένων γονέων Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου και Σωτήρης Χριστοφή, αντίστοιχα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στις 11:15, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες...

19/09/2019 10:48

Εγκλωβίστηκε στο όχημά

Νέο σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Λάρνακα – Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 35χρονος οδηγος - Υπέστη κάταγμα κρανίου Το νέο τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα την στην Γρίβα Διγενή στην Λάρνακα. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, 35χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα...

19/09/2019 10:46

Back to Top