Απαντά στην κριτική του Προέδρου ο Άντρος Κυπριανού
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση πριν τις Ευρωεκλογές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του κυπριακού λαού από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μιλώντας στην τελική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ενόψει των ευρωεκλογών, στην παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της και θα χαράξουν την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περίοδο αυξανόμενων απειλών για την υπόσταση, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει «ως προτεραιότητα τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας», με πιο σημαντικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, καθώς "χωρίς τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ψες ο κ. Αναστασιάδης σε ένα ξέσπασμα έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο» και «μας έκανε μάθημα για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό του τόπου, ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, τα πόσα εμετικά είπε για το ΑΚΕΛ δεν μπορούν να καταγραφούν», προσθέτοντας ότι «έχουν περίεργη αντίληψη για την Δημοκρατία».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε να κάνει στο ΑΚΕΛ μαθήματα πολιτικού ήθους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μιλά ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος υποχρέωσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας να του πει ντροπή κ. Πρόεδρε». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος που κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς ήταν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης».

Ανέφερε ότι «δεν ζητούμε την άδεια τους ούτε για να μιλούμε ούτε για να χαμογελούμε ούτε για να λέμε τις απόψεις μας ελεύθερα σε μια δημοκρατική χώρα» και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε την ενότητα και αποδείξαμε ότι βάζουμε την πατρίδα πάνω από οτιδήποτε άλλο όταν οι χειρισμοί τους κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

«Δεν μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να απευθύνεται στην αριστερά και να λέει ότι δεν μπορούν τα μηδενικά να κρίνουν τους άριστους των αρίστων, εμείς που τον στηρίξαμε στις δύσκολες στιγμές – στηρίξαμε την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και όχι τον ίδιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι άριστοι των αρίστων του κ. Αναστασιάδη είναι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «διαμαρτυρήθηκε γιατί είπαμε ότι ενώ για έξι ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν τίποτε, ξαφνικά προεκλογικά παρελαύνουν όλοι οι Υπουργοί για να μοιράζουν προς όλες τις κατευθύνσεις υποσχέσεις και μας άσκησε κριτική γιατί δεν μας περνούσε εμάς να κάνουμε το ίδιο» προσθέτοντας ότι «τότε ο κ. Αναστασιάδης διαμαρτυρόταν γιατί κάποιοι Υπουργοί, στελέχη του ΑΚΕΛ, πήγαιναν να μιλήσουν σε εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσπαθούσε επί διακυβέρνηση Χριστόφια «να μας πείσει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας που δεν συμμετείχε σε καμιά προεκλογική εκδήλωση του ΑΚΕΛ λειτουργούσε ως κομματάρχης, συμπεριφέρεται όπως τον χειρότερο κομματάρχη» και πρόσθεσε ότι το μέγεθος του σεβασμού που έχει ο κ. Αναστασιάδης για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό καταδεικνύεται από την αναφορά του ότι «παρέλαβαν μια Κύπρο που έμοιαζε όπως τον Κοτσιάτη».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι παραδίδουν πύργους, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν ακούει ο κ. Αναστασιάδης «το πόση κριτική δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τα σκάνδαλα και την διαφθορά που αποκρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες» και πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ απαίτησε να τεθεί φραγμός να τεθεί φραγμός σε αυτά που πράττει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μετά από εφτά χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, το παραμύθι του success story έγινε εφιάλτης και επικρατούν τα ψέματα οι διαστρεβλώσεις και οι μισές αλήθειες με μόνη τους έγνοια είναι τα επικοινωνιακά, κανένα ενδιαφέρον για την ουσία», προσθέτοντας ότι τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη είναι μεταξύ άλλων ο αυταρχισμός και η αλαζονεία, η ευνοιοκρατία και η αδιαφάνεια, η κουμπαροκρατία και η διαπλοκή, η ανεπάρκεια, η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση, η υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών, των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, η απαξίωση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής. Υπάρχει «επιδείνωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολλών και οι νέοι άνθρωποι, είτε υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε παλεύουν να βγάλουν το μήνα με μισό ωράριο, μισό μισθό, μισή ζωή, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για το τί πρέπει να γίνει στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με ειλικρίνεια, να του πει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, των συγκλίσεων και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της λύσης, να επαναβεβαιώσει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για το φυσικό αέριο και να δηλώσει την ετοιμότητα του να εργαστεί εντατικά για λύση.

«Αν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά αυτό θα είναι εφικτό. Προϋπόθεση να γίνουν αυτά είναι η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να αναληφθούν πριν οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό. Πριν αναλάβουν την εξουσία φιλοτουρκικά κόμματα», πρόσθεσε.

Σε ομιλία της η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου είπε ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη και αυτό φάνηκε καθαρά και από τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ανέφερε πως πέραν του 75% των νομοθετημάτων και κανονισμών που ισχύουν στην χώρα μας ψηφίζονται από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει και προβλήματα όπως έχει και κάθε οικογένεια, η κ. Βασιλείου είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επανατονίσουμε τους αρχικούς στόχους των οραματιστών της Ένωσης για ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια Ευρώπη όπου η ισότητα και η ευημερία όλων θα είναι βασικός μας στόχος» και «μια Ευρώπη που θα δείχνει κατανόηση και τείνει χέρι βοήθειας στις χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφερόμενη στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, η κ. Βασιλείου είπε ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ αποτελούν μια αξιόλογη ομάδα που συνδυάζει την πείρα, τις γνώσεις, τις ικανότητες, τη νεανική και τη γυναικεία εκπροσώπηση και πρόσθεσε πως «εκείνο που δίνει πρωτιά στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε ένα σημαντικό στέλεχος της τ/κ κοινότητας να συμμετάσχει με αξιώσεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Send to Facebook

«Όποιος παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδα-Κύπρου θα έχει συνέπειες»

Τη θέση ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ενώ παράλληλα εξήγγειλε τον στενό συντονισμό Ελλάδας και Κυπριακής...

16/06/2019 22:17

Τροχαία Λεμεσού

Έκκληση προς τους μοτοσικλετιστές όπως λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους καθώς ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα κινδύνου των χρηστών του οδικού δικτύου απευθύνει η τροχαία Λεμεσού. Με αφορμή τα τρία τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Λεμεσό όπου ενεπλάκησαν μοτοσικλετιστές, ο υπεύθυνος της τροχαίας,...

16/06/2019 13:04

Περπατούσε μεθυμένη και παρασύρθηκε

Γυναίκα τραυματίστηκε χθες βράδυ, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, στην προσπάθειά της να διασταυρώσει τη Λεωφόρο Αρτέμιδος στη Λάρνακα ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 21.40 χθες βράδυ 22χρονη...

16/06/2019 13:00

Aπάντηση για την στήριξη που παρείχε στην Λευκωσία

Οργισμένη απάντηση στον Γάλλο ομόλογο του για την στήριξη που παρείχε στην Λευκωσία – Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι S 400 θα φτάσουν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο «Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε»,...

16/06/2019 11:04

Τι σημαίνει

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση εξέδωσε στις 10:30 σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου. Συγκεκριμένα, στο δελτίο αναφέρει, ότι ισχυρές καταιγίδες, συνοδευόμενες από χαλάζι αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές του εσωτερικού και τα...

16/06/2019 11:03

Αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης, όταν δήλωσε στο Anadolu ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας οδεύει προς την ίδια περιοχή. Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως πρόκειται...

16/06/2019 11:02

Αυστηρή προσήλωση και ο υψηλός επαγγελματισμός

Τις ευχαριστίες του εκφράζει ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης προς όλους όσους συνέβαλαν στις επίπονες έρευνες δυο μηνών για εντοπισμό των σορών των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών, θυμάτων του πρωτοφανούς εγκλήματος που έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η διερεύνηση...

15/06/2019 20:46

«…Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο»

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Άγκυρας στο μήνυμα των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ Απάντηση σε υψηλούς τόνους στους ηγέτες των κρατών που μετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου και οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να...

15/06/2019 20:43

Νεκρός τουρίστας

Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα της Αγίας Νάπας Ρώσος τουρίστας. Το περιστατικό σημειώθηκε σε παραλία της περιοχής γύρω στις 11:00 το πρωί, όταν σύμφωνα με την Αστυνομία, τουρίστας από τη Ρωσία, εντοπίστηκε από άλλους λουόμενους να επιπλέει αναίσθητος στα ρηχά. Ο άτυχος άνδρας δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες των ναυαγοσωστών χωρίς...

15/06/2019 14:26

Σε κρατικό δάσος

Πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου κοντά στο κρατικό δάσος στους Καπέδες τέθηκε άμεσα υπό πλήρη έλεγχο, αφού κατέκαψε 300 τετραγωνικά μέτρα αποκαλάμες και ξηρά χόρτα. Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου, 2019 και ώρα 10:50 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε περιοχή πλησίον του κοινοτικού...

15/06/2019 13:20

Πρόεσρος Αναστασιάδης

Ευχαριστίες για τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ στα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και για την ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Ευχαριστώ τους ηγέτες της Συνόδου #EUMed7Malta για τη στήριξή...

15/06/2019 13:00

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Σημαντικές ήταν οι αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο, την Τουρκία, τα ενεργειακά και το Κυπριακό στην Κοινή Διακήρυξη της Βαλέτα, που εξέδωσαν χθες το βράδυ οι ηγέτες των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, μετά την Σύνοδο Κορυφής των MED7. Οι συγκεκριμένες αναφορές στην συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας...

15/06/2019 10:12

Back to Top