Δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες για άλλα θύματα του Ορέστη είπε ο Αρχηγός
Η Βουλή θα συνεχίσει τη συζήτηση για τις εξαφανίσεις προσώπων

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση της διαδικασίας που ακολουθείται στις εξαφανίσεις προσώπων μετά τις Ευρωεκλογές, δήλωσε μετά την κοινή συνεδρία της Τρίτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία Βουλευτές  δήλωσαν έκπληκτοι για τη δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για διαχείριση των καταγγελιών εξαφανίσεων και προσβεβλημένοι από την καταγγελία μέλους της κοινότητας των Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών, ότι 5 οικιακές βοηθοί τον μήνα υπόκεινται σε σεξουαλική παρενόχληση, την οποία δεν καταγγέλλουν είτε από φόβο να μην χάσουν τη δουλειά τους, είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι η Αστυνομία θα διερευνήσει το παράπονο τους και κατά τρόπο που θα τύχουν προστασίας ως θύματα.
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσαν οι Βουλευτές στην προηγούμενη κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, τόνισε πως θα είναι αμείλικτος προς τα μέλη της Αστυνομίας που δεν κάνουν τη δουλειά τους.
 
Πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στη διερεύνηση των καταγγελιών των εξαφανίσεων των θυμάτων του μετά από ομολογία κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου ανήλικων κοριτσιών και γυναικών, είναι αντικείμενο της ποινικής έρευνας που διεξάγεται και η ηγεσία της Αστυνομίας αναμένει το αποτέλεσμα.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε πως θα είναι αμείλικτος στην απόδοση ευθυνών καθώς ο στόχος και η πρόθεση του είναι να καθαρίσει το σώμα από τα μέλη που δεν επιτελούν τα καθήκοντα τους με αφοσίωση ως έχουν υποχρέωση.
 
Περαιτέρω ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας θα αποφασισθούν ενέργειες πλήρωσης των κενών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα πιθανά λάθη που θα εντοπιστούν.  Ανέφερε επίσης πως η υπόθεση και οι δικαστικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν θα αποτελέσουν υπόθεση πρότυπο μελέτης (case study)  στην εκπαίδευση που παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία.
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας περιορίστηκε να απαντήσει σε γενικές απαντήσεις για τις υπό διερεύνηση δολοφονίες επειδή όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα κατά τις αστυνομίας και οι ανακρίσεις για την εξιχνίαση των εγκλημάτων του κατά παραδοχή φονιά.
 
Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών ο Αρχηγός είπε πως αν οι εξαφανίσεις ήταν θέμα απαγωγών θα φανεί από την έρευνα, προσθέτοντας πως από τις 4 υποθέσεις οι 3 πήγαν στη Νομική Υπηρεσία.
 
Πρόσθεσε πως υπήρξαν περιπτώσεις που έγιναν επαφές με τις πρεσβείες για τις 7 υποθέσεις και με τη δικοινοτική ομάδα επαφής, προσθέτοντας πως η κάθε υπόθεση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και  περιπτώσεις που έγιναν έρευνες σε τράπεζες.
 
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η Μαριάννα Φρατζή, εξέφρασε φόβους για τη ζωή της οικιακής της βοηθού, ο Αρχηγός παρατήρησε πως όταν ένα πρόσωπο ελλείπει δημιουργούνται ανησυχίες ότι κινδυνεύει.
 
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας, ο Αρχηγός παρατήρησε πως ο Εκπρόσωπος Τύπου δεν επέρριψε όλη την ευθύνη στη Βουλή και ανέφερε πως ενδεχομένως να ερευνηθεί διοικητικά η έκδοση της δήλωσης. Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας προβαίνει σε ενημέρωση πάντα στη βάση των στοιχείων που έχει ενώπιον του.
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε  η Αστυνομία να μπορεί να εξασφαλίσει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στις περιπτώσεις εξαφανίσεων όπως και στις απαγωγές. Πρόσθεσε πως αν προκύψει από την αξιολόγηση της έρευνας ότι απαιτούνται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις αυτές θα προωθηθούν.
 
Αναφορικά με τις άμεσες ενέργειες που έγιναν ώστε να συμπληρωθεί το κενό που διαπιστώνεται, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι στο τελικό στάδιο να θεσπιστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται.
 
Πρόσθεσε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα που υπάγεται στο γραφείο για τη βία στην οικογένεια που θα εξετάζει τις εξαφανίσεις, σημειώνοντας ότι έχουν συσταθεί ομάδες ανά επαρχία που ξεσκονίζουν τις υποθέσεις εξαφανίσεων και θα γίνονται συσκέψεις για ανατροφοδότηση των ερευνών.
 
Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή πως υπάρχει συνεργασία με τους συνδέσμους και τις κοινότητες των μεταναστών, όταν αυτοί υπάρχουν, με τις τοπικές αρχές και ενεργοποιούνται οι παρατηρητές της γειτονίας για εντοπισμό του εξαφανισθέντος προσώπου ή και για συλλογή πληροφοριών.
 
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της δήλωσης του προκατόχου του για παρεμβάσεις στις προσλήψεις και τα τεκταινόμενα στην Αστυνομία,  ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «ξέρετε καλύτερα από τον καθένα το πολιτικό – οικονομικό σύστημα και αν υπάρχουν παρεμβάσεις".
 
Είπε ακόμα πως αν έχουμε περιπτώσεις εξαφανίσεων αλλοδαπών ή παιδιών γίνονται επιπλέον ενέργειες, όπως η επικοινωνία με τις πρεσβείες τους.
 
Σε ερώτηση για ρατσιστικές συμπεριφορές αστυνομικών, ο Αρχηγός είπε πως είναι δυνατόν όπως και στην κοινωνία να υπάρχουν κάποιες ρατσιστικές συμπεριφορές στην Αστυνομία. Πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους αυτές να εκλείψουν και είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών είναι καταρτισμένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχουν αστυνομικοί που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτοι, αλλά παρατήρησε η Αστυνομία είναι η Αστυνομία της Κύπρου και πρέπει να την προστατεύσουμε.
 
Η Λίζα Τζιουτάας, μιλώντας εκ μέρους των Φιλιππινεζών οικιακών βοηθών είπε ότι 5 γυναίκες κάθε μήνα δέχονται σεξουαλική παρενόχλησης.  Διευκρίνισε πως δεν ισχυρίζεται ότι έγιναν καταγγελίες και ανέφερε ότι κάποιες παραπονούμενες παίρνουν το έγγραφο αποδέσμευσης από τον εργοδότη, αλλά δεν καταγγέλλουν.  Είπε ακόμα πως κάποιες που καταγγέλλουν, απλά απολύονται χωρίς να γίνεται η έρευνα. Διερωτήθηκε τέλος πού είναι οι νόμοι και οι συμβάσεις.
 
Απαντώντας στην τοποθέτηση της κ. Τζιουτάας, ο Αρχηγός είπε ότι πολλές κοπέλες δεν καταγγέλλουν. Παρατήρησε πως δεν καταγγέλλουν όχι επειδή φοβούνται την Αστυνομία, αλλά επειδή φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους. Ανέφερε ταυτόχρονα πως ίσως και να υπάρχουν μέλη της Αστυνομίας που δεν ανταποκρίνονται δεόντως στις καταγγελίες αυτές.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου είπε πως κατά τη συνεδρία πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν εξαιτίας των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση αρχές Ιουνίου και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα σε 3 μήνες θα συζητηθεί το θέμα από την αρχή.
 
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως παρόλο που υπάρχουν διαδικασίες για διερεύνηση των εξαφανίσεων, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και η διαφορά είναι τεράστια επειδή με βάση το πρωτόκολλο, μπορεί να γίνει έλεγχος, συμπλήρωσε.
 
Ακολούθως η κ. Κυριακίδου είπε πως σαν γυναίκα βουλευτής και σαν Κύπρια πολίτης ντρέπεται που 5 οικιακές βοηθοί τον μήνα πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης Πολλές από αυτές δεν  να καταγγείλουν επειδή φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε οι διαδικασία που ακολουθούν οι Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί όταν ελλείπει κάποια κοπέλα κάνουν, αναφορά σε προξενείο το οποίο προβαίνει σε καταγγελία. Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμα πως  το προξενείο έκανε καταγγελία για τις εξαφανίσεις των θυμάτων του 35χρονου και δεν πήρε ποτέ απάντηση.
 
Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα πως είναι κρίμα να χαθούν 7 ζωές και πρέπει να φανεί τι πραγματικά πήγε λάθος. Δεν θεωρούμε ότι το θέμα έχει τελειώσει, συνέχισε και πρόσθεσε πως εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως κατά τη συνεδρία καταβλήθηκε προσπάθεια να μην απαντηθούν τα ερωτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδα, προσθέτοντας πως με λύπη διαπίστωσε ότι ο Αρχηγός προσπάθησε να καλύψει με κέλυφος αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας τα συμβάντα, διατυπώνοντας τη θέση ότι κακώς γίνεται επίκληση της ποινικής έρευνας.
Δεν υπάρχει ούτε ένα πρωτόκολλο σε εφαρμογή, είπε ο κ. Δαμιανού παρατηρώντας πως με αυτό δεδομένο μετακύλισαν τις ασήκωτες τους ευθύνες στη Βουλή.
 
Ο κ. Δαμιανού είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ υπέβαλε αίτημα για συνέχιση της συζήτησης, επειδή όπως ανέφερε θέλουμε να βρούμε τις παθογένειες. Παρατήρησε ακόμα πως οι  διπλωματικές αρχές των Φιλιππίνων προέβαιναν σε ενέργειες για τις εξαφανισμένες γυναίκες όπως και  διπλωματικές αρχές άλλης χώρας
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως κατά τη συνεδρία αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τα ερωτήματα που βασάνιζαν την κοινή γνώμη, αυτές τις εβδομάδες και αυτή είναι πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο διερεύνησης καταγγελίας εξαφάνισης.
 
Περαιτέρω ανέφερε πως το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης των οικιακών βοηθών και οι απαντήσεις που δόθηκαν γενικότερα αφήνει πολύ πικρή γεύση από τη συνεδρία.
Δήλωσε πως το Κίνημα θα παρακολουθεί στενά την έγκριση πρωτοκόλλου και την εφαρμογή του και ανέφερε πως η  Βουλή πρέπει να επιμένει και να ζητήσει να δει έργα, καθώς χρειάζονται να αλλάξουν πολλά στην Αστυνομία.
 
Παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης


Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε πως η νέα αναβολή της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης συνιστά εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών. Διασύρονται και διασύρουν τους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν, συνέχισε προσθέτοντας ότι μόνο τιμή δεν περιποιεί προς τον ίδιο τον Υπουργό και προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η αναβολή παραίτησης.
 
Ο κ Περδίκης εξέφρασε έκπληξη που ανακοινώθηκε η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την 1η Ιουνίου. Παραλληλίζοντας την με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Περδίκης έκανε λόγο  για παραιτήσεις με αναστολή και χρονοδιακόπτη «σαν να είναι τα φώτα του κήπου τους», όπως είπε.

Send to Facebook

Για υπόθεση απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε το 2017

Στη σύλληψη του 42χρονου Αλέξη Μαυρομιχάλη, άλλως Αλεξούι, από τη Λευκωσία προχώρησε, νωρίς το απόγευμα, η Αστυνομία, σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του Πανίκου Παναγιώτου γνωστός ως Γλύκας, που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017, στους Αγίους Ομολογητές. Η Αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψη του μετά από μαρτυρία που προέκυψε...

27/01/2020 23:31

Μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της Ομόνοιας περί παράγκας

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας για να δώσει κατάθεση αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κλήθηκε, νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου. Αστυνομική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για όλα όσα ανέφερε,...

27/01/2020 23:28

Σύσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τη διαδικασία

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται στους αερολιμένες της Κύπρου με στόχο τον εντοπισμό ταξιδιωτών προερχόμενα από την Κίνα ή που ταξίδεψαν στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών του νέου κοροναϊού. Σε δηλώσεις...

27/01/2020 15:46

Μετά και τις δημόσιες καταγγελίες Παπασταύρου

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκαλύψει η Κυβέρνηση την οποιαδήποτε καταγγελία ή να προσπαθήσουμε να πέσει οτιδήποτε στα μαλακά», δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου,...

27/01/2020 15:27

Κόμπι Μπράιαντ

H Jennifer Lopez γνωρίζει προσωπικά την οικογένεια του Κόμπι Μπράιντ και αντιλαμβάνεται τον πόνο της μάνας που χάνει σύζυγο και παιδί. Συγκλονισμένη η Jennifer Lopez από την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του... Η 56χρονη τραγουδίστρια βλέπετε γνώριζε προσωπικά την οικογένεια του Black Mamba και εκτός από την απώλεια...

27/01/2020 13:09

Ενεργοποιήθηκε η ομάδα δράσης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων για τον κοροναϊό

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να θέσουν σε εφαρμογή το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κορονοϊού, εάν και εφόσον εμφανιστεί στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Υγείας, κληθείς να πει...

27/01/2020 11:53

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα σε αρτοποιείο στη Λάρνακα, με τους άγνωστους να παίρνουν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 12.45 σήμερα τα ξημερώματα δύο άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κασκόλ εισήλθαν σε αρτοποιείο στη Λάρνακα και αφού πρόταξαν μαχαίρι στην υπάλληλο,...

27/01/2020 10:21

Παγκόσμιο σοκ

Σύμφωνα με το δίκτυο ΤΜΖ, που μετέδωσε και επιβεβαίωσε πρώτο την είδηση, το ιδιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο βετεράνος σούπερ σταρ του ΝΒΑ έπεσε και συνετρίβη στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και άλλοι τέσσερις επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα - Δείτε φωτογραφίες...

27/01/2020 00:38

Κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν σήμερα το απόγευμα την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ρουκέτες ήταν πέντε και έπεσαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

26/01/2020 19:41

Νεκρά φίδια και νυχτερίδες δίπλα σε ζωντανά ζώα στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν

Ανατριχιαστικές εικόνες από την αγορά της Ουχάν, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός - Η κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ επιβάλλει στους 110.000.000 κατοίκους της να φοράνε μάσκες - Το Παρίσι ακυρώνει την παρέλαση για την κινεζική ΠρωτοχρονιάΤη στιγμή που οι ΗΠΑ μετρούν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, ο υπουργός της Εθνικής...

26/01/2020 19:39

«Παράνομη και απαράδεκτη η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης»

«Παράνομη και απαράδεκτη η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης» «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι παράνομη και απαράδεκτη», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και...

26/01/2020 19:32

Τέσσερις νεκροί, κατέρρευσαν κτήρια

Σοβαρές ζημιές φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ που χτύπησε την ανατολική Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως υπάρχουν τέσσερις νεκροί. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα. Η δόνηση ήταν επιφανειακή και...

24/01/2020 22:12

Back to Top