Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ηλικία
Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης θαλασσαιμικών ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας

Την πολιτική απόφαση για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με θαλασσαιμία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά το Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.
 
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως " έχουμε ήδη λάβει την πολιτική απόφαση έτσι ώστε, όσοι εργάζονται και έχουν ήδη αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, αντί όπως είναι μέχρι σήμερα ο νόμος των κοινωνικών ασφαλίσεων, που δικαιούται κάποιος να κάνει αίτηση για τη σύνταξη του στα 63 του χρόνια, με την αποκοπή του 12% ή στα 65, ήδη προχωρούμε με τροποποίηση νόμου έτσι ώστε να μπορεί κάποιο πρόσωπο με θαλασσαιμία να αιτηθεί πολύ νωρίτερα και να πάρει τη σύνταξη του".
 
Υπέδειξε δε ότι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ηλικία στην οποία κάποιο δικαιούχο άτομο με θαλασσαιμία θα μπορεί να αιτηθεί πρόωρη σύνταξη, αφού το θέμα συζητείται, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 40.
 
Για όσα άτομα με θαλασσαιμία δεν έχουν ασφαλιστικές πιστώσεις, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να εργαστούν, η Υπουργός ανέφερε ότι "μαζί με τον αναπληρωτή Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνονται όλες οι μελέτες ώστε να δούμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και όλα τα πρόσωπα με θαλασσαιμία οι οποίοι δεν εργάστηκαν".
 
Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των προσώπων με θαλασσαιμία, τα οποία έχουν εργαστεί αλλά δεν έχουν αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, που να τους εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική σύνταξη, ώστε να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
 
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης πως, στις 20 Μαΐου, το Υπουργείο θα ανακοινώσει, για τρίτη χρονιά, το σχέδιο που αφορά στην εργοδότηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις, με επιδότηση του 75% του μισθολογικού κόστους για δυο χρόνια.
 
"Αυτό είναι ένα κίνητρο για να εργοδοτηθούν πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις και συνεργαζόμαστε πλήρως με την ΟΕΒ για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσους περισσότερους εργοδότες μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα", συμπλήρωσε.
 
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2019 τέθηκε σε ισχύ το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης, για το οποίο έγιναν και εγκρίθηκαν 250 αιτήσεις από άτομα με θαλασσαιμία.
 
Συγκεκριμένα, συνέχισε, το σχέδιο προβλέπει επίδομα 102 ευρώ μηνιαίος για άτομα που διαμένουν
σε κοινότητα και είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια και 51 ευρώ μηνιαίως για άτομα που διαμένουν σε δήμους.
 
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι 640 συνάνθρωποι μας υπόκεινται σε τακτικές μεταγγίσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως "θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα σας, γιατί πιστεύουμε ότι έχετε απόλυτο δίκαιο και πιστεύουμε ότι το οφείλουμε ως Πολιτεία να δώσουμε εκείνα που χρειάζεται να δώσουμε στα πρόσωπα με θαλασσαιμία".
 
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του, θα είναι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές στο έργο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, με στόχο την ευημερία των ατόμων με θαλασσαιμία.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι η θαλασσαιμία αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας της μικρής Κύπρου, με αποτέλεσμα η χώρα μας ν` αποτελεί το μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση ανά την υφήλιο, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως αυτό δεν επιτρέπει με κανέναν τρόπο να είμαστε σε εφησυχασμό.
 
"Οι πολύχρονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, των επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας, της εκκλησίας και των οργανωμένων συνόλων ασθενών, είχαν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε ελάχιστες γεννήσεις θαλασσαιμικών παιδιών κάθε χρόνο", συμπληρώνει.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας σημειώνει ακόμη πως, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της έγκαιρης θεραπευτικής αγωγής, ο μέσος όρος ζωής των θαλασσαιμικών συνανθρώπων μας μεγαλώνει, όπως και στις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσα να κρίνονται αναγκαία μέτρα που να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Υπενθυμίζει ακόμη ότι, σε μια προσπάθεια για ολιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση της νόσου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, ενώ το Υπουργείο παρέχει, μέσω των κλινικών θαλασσαιμίας, πρόσβαση σε θεραπεία και υπηρεσίες από πολυθεματική ομάδα, ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει συνεργασίες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Αντρούλα Ελευθερίου και ο οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.
 
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, βραβεύθηκε για την προσφορά του ο παιδίατρος Δρ. Μιχάλης Ψιλοϊνης, ο οποίος ευχήθηκε να προλάβει να δει όλα τα παιδιά και εγγόνια του, όπως χαρακτήρισε τους ασθενείς του, να θεραπεύονται, μετά την επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
 
Βραβεύθηκαν, επίσης, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται στις κλινικές θαλασσαιμίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας.
 

Send to Facebook

Τα βάζει και με ΕΕ

Η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ε/κ πλευρά είναι ντροπή δική της, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης της στο Κυπριακό έχει καταντήσει να στηρίζει την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "στην περίπτωση που κάποιοι...

23/08/2019 09:59

Χειροπέδες σε 38χρονο και 34χρονη στη Λάρνακα

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην επαρχία Λάρνακας ως ύποπτα για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της ανέκοψαν χθες το μεσημέρι, στον δρόμο Μαζωτού – Κιτίου, αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 38χρονος, με συνοδηγό 34χρονη. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο ένας σπαστήρας, ο οποίος...

23/08/2019 09:58

Προηγήθηκε καβγάς του δράστη με την γυναίκα και όταν ο γιος της ζήτησε το λόγο, τους πυροβόλησε

Το έγκλημα έγινε στην Χρυσούπολη - Προηγήθηκε καβγάς του δράστη με την γυναίκα και όταν ο γιος της ζήτησε το λόγο, τους πυροβόλησε και τους δύο - Αιτία το πού πάρκαρε το φορτηγό του το θύμαΔιπλό φονικό το βράδυ της Πέμπτης στην Χρυσούπολη Καβάλας, όπου ένας 43χρονος πυροβόλησε και σκότωσε μητέρα και γιο. Σύμφωνα με τις πρώτες...

23/08/2019 09:55

Συνελήφθη από την Αστυνομία

Μεθυσμένος στο διαμέρισμα του εντοπίστηκε σήμερα ο 44χρονος Πολωνός, για τον οποίον γίνονταν έρευνες από το βράδυ της Τρίτης, αφότου βούτηξε στη θαλάσσια περιοχή του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου της Επίχωσης, στη Λεμεσό. Ο ίδιος συνελήφθη, καθώς εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης για υπόθεση ενδοοικογενειακής...

22/08/2019 14:35

Στην Άγκυρα Τατάρ και Οζερσάι για συνάντηση με Ερντογάν

Πυρετός διεργασιών και σε κατεχόμενα και Άγκυρα ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Σήμερα, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν, με τους Τατάρ και Οζερσάι στην Άγκυρα, με αρκετά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για νέο παραγκωνισμό του Ακιντζί. Μετά τη συνάντηση των τριών, θα ακολουθήσουν...

22/08/2019 11:57

Νεκρός 69χρονος

Ένας 69χρονος από τον κατεχόμενο Άγιο Ανδρόνικο είναι το νέο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι». Όπως αναφέρεται, ο 69χρονος ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα άφησε την τελευταία του πνοή ψες το βράδυ. Σε ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» αναφέρεται ότι ο 69χρονος...

22/08/2019 11:52

Σύλληψη τριών προσώπων

Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα πέρασαν μέλη της ΥΚΑΝ μετά τον εντοπισμό πέραν των οκτώ κιλών κοκαΐνης. καθώς και φυτών κάνναβης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών για διακίνηση ναρκωτικών, μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, ανέκοψαν για έλεγχο σε περιοχή της Λεμεσού, μοτοσικλέτα που οδηγούσε...

22/08/2019 10:59

Με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου

Αύξηση επιδόματος κατά 400 ευρώ το μήνα για τους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ), ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για αύξηση του κατ' αποκοπήν επιδόματος από το...

21/08/2019 15:46

To ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Εξ’ ολοκλήρου από το κράτος θα καλυφθούν τα έξοδα της θεραπείας του μικρού Αντώνη, ο οποίος διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 (Spinal Muscular Atrophy), μια σπάνια, εκφυλιστική και καταληκτική νόσο με μέσο προσδόκιμο επιβίωσης, χωρίς θεραπεία, τα δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy,...

21/08/2019 13:05

Έρευνες στη Λεμεσό για εντοπισμό 44χρονου Πολωνού

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 44χρονου Πολωνού, που εξαφανίστηκε χθες βράδυ στη θάλασσα της Λεμεσού, συνεχίζονται εντατικά και θα συνεχιστούν μέχρι τον εντοπισμό του, ανέφερε το πρωί ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης. Σε δηλώσεις του στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης, όπου χάθηκαν τα ίχνη...

21/08/2019 12:37

Στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 πμ η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη θερινή προεδρική θερινή κατοικία, στο Τρόοδος. Τους Υπουργούς υποδέχτηκε στην κατοικία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε ευδιάθετος, ενώ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για την πρόοδο της υγείας του, ανέφερε ότι πάει...

21/08/2019 12:37

Ο ακριβής αριθμός

Ξεπέρασαν το φράγμα των 80 χιλιάδων οι Κάρτες Φιλάθλων που έχουν εκδοθεί συνολικά από την ημέρα εισαγωγής του μέτρου μέχρι σήμερα, με σημαντική να είναι η συμβολή των αγώνων του ΑΠΟΕΛ αλλά και των άλλων κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί...

21/08/2019 12:36

Back to Top