Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ηλικία
Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης θαλασσαιμικών ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας

Την πολιτική απόφαση για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με θαλασσαιμία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά το Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.
 
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως " έχουμε ήδη λάβει την πολιτική απόφαση έτσι ώστε, όσοι εργάζονται και έχουν ήδη αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, αντί όπως είναι μέχρι σήμερα ο νόμος των κοινωνικών ασφαλίσεων, που δικαιούται κάποιος να κάνει αίτηση για τη σύνταξη του στα 63 του χρόνια, με την αποκοπή του 12% ή στα 65, ήδη προχωρούμε με τροποποίηση νόμου έτσι ώστε να μπορεί κάποιο πρόσωπο με θαλασσαιμία να αιτηθεί πολύ νωρίτερα και να πάρει τη σύνταξη του".
 
Υπέδειξε δε ότι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ηλικία στην οποία κάποιο δικαιούχο άτομο με θαλασσαιμία θα μπορεί να αιτηθεί πρόωρη σύνταξη, αφού το θέμα συζητείται, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 40.
 
Για όσα άτομα με θαλασσαιμία δεν έχουν ασφαλιστικές πιστώσεις, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να εργαστούν, η Υπουργός ανέφερε ότι "μαζί με τον αναπληρωτή Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνονται όλες οι μελέτες ώστε να δούμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και όλα τα πρόσωπα με θαλασσαιμία οι οποίοι δεν εργάστηκαν".
 
Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των προσώπων με θαλασσαιμία, τα οποία έχουν εργαστεί αλλά δεν έχουν αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, που να τους εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική σύνταξη, ώστε να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
 
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης πως, στις 20 Μαΐου, το Υπουργείο θα ανακοινώσει, για τρίτη χρονιά, το σχέδιο που αφορά στην εργοδότηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις, με επιδότηση του 75% του μισθολογικού κόστους για δυο χρόνια.
 
"Αυτό είναι ένα κίνητρο για να εργοδοτηθούν πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις και συνεργαζόμαστε πλήρως με την ΟΕΒ για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσους περισσότερους εργοδότες μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα", συμπλήρωσε.
 
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2019 τέθηκε σε ισχύ το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης, για το οποίο έγιναν και εγκρίθηκαν 250 αιτήσεις από άτομα με θαλασσαιμία.
 
Συγκεκριμένα, συνέχισε, το σχέδιο προβλέπει επίδομα 102 ευρώ μηνιαίος για άτομα που διαμένουν
σε κοινότητα και είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια και 51 ευρώ μηνιαίως για άτομα που διαμένουν σε δήμους.
 
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι 640 συνάνθρωποι μας υπόκεινται σε τακτικές μεταγγίσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως "θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα σας, γιατί πιστεύουμε ότι έχετε απόλυτο δίκαιο και πιστεύουμε ότι το οφείλουμε ως Πολιτεία να δώσουμε εκείνα που χρειάζεται να δώσουμε στα πρόσωπα με θαλασσαιμία".
 
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του, θα είναι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές στο έργο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, με στόχο την ευημερία των ατόμων με θαλασσαιμία.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι η θαλασσαιμία αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας της μικρής Κύπρου, με αποτέλεσμα η χώρα μας ν` αποτελεί το μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση ανά την υφήλιο, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως αυτό δεν επιτρέπει με κανέναν τρόπο να είμαστε σε εφησυχασμό.
 
"Οι πολύχρονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, των επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας, της εκκλησίας και των οργανωμένων συνόλων ασθενών, είχαν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε ελάχιστες γεννήσεις θαλασσαιμικών παιδιών κάθε χρόνο", συμπληρώνει.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας σημειώνει ακόμη πως, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της έγκαιρης θεραπευτικής αγωγής, ο μέσος όρος ζωής των θαλασσαιμικών συνανθρώπων μας μεγαλώνει, όπως και στις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσα να κρίνονται αναγκαία μέτρα που να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Υπενθυμίζει ακόμη ότι, σε μια προσπάθεια για ολιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση της νόσου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, ενώ το Υπουργείο παρέχει, μέσω των κλινικών θαλασσαιμίας, πρόσβαση σε θεραπεία και υπηρεσίες από πολυθεματική ομάδα, ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει συνεργασίες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Αντρούλα Ελευθερίου και ο οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.
 
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, βραβεύθηκε για την προσφορά του ο παιδίατρος Δρ. Μιχάλης Ψιλοϊνης, ο οποίος ευχήθηκε να προλάβει να δει όλα τα παιδιά και εγγόνια του, όπως χαρακτήρισε τους ασθενείς του, να θεραπεύονται, μετά την επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
 
Βραβεύθηκαν, επίσης, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται στις κλινικές θαλασσαιμίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας.
 

Send to Facebook

30 χρόνια μετά!

Το 7ο της κύπελλο πανηγυρίζει απόψε η ΑΕΛ η οποία καταφέρνει να σηκώσει το συγκεκριμένο τρόπαιο μετά από 30 χρόνια! Η ομάδα της Λεμεσού πήρε την νίκη στον μεγάλο τελικό με 0-2 με τον κόσμο της να πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Ο Ντόσα Τζούνιορ με κεφαλιά έκανε το 0-1 για την ΑΕΛ στο 10ο λεπτό μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αβραάμ. Στο...

22/05/2019 23:02

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η Περιοχή Ελέγχου Πληροφοριών Πτήσεων Λευκωσίας (FIR Λευκωίας), η ανατολικότερη της Ευρώπης, αναγνωρίζεται ως στρατηγικής σημασίας, παρέχοντας υπηρεσίες αεροναυτιλίας σε 400.000 πτήσεις, οι οποίες μεταφέρουν πέραν των 60 εκατομμυρίων ατόμων τον χρόνο, με αναμενόμενη ετήσια αύξηση 4%, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος...

22/05/2019 22:50

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των θυμάτων και των κατηγορουμένων βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου, η οποία διαπράχθηκε στις 18 Απριλίου 2018 εντός της οικίας...

22/05/2019 16:48

Έν ώρα εργασίας

Ενας 24χρονος τραυματίστηκε σε ατύχημα εν ώρα εργασίας και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με την κατάστασή του να περιγράφεται ως σοβαρή, αλλά εκτός κινδύνου.   Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 24χρονος χειριστής φορτηγού οχήματος, που ήταν φορτωμένο με υλικά οικοδομής, στην προσπάθεια του να σταματήσει...

22/05/2019 16:47

Επαναξιολόγηση το απόγευμα

Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είναι κρίσιμη αλλά παραμένει σταθερή, αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν, σημειώνοντας ότι από χθες το βράδυ, ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζεται μηχανικά από αναπνευστήρα. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του...

22/05/2019 14:35

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι δύο επικεφαλής της ομάδας του Ισραήλ που έφθασαν στην Κύπρο για να συνδράμουν τις έρευνες για εντοπισμό δύο θυμάτων του 35χρονου καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, επισκέφθηκαν σήμερα την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όπου έτυχαν ενημέρωσης, και τώρα βρίσκονται στη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο. Η ομάδα από το Ισραήλ θα συνδράμει...

22/05/2019 14:34

Συνεργατισμός

Οι έρευνες για το Συνεργατισμό στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχηγού Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα  Οι έρευνες για τον Συνεργατισμό και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης,...

22/05/2019 11:21

Η ανακήρυξη των εκλεγέντων ευρωβουλευτών θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο

Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δοθούν από τον Γενικό Έφορο Εκλογών τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, τα αποτελέσματα θα δοθούν ταυτόχρονα με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου. Όπως είπε, συνεχής ροή αποτελεσμάτων...

22/05/2019 10:56

Στην Κύπρο γιατρός από το Ισραήλ

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος, συνεχίζει να νοσηλεύεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Οι θεράποντες ιατροί έκριναν χθες το απόγευμα ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έπρεπε να διασωληνωθεί όπως και έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Σήμερα το πρωί, αναμένεται να γίνει και νέο ιατροσυμβούλιο...

22/05/2019 10:51

Σε σοβαρή κατάσταση 26χρονος

Σε τραγωδία παραλίγο να καταλήξουν οι διακοπές νεαρών Βρετανών στην Κύπρο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν γύρω στις 8 το βράδυ της Τρίτης όταν μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου 26χρονος Βρετανός ο οποίος έφερε σοβαρά τραύματα. Έπειτα από διερεύνηση του περιστατικού από τις αρχές διαφάνηκε ότι ο...

22/05/2019 09:16

Οι ανατροπές σε ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ

Ενδιαφέροντα ευρήματα καταδεικνύει κυλιόμενη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την I.G.S statistics σε δείγμα 1317 ατόμων για λογαριασμό πολιτικού κόμματος λίγες μέρες πριν οι Κύπριοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέχρι...

21/05/2019 15:20

Εν αναμονή ιατρού από το Ισραήλ

Η κατάσταση της υγείας του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφια, είναι σταθερή, αλλά παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοσηλεύεται από χθες, 20 Μαΐου 2019, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λόγω σημαντικής αναπνευστικής...

21/05/2019 14:50

Back to Top