Για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γεν. Εισαγγελέα τα κόμματα

Τη συμφωνία τους με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας στο θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά από τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στο Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία θα καταχωρήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, και σύμφωνα με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ζητηθεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και εκδίκαση της έφεσης με επίσπευση από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ δεν θα εξεταστεί στο παρόν στάδιο τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ήταν μια πάρα πολύ καθοριστική αλλά και επεξηγηματική ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Από τα λεχθέντα, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες και με βάση δεδικασμένο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση, άρα να μην ισχύει η απόφαση του Διοικητικού.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση, τη μη διάκριση», είπε και διερωτήθηκε εάν ο μισθός προερχόμενος από τη δημόσια υπηρεσία είναι περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει ένα κράτος δικαίου και δεν είναι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της οποιασδήποτε νομοθεσίας ή άρθρου του Συντάγματος, σημείωσε. Η δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, καθορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και δεν μπορεί να διαχωρίζεται ο λαός με βάση το πού εργάζεται ο καθένας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και μέσα από αυτήν, υπέδειξε, θα αποκατασταθούν σταδιακά οι μισθοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως η εισαγωγή του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ τεκμηριωμένη και πλήρως ικανοποιητική.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχει προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε, προσθέτοντας πως «ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η ανάλυση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα κατατοπιστική. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε με αυτό που εισηγείται, είπε, και ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε παράλληλα ότι όποια προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος ενδεχομένως να στείλει λανθασμένα μηνύματα ότι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματική και να επηρεάσει την έκβαση της έφεσης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιθυμεί η εκδίκαση της έφεσης να γίνει από την Ολομέλεια του Ανωτάτου επειδή υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας που έκρινε ότι παρόμοιες αποκοπές στο παρελθόν ήταν καθόλα συνταγματικές.

Ανέφερε ακόμα ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω λανθασμένων αποφάσεων της περιόδου 2011-12.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η ενημέρωση από πλευράς του Εισαγγελέα ήταν πολύ λεπτομερής και πειστική και γι΄αυτό θα πρέπει να αναμείνουμε την έκβαση της δικαστικής απόφασης και ανάλογα να τύχει στη συνέχεια χειρισμού και ως πολιτικό θέμα.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «για μια ακόμα φορά καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος, του γεγονότος ότι δεν λήφθησαν έγκαιρα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες είχαμε κάνει και κυρίως της ασυδοσίας που επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα τότε να λειτουργήσει, που οδήγησε στην κρίση της οικονομίας που υποχρεωτικά πια το κράτος προχώρησε, με τη συγκατάθεση της Βουλής, να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε από πλευράς του ότι η σύσκεψη αλλάζει το σκηνικό και το «αζιμούθιο» είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη συνεδρίαση, προσθέτοντας πως πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού και της έφεσης και μετά θα εξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη συνταγματικής τροποποίησης. Επανέλαβε δε ότι το Κίνημα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση έναντι μιας κυβέρνησης την οποία θεωρεί αναξιόπιστη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η ομάδα του έκαναν μια πολύ ολοκληρωμένη εργασία, από νομικής και συνταγματικής άποψης και «η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός που εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε αν χρειαστεί να κάνει και η Πολιτεία ή το Κοινοβούλιο τις δικές του παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα τροποποίηση του Συντάγματος, προτού δοθεί η απόφαση του Ανωτάτου στην έφεση που θα καταχωρηθεί από την Νομική Υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις κινήσεις που θα προβεί η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Send to Facebook

Διοικητικό Δικαστηρίο

Στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ορίστηκε η εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εκδίκαση των εφέσεων είχε διακοπεί όταν ο Γενικός Εισαγγελέας και η δικηγόρος της Αρχής...

23/07/2019 14:12

Champions League

Σε ρυθμούς Champions League το ΑΠΟΕΛ με πρώτο σταθμό το Μαυροβούνιο.Οι πρωταθλητές μας θα αντιμετωπίσουν στο City Stadium Niksic (χωρητικότητας 5214) θέσεων τη Sutjeska στο πλαίσιο της δεύτερης προκριματικής φάσης. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 21:15 και τηλεοπτικά θα μεταδοθεί από τη PrimeTel μέσα από το κανάλι CablenetSports1HD.Οι Μαυροβούνιοι...

23/07/2019 12:06

ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Σε φανταστικά στοιχεία και υποθετικά σενάρια, βασίζεται η αναπομπή του τροποποιητικού νόμου για το πλαίσιο εκποιήσεων, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σημειώνοντας ότι η αναπομπή προκαλεί “εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες αναφορικά με τις προθέσεις όλων όσοι την προκάλεσαν και εξανάγκασαν”. Ο...

23/07/2019 12:01

Σύμφωνα με τη Eurostat

Οι Ρώσοι υπήκοοι ήταν η κυριότερη εθνικότητα η οποία πήρε ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat με τις συνολικές υπηκοότητες να φτάνουν τις 5517. Ειδικότερα, 1315 Ρώσοι υπήκοοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και επομένως και ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία...

23/07/2019 10:54

Είναι καλά» λέει η Τουρκία

Η «είδηση» του θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε viral στα social media το πρωί της Δευτέρας και διαψεύστηκε από την τουρκική Προεδρία λίγο αργότερα. Την αρχή έκανε ένας αραβικός ιστότοπος και σε μικρό χρονικό διάστημα η «είδηση» ότι ο Τούρκος πρόεδρος πέθανε μετά από καρδιακή ανακοπή...

22/07/2019 22:19

Αναμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση Τουρκίας

Δεδηλωμένης κατ' επανάληψη της ετοιμότητας ως επίσης και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την άμεση εμπλοκή μας σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εκείνο που σαφώς αναμένεται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν ανάλογες ξεκάθαρες προθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να επαναρχίσει η...

22/07/2019 20:33

Φονικό Στροβόλου

Ο λόγος που παρέμενε στο πατρικό του Λοΐζου Τζιωνή στην Αγλαντζιά την άνοιξη του 2018 ήταν ότι από την μια ντρεπόταν να πει στους γονείς της πόσο χάλια είχε καταλήξει και από την άλλη φοβόταν τον Τζιωνή, επανέλαβε και σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πρώην κατηγορούμενη στη υπόθεση Σάρα Σιαμς, στο πλαίσιο...

22/07/2019 19:08

Ελλάδα - Κύπρος

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιώργου Κουμουτσάκου, πραγματοποιεί αύριο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνει στις 1300 συνάντηση με...

22/07/2019 12:19

To πλοίο ήταν ανοικτά της Πάφου

Επείγουσα κλήση έλαβε στις 00:15 τα ξημερώματα , το ΚΣΕΔ Λάρνακας από το κρουαζιερόπλοιο "CROWN IRIS", με την οποία ενημέρωνε ότι 43χρονος επιβάτης Ισραηλινής καταγωγής αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του απαιτείτο η άμεση αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας.  Σύμφωνα με σχετική...

22/07/2019 10:17

Σήμερα η κηδεία

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της 15χρονης από την Αργάκα αναμένεται να προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση των ιστοπαθολογικών εξετάσεων από δείγματα που έχουν παραληφθεί από τη σορό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η νεκροτομή επί της σορού...

22/07/2019 10:16

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία

Νωπές παραμένουν οι μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την τεράστια πυρκαγιά στην Κινέτα που «αφάνισε» το πράσινο στην περιοχή.    Η φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης πήρε τεράστιες διαστάσεις. Πέρασε στο Βουτζά και...

21/07/2019 12:10

Φωτίου:

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, «παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να προβλέπει όσα απολαμβάνουν τα ελεύθερα άλλα σύγχρονα κράτη της γης», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης...

21/07/2019 11:46

Back to Top