Για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γεν. Εισαγγελέα τα κόμματα

Τη συμφωνία τους με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας στο θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά από τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στο Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία θα καταχωρήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, και σύμφωνα με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ζητηθεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και εκδίκαση της έφεσης με επίσπευση από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ δεν θα εξεταστεί στο παρόν στάδιο τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ήταν μια πάρα πολύ καθοριστική αλλά και επεξηγηματική ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Από τα λεχθέντα, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες και με βάση δεδικασμένο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση, άρα να μην ισχύει η απόφαση του Διοικητικού.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση, τη μη διάκριση», είπε και διερωτήθηκε εάν ο μισθός προερχόμενος από τη δημόσια υπηρεσία είναι περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει ένα κράτος δικαίου και δεν είναι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της οποιασδήποτε νομοθεσίας ή άρθρου του Συντάγματος, σημείωσε. Η δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, καθορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και δεν μπορεί να διαχωρίζεται ο λαός με βάση το πού εργάζεται ο καθένας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και μέσα από αυτήν, υπέδειξε, θα αποκατασταθούν σταδιακά οι μισθοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως η εισαγωγή του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ τεκμηριωμένη και πλήρως ικανοποιητική.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχει προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε, προσθέτοντας πως «ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η ανάλυση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα κατατοπιστική. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε με αυτό που εισηγείται, είπε, και ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε παράλληλα ότι όποια προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος ενδεχομένως να στείλει λανθασμένα μηνύματα ότι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματική και να επηρεάσει την έκβαση της έφεσης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιθυμεί η εκδίκαση της έφεσης να γίνει από την Ολομέλεια του Ανωτάτου επειδή υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας που έκρινε ότι παρόμοιες αποκοπές στο παρελθόν ήταν καθόλα συνταγματικές.

Ανέφερε ακόμα ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω λανθασμένων αποφάσεων της περιόδου 2011-12.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η ενημέρωση από πλευράς του Εισαγγελέα ήταν πολύ λεπτομερής και πειστική και γι΄αυτό θα πρέπει να αναμείνουμε την έκβαση της δικαστικής απόφασης και ανάλογα να τύχει στη συνέχεια χειρισμού και ως πολιτικό θέμα.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «για μια ακόμα φορά καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος, του γεγονότος ότι δεν λήφθησαν έγκαιρα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες είχαμε κάνει και κυρίως της ασυδοσίας που επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα τότε να λειτουργήσει, που οδήγησε στην κρίση της οικονομίας που υποχρεωτικά πια το κράτος προχώρησε, με τη συγκατάθεση της Βουλής, να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε από πλευράς του ότι η σύσκεψη αλλάζει το σκηνικό και το «αζιμούθιο» είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη συνεδρίαση, προσθέτοντας πως πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού και της έφεσης και μετά θα εξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη συνταγματικής τροποποίησης. Επανέλαβε δε ότι το Κίνημα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση έναντι μιας κυβέρνησης την οποία θεωρεί αναξιόπιστη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η ομάδα του έκαναν μια πολύ ολοκληρωμένη εργασία, από νομικής και συνταγματικής άποψης και «η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός που εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε αν χρειαστεί να κάνει και η Πολιτεία ή το Κοινοβούλιο τις δικές του παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα τροποποίηση του Συντάγματος, προτού δοθεί η απόφαση του Ανωτάτου στην έφεση που θα καταχωρηθεί από την Νομική Υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις κινήσεις που θα προβεί η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Send to Facebook

Νέα ομολογία

Η μία πληροφορία πιο σοκαριστική από την άλλη... Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο 35χρονος καθ' ομολογία serial killer Νίκος Μεταξάς, συνεχίζει να δίνει λεπτομέρειες στους ανακριτές της υπόθεσης, οι οποίοι σοκαρισμένοι τον ακούνε να περιγράφει φρικτές πτυχές της δολοφονικής του δράσης. Την ώρα που όλες οι δυνάμεις έχουν ριχθεί...

26/04/2019 13:43

Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου

Αποτροπιασμό εκφράζουν ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας για τους φόνους  Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου εκφράζουν τον συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό τους σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται για τις δολοφονίες...

26/04/2019 13:16

O ΠτΔ για τους φόνους

Συγκλονισμένος από την αποκάλυψη τόσων στυγερών δολοφονιών εις βάρος αθώων αλλοδαπών γυναικών και μικρών παιδιών, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει βαθύτατη θλίψη και έντονη ανησυχία. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει από την πρώτη στιγμή οδηγίες,...

26/04/2019 12:11

Ενόψει Πάσχα

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Αστυνομίας για πρόληψη του εγκλήματος και πάταξης της νεανικής παραβατικότητας, μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν παγκύπρια χθες βράδυ και τις πρωινές ώρες σήμερα, ελέγχους, σε εκκλησίες, πάρκα και άλλους χώρους, όπου συχνάζουν νεαρά πρόσωπα. Στην επαρχία Λευκωσίας, τα μέλη της Αστυνομίας ανταποκρίθηκαν...

26/04/2019 11:14

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε έρευνες στο Μιτσερό, στο Ξυλιάτο και στην Ορούντα προχωρεί σήμερα η αστυνομία, ύστερα από την χθεσινή ομολογία του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος ανακρινόμενος φέρεται να παραδέχθηκε τον φόνο της Maricar Valtez Arquiola, 31 ετών από τις Φιλιππίνες, και άλλες δύο υποθέσεις φόνων με τρία θύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό...

26/04/2019 10:10

Στο κέντρο της Πάφου

Yπόθεση κλοπής από κατοικία, κλεπταποδοχής  και παράνομης κατοχής περιουσίας  διερευνά το ΤΑΕ Πάφου Σύμφωνα με την Αστυνομία, καταγγέλθηκε από γυναίκα από το Νεπάλ 40 ετών   ότι  ένας αλλοδαπός που την επισκέφτηκε  απέσπασε από το δωμάτιο του διαμερίσματος της  που βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου το πορτοφόλι της...

26/04/2019 10:08

Πρόκειται για Ρουμάνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Αστυνομίας μετά από τον εντοπισμό του πτώματος στο πεδίο βολής στην περιοχή Κάμπος του Μήλου στην Ορούντα κατόπιν υποδείξεων του 35χρονου ίλαρχου. Συνταρακτικές οι εξελίξεις σήμερα μετά και την ομολογία του «Ορέστη». Ο 35χρονος ομολόγησε ότι δολοφόνησε ακόμα μία γυναίκα, η σορός...

25/04/2019 19:08

Αύριο η συνέχεια των ερευνών

Δεν ανευρέθηκε οτιδήποτε στο φρεάτιο στο Μεταλλείο Μιτσερού, το οποίο να καταδεικνύει την ύπαρξη πτώματος σε αυτό, δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στο φρεάτιο κατά 100%. Ο κ. Τράγκολας ανέφερε πως θα γίνει τώρα μεγάλη προεργασία ούτως...

25/04/2019 14:42

Tη Δευτέρα 29 Απριλίου

Ειδικοί εμπειρογνώμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις φόνου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετά από ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα, από τις 20 Απριλίου ζήτησε τη συνδρομή ειδικών...

25/04/2019 14:22

Διαβεβαιώνει ο Ιωνάς Νικολάου

Με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν συγκλονίσει το παγκόσμιο και το πρωτοφανές έγκλημα που άφησε άφωνη την κυπριακή κοινωνία, o Yπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διαβεβαιώνει ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αξιοποιείται κάθε μέσο για τη διασφάλιση του πολυτιμότερου...

25/04/2019 13:25

Υπουργός Υγείας

Τον Δρα Γιώργο Ποταμίτη επέλεξε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για προσωπικό Σύμβουλο στη διαδικασία αξιολόγησης των καταλόγων των ιατρικών πράξεων που αφορούν στους Ειδικούς Ιατρούς. Σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός αναφέρει ότι σεβόμενος τις επιστημονικές γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει...

25/04/2019 12:22

Για κυπριακή υπηκοότητα

Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν λάβει επιστολή από τις αρχές της Λιβύης που να ζητεί από τις κυπριακές αρχές να μην παραχωρήσουν κυπριακή υπηκοότητα στους τέσσερις γιους του Στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ και τέτοιες αιτήσεις δεν φαίνεται έχουν υποβληθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας...

25/04/2019 11:13

Back to Top